Šuška se da će vlada otpisati obaveze za doprinose i poreze dok traje karantena, ako hoće isplatiti mirovine po meni nema drugog izlaza nego preusmjeriti novac koji ide u drugi stup u prvi to im sugerira i šefica isttituta za javne financije ako se ne varam, kad bi se to desilo mislim da je to pomor za našu burzu da nije mirovinaca RIVP bi vjerojatno bio na 10 kn adpl na 30, što vi mislite koliko je to realno da se desi? po meni je, neznam kako bi se drzava mogla izvuć inaće, ako donesu tu mjeru ne mislim da će biti nekih većih otpora,
Posts by zigass
-
-
kada je stanje u javnim financijama bilo odlično dugovali su veledrogerijama oko 3.5 miljardi sada kada se očekuje raspad javnih financija što će desit što misliš?
Sto će se desiti?
Vidim da ti znaš pa nam napisi da možemo pokrenuti raspravu.niti imam dionicu niti je u planiram kupit u dogledno vrijeme, ne drukam ni na pad ni na rast ,nekad sam je imao, jer firma je super, samo je problem što ovisiš o dobroj volji biroktrata oće li se odlučiti podmiriti dug, ponašaju se potupno iracionalno na dug veledrogerijama plaćaju 4 posto kamate ,a isto vrijeme su se zaduzivali po 0.25 posto što znači da su odlučili podmiriti dug uštedili bi poreznim obveznicima oko 100 miljuna kn i pomogli firmi da još bolje se razvija, međutim ništa dug veledrogerija u najbolje vrijeme javnih financija se još i povećao na tri ipo miljarde kn, sada kada se očekuje rupa u proračunu od oko 15-20 miljardi, a drzavne obveznice već sad ne želi nitko kupiti mora uskakat HNB ,mozda to nije raspad javnih financija nazovi to kako hoćeš, dug veledrogerijama je drzavi u najboljim vremenima bio zadnja rupa na svirali mozda u jako teškim bude prioritet, moguće ali mali vjerojatno, više mislim da će im svako toliko kapnit neku siću čisto da mogu dalje poslovat.
-
Jel zna itko ikakve detalje vezano za ADplastik. Revoz je prekinuo s radom pa je i ADPL prestao s proizvodnjom za njih a oni su im najveći kupac. Uz to, na ZSEu je bila objava i da su obustavili proizvodnju i za neke druge kupce koji trenutno stoje s proizvodnjom.Što je sad sa pogonom, jel totalno isključen ili rade bar nešto? Što je s radnicima, jesu li na nekom kolektivnom godišnjem ili su podobivali otkaze ili nešto treće? Je li adpl povukao od države onu naknadu od 3250 kn po radniku za sljedeća 3 mjeseca itd...ove maske što 3D printaju to je nekakva sića a i mislim da se radi o donaciji a ne o nekakvoj prodaji, zar ne?
Ako netko ima bilo kakvih informacija vezano za poslovanje volio bi da napiše. Zahvaljujem.
radnici su na godišnjem kad ga potroše, ako se ne bude radilo na čekanju maske su donacija
-
A novaca na računu ima, ako ih lijepo zamole i dobavljači će pričekat, a i banke će im rado posudit ako imaju državu kao osigurač. Država na kraju plati. Kad se to ne desi onda je sve otišlo u klinac. S obzirom da je država smanjila javni dug zadnjh godina, a mogučnosti jeftinog zaduživanja jesu i biti će u ogromnim količinama, mišljenja sam da nam država neće otić u bankrot i da će se Medika naplatit.
kada je stanje u javnim financijama bilo odlično dugovali su veledrogerijama oko 3.5 miljardi sada kada se očekuje raspad javnih financija što će desit što misliš?
-
Mislim da turizam ne bi trebao imati neke posebne preferencije, svima jednako treba pomagati, jer ionako imamo dosta veliki udio turzima u bpd-u to jest previše smo izlozeni toj radnointezivnoj i nisko profitabilnoj i nestabilnoj djelatnosti.
-
nema sumlje da ce dobit biti dobra, ali likvidnost kad ce vidit te pare do sad je bilo proplema u naplati, a kako ce sad kad se ocekuje da ce javne finavije bit u totalnoj banani
-
tesko se maknut od rentijesrtva jer za nevelik rad i relativno mali kapital imas 5-10% povrata, narocito uz niske kamate. Da li netko stvarno ocekuje da se nesto pomakne u smjeru drugih industrija od umaga do dubrovnika? Da postoji volje i znanja ulagat u nesto sto nije cigla/beton?
Sumnjam
povrat od 5-10 posto je ako imaš već kuću pa je malo preurediš za turizma, ako ideš radit investiciju od nule tu je povrat oko 2-4 posto ako si super sposoban i sve ti se poklopi
-
ameri pola sata prerano ugasili robote ili roboti ostali bez municije.
medonja se budi lagone se rasteže, Trump aktivira neke zakone u slučaju rata i dirketno naredio GM da mora proizvodit respiratore.
-
investitori na wall streetu su uglavnom znanstveno nepismeni rasli su ko ludi dok je Kina bila u karanteni, uopće nisu anticipirali golemi rizik da se to proširi po svijetu, sada rastu jer valjda očekuju da će se ekonomija otvoriti, iako sve znanstvene spoznaje govore drukčije, pokušali su nešto slično u UK ,ali su ljudi spontano išli u izolaciju, nitko nije lud riskirat nije sama stopa smrtnosti problem koja i nije velika, nego ostaješ bez 20% funcije pluća to je pravi problem, tko to želi, ovaj broj nezaposlenih ne samo da nije privremen nego će se još i povećavati vrlo je izvjesna kriza na hipotekarnom tržištu, puknut će i mjehur credit card dept, po meni Dow ide ispod 15.000 do kraja godine mozda i puno niže .
-
https://vijesti.hrt.hr/595571/americk…ci-gospodarstvu
Očito je HINA prenijela takvu idiotsku informaciju, potom HRT vijesti i svi redom ostali....
Autor: V.K./Hina
25. 03. 2020. prije 22 satiBijela kuća i senatski vođe objavili su da su postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu vrijednom oko dva bilijuna dolara koji bi trebao ublažiti utjecaj pandemije izazvane koronavirusom.
Pohvala za ove koji su ispravili.
ne piše da su sa ovim zabranili kupovanje dionica za trezor, od čega je dolazila trećina rasta dionica zadnjih godina tako da bi zbog ovoga trzišta mogla ići u minus a već su anitipirala ove mjere a ne i ovu za zabranu trezora.
-
Renault je jučer rastao 18%, Daimler 27%, BMW i Continental 14%, Volkswagen 19 %.
Većih problema osim zastoja kod AD Plastike ne očekujem. Cijena je zasad vrlo primamljiva.
obavjest za burze "
Obavještavamo investicijsku javnost kako smo od kupca Bentley Motors, za kojeg isporučuje naše društvo
u Mađarskoj, dobili obavijest o privremenom zatvaranju tvornica u Velikoj Britaniji zbog situacije
uzrokovane širenjem virusa COVID-19.
Volkswagen Grupa također privremeno zatvara tvornice u Rusiji. Naša tvornica u Kalugi će prilagoditi svoje
kapacitete sukladno novonastaloj situaciji. Ostali kupci u Rusiji za sada nastavljaju s radom."nažalost polako se gase i tvornice u Rusiji izgleda,
al dobra je vijest da su napravili kalupe i izdraditi će 50.000 zaštitnih maski koje će donirat bolnicama
-
vlada odlučila privatni sektor pustiti niz vodu kompletan teret krize prebacit na njega, još gore nego 2008, zato ćemo se mi oporavljat tri četri puta sporije od ostatka svijeta ako se ikad oporavimo, IMHO na ovoj burzi nema kruha, gledam se pribacit vani ima li ko savjet kako koji brokeri?
-
Ovde svi mašate o povratku na stare razini zaradi dividendi, nitko sretniji od mene da se to desi, ali treba sagledat realnost čeka nas godinu dvi borbe sa virusom onda recesija pad potraznje za automobilima, bit će čupavo, ako firma prezivi biti će super, ako imate novca čuvajte ga za dokapitalizaciju da pomognete firmi da opstane, jer puno znači za Split i okolicu.
-
Bit ce odlicno. Cijena ce ludo rasti.
Samo je problem sto nemamo nikakvu predodzbu kad bi to moglo biti.
da ako firma prezivi, nakon godišnjeg radnici su na čekanju, što to znači da će dobivati punu plaću, mislim da bi radnici polako mogli počet prodavat dionice, ako ne budu dobivali punu plaću a to bi moglo pritiskat cijenu prema dolu.
-
Mislim da smo sa brojem zarazenih dosta blizu vrhuncu. Rast zaraženih u europi ne ide više eksponencijalno, čak i u Italiji izgleda sve više linearan. Naravno; ne očekujem da će u dan vremena rast broja zaraženih biti zaustavljen, a vjerujem i da će broj mrtvih rasti jer sve dok ima zaraženih ima i šanse za rast broja umrlih.
Sve u svemu mislim da će se situacija u većem djelu Europe stabilizirat kroz 7 do 14 dana. I dalje će biti karantene i izolacije ali i tome će doći kraj. Da skratim prošli tjedan sam utuko sav cash u par dionica. Išlo dole ili gore... jedno novo iskustvo...
i vrijeme da počne padat broj zarazenih jer bi inače karantene i izolacije bile uzaludne, mislim da si ušao prerano, iako će broj umrlih i zarazenih padati teško da će doći do neke normalizacije jer ako se sve vrati na staro eto opet problema, kada realni sektor počne osječati probleme kada krenu prvi stečajevi onda mislim da će burza još ići dolje, al to je samo mišljenje.
-
na kratko pali ispod psihološke granice od 100 kn al evo nas nazad mislim da su se aktivirali mnogi koji su rekli čekat ću da padne ispod 100, zato se i zove psihološka granica, kad se oni ispušu bojim se da idemo još dolje.
-
A mi koji smo računali na prihod od dividende? Pa ko nas #ebe.
HAHA.
radi se o najobičnijoj prevari ja sam ulozio srećem ne puno u dionicu samo radi dividende kada je izglasana, mislim da se tu otvara mogučnost tubze a i protustavno je
članak 49
Prava stečena ulaganjem kapitala ne mogu se umanjiti zakonom niti drugim pravnim aktom. Inozemnom ulgaču jamči se slobodno iznošenje dobiti i uloženog kapitala
Koji dio članka HNB-u nije jasan? ustavna prava se mogu ograničiti u slučaju ugroze samo dvostrečinskom odlukom sabora, mislim da tuzba prolazi 1/1
-
španjolska gripa koja je zapravo iz kine, imala je sličnu smrtnost kao i ovaj virus trajala je tri godine da se pojavi sada umrlo bi po procjenama stručnjaka i više ljudi jer se sada mnogo više putuje i brze širi, međutim ne bi trajala tri godine jer bi se našlo cijepivo, pravi problem je što se za par tisuca dolara u nekom labaratoriju moze napraviti puno opasniji virus od ovoga
-
https://www.poslovni.hr/domace/ad-plas…zvodnju-4220511
...želimo obavijestiti investicijsku javnost kako smo posljedično primorani zaustaviti veći dio proizvodnje na
lokacijama u Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj na neko vrijeme.što sam predvidio u srijedu to se i desilo zatvorili tvornice i poslali ljude na godišnji, najveći je problem što nitko nezna do kada će to trajat, Kizeni su uz veliku disciplinu riješili problem za dva mjeseca, al tamo nitko nije izlazio iz stana represivne mjere su bile jake, u Italiji 60% ljudi prema podacima telekoma krši izolaciju, znači večina, u Splitu za vikend na Marijanu Žnjanu više ljudi nego prije korone, to je taj mediteranski mentalitet ja sam najpametnji neće meni bit ništa, ovo bi moglo trajat trajat i trajat, koliko će to moć izdrat AD nadam se da hoće jer imaju kredita moraju ga od nekud vraćat, bila bi prava katastrofa da propadne, jer je jedna od većih izvoznih firmi u Splitu
-
14% dionica drže radnici i managament vjerojatno su to stariji ljudi koji su to dobili još u privatizaciji vjerojatno im triba malo više da reagiraju, ako oni počnu prodavat mozda bi moglo još dole