Ovo lijepo izgleda al ipak mislim da se radi o pokušaju solidnog trejda a obzirom da bi u ponedjeljak trebalo živnut sve
Posts by Optimistcro
-
-
A jesi nervozan jubito brate mili. Grizeš ka terijer
Hahahahahaha,
ma nisam stari, samo sam našpanan na temu, jer i mene grize šta će biti idućih tjedan-dva.
Ako objave da nemaju kupca i prihvatljive ponude neće biti dobro.
Ja se kockam sa više desetaka tisuća komada, što je za mene jako puno!
PS
Kad bolje razmislim, imaš pravo, nervozan sam što se raspleta tiče.
A tko nije.... A taj znameniti 31. 07 se provlaći na forumu ka trkavica još od raspisivanja natječaja....
Međutim mi se zanosimo sa percepcijom HTa kao giganta koji će nas sve skupa probati zaje....u svrhu svojih interesa.
Zaboravljamo da oni koji su, uvjeren sam poslali ponude a potom sjeli za stol sa HTom, ipak svjetska poslovna klasa..... Ne neki zbunjeni investitorčići, već ekipa koja kad nešto želi, do toga u pravilu i dođe
-
A jesi nervozan jubito brate mili. Grizeš ka terijer
-
AZTN je zaprijetio investicijskom bankom baš iz tog razloga da HTu sveže ruke i prisili na transparentnu prodaju, jer je i više nego jasno da investicijsku banku ne zanima preraspodjela udjela na telekom tržištu već isključivo brzi profit....
Nije ni ekipa iz aztna (čitaj proeuropski politički etablišment) baš veslo sisala
-
Dosta je u zadnje vrijeme bilo već mnogo puta raspravljene rasprave o datumu 31.07.. Mogućoj objavi, značenju izostanka objave, uvjetima natječaja itd itd...
Po mom shvaćanju sutra je jedan od ključnih datuma... Ukratko, ukoliko zaključno sa sutrašnjim danom ne bude nikakve objave to bi trebalo značiti da u miru možemo provesti vikend i očekivati u ponedjeljak dinamičniju trgovinu i rast...
I to je ukratko to, ili?
-
Naravno ovisimo o tome koliko ce to netko platiti ali zar ta cijena nebi trebala ovisiti o vrijednosti Optime. Onda se mislim dali je za vas ona rizicna jer njena vrijednost nije oko 5 ili ona ipak vrijedi i vise ali ce ponuda biti malo ili je mozda nece ni biti
Upravo tako.
Mislim da dotična osjeća i nešto trabunja o riziku, ali ga ne zna izmjeriti ni kvantificirati. Pitanje je naravno i o kojem riziku pišemo. Tržišnom, riziku materijalizacije naših procjena ili opcenito rizičnosti trenutka u kojem investiramo i u kojem se transakcija odigrava.
Bas me zanima sto bi dotična i ostali pisali da su pogledali bilance Metroneta ili Fortheneta. Znacajan broj investitora ni danas ne razumije niiti zna procijeniti vrijednost bilo čega. Oni misle i smatraju da se investiranje isključivo zasniva na usporedbi široko dostupnih i univerzalno promjenjivih valuacijskih parametara, a prilikom prodaje i preuzimanja pojam vrijednosti je ipak dosta kompleksniji IMHO. Pogotovo se to odnosi na telekom kompanije za koje mi dosadašnje iskustvo govori da tek šačica komentatora na forumu ima tri ciste odnosno zna ponešto o tome. Ostali su uglavnom univerzalni komentatori odnosno najčešće “stručnjaci” za sve biznise, od turizma do brodogradilišta.
Zašto Ivana mislite da je rizična? Po kojim pokazateljima bi vi valuirali OPTE? Spominje se 7-8 EV/EBITDA,što vi mislite?
OPTE.
- da to nije rizična investicija sada bi cijena tu bila 10 - 15kn, ali cijena je zbog rizika puno bliža 5kn.
- to je firma koja je u jednom trenutku bila propala, pa se i kupovala po stečajnim cijenama.
- ali ZABA je odlučila ne izgubiti uložena sredstva, dala to HT-u na upravljanje i danas imamo to što imamo.
- kako valutirati OPTE ili koliki je EV/EBITDA me savršeno ne zanima.
- tu na OPTE ja igram na igricu ili okladu da će to netko kupiti, i taj netko će meni platiti po nekoj o.k. cijeni te dionice.
- upravo tu vidim veliki rizik, hoće li netko meni po dobroj cijeni platiti te dionice.
- možete vi praviti ne znam koliko točne izračune valutacije ili EV/EBITDA ali opet ovisite hoće li to netko kupiti i koliko će nam to platiti.
- to vam je zakon tržišta, ponuda i potražnja a ne koliko nešto vrijedi
Ah ti google šprancerski izvještaji bez kapi feelinga i profinjenosti
-
kolega je opet bio u pravu da su tri kupca, samo što treći nije Adris.
svaka čast kolega!
Pa ovo su odlične vijesti. 3 zainteresirana je odlično.
Ne znam kako ce proces trajati do kraja slijedeci godine, ako HT mora predati upravljacka prava polovinom slijedece godine, odnosno do tada kupac mora vratiti i kredit koji je HT dao Optimi za refinanciranje dugova.
Mislim da će to ipak ici prije.
Predivne vijesti.... Novinar je čuo neslužbeno i on misli, i misli da treba da kaže da on misli..dosad je neslužbeno, po nečijem mišljenju tržišna kapitalizacija optime varirala od 100m do 2 mlrd kuna.....treba se sabrati malo i pričekati
-
Za domaće telekom tržište još je jedan značajan događaj u tijeku a to je prodaja Optima Telekoma. I dok je zbog korona krize cijela priča usporila, očekuje se da će do kraja godine biti proveden postupak prikupljanja obvezujućih ponuda i da bi taj proces također mogao biti završen do kraja sljedeće godine.
Iako ne postoje službene informacije, a svi se ograđuju zbog toga što su to burzovno osjetljive informacije, kako stvari sada stoje, a prema neslužbenim informacijama koje imamo iz telekom krugova zainteresirani da Optima Telekom od Zagrebačke banke kao najvećeg pojedinačnog dioničara i Hrvatskog Telekoma kao drugog po veličini kroz tvrtku HT Holding d.d. i ujedno njenog upravljača i to sve prema odluci Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kao potencijalni kupci navode se A1 Hrvatska, Tele2 Hrvatska odnosno United Grupa te jedan fond koji se inače bavi ulaganjima u telekome. Međutim, korona je sve usporila pa tako i ovo, pa će biti zanimljivo kako će se i ova priča rasplesti.
kolega je opet bio u pravu da su tri kupca, samo što treći nije Adris.
svaka čast kolega!
Nisam pratio. Na osnovu lega ste zaključili su tri kupca
-
Long pozicija je jedna od bolnijih pozicija na tržištu.
Ovdje se ne prodaje ebidt-a, ovdje se prodaje tržišni udio.
Prodaje se naravno jer se mora, a ne jer bi se htjelo.
Sadašnji akteri na tržištu bi najradije zadržali duopol. Interesi su im dakle zajednički. Obzirom da se eto prodati mora, očekivano je da će jedan od njih dati ponudu da zapriječi dolazak trećeg operatera.
U regiji nam se međutim pojavio i treći igrač, širi se agresivno.
Da li želi proširiti svoj udio i u RH , ili je došao samo po Tele2, to ne znamo.
Predmijevamo.
Predmnijevamo dakle da postoji kompanija koja želi spriječiti ulazak trećeg na tržište, i kompanija koja želi taj tržišni udio. Tko od njih više želi to što želi, i koliko je spreman i u mogućnosti to platiti, i čija je snaga utjecaja jača, to ne znamo.
I nećemo još dulje vremena znati.
I ne bih se čudila niti padu cijene papira na 4 kn ovih dana. Neki će biti i nestrpljivi iz svojih razloga. Svaki papir koji prodaju netko će i kupiti, i sreća je da svi ne mislimo isto. Nekima neprilika, drugima prilika.
I zato se ovaj topic zove Optima kladionica 🙂
Malo je reći bolna pozicija.. Usput i svrbi i peće
-
Ista vlada ostaje u sedlu, pa zaključujem kako će to biti pozitivno za daljnju prodaju.
Novi zakon o elektroničkim medijima je spreman i ide dalje te očekujemo izglasavanje.
Ovo je ona verzija ako je kupac UG pa se oteže sa objavom dok se ne posloži vlada.
To što govoriš o kontinuitetu vlade ima donekle smisla na pozitivno raspoloženje u cijeloj prići... Uvijek je kontinuitet dobar, međutim otezanje objave i preslagivanje vlade nemaju nikakve veze jedno s drugim. To je slučajnost da su izbori i rok za selekciju ponuda u ovom mjesecu. Da su izbori u 12 mjesecu nekim slučajem,šta onda? Kako god okreneš, još ćemo čekati mjesecima
-
Jutros prije pada burze dva naloga na bidu na vrhu sa preko 40000 kom ukupno... Živnilo malo?
-
Neo zvučiš kao vuk s wall streeta
-
Ja ću prvi prozivati drukerom svakog onog tko očito pokušava iz osobih pobuda, zavisti, frustracije i sl navesti na krovi trag ljude koji su uložili svoje novce u neku dionicu. Doduše na ovom forumu toga ima sve manje i manje
-
Opte, moja opte..
Bližimo se završetku ove višegodišnje trakavice.
Svijetlimo ko' božićno drvce. Puni smo papira, pogledajte knjigu.
U bearu je kažu uputno imati papir koji čeka preuzimanje. Svih će nas isplatiti netko treći. Jednom🙃
Ovdje se može naravno desiti još svašta.
Cijenu ne znamo. Možda bude čak i ovih sadašnjih 6 kn. I ipak smo skoro svi zaradili, samo nama nikada dosta. Nismo realni.
Može se desiti da se sve završi tijekom ove godine, da cijena u preuzimanju bude bolja od sadašnje, pa će gledajući unazad ovo sada izgledati kao da je bilo non brainer ulaganje.
Nemam pojma koliko opte vrijedi. Jednima vrijedi da zapriječe ulazak trećeg igrača, drugima vrijedi koliko ulazak na tržište. Toliko o tome da ponuda nema.
Da je na burzi lako, bogat bi bio svatko.
Meni osobno je čak i cijena od 6 kn nice. A drugdje, osim u par blue chipova, na tržištu u padu, za razmisliti je da li parkirati parkirati toliko novaca u jedan papir.
6 kn je u svakom slučaju 30% manja cijena od cijene optimena burzi nakon raspisivanja natječaja.... Sad se postavlja pitanje koja je cijena realna ona u siječnju, veljači ili ova zabetonirana sad
-
Kopsejak je ako se ne varam i u saponiji u top 10
-
Što jest, jest... Kad je trebalo Admin se stvarno poduzeo... Respect
-
I šta sad!?
United grupa je sponzor turnira.reklama u pozadini... Šta šta sad?Odma ružno bljuf
-
Možda se varam ali današnji nalozi mi izgledaju kao završni čin opere.... Završno rušenje cijene prije nekakve objave
-
https://sportske.jutarnji.hr/sn/nogomet/nog…h-liga-15003994
Zanimljiv mi je dio kako A1 već pregovara sa HT da se svi sportski sadržaji nađu i na njihovoj platformi...stvarno su se gadno napenalili na UG...zakuhalo se doista gadno....s obzirom na sve A1 je očigledno HT ov favorit za OPTE ...biti će zanimljivo kako će se postaviti regulator ako je UG ovdje u igri.
Ako jest ug u igri onda sve ove igre i kuhanja i obračuni mogu samo donijeti veći miraz za mladu
-
Evo Đokovića u Zadru