Što god da kažem pogriješiti ćete, a pogriješiti znate i sami
Da me vubijete ne znam koliko Podravka vrijedi, ne znam izračunati discounted cash flow ![]()
Al' se bojim pogodovanja, za to mi ne treba izračun
Što god da kažem pogriješiti ćete, a pogriješiti znate i sami
Da me vubijete ne znam koliko Podravka vrijedi, ne znam izračunati discounted cash flow ![]()
Al' se bojim pogodovanja, za to mi ne treba izračun
I ovo je bizarno.
Ni pokopati se kao običan čovjek, smrtnik
A Smrt je kažu, veliki izjednačitelj
--------
Seriously, if you took a time machine back to the year 2011, when gold was over $2,000 per ounce, and told them that the U.S. government was going to bring up another $10 trillion in debt…………whoever you told would sell everything they had to buy all the gold and silver they could afford. And yet, incredibly, that would be just about the only money-losing asset they could muster.
As I type this, gold is down over $30 per ounce. For the past thirteen months, gold has done nothing but fall.
Ovo je prilično bizarno
Ovo je bizarno.
Što god mislili, Podravka je respektabilna kompanija sa dugogodišnjom tradicijom. Ponos.
I sve je to pomalo čudno sa Podravkom, i čini se da joj je budućnost već određena. ![]()
Mirovinci su suradljivi, kao i uvijek.
Hm.
Nakon deset godina smucanja po burzi, ponekad kao aktivni sudionik, ponekad samo statirajući, i valjda pola metra literature o trgovanju i ulaganju, smjerno zaključujem
Ulaganje je stavljanje dijela kapitala pod rizik, u nadi da ćemo uspijeti makar poništiti učinak inflacije
Razlikujemo po životnoj dobi i mogućnosti podnošenja rizika, pa se dijelimo na kategoriju Mladi lavovi i Udovice i siročad.
Trgovanje pak ima za cilj zaradu što brže, i što više
Ulagač mora imati ili jako dobre živce za izdržati sve nevolje koje ga mogu zadesiti u " doživotnoj " poziciji,, ili biti posve bezazlen i nesvjestan mogućnosti tih nevolja
U trejdu pak potrebno nam je uočiti poznati Set up. Neki vole trgovati oporavak cijene nakon dna, neki vole raspon, neki reli, neki short nakon relija. Treba nam i samodisciplina. I razrađen sustav.
Štogod mislili, trgovanje je u stvari dosadno. Barem bi trebalo biti. Prilika, ulaz, stop, izlaz. Pusti sati pripreme, stvaranje baze papira koji ispunjavaju kriterije za trgovanje, solidni fundamenti, volumen, volatilnost
A putem imamo najljućeg neprijatelja- Sebe. ![]()
Mene pak zanima sa kojim obrazloženjem Erste prodaje očito vruću robu ?
Ne treba mu sretan ishod i pozamašan prinos ![]()
Sram ih bilo !
Ništa nismo naučili iz tragične sudbine male Nikol.
I ne mogu da ne pomislim, kakvi smo mi to ljudi
Izašli na ulice, antivakseri. traže slobodu
A ne vidim ljude na ulicama u prosvjedu protiv neučinkovitosti sustava koji nije reorganiziran ni nakon smrti male Nikol i ne može zaštiti djecu.
Tragedija na tragediju, mi šutimo, djeca umiru
Od stotinu stranaka i strančica i udruga, da to baš nikoga ne brine ni zanima ![]()
Kakvi smo mi to ljudi ?
TA nije jednostavna kako se to čini, dvije linije i par indikatora i oscilatora.
Što više crtam, sve više vidim koliko malo znam.
Odgovori koje daje graf uvelike ovise i o pitanju koje smo postavili. . I o vremenskom okviru kojeg imamo na umu
I jesmo li u long poziciji, da li smo swing , da li smo day traderi. Da li biramo točku ulaza, da li ispitujemo održivost smjera . Koliki nam je prag tolerancije.
Tjedni graf RCL. Uptrend je bio prekinut, LL. Sada se cijena polako vraća u prvi kanal ?
Na dnevnom grafu pitanje, hoće li cijena pravocrtno gore, ili je false breakout pa će se kretati unutar novog kanala. Ili će dropnuti i ispod linije
. To stvarno sada ne znamo
Onima koji su u papiru odlučili dočekati oporavak tržišta to je na koncu posve svejedno. Važno je onima koji su u papiru odlučili biti tjedan ili dva ili do prvog otpora. Koji je malo niže od one horizontalne linije, negdje u visini posljednjeg vrha
U literaturi, a trgovanje je zanat kao i svi drugi, piše da nas upravljanje rizikom štiti od nenadoknadivih gubitaka. Sve je dobro kada nam market ide u prilog, dok se ne okrene protiv nas
Vidjeli smo na svoje okice SPPI, Sesen, itd
Vidjeli smo pad na bitcoinu jučer.
Kažu da je gubitak novaca prvo gubitak novaca, a onda i gubitak samopouzdanja.
Al' nekako mislim da se to odnosi na ljude koji su odlučili trgovati cjeloživotno. I da se sve to odnosi na trgovanje, a ne ulaganje
Hm.
Trgovanje je cjeloživotni posao.
A milenijumska generaciaj se ne sjeća 2008. na marketu
![]()
Ja sam se vratila osnovama.
Elder, Trading for a Living
Risk menagment
Pravilo 2%
Piše ovako. Ako imate račun od 50 000 dolara, pravilo 2% ograničava Vaš maksimalni rizik po trejdu na 1000 dolara. To je iznos kojeg stavljate u rizik, spremni ste izgubiti, počevši od točke ulazne cijene do stop naloga
Ako odlučite, npr, kupiti papir od 40 dolara, a stop je ispod prvog suporta na 38 dolara, u riziku ste 2 dolara po papiru, a to ograničava Vašu kupnju na maksimalni broj od 500 dionica. i to ako ste jako bullish
A iznad toga je pravilo 6%.
Ono pak zabranjuje ulaz u nove pozicije kad god je zbroj gubitaka u tekućem mjesecu i rizik u otvorenim pozicijama dosegao 6% sredstava računa,
Ako imamo na računima prosječno 5 000 dolara, treba izračunati koliko smijemo kupovati papira po trejdu, i koliko smijemo imati otvorenih trejdova.
A ? ![]()
Za početak, trgujemo prevelike lotove. Kažu da je to kao golemo jedro na maloj jedrilici. Malo jači je vjetar prevrne
Evo jedan nice and easy papir
Vrijedno je pogledati ga
A trgovanja nema ![]()
Onaj kanalić uzbrdo, ko' plaža u Normandiji, on je u stvari trgovanje u rasponu unazad mjesec dana.
Samoi hrabro naprijed
Mislila sam vas grditi u stilu manje zborite , više kupujte.........al' nemam srca, iskazali ste se
Money Flow kaže da je bio priličan pritisak na strani prodaje i da je kupnja sve to lijepo apsorbirala. ![]()
Povuci, potegni... potrebno je probiti cijenu 520 kn na velikom volumenu. Pa se ne zna, hoće li prije ponestati papira, ili novaca
Nisam ja Harry Potter. ![]()
SB se kreće u mačju dlaku kako je nacrtano, a preko 6 će u idućem legu, na kojeg bi se mogli još malo načekati. Trejdajte u rasponu !
Sada kada je Sunce ponovno granulo, a crni se oblak čini već davna prošlost, možemo se ponovno baviti crtkarijama.
Užifancija ![]()
Ajde, grafove na vidjelo !
Na žalost. zbog onih koji su bez posla, a pišu mediji da im nedostaje radnika ???, ovo ide u prilog bulla
Kamičak više na vagi odluke Feda protiv smanjenja otkupa obveznica
Idejno je to OK
U shortu.
Sa stop nalogom, ovaj put na kupovnoj strani, koji nije suviše čvrst, inače te pomete manipuliranje, viđeno na Sesenu mislim
Da li je to u praksi izvedivo ?