Stizu nam neradni petak i ponedjeljak pa su se ZSE vidovnjaci pogubili...
Posts by maro77
-
-
Koliko pratim knjigu dioničara zadnjih mjesec dana očigledno mali prodaju a veliki kupuju. Zapelo mi je za oko da je Bilbija prodao 270000 kom
Meni se cini da je Biblibija odlucio sa svime braniti atlantsku. Na isti dan kad je prosao onaj veliki nalog na 800k+ je nestalo sve Bibliji ali i sa skrbnickih koji su u isitim bankama koje koristi i na atlantskoj.
Mozda su ga i stisli margin callom, tko ce ga znat.
Ali cini se da je Bilbija izasao iz RIVP.
-
Mislim da je ovdje rasprava krenula u krivom smjeru. Vladina odluka nije usmjerena na Valamar nego na sve tvrtke kojima su pali prihodi u definiranim postocima. Dakle svim tvrtkama, neovisno o tome da li su u turizmu, imaju li kesha na racunu ili dionica u trezoru. Mjera nije bez mana ali u trenutnoj situaciji sam ugodno iznenaden cijelim paketom 2.0. Poanta je da se zadrze radna mjesta i zato su glavni korisnici ove mjere zaposlenici.
U primjeru Valamara najgora varijanta bi bila otpustiti sve sezonske radnike, zadrzati neophodno na nekom minimalcu i jednostavno preskociti sezonu. Novac na racunu je dovoljan za takvu situaciju i placanje obaveza prema bankama. I da se na sav dug dogovori 1 godina poceka uz postojecu ili nesto visu kamatu to je na 3mlrd. cca 90mil kn (@3% u grubo).
U ovoj crnoj situaciji za cijeli turizam, sezonalni biznis zapravo ima dosta manji rizik jer su objekti i ljudstvo vec pripremljeni za otvaranja/zatvaranja.
-
https://hrturizam.hr/arena-hospital…Y4L3grMvAgGSstk
Meni se cini kao odlican deal. Covid-19 ce proc. Mozda nista od ove sezone, mozda nesto slabija iduca ali ovakva nekretnina do Arene u Puli je bankomat za buducnost.
-
Kolega, prodaje će uvijek biti, na ovim ili onim cijenama......i na Valamaru na 25 kn ako i kad bude i na 2,5 kn ako i kad bude......shvatite da Vam ništa nije jasno kao ni meni ni ikome od nas ovdje danas.....zašto?....zato što uopće ne možemo znat kakav će biti Svijet nakon ovog virusa u nekom, ne sam kratkom nego i srednjoroćnom razdoblju......gledam brojke zaraženih upravo.....i dalje su mi male kao i prije proglešenja pandemije.....ali i tih manje od 400 000 zaraženih u odnosu na 8 milikardi ljudi na svijetu izazvalo je totalni kolaps neviđenih razmjera gdje više nitko ništa trenutno ne može predvidjeti......osim dan za danom, a ko zna gdje će nas to odvesti, jel što je danas jeftino za mjesec, dva, tri može biti brutalno skupo, ili ne a sad ti znaj....ovo je postala gotovo obična kocka za nas smrtnike a i za one "prve međ7 jednakima"......i sam imam i dionice i keš i nezam više jel bi "piškio ili kakio" i dali da rasprodam sve pa da imam "čisti start" jel pitanje je veliko treba li u sljedećim godinama uopće imati dionice na duže od nekog trenutnog trenda.....u svakom slučaju moramo izabrati jedan broj a 90% nas sigurno će pogriješiti......
Najbolji komentar do sad.
Pratim vecinu investitorskih "gurua" (Dalio, Buffet, Ravikant, Ackman...) i jedino zajednicko je da nitko nista ne zna. Ova situacija se dogada po prvi puta u povijesti (gledano s aspekta modernih financijskih trzista) i vec je to dovoljna enigma.
Iduce pitanje je - koliko ce trajati?
Kad doznamo odgovor na to mozemo krenuti s spekulacijama kakve ce to posljedice ostaviti na financijska trzista.
Osobnos sam optimista (i trenutno biljezim veliki gubitak :)) i mislim da ne idemo prema kraju svijeta. Kad i koliko brzo cemo se oporavit, koje kompanije ce imati vece a koje manje gubitke, to cemo znati tek kad sve prode. Nesto se moze procijenit po sektorima, trenutnoj bilanci ali egaktnih podataka necemo imat jos neko vrijeme.
Ono sto me drzi optimistom je cinjenica da nismo u ratu, nije eruptirao mega vulkan ili udario meteor. Hocu reci da je cijela moderna infrasktura netaknuta (osim centra Zagreba, malo crnog humora). Dakle globalno, sigurno da ce bit gubitaka ali ne vidim razloga za sirenje panike i ocaja.
Da li bi bilo bolje bez virusa? Sigurno. Da li moze gore? Bez sumnje.
-
Kolega, nista nije izgubljeno dok ne prodate?
Ja razumijem trejdere i ove koji imaju margine. Ali ako bas imate dugorocne pozicije u stabilnim firmama, da izugbit cete 1-2 godine dividende ali ne vjerujem da recimo za 3 godine ADRS, HT, RIVP, ADPL... nece placati dividendu. Za neke sam gotovo siguran da nece stati s isplatom cak ni ove godine.
-
Koliko bi se ustedilo na rashodima u proracunu da se sve mirovine ogranice na max. minimalnu placu za ovu godinu.. i svima linearno u koji iz javnog novca primaju place osim lijecnika smanji za 20-30% ?
Lječnicima bi tek trebalo uzeti kad sve ovo čitam.
Koliko bahat moraš biti da doneseš zarazu izvana u bolnicu (on koji bi trebao biti uzor)?
Neki dan sam išao na pregled u jednu bolnicu s djetetom i oni sve unutra stavljaju, kažem im pa uzmite od ljudi brojeve telefona i nek sjednu u auto i kad su naredu ih nazovite da ne sjede svi skupa-da, ali onda bi trebalo zvati telefonom.....
Oni se svi pozivaju na plaće u Njemačkoj, u Njemačkoj se radi kao crnac.
Čast nekim izuzecima, donijeti takvu bolest na odjel je čista bahatost.
Ima nas svakakvih, ali stvarno nije trenutak za generalizaranja i napade na treuntno najbitniju skupinu. Bilo je svakakvih napisa i ne mozemo znati da li su stvarno oni presutili ili ih je ravnatelj natjerao da rade. Kako bilo, sad treba izgurati da ovo sve sto brze prode i onda napraviti istragu sto se zapravo dogodilo. Nakon toga bi trebalo napokon reformirati sustav, ali to i ovako dok pisem zvuci kao dobar vic. I nije nam nitko kriv nego mi sami. Svatko od nas je bar jednom isao na pregled "preko veze", ima nekog svog i tako to ide. Nadam se da sam u krivu.
-
Kako idemo danas? Futuresi u debelo plusu? Malo up pa onda zakucavanje?
Ajmo kladionicari, malo veselja u ova tmurna vremena.
-
Kako su neki kolege vec prenjeli, jos jedan clanak u korist otezanog sirenja COVID-19 u krajevima s vlaznim zrakom.
https://www.globenewswire.com/news-release/2…sts-report.html
Za vrijeme kad je Wuhan vec uveo karantenu mnogobrojni Kinezi su bili na putovanjima u regiji.
Indonezija donedavno nije imala niti jedan slucaj prijavljen sto je vrlo vjerojatno netocno i sigurno ih je bilo dosta ali cinjenica je da kroz 6-7 tjedana nije doslo velike zaraze i kolapsa zdravstvenog sustava. Otok Java je najnapuceniji otok na Zemlji (140M ljudi) i gotovo da nema veceg grada koji nema svoj "Chinatown". Dakle bolest je nesumnjivo dosla ali se nije razvila kao u Europi ili Kini.
U zadnjih nekoliko dana vecina novih slucajeva zaraze u SE Asia su uvezeni izvana (Europa) i daljnje sirenje je ograniceno na ili uredske kolege (unutar klimatiziranih prostorija) ili bliske kontakte.
Nisam strucnjak, ali dao bi se kladiti da cemo s dolaskom toplijeg vremena svjedociti naglo padu novoobljelih.
Koliki ce utjecaj cijal situacija imati na svjetsku ekonomiju, to ostavljam kolegama s foruma za procjenu i zelim svima osjetni porast imovine.
-
Uz izdavanje novih dionica, zanimljiv prijedlog za (napokon) povlacenje vlastitih dionica:
AD 4) O D L U K A
o povlačenju vlastitih dionica bez smanjenja temeljnog kapitalaMislim da odluke idu u smjeru objedinjavanja cijelog porteflja i razvodnjavanje trenutno vecinskih i kreiranje veceg free floata.
Tko zna, mozda i listanje negdje vani.
-
30k apartman ti nosi godisnje 6k dobiti?
koja je to lokacija?
Apartman bi toliko vrijedio da povucemo paralelu sa RIVP. Ja ga ne dam ispod 150.
Mozda ako bas zelite, mogu razmisliti o 100k, ali danas, treba mi za nadokupit RIVP...
Salim se malo koelga, nikad nisam radio procjenu apartmana, u obiteljskoj je kuci.
Samo dajem primjer i argument za tvrdnju da su ovakvi dramaticni padovi na turistickim dionicama iskljucivo rezultat panike.
-
ADPL dokupio prije nekoliko tjedana i bio sretan sto sam ju dobio ispod 200kn. Sad svu sicu sta mi je ostala stavljam na kupnju.
Neka jos padne, skupit cu novaca.
Ljudi nisu zbog korone prestali kupovati prozivode kojima trebaju ADPL prozivodi.
-
Sto znaci losa sezona? Los booking u 3. mjesecu?
Ja imam apartman i nesto mi je slabiji booking, ali bolji nego prije 3 godine kad mi je bila rekordna sezona (nije se bas ulagalo dalje)
Kolike su sanse da ovu sezonu RIVP, a i ostali veliki turisti odrade u negativnom? Ja mislim jako male. Mozda bude nesto manja dobit, ali dobiti ce biti.
RIVP samo iz 2019. i nakon isplate dividende ima dovoljno za ju isplatiti i 2020. ukoliko poslovni rezultat bude povoljan. Ako bude trebalo pokrivati neke gubitke, meni ni to nije problem. Prosli smo rat i hoteli nisu imali posla 10 godina, i dalje su tu. Samo su sada jos ljepsi, uredeniji i uz njih stoji nesto sto su nekad bili kampovi a danas su to u velikoj vecini prava turisticka naselja.
Necu se igrati prognoze cijene pojedine dionice ali bi dao ruku u vatru da ce u idcuih 10-20 godina turizam i dalje donisiti lijepe novce u RH.
Ja recimo necu prodavati svoj apartman za 30k eura (koliko bi sada vrijedio da je na burzi) koji u zadnjih 5 godina prosjecno nosi 6-7k ciste dobiti.
-
Kolega, nije više samo gripa u igri.
Ubacile su se sile sa naftom.
Za očekivati je da za koji dan dolazi i treća varijabla.
Slazem se kolega.
Treca varijabla? Kako je krenulo, jedino sto moze iznenaditi je da Sunce prekine fuziju na par dana....
-
Kakva ludnica.
110,000 oboljelih u svijetu od malo jace gripe od kojih je trenutno aktivno bolesno manje od 40% uzrokovalo apokalipsu. Nema sutra!
Zao mi je sto nisam nista drzao u cashu da omastim brk, placam danak neiskustvu. Cestitke kolegama koji su docekali svoj trenutak.
-
Vidim da vas se do sad pozvalo samo nekoliko pa cu sa zdovoljstvom platiti pice, negdje na Jadranu u 8. mjesecu.
Nadam se da ce do tada ova korona panika biti u nekom dalekom sjecanju.
-
Pozdrav svima i hvala ekipi na odlicno odradenom forumu.
U svom sivilu korone i opceg stanja na zse, raduje me da vise ne moram na poslovni...