1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. darac11

Posts by darac11

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• darac11
    • April 10, 2025 at 11:22 AM
    Quote from Joskocro

Trump je nekima omogućio dobru zaradu u kratkom vremenu. Svjesno ili ne?:/

A tip je tek na početku svog mandata, stoga tko zna što nas još očekuje?=O

I to me malo plaši.

• darac11
    • April 10, 2025 at 10:01 AM

Rast Crobexsa od 5% u jednom danu!😲 pa to nisam vidio nikad. Pad od 5% sam vidio ( pad od 10% u jednom danu sam vidio)ali rast ne.

• Turističke dionice i perspektive

• darac11
    • April 9, 2025 at 10:11 PM
    Quote from All
    Quote from Bloom

Prihodovno da

Broj noćenja ne

Nekako se bojim da cemo biti i po pitanju prve stavke losiji .... :(

Probaj si rezervirat smještaj u udarnim gradovima kada se održavaju događanja ili festivali? Npr: Split za Ultru i Novalja za Sonus? Od slobodnog smještaja ni s🥲.Osim onih vila za 1000 eura noć njih imaš slobodnih koliko hočeš.😂

• Trumpove carine

• darac11
    • April 9, 2025 at 1:06 PM
    Quote from All
    Quote from Kivi

kolega moraju se njegovi nakrcati..

Imam osjećaj da ce "njegovih" biti sve manje

Nikome ne odgovaraju te carine osim njemu.

• Turističke dionice i perspektive

• darac11
    • April 9, 2025 at 1:05 PM
    Quote from Bloom
    Quote from abc1

Ne razumijem turizam pa se unaprijed ispričavam. Ako bi u HR turizam rastao za nekoliko postotaka više u odnosu na prošlu godinu, što je možda moguće, zašto bi dionice uspješnih turističkih hotela trebale rasti još i više puta od toga? Ozbiljno pitam.

Ja ne vidim zbog cega bi turizam rastao?

Inozemna i tuzemna konkurencija je jaca a broj ljudi koji Ce ove godine putovati manji

To se priča početkom svake godine i onda opet srušimo ath.

• darac11
    • April 9, 2025 at 1:04 PM
    Quote from Takamina
    Quote from Takamina

Danas stvorene pozicije u Nvidiji, Google i TSM-u s većinom keša. Sad čekam....:)

Pomalo učim kako trgovat s Trumpom na vlasti:)

To je raj za trejdere i dey trejdere

• darac11
    • April 7, 2025 at 1:12 PM
    Quote from All
    Quote from superfly

Previše neizvjesnosti je tu, Trump ima plan da destabilizira cijeli svijet, i ne očekujem tu puno dobroga u 2025..kontinuirani .zeleni val je prošlost.

Nakon kiše dolazi sunce. Strpljen, spašen. ;)

Nečemo mi ovdje sunca vidjet godinu ili dvije🥲

• KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

• darac11
    • April 4, 2025 at 5:19 PM
    Quote from All

Evo nas na 300. Jel jos cekamo ili krecemo pojacavati pozicije ?:)

Ja krenuo več danas 7 kom po 314. Prerano?🤔

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• darac11
    • April 4, 2025 at 1:15 PM
    Quote from TheMandarin
    Quote from goranlagea

KOEI je prema izvješćima u 2024 ostvario na tržištu Amerike i Australije samo 3% ukupnih prihoda, tako da bi vjerovao Kolaku da ih ovo neće previše osjećati. Ipak mi nije jasno zašto cijena KOEI još uvijek tone. Mislio sam da je ono s fondovima i usklađivanju pri kraju.

Rekao bih da je ideja manjih dioničara da se proda i čeka stabilizacija, što je jako teško prognozirati. Sve pada, je li pametnije biti "čvrste ruke" ili prodati da se kupi jeftinije? KOEI je pao 25%, to je postotak na kojem je svakome žao što nije prodao na 550 da danas kupi na 420. A hoće li još padati? Stanje s carinama i USA je nepredvidivo, ako Trump nastavi kako je krenuo stižu i recesija i inflacija.

Dali je moguče recesija i inflacija istovremeno?

Quote from Kivi

veliki prometi i danas ovdje prolaze.. cijena pala od vrha nekih 25%..

Šuti i sakupljaj😁

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• darac11
    • March 19, 2025 at 8:08 PM
    Quote from All
    Quote from darac11

Mene poprilično ljute njihove velike plače! Stvore gubitak, obustave isplatu dividendi, devastiraju cijenu dionice, a njima plača ide , i strašno me to ljuti. Ono baš me ljuti!

Ajd vidi fortenovu pa ces se u hipu odljutiti.;)

Neću! Na njih se još više ljutim!

• darac11
    • March 5, 2025 at 9:22 PM
    Quote from abc1

Molim da mi se dozvoli psovanje ovih prodavača na KOTR2 jer nisam na vrijeme imao sredstva za kupnju.

Slobodno udri🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

• darac11
    • March 4, 2025 at 6:09 PM
    Quote from All
    Quote from vitoo

Produžetak rata

Umjesto , skorog kraja

Pa zar nema nikog ovdje tko je nesto prodao ???

Ja nisam ništa prodao

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• darac11
    • March 3, 2025 at 3:05 PM
    Quote from All
    Quote from smrznuti

Sudjelovao sam u rušenju i to dosta (od 2380 pa do 2100)... imao sam margin i htio sam ga zatvoriti... i dalje debelo u dionici , ali bez margina

Ja sam iznenaden tolikim padom. Nakon vrhunskog FI ali tako je to na nasoj maloj burzici, a obzirom na političku umjesanost ligicno je da postoji odredena doza straha jer svim investitorima jako dobro je jasno kako (ne)funkcionira naša pravna država i kako rade regulatori i institucije .... Ja sam poceo sudjelovati u padu cijene no stao sam i cekam bolja vremena. No kao sto rekoh nije mi namjera izaci iz pozicije vec samo nježno potkresati da bas ne bude debela vecina portfelja u kodt. A da tvrtka ima jako veliku šansu za prekrasnu budučnost ima itekako

Nego jel netko mozda zna kako je i kome sve kodt posudio novce i je li to proteklo regularno po zakinima ili opet klasična hrvatska posla ??

Kako to misliš "posudio"?

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• darac11
    • March 2, 2025 at 4:47 PM
    Quote from Zvjezdani

Nemam problem sa dobrim plaćama vrhunskih menadžera, ali što je puno, puno je.

https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktua…ce-jos-15558432

Mene poprilično ljute njihove velike plače! Stvore gubitak, obustave isplatu dividendi, devastiraju cijenu dionice, a njima plača ide , i strašno me to ljuti. Ono baš me ljuti!

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• darac11
    • February 27, 2025 at 8:23 PM
    Quote from alfa1
    Quote from smrznuti

Može li netko objasniti otkuda KODTu toliki porast prihoda i dobiti unazad nekoliko godina ? Ispada kao da do prije 3, 4 godine nisu "ništa" radili... što se to desilo/promijenilo ?

Izvukao sam najzanimljivije od onoga što sam pronašao o rastu prihoda i dobiti KODT.

Analiza pokazuje da je 60% rasta potaknuto eksternim čimbenicima (potražnja za zelenom

energijom, EU fondovi), dok 40% potječe od internih poboljšanja (digitalizacija, upravljanje

troškovima). KODT-ov uspjeh temelji se na:

1. Agilnom odgovoru na tržišne prilike (prosječno 14 dana za razvoj prilagođenih rješenja)

2. Vertikalnoj integraciji (kontrola 78% dobavljačkog lanca unutar Končar Grupe)

3. Data-driven odlučivanju (AI modeli za predviđanje potražnje s 94% točnosti)

automatizacija montažnih linija povećala kapacitet proizvodnje transformatora za 40%.

Algoritmi za dinamičko

planiranje kapaciteta smanjili su prosječno vrijeme isporuke s 68 na 50 dana.

Optimizacija troškova

Unatoč globalnoj inflaciji od 8,4% u 2022. i 2023., KODT je smanjio udio troškova materijala u

prihodima s 63% 2020. na 57% 2024. kroz:

-Dugoročne ugovore s dobavljačima čelika i bakra

-Implementaciju kružne ekonomije (reciklaža 89% otpada)

-Centralizaciju nabave za cijelu Končar Grupu.

Poboljšanje profitabilnosti

-Povećanja cijena za 12 do18% na kritičnim tržištima

-Smanjenja administrativnih troškova za 22% kroz digitalne platforme

-Uvođenja premium cjenovnih modela za digitalne usluge (npr. daljinski monitoring

transformatora).

Transformacija korporativne kulture

Prosječna fluktuacija ključnog osoblja spala je s 14% na 5%, uz povećanje plaća za 28% između 2020. i 2024.

U 2024., ulaganja u proizvodne kapacitete iznosila su 247 milijuna eura, uključujući gradnju

novog pogona u Zagrebu specijaliziranog za modularne trafostanice.

Financijsko upravljanje

Refinanciranje dugoročnih kredita uz kamatne stope od 2,8% 2022. omogućilo je uštede od

8,4 milijuna eura godišnje.

Hedging strategija za valutne rizike eliminirala je 89% izloženosti

promjenama tečaja EUR/HRK i EUR/USD.

Kako se KODT razlikuje od drugih tvrtki u istoj industriji

1. Fokus na obnovljive izvore energije

Specijalizacija za OIE: KODT ima snažan fokus na proizvodnji transformatora za obnovljive

izvore energije, što je ključni pokretač njihove ekspanzije u posljednjih nekoliko godina. Ova

specijalizacija omogućila im je da se pozicioniraju kao lideri u segmentu vjetroelektrana i

solarnih elektrana u Europi.

2. Inovativna tehnologija i digitalizacija

Primjena IoT tehnologije: KODT je uveo IoT senzore u proizvodnji i održavanju

transformatora, što omogućava prediktivno održavanje i smanjuje troškove. Ova

digitalizacija proizvodnje i održavanja daje im prednost u odnosu na konkurente koji još nisu

u potpunosti prešli na moderne tehnologije.

Modularni dizajn: Razvili su modularne trafostanice koje se mogu brzo montirati i integrirati

u postojeće mreže, što smanjuje vrijeme izgradnje i povećava fleksibilnost u odgovoru na

potražnju.

3. Strategija izvoza i tržišna penetracija

Visoka izvozna orijentacija: KODT ostvaruje preko 95% prihoda iz izvoza, što pokazuje

njihovu sposobnost da se uspješno natječu na međunarodnim tržištima. Imaju snažnu

prisutnost u EU, ali i sve veću u ASEAN regiji.

Ulaganja u regionalne urede u ASEAN zemljama omogućila su skraćenje vremena odgovora na

tendere s 14 na 4 dana, što je rezultiralo ugovorima vrijednim 217 milijuna eura za električnu

infrastrukturu u Vijetnamu i Indoneziji.

Strategija "Follow the infrastructure investments": Fokusiraju se na tržišta gdje su u tijeku

veliki infrastrukturni projekti, što im omogućava da budu dio velikih razvoja u energetici

Diverzifikacija proizvoda i usluga

Rješenja za elektromobilnost: Pored transformatora, KODT razvija i rješenja za

elektromobilnost, kao što su punionice visoke snage, što im omogućava ulazak u nove

tržišne niše.

Digitalne usluge: Nudili su digitalne usluge kao što je daljinski monitoring transformatora,

što im daje dodatni izvor prihoda i povećava njihov ukupni portfolio usluga.

Display More

Od kuda sada dugoročni kredit?😮

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• darac11
    • February 11, 2025 at 9:04 PM
    Quote from mesetar

Kupuju sad taman prije nego krenu stizati loše vijesti o turizmu i svemu ostalom u 2025.

Omogućili nekom dobar izlazak, pa će kupovati natrag od njih ispod 5 kad dođe do kaosa na svjetskim burzama.

Ni meni nije baš jasna vaša objava? Od kuda loše vijesti? I od kuda kaos?

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• darac11
    • February 7, 2025 at 3:45 PM

Mene više brine da država muti neki exstra porez ili neki novi namet za banke pa je zato cjena skliznula!?

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• darac11
    • January 28, 2025 at 7:49 PM
    Quote from All
    Quote from darac11

Točno to, upalit nuklearke,prikočit sa zelenima, i maknut onu direktivu da se benzinci smiju proizvodit do 2035godine, neka kupci svojevoljno odluče kada će prestat kupovat benzince i dizele.

Misliš zabraniti ljudima da kupuju što žele ? Ne shvaćam što pričate. Pa može se kupovati što tko želi i postoji problem.

Pa političari su več donijeli direktivu o zabrani proizvodnje dizela i benzinca poslije 2035 godine, a ja se protivim toj odluci, i smatram da kupci sami moraju odabrat dali žele kupit električni , dizel ili benzinac automobil. Dali je sad jasnije?

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• darac11
    • January 27, 2025 at 2:52 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from All

Da skuže ? Mislim da je svima sve jasno, al su bespomocni! Šta bi ti preporučio da naprave ??

Upalit nuklearke, otvorit Nordstream i prikocit malo za zelenima dok baterije za mreznu pohranu energije ne postanu financijski isplative.

Točno to, upalit nuklearke,prikočit sa zelenima, i maknut onu direktivu da se benzinci smiju proizvodit do 2035godine, neka kupci svojevoljno odluče kada će prestat kupovat benzince i dizele.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• darac11
    • January 27, 2025 at 12:03 PM
    Quote from superfly

Ništa od toga ajde, izvjesno je da će morati mijenjati regulativu. Prevelika je to industrija za europu da bi sama sebi pucala u nogu

Slažem se, samo koliko će političarima i regulatorima trebat da to skuže.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt