Biti konkurent i biti u poslovnoj suradnji nije bas trzisno odrzivo da s jedne strane ti konkurent uzima prihod, a da s druge strane tom istom konkurentu jos i dajes prihod
Posts by StatusQuo
-
-
Da, jer inače hrvatski hoteli najviše zarađuju u siječnju, veljači, ožujku, travnju i svibnju.
jeste li vi uopće svjesni u kakvom situaciji se nalazi RIVP i ostali "turisti". Nema tu mjesta nadmudrivanju kolega. Špica turističke godine visi o tankom koncu, a RIVP nabija cijene za domaće goste. Zar mislite da Njemačka Austrija Italija Mađarska i svi ostali neće maksimalno zaštititi svoj domaći turizam i da će dozvoliti državljanima da sa ljetovanja unose spektre raznih sojeva korone. Vlada ako ikako može treba HITNO nabaviti cjepivo i pri tome iskoristiti sve moguće kanale prije svega USA i Rusiju. Bez cjepljenja stanovništva prijeti na kaotično stanje kako ekonomsko tako i društveno. Jel vi znate koliko je ljudi cijepljeno u Zagrebu. 17 tisuća ljudi. Jesam li dobro objasnio ?
Ajde Barik priznaj po kojoj cijeni bi kupovao 25kn....20kn
-
a ovaj Boban prodaje već duze vrijeme preko godine dana ima dosta dionice i mislim da zeli malo diverzificirati portfelj.
"Ovaj Boban" je bio dugogodišnji predsjednik uprave AD Plastik, a kad je otišao u mirovinu je bio Predsjednik NO.
Po mojem sudu njemu se više živo fućka za diverzificiranja ili bilo što drugo jer je čovjek u godinama.
Kad mu trebaju novci pomalo prodaje i to mu je pametno to malo života što mu je ostalo.
A dionice je kupovao i po 98,00kn/dionica.
Josip Boban prodao 20.000 dionica AD Plastika
Josip Boban kupio 7.500 dionica AD Plastika po prosječnoj cijeni od 98,00 kn
Slucajno ili ne taj prvi put je prodao po jako dobroj cijeni, prakticki najvecoj prije onog pada rublje jer nakon toga je cijena pala na 80 i onda je opet, dobro kupio godinu poslje po 98kn isto za zamislit se
-
Čitam što pišete, izgleda ratno stanje
Svi zaboravljamo na činjenicu da istekom 01.07 . Zaba ima pravo prodati svoje dionice samostalno.
A čini mi se da sam čitala i dionice HT... što HT dovodi u poziciju svršene priče. Nema pravo upravljanja, a drugi ima pravo prodati njegove papire.
Ide ovo svome kraju.
prošle g smo čekali 01.07., ove čekamo 01.07...... nadam se da nećemo i slijedeće g čekati taj famozni 01.07.!!
S obzirom da je uprava rekla da je vrlo vjerovatno da prodaja nece biti ove godine onda bi valjda bilo logicno ocekivat da vjerovatno ove godine nece biti nista od prodaje nego da ce biti.
-
Quick Comment: Positive Revision of Dry Bulk Asset Prices & TP
https://5f38c3be-c80e-4113-8699-341bc56851e6.usrfiles.com/ugd/5f38c3_e5a…8d8fec52a6a.pdf
As we highlighted in our Dry Bulk Shipping Webinar 16 February, the relationship between 1y TCs and asset values is statistical significant and could at mid-February levels support asset prices 18-29% higher. With the recent surge in 1y TCs, the similar range vs mid-February would be 20-53%.
-
Cudna
Kako to misliš da su podmirili dugovanje? Sklopili su ugovor kojim se uređuje način podmirenja duga.
Netko je drugi otkupio dug ili će ga tek otkupiti ili će B2 kapital preuzeti imovinu koja sluzi za osiguranje duga. Oni sredstava za uobičajeno, novčane podmirenje duga, nisu imali niti danas imaju. A niti će imati, dok netko ne dokapitalizira ili na neki drugi način financijski ojača društvo.
Al zanimljiva je brzina u sazivanju sjednice NO i donosenja odluke..... po noći. Voda došla do grla.
Alooooo. Ne citas dobro. Procitaj Predmet.
Znaci Podmirili PIK, SENIOR u rekonstrukciju.
Ne znam ja ne vidim da su nesto otplatili vec da su kako kazu jasno da uredjuju nacin podmirenja pik dugovanja i preostalog Senior duga.
" uređuje način podmirenja PIK dugovanja INSTITUTA IGH, d.d., te preostalih Senior obveza prema društvu B2 KAPITAL d.o.o. "
-
Evo jedna 2-minutna racunica...
6x pnmx su na TC i plove na 0
4x supre i 2x handya su na spotu po prosjecno 14k USD/d..
breakeven je oko 10,5k USD/d...
znaci profit je 3,5k USD/d po brodu sto daje dobit kvartala od cca.12 mil kn...nekih 8kn/share
Mozda je BE za svih 12 brodova kad se uzme sve skupa prosjek bio 10 500 do sad, ali gledajuci po klasama logicno bi bilo da je BE panamaxa trebao biti veci nego Supramax kao sta bi i handy trebao imat BE nizi od obadvije klase izrazen u dolarima, ali i to je tesko tako generalizirat jer ovisi opet koliko je zaduzenje po pojedinim klasama i utjecaj kredita na pojedinu klasu iako je kod ATPL to vjerovatno u slicnim odnosima. Jos jedno pitanje je koliko zadnje refinanciranje utjece na smanjivanje tog BE ipak se radi o 5 brodova sta je skoro pola flote, jer je kao vidljivo u zadnjem kvartalu nizi financijski rashod, a i nekako sumnjam da je 4 panamaxa ugovoreno da 5 godina rade na BE, koji je smisao toga.
-
Moller, sve je moguće
Prava je istina da ne znamo.
Pa tko misli da neće za više, može izaći. Tko misli da može i više, taj će čekati.
Svi dakle imamo svoju priliku, ili nepriliku.
Znaci ovi sta misle da moze vise ne trebaju kupovati vec cekati
-
Ja očekujem prodaju i leaseback i preostala 4 broda u vlasništvu ATPL. Da se riješe starog željeza i otklone problem ugradnje ili neugradnje scrubbera što tada postaje problem budućim vlasnicima. A onda krajem ove godine i početkom slijedeće, kada se već postojeći obrisi održivog rasta vozarina pretvore u jasnu sliku stabilnog i lukrativnog narednog perioda od 5-10 godina, očekujem kupnje suvremenih brodova čime će se flota i firma transformirati.
Ugovori s leaseback financijerima su fiksni i sklopljeni u idealno vrijeme za Atlantsku Plovidbu, prije nego što je uslijedio ovaj ludi rast vozarina u Q12021, a to je samo još jedan dokaz da su strateški vrhunski odigrali ovaj potez.
Buduci vlasnici mogu biti opet oni ako iskoriste opciju kupnje na kraju razdoblja leasinga, drugo s obzirom da su oni unajmili te brodove Atpl snosi sve troskove takve imovine u kojem je stanju za vrijeme trajanja najma, a vjerovatno je ugovorom definirano postupanje i tko snosi trosak za redovne i izvanredne troskove koristenja o cemu ne znamo detalje pa onda nije bas jednostavno reci da sad netko drugi snosi sve rizike dodatnih troskova, a trece ATPL je jasno rekla da su se odlucili za strategiju neugradnje scrubbera tako da mislim da to uopce nije bitno jer ocito scrubbera nece biti u ni jednoj varijanti
-
Ja bih dokapitalizirao drustvo dok se jos moze dobit kapital za dobru cijenu po dionici
kako to mislite "dok se može dobiti kapital" ? Zar nemate informaciju da su banke zaustavile sve ozbiljnije kredite npr. stambene zaposlenima u ugostiteljstvu i sličnim branšama, o kompanijama da ne pričamo. Tko može preuzeti rizik kod kreditiranja i platiti ga danas u turizmu.
Što bi činio da sam uprava? Ne bih ono što sam 2020. prodavao ispod 100 eura nudio po 250 eura kao što Valamar radi u Dalmaciji, jer bi to bilo hazarderski. U situaciji kad mi je TUI otkazao nastojao bih napuniti rezervacijama od lipnja do rujna sve hotele i procjeniti koliko toga otvarati. Cijenu bi prilagodio tržištu da uberem rezervacije, ne bih držao cijene od 2020. niti ih dizao u nebo. Država sada plaća radnike pa uprava može što god hoće, ali kao što sam rekao neće moći dokle hoće. Gledam HRT prilog tj. dnevnik iz Istre kažu pad rezervacija 83%. Privatnik iz turističke agencije kaže da se bori za svaku rezervaciju. Jedino na taj način treba razmišljati i raditi, a ne oslanjati se na državne sise 4.000 kn po radniku mjesečno i lupetati cijene da ne dođe ni onaj koji preferira Valamar.
A koga to banke dokapitaliziraju inace da su bitne u ovom komentaru, ocito su mirovinski fondovi voljni drzat na ovoj cijeni po tome njima ocito vrijedi ta cijena s obzirom da imaju viska novca i konstatno kmecanje da nemaju gdje uloziti eto im prilike, ionako su kroz povijest dokapitalizirali oni svasta po cijenama 100 puta vecim nego danas pojedine dionice tako da im to nije strano.
-
Možete li hipotetski odgovoriti što bi ste konstruktivno učinili da ste clan uprave/uprava Valamara (vlasnik kompanije) a da bude najbolje win win za sve? I korisnike i drzavu i Vas kao većinskog. Koje bi ste parametre koristili za isto? Ali stavite se u tu kožu, iskreno bez fige u džepu. Osobno smatram da je postojeća uprava solidna, pa kraju krajeva postavljeni su po strucnosti a ne po partijskoj liniji.
Meni je trenutno cijena dionice prihvatljiva za mogući dokup. Ocekujem promjenu na više krajem godine.
Ja bih dokapitalizirao drustvo dok se jos moze dobit kapital za dobru cijenu po dionici i time i manji utjecaj na razvodnjavanje postojecih vlasnika, jer poslje mozda bude kasno, kapital moguce bude skuplji i teze dostupniji.
-
Kako je malim dioničarima utjeran strah u kosti žurnim postupanjem nadležnih, koji su se prije toga dopisivali sa izdavateljem je za udžbenik.
Za buduće naraštaje.
Jedna od većih sramota u radu Burze.
Da, mislim se kao da bi trebalo napravit jednu temu gdje ce bit ukratko opisani svakakvi tragicni slucajevi ovog sistema gdje je mali dionicar prevaren od sistema, da ne padne u zaborav, a mozda jednog dana nadajmo se nekom postane i podloga za poboljsanje
-
Meni se cini da ce taj dolar naglo ojacat pratim vec neko vrijeme zanimljive tehnicke postavke EURUSD je u dugorocnom negativnom kanalu i na USDJPY je dugorocni trokut na korak breakouta, a i nadzire se na razinama ako nastave u smjeru jacanja i SHS jos ako se pocme s dizanjem kamatnih stopa i na kraju poreza, to ce samo povecat trend.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Pitao sam za najmove ne za dug ?
"
Kako se navodi u priopćenju, Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, a dogovorena cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih 12 mjeseci, ne uključujući IFRS 16.
"
Da li znas sta znaci ovaj drugi dio "ne uključujući IFRS 16"
ne znam iskreno
Promjene od 1.1.2019 po MSFI 16
Dosadašnji model izvještavanja operativnog najma omogućavao je kod najmoprimca da iskaže samo vrijednost kratkoročnih obveza odnosno operativne troškove proizašle iz najma. Pri tome je cjelokupna vrijednost imovine, ali i dugoročnih obveza prezentirana kao „izvanbilančno financiranje“. Drugim riječima, korisnici financijskih izvještaja nisu mogli razmotriti cjelokupne dugoročne obveze proizašle iz operativnih najmova pri ocjeni financijskog položaja i sigurnosti poslovanja. Može se zaključiti kako su bilance poduzeća kojima je značajan dio imovine financiran operativnim najmom prikazivala tzv. skrivene gubitke. Uvođenjem MSFI 16 sva će se imovina proizašla iz tog najma, odnosno pripadajuće obveze prikazivati u bilanci. Primjena MSFI-a 16 imati će učinka i na račun dobiti i gubitka poduzeća koja u svojem poslovanju koriste operativne najmove. Naime, dosada su troškovi operativnog najma bili iskazani u okviru rashoda temeljem najamnine koji se je tretirao kao poslovni rashod. Primjenom novog modela prestat će priznavanje troškova temeljem najamnine, ali će se istovremeno priznati troškovi amortizacije. Istovremeno u računu dobiti i gubitka doći će do priznavanja financijskih rashoda koji se odnose na kamatu na obvezu priznatu u najmu. Promjene u financijskim izvještajima imat će posljedice i na financijske pokazatelje. Inicijalno se može zaključiti kako će primjena novog modela izvještavanja o najmovima će rezultirati smanjivanjem koeficijenta obrtaja ukupne imovine. Istovremeno će doći se do povećanja financijskih obveza što u konačnici znači veću zaduženost. Mjere profitabilnosti koje isključuju kamate i amortizaciju, ali uključuju troškove najamnine, primjerice EBITDA bit će veće primjenom MSFI 16. S obzirom da će u nekih poduzeća primjena MSFI-a 16 imati značajne učinke na financijske izvještaje o tome će biti potrebno obavijestiti korisnike kako ne bi došli u zabludu i kako ne bi pogrešno interpretirali informacije iz tako prezentiranih financijskih izvještaja.
-
Zasto uzimas u racunicu EBITDA koja je pod utjecajem najmova
zasto sto je tele2 prodan po 7.2 ebitda bez oduzimanja dugova...
Pitao sam za najmove ne za dug ?
"
Kako se navodi u priopćenju, Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, a dogovorena cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih 12 mjeseci, ne uključujući IFRS 16.
"
Da li znas sta znaci ovaj drugi dio "ne uključujući IFRS 16"
-
Dina10 ja mislim da ispod 13 ne bi trebalo ici... obzirom da je ZABA po 10.. ponavljam ko papiga jedno te isto...
pa po 7 EBITDA to je 15 kn.. dakle racunao sam i manje.. ako je EBITDA za 2020 149 mil kn... neka me demantira netko ako sam u krivu...
Zasto uzimas u racunicu EBITDA koja je pod utjecajem najmova
-
Iman jedan screenshot od prosle godine 4.5 i danasnji par hotela valamara usporedbe radi, donja je slika od 4.5.2020 eto usporedbe malo cijena za kolovoz, jedna je veca druga niza cini mi se da nema neke drasticne razlike
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
A sta im preostaje spustat cijene uz ionako ocekivan pad popunjenosti, uz ovakav dug ne bi ih to daleko odvelo ovako se ocito nadaju da ove godine nece bit toliki damping s konkurencijom i da ce bit interesa dovoljnog radi blizine najbitnijih trzista pa da ce uspit sacuvat koliko toliko marze, nazalost s ovolikim dugom previse spustanje cijena je siguran put u propast mislim da nemaju puno izbora kako ce se to odrazit na popunjenost usporedno s konkurencijom vidit cemo
-
Ja tu ne vidim nista dobrog za biti dionicar trenutno tu treba bit madjionicar da se konsolidiraju, znanja imaju sad na koji nacin ce pristupit svemu ovome vidjet cemo
Znaci trenutni dug je kada oduzmemo novac 2,9 mlrd, kamate na taj dug godisnje su trenutno oko 60mil mozda nesto i vise, sad ako uzmemo povrat duga na 10 godina iako je trenutno to dosta krace i trebat ce refinancirat sta ovisno o trzisnim okolnostima moze u buducnosti biti problem, ali recimo na 10 godina to je godisnja otplata duga 350 mil kn sad rekordna 2019 je imala je imala 758mil EBITDA sta mislim da je iluzorno ocekivat brzo da ce doci na takve razine, sad koja bi pretpostavka mogla bit da ce u naredne 2-3 godine bit prosjecna EBITDA recimo da je to 600mil optimisticno iako ovdje moze svatko stavit sta hoce ali eto za potrebe rasprave ja sam stavio taj broj, sad tu ostaje visak 250 mil godisnje u najboljem slucaju, sad na to jos treba dodat godisnji trosak odrzavanja, ulaganja u postojece objekte i sve dodatne troskove koje nastaju, a koji su dio amortizacije i dovrsetak zapocetih investicija koje nisu zavrsili (mozda taj dio rijese nekim zajednickim ulaganjem s nekim bilo bi pametnije), ali opet koliko tu ostane novca na kraju u ovom optimisticnom scenariju 100 tinjak mil u sljedecem kratkorocnom razdoblju ako bude takva prosjecna EBITDA.
Sad ne treba zaboravit da sam uzeo 10 godisnju otplatu, jer trenutni otplatni plan je duplo gori kojeg treba refinancirat, s druge strane ne treba zaboravit ni rizik porasta kamatnih stopa zbog kojih se sve cesce burze zatresu, ne znam ja tu ne vidim nista dobro za dionicare kratkorocno ?
-
Ne gube s koncem lipnja upravljačka prava.
Gube 10. srpnja 2021 po tome onda pri prikazivanju financijskog izvjestaja za 3Q optima vise ne treba biti konsolidirana znaci da je zadnji dan konsolidacije u 2Q financijskog izvjestaja znaci zadnji dan je 30.6.2021
Neće ništa ostati jer je vise neće voditi niti jednom metodom.
Ne nego ce prihode i rashode koje ht koje ostvaruje s Optimom izbrisat, nece jer sad su se takvi odnosi konsolidirali prikazujuci dio prihoda i rashoda od optime kao dio HT, a od 3Q ce biti prikazani bas kao prihod i rashod HT-a prema optimi