1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Slavonac

Posts by Slavonac

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Slavonac
    • September 1, 2023 at 10:06 AM

Kolega gigic, ako se osjećate bolje prikazujući samo brojke i događaje koji vam odgovaraju narativu, slobodno dajte.

Nema kod mene inata niti prema vama niti ikome.

Lako je proglašavati cijenu dionice posljedicom depresije, neshvaćanja burze jer je biznis Atlantske kompleksan. Pročitajte cijeli intervju sa kapetanom Jerkovićem pa će vam biti jasnije kako to pravi lideri rade, bio je iznimno pametan čovjek.

Pitali ste ovdje što mislimo o P/NAV-u 0.46, u zadnjih godinu dvije su se dogodile stvari koje racionalno objašnjavaju sadašnje trgovanje uz diskont.

U prvom redu nekoliko poteza Uprave protiv dioničara, ne postoji burza koja ne kažnjava takvo ponašanje. Pogledajte Navios Maritime, zašto se uvijek trguje ispod prosjeka (ukratko Angeliki Frangou koja je glavna se svako malo nađe u sukobu interesa). Ne bih htio da Atlantska ne postane hrvatski Navios, ali tamo idemo.

Spominjete otplatu dugova, treba li se time hvaliti, u Upravi su skupo plaćeni profesionalci od kojih bi bilo čudno očekivati da nisu krenuli smanjivati dugove. Spominjete Capex, Cagr, investicije. Ovdje je jedno od najvećih razočaranja u gosparu Peri Kulašu, meštru od mora, koji je bio prisutan kad su novogradnje 2009. skoro potopile Atlantsku. Koliko je brodova tada morao prodati da bi preživjeli. I uzme novogradnje umjesto rentabilnih polovnih brodova. Ajde, to je prošlost, nadajmo se da će se ponoviti trajanje ciklusa od 7-8 godina koje shogun spominje. Na ovim razinama vozarina od Kamsarmaxa nećemo imati ništa, ne treba zatvarati oči pred činjenicama.

Za Batalu imamo elitni prostor u Dubrovniku, u vrijeme rekordnih cijena nekretnina, umjesto da prodaju dok ide. Pretpostavljam da taj dio vode Marko Domijan ili Igor Bilbija koji je iz građevinske branše. Čekaju valjda rekordnije cijene da krenu prodavati stanove, ali cijene će jednom prestati rasti.

„Analitičari su u slučaju Atlantske plovidbe ipak skloni reći da je potencijal daleko iznad aktualne izvedbe. Potvrđuje to i činjenica da je neto vrijednost imovine ovog brodara gotovo dvostruko veća od tržišne kapitalizacije, odnosno ukupne vrijednosti dionica. Pojednostavljeno rečeno, Atlantska plovidba vrijedi gotovo dvostruko više da je netko likvidira i rasproda flotu brodova i drugu imovinu, nego da je proda kao “živu” kompaniju prema burzovnoj cijeni dionice.“

https://pomorac.hr/2023/06/02/brodari-ove-godine-najveci-dobitnici-u-siroj-regiji-uljanik-predvodi-atlantska-ipak-zaostaje/

Meni je postotak od 117% razlike prema NAV-u koji ste spomenuli otvorio novo pitanje, vrlo kontroverzno, zašto mi dioničari ne bi pokupili razliku?

To je svakom 100 EUR po dionici na račun.

Dividende za 2023. neće biti zbog rezultata.

Uprava planira dokapitalizaciju i razvodnjavanje, pozivajući se na statut sa nepoznatom namjerom, teško me netko može uvjeriti da je dobro za postojeće dioničare. Lokalpatrioti će reći da je Atlantska = Dubrovnik, dubrovačka tradicija. Možda nekad, danas nitko iz Dubrovnika nema više utjecaja. Ljudi koji se time hvale nemaju dionice. Većina pomoraca nisu Hrvati. Starim gosparima trebaju novci, prodaju dionice na burzi, slabo se kupuje. Za brodove bi bilo kupaca.

Netko će reći da bi ubili kravu radi odreska. U pravu je. Od krave nećemo vidjeti ni mlijeka ni sira, čak se drznula ritnuti nas svih dokapitalizacijom. Još očekuje da joj sljedeće tri godine damo bonus u obliku najfinije travice.

Najviše bih volio da se skupi hrabrosti među velikim dioničarima i vratimo se na normalni dualistički sustav sa nadzornim odborom.

U RH je sustav bez nadzornog odbora, za koji se odlucila i Atlanska plovidba, uvelo svega 18 od 841 kompanije (podatak iz 2020. godine).

• Slavonac
    • August 31, 2023 at 3:22 PM

Bilo bi lijepo da je tako, ali stvarnost je malo drugačija:

30.08.2021. cijena 64,24€

30.08.2023. cijena 48,50€

Prinos u dvije godine -24,5% bez dividende, sa dividendom -12,6%.

• Slavonac
    • August 30, 2023 at 9:48 PM

Pitanje oko NAV-a i racionalnosti ulaganja je trik pitanje kojim se skreće tema. Od smanjenja dugova imamo koristi jer se smanjuje rizičnost ulaganja. Od ulaganja u Capex zasad nemamo ništa, bilo 35 milijuna ili koliko, uopće ne razumijem tko je odobrio takav enorman postotak ulaganja od 48%. Vjerojatno postoje dobri razlozi zašto druge kompanije nemaju tako visok postotak. Dividenda bila jedino što smo dobili u zadnje dvije godine jer porasta cijene dionice nije bilo.

Kao dioničaru sa dugogodišnjim stažom i podosta životnog iskustva žalosno mi je vidjeti na kakve niske grane je spala Atlantska, prije svega zbog pogreške koja je napravljena prelaskom na monistički sustav u kojem smo ispali prave budale jer o svemu sada odlučuju dvije osobe. Treba biti pošten pa reći da stari gospari, kapetan Jerković i društvo su se isto držali stare dubrovačke ako ne može drugačije ćemo pošteno. No vodilo se računa o dioničarima, cijeni dionice i vrijednosti firme, zato je Atlantska bila kraljica Zagrebačke burze. Kako je to nekad izgledalo za mlade koji ne znaju…

„Kako je poznato, Atlantskom plovidbom rukovodi peteročlana uprava kojoj sam ja bio na čelu i dogovorno s ostalim članovima uprave u opisu mog radnog mjesta bilo je i izlaganje prema javnosti u ime tvrtke, neka vrsta pozitivnog, ali i negativnog gromobrana, odnosi s medijima, nadležnim vlastima i sl. Na taj način su ostali članovi uprave bili rasterećeni od tih, vrlo često neugodnih obaveza, tako da su se maksimalno mogli posvetiti radu svaki u domeni svojih odgovornosti. Sa svima nama zajedno poslove je obavljala i relativno velika grupa tzv. šireg managementa i stoga se može reći da je Atlantska plovidba vrstan primjer timskog rada što je jedan od osnovnih preduvjeta uspjeha. Moja uloga je bila to sve koordinirati, držati na okupu i inicirati strateške odluke poslovne politike, ali odluke su, uz sudjelovanje Nadzornog odbora kad je to bilo potrebno, uvijek donošene kolektivno na razini uprave.

Slažem se da način rada kako sam ga gore opisao stvara od čelnog čovjeka nekakvog lidera na što Vi aludirate u svom pitanju i ja ne bježim od toga, tim više što je to na neki način i moja životna vokacija. Naime, lideri stvaraju i razvijaju, a manageri održavaju, lideri se ne zadovoljavaju statusom quo, dok je managerima to prihvatljivo, lideri su vlastiti ljudi, a manageri nečiji vojnici i konačno lideri rade prave stvari, dok manageri stvari rade na pravi način. „

IN MEMORIAM Jedan od posljednjih razgovora s kapetanom Jerkovićem - DuList

IN MEMORIAM Jedan od posljednjih razgovora s kapetanom Jerkovićem - DuList
    IN MEMORIAM Jedan od posljednjih razgovora s kapetanom Jerkovićem - Povodom smrti kapetana Ante Jerkovića prisjećamo se intervjua s kraja 2010. godine, kada je…
    dulist.hr

Objektivno, poslije pokušaja razvodnjavanja dioničara kroz nenajavljenu dokapitalizaciju, uz sumnjivu osobnu pozajmicu vodećeg dioničara posve je jasno da interesi Uprave i dioničara društva nisu više isti, čak su suprotni. Bonusi zagarantirani, smjene nemoguće bez obzira na rezultate, nema ni trunke odgovornosti prema dioničarima.

Da mi netko ponudi glasanje za prodaju svih brodova uz isplatu NAV-a od 100 EUR po dionici, uz ovakvo upravljanje prihvatio bih sutra.

• Slavonac
    • November 3, 2022 at 7:01 AM

Očekivati povrat na ulaganje svakog investitora, kada za to postoji osnova, nikako ne možemo zvati čerupanjem kako to vi kolega pokušavate nametnuti.

To je osnova svakog ulaganja. Jedino ako postoje neki drugi interes ili način povrata, a da to nije dividenda, onda takvo razmišljanje ima smisla.

Barem ja nigdje nisam uočio stav “mi ili oni” i naravno da smo svi koji smo ovdje investirali na jednoj, istoj strani.

I ne znam zašto bi kolega Parica bio etiketiran jer po vama nije dugoročni ulagač, kao da postoje dvije dionice, za dugoročne i kratkoročne ulagače.

Teško je donisiti točne zaključke ako nemamo tumačenje Uprave u izvještajima, pa stoga i vi u vašim postovima obično pretpostavljate.

Zato je i Vergilijeva analiza dobra i odlična podloga za razmišljanje svima nama, i dioničarima i upravi

• Slavonac
    • September 5, 2022 at 8:24 AM

Vergilije, slazem se sa svime napisanim.

Dodao bi još samo da je g. Bilbija najavio mogućnost izvanredne skupštine/dividende za kraj ove godine, a ne u slijedećoj.

Isto tako, smisao ulaganja je i očekivati povrat na to ulaganje, pa bi i priča o dividendi vjerojatno drugačija bila da svi koji upravljaju sa firmom posjeduju pokoju dionicu.

A o nedolasku npr. indeksnog fonda ne bi ovaj puta.

• Slavonac
    • August 21, 2022 at 6:53 PM

Sve sto sa napisao stoji jer sam prenio info iz pravne službe AP, a zvao sam ih jer sam htio biti siguran prije nego pošaljem prijavu, znajući da su moguća razna tumačenja, a ni u statut se ovaj primjer nigdje ne spominje.

Ne vidim smisao prepucavanja sa tobom jer pišeš načelno (iako se slazem sa svime sto si napisao osim o konkretnom primjeru, tj vecem broju navedenih dionica u prijavi u odnosu na 24.8.).

Svatko moze sutra nazvati firmu i jednostavno doci do odgovora.

Moja je nakana bila prenijeti info da upozorim sve one koji bi se mogli naci u ovoj situaciji i koji misle ici na skupstinu da ne bi “poljubili vrata”

Ja sam svoju prijavu poslao i nadam se da cemo imati priliku i upoznati se na GS i raspraviti kako o ovome, tako i o svim drugim pitanjima vezanim uz zajednički nam interes

• Slavonac
    • August 21, 2022 at 9:44 AM
    Quote from Laudator

Po meni vrijedi ali samo za 1533.

Tako je i meni potvrdila gđa iz pravne službe.

Ali ako prodaš jednu dionicu i na 24.8. imaš 1532, onda ti ne vrijedi prijava (ni punomoc) za glasanje na GS uopce (znaci ne mozes glasati sa svoje 1532 dionice jer si u prijavi naveo 1533, poništava ti se mogućnost glasanja jer imas manji broj nego u prijavi).

• Slavonac
    • August 19, 2022 at 10:35 PM
    Quote from havi

Dionicar za skupštinu može prijaviti dionica koliko želi, čak i manje od ukupnog broja kojima raspolaže. Za ostatak dionica može nekom drugom dati i punomoć ako želi.

Slavonac i ostali… Molim vas da ne pisete da je nešto sluzbeno ako nije javno objavljeno i pojasnjeno, a ako jest, onda dostavite link te objave odnosno pojašnjenja.

Upozorio sam vas na zakulisne igre i opunomoćenik mora biti spreman na svakakve situacije kod prijave za samu skupštinu (pred početak njezina rada) i samo njezino funkcioniranje i donošenje odluka. Ne bi bilo loše da opunomoćenik sa sobom povede odvjetnika odnosno strucnu osobu, koja razumije propise i način održavanja skupštine ili barem nekog iskusnijeg, tko zna sto je zakonom i podzakonskim aktima dopusteno, a sto zapriječeno. To može biti i netko tko je dionicar i uredno je prijavljen za skupštinu. Ili opunomoćenik opunomoćenika.

Skupštini inače mogu prisustvovati (slušati je i pratiti) i dionicari koji nisu u roku poslali prijavu za skupštinu, no ne mogu sudjelovati u njezinom radu (ne smiju glasati, davati protuprijedloge i sl.). Svaki dionicar može po održavanju skupštine (obicno u roku od 14 dana), nakon sto skupštinski zapisnik bude sačinjen od strane javnog bilježnika koji mora prisustvovati skupštini zatražiti u nadležnom trgovackom sudu preslik tog zapisnika sa svim elementima događaja, prijedloga, odluka i svih ostalih informacija koje su se raspravljale na samoj skupštini.

Tako sam i ja mislio, a i logično mi je da tako i bude.

Međutim, to što sam napisao je info koji sam dobio telefonski od gđe u pravnoj službi na moj upit vezan uz možebitnu razliku između broja u prijavi i stanja u skdd-u na 24.8.

Ako ne vjerujete, jednostavno je provjeriti pozivom u pravnu službu društva.

• Slavonac
    • August 19, 2022 at 10:28 AM

Ne znam da li je netko vec postao ali evo jedan info:

ukoliko vam je stanje dionica u skdd-u na dan 24.8. manje (makar i za jednu dionicu) nego količina koju ste naveli na prijavi, nemate pravo niti jednog glasa na GS (to je sluzbeni info iz Atlanske).

• Slavonac
    • August 10, 2022 at 1:16 PM

Da, ukoliko ovi iz CERP-a shvate da bi mogli dobiti 60, a ne 20 kn, sigurno ne bi imali ništa protiv takve ideje

• Prognoza cijena

• Slavonac
    • January 14, 2022 at 3:55 PM

Evo da i ja iznesem očekivanja za atpl za kraj 2022::

740/900/1100

1. Privacy Policy
  2. Kontakt