imaju oni svoje alternativne infrastrukture.. ali HT uzima i uzimati će i tu dio kolača.. prodaja će proći kako bi se dodatno osnažila konkurentnost na tržištu.. i u taj dio ja ne sumnjam da Optima vrijedi UG-u ili VIP-u ili nekom equity fondu (makar u ovoj priči nema logike da je VIP preuzme)
Posts by Kivi
-
-
Barikb meni je drago da ste vi nepopravljivi optimist.. ja za ovu firmu trenutno i nisam neki.. cijena je jako pala ali s druge strane valamar se po mom mišljenju za krizu uopće nije spremao.. otpustili su sve stalne sezonce - a ionako imaju problema sa pronalaženjem radne snage.. poluga duga im je poprilično nategnuta.. ukoliko ovo stanje potraje mjesec-dva - okej, ukoliko im cijela sezona podbaci po meni će oni biti u gadnim likvidosnim problemima.. okej neće defaultat ali da će morat reprogramirat kredite i trebat će im neko vrijeme da se oporave.. da ne pričamo o tome da će im kasniti svi projekti koje su zamislili.. tako da meni je drago da vi mislite da je njihova Uprava sposobna, meni se čini da je prilično nesposobna.. jer lako je voditi uspješno firmu sa takvim hotelima kad je sve dobro.. ovako mi uzgleda da su se zaigrali.. i da su izgubili kompas - jer znate da je preinvestiranost najveći rizik svake firme.. i to sam mislio prije godinu dana.. s dolaskom ove krize nažalost nisu me demantirali.. dali treba i koliko ulagat na ovim razinama vi prosudite sami..
-
dok god HT upravlja Optimom on je dužan održati određenu razinu korisnika i poslovanja.. tako da ova priča o preuzimanju korisnika i uništavanju firme ne drže vodu.. Optima je još uvijek uvelike ovisna o infrastrukturi HT i sigurno da će i budućnosti biti tako, novi vlasnik Optime će i dalje surađivati sa HT-om, a HT će od toga i dalje imati financijsku korist.. tako da uz pare koje će dobiti za svoj udio od prodaje HT će i dalje biti lider na tržištu i to se teško može promijeniti s obzirom na infrastrukturu
-
Kolega Mrcash hvala na infu iz knjiga.. vidi se da top ne prodaje a očito i top 50 većinom kupuje i pojačava pozicije.. ja sam ionako dosta ovome izložen i neću više kupovat.. i dalje se ništa fundamentalno za Optimu nije promijenilo.. čekamo daljnje informacije za prodaju.. valuacije prodaje su ovoj fazi valjda svima jasne.. ja sam u ovoj priči već nekoliko godina i kratio sam prema peaku nekih 2/3% šta sam držao.. ostalo mi je 1/3 i to ću držati do kraja..
-
Dividenda nema razloga biti upitna.. imali su odlične rezultate rast ebitde i rast prihoda.. firma je izgubila 30 % vrijednosti s obzirom na ono što se očekuje zbog pandemije..
-
ma dobro to što Drvo kupuje ili ne to je stvarno nebitno.. ne znači sa ako netko veći kupuje da je to nužno dobro ili loše.. već je puno pisano o tome da svi veći dioničari ovdje ne prodaju.. osim par skrbničkih koji su nešto kupovali ili nešto prodavali.. možda prebacivali tko to zna..
ovdje i dalje su dva rizika, jedan da stvarno ne bude ponuda a drugi neke daljnje pravne zavrzlame..
po mom mišljenju prodaja će ići.. a jasno je šta to znači za cijenu.. o valuacijama smo već puno pisali..
-
šta se ovdje svega nisam nagledao.. probijanje 30-ke pa rast do 48, pa pad prema 40, pa prema 33 pa rast skoro do 40, i sad pad skoro na 25.. ovo sad pokazuje kako je turizam uistinu jako volatilan i osjetljiv.. sve u svemu nisam mislio da ćemo 25 ikad više vidjeti.. ali treba reći da je ovo išlo na jako malim prometima pa za sad nije za brinuti se.. ne vidim razlog da firma izgubi 30% vrijednosti.. jedino ako ovaj virus nebu tu bio cijelu godinu onda je ovo realno..
-
Ma nema tu nekog velikog optimizma kolega.. ja sam dokupljivao na nešto preko 330 ne uzimajući u obzir do kraja ozbiljnost priče o koroni.. nakon što se je počela dizati panika rasprodao sam taj dio koji sam kupio i dobro da jesam jer do sada bi bio u dobrom minusu.. meni se ne žuri za ponovnim ulaskom.. kad se situacija raščisti neće mi biti žao i skidati po asku ako treba.. a ovdje će dosta ekipe postat long term investori htjeli ne htjeli - ili će izlaziti sa minusima