Sad se postavlja objektivno pitanje... Jeli značajniji i veći bio tada B net ili današnja Optima?
Pa mjereno prihodima Optima je danas dvostruko veća nego je tada bio Bnet. A sličan je omjer bio u to doba.
Sad se postavlja objektivno pitanje... Jeli značajniji i veći bio tada B net ili današnja Optima?
Pa mjereno prihodima Optima je danas dvostruko veća nego je tada bio Bnet. A sličan je omjer bio u to doba.
ja sam pojacao poziciju u atpl. Nema kolega koji vicu ap ap ap, a to je uvijek bio najbolji znak.
Nisam siguran u oporavak dry bulk sektora, ovih dana sam radio procjenu brodara DCM metodom i utrosio jedno 20 sati . U usporedbi s ostalim brodarima atpl nije skrinja s blagom ali ako nista drugo slijedi nam tehnicki odbijanac.
Ako kolege strucnjaci mitko i gigic imaju protuargumente neka kazu sad a ne da vicu ap ap na 300, 400 kn.
Znaci radili ste procjenu brodara DCM metodom pa zaključili da slijedi “tehnički odbijanac”?! Ili?
Dajte nam malo to pojasnite. I sto je to uopće DCM metoda?
Je, samo sto će Kras ove godine okinuti sa rezultatom. Nisam bas siguran da se potrošači trenutno otimaju za njihove proizvode na polici. Oni imaju kvalitetne i fine proizvode, al taj asortiman je tenutno poprilično “out”.
Mogu, jer je po mojoj procjeni bolje da je sada potpisan nego da uopće nije potpisan. A ja ne znam kako vi možete ista procjenjivati kada ne znate na koji način i u kojoj mjeri će se odobrene povlastice manifestirati na poslovanje društva. Ugovor ima i dobre lose stvari, a ja mislim da su one dobre - sa stajališta društva povoljne. Većina odredbi je ionako kvalitativne odnosno kozmetičke prirode. I dosta toga se vjerojatno i do sada koristili, ali je kolektivnim ugovorom i formalizirano. Zato manite se ćorava posla negirajući nešto sto je per se korak u pravome smjeru. Pozdrav
Eto u istoj recenici meni govorite kako mogu procijenjivat kad ne znam sta je u ugovoru, a u drugoj sami zauzimate stranu govoreci da "ugovor ima i dobre lose stvari, sa stajališta društva povoljne. Većina odredbi je ionako kvalitativne odnosno kozmetičke prirode", s tim zauzimajuci stranu kao da vi znate, a ne znate, e to se zove pristranost, toliko o tome sve je jasno.
Zato sto u članku o potpisu kolektivnog ugovora piše na sto se odnosi. Čitajte s razumijevanjem.
Kolektivni se trebao potpisat prosle godine kad je stvarno bio problem sa radnom snagom jer onda je bilo bitno jos su uvjeti rada bili puno gori za zaposlenika, a ne danas kad to nije problem u ovakvim uvjetima na trzistu rada i kad ima dva mjeseca do vjerovatne prodaje, ne znam kako mozete tako lako relativizirat te neke vase navode koji ne drze vodu koji su tako ociti.
Mogu, jer je po mojoj procjeni bolje da je sada potpisan nego da uopće nije potpisan. A ja ne znam kako vi možete ista procjenjivati kada ne znate na koji način i u kojoj mjeri će se odobrene povlastice manifestirati na poslovanje društva. Ugovor ima i dobre lose stvari, a ja mislim da su one dobre - sa stajališta društva povoljne. Većina odredbi je ionako kvalitativne odnosno kozmetičke prirode. I dosta toga se vjerojatno i do sada koristili, ali je kolektivnim ugovorom i formalizirano. Zato manite se ćorava posla negirajući nešto sto je per se korak u pravome smjeru. Pozdrav
Nije ht potpisao nego optima kojom upravlja ht nemojte pretjerivat, sta se tice sindikatskog pritiska sve je prolazilo vise od 10 godina bez kolektivnog ugovora da bi bas sad pali pod pritisak sindikata mislim da je to isto nategnuto kao teorija, eto slozio bi se jedino radi ove izjave da mogu osigurat stabilnost u periodu prije i poslje prodaje kod osipanja radnika iako u ovoj situaciji ekonomskog soka od korone i to pada u vodu jer sada je borba da zadrzis postojece mjesto pa da ce netko tek tako se osipat u ovim uvjetima pada u vodu da je bilo bitno sad potpisat kolektivni ugovor, a ne pricekat dva mjeseca da kupac to uredi, ispada skoro kao da i tamo ima vezasa koji su uhljebili u zadnje vrime pa im treba osigurat buducnost ne bi se cudio mislim ovo kazem ono tek tako zadnje s obzirom kako stvari kod nas funkcioniraju
Tesko je naći kadrove za posao softveraša i specijalista koji tamo rade. Ljude se želi zadržati i ponuditi im se sigurnost da ostanu u firmi. To je cijela “znanost” oko kolektivnog ugovora.
Ove gore gluposti da će netko raditi 20% jeftinije za HT nego za Optimu zbog ovog ili onog razloga su naprosto gluposti. (HT već godinama racionalizira radnu snagu i ne nudi nikakvu posebnu sigurnost svojim zaposlenicima osim stimulativnih otpremnina). HT takodjer ima sklopljen kolektivni ugovor. Vidi se iz financijskog izvješća da je Optima kontinuirano smanjivala broj radnika i troskove zaposlenih (uz otpremnine) pa se ovim potezom željelo zadržati postojeće kadrove i dati im se veća prava i sigurnost. Sto je svakako pozitivna stvar i za postojeće dioničare. Jer u trenutku prodaje i preuzimanja ne bi bilo dobro ni uputno da se radna snaga počne osipati i firma destabilizira od strane principala odnsono konkurencije.
Ja ne dijelim tvoj entuzijazam. Naprosto nije još vrijeme za firmu kojoj su 2/5 prihoda pod upitnikom. Ako ću se bas kladiti na turizam onda se mogu okladiti radije na miks najvecih turista tipa RIVP, ARNT, PLAG i recimo MAIS.
Gledajuci ovu posliednju, ona je poprilično relativno skuplja od ostalih navedenih turista i to vjerojatno jer ima iza sebe Maticu. Meni Adris ne izgleda jeftino da bih osobno razmišljao o kupnji.
Display MoreUlagači na burzama pate od nekoliko zajednički boljetica.
F.O.M.O / Fear of Missing Out
Gambler Fallacy
Wishfull Thinking
Ajmo se ljudi spametiti.
Mi se tek spremamo za vrhunac epidemije, ovo je početak. U Italiji epidemija ne posustaje.
U Americi obzirom na mnogoljudnost ...
Indija je zatvorila milijardu i dvije stotine stanovnika u karantenu. Sigurno ne iz hira.
Sada imamo paniku.
Štetu ćemo zbrajati kada ovo prođe. Proći će kada izume i puste u primjenu cjepivo.
Ovo je katastrofa samo takva, globalna. Kako je ono išlo, ledeno doba, kuga u srednjem vijeku, poslijeratna gripa. Španjolka je ubila više ljudi nego što je poginulo u sve četiri godine rata.
Za kraj........ Pohlepa je neprijateljj Strpljenju.
U ovom Bouncu svi imaju priliku izaći, i neka imamo.
Vidjeti ćemo tijekom idućih mjeseci u kojem pravcu stvari idu. Zloćka bi voljela da je promašila čitav nogomet.
Valja ovo sada preživjeti
A kaj ti zapravo hoćeš?
Pa pusti ljude nek trguju. Svatko ima svoje razloge za vlastite odluke. Netko će na kraju profitirati. Neki misle da je sada trenutak za akciju.
“Loše” ti je iskustvo, a još lošije razumijevanje formiranja cijene.
Labud je 5-7 puta manja firma od Saponije. Ovisno o segmentu s time da Labud ne pokriva niti 30% širine Saponijnog asortimana. I još jednom ti pisem, najprije prouči sto se sve radi, a ne pisati na osnovu dojmova. Pozdrav.
Ima itekako logike jer A1 bez Optime ostaje na “začelju kolone”.
Ma daj, Saponija ovisi o turističkoj sezoni koja napravi ukupno 70 milijuna nocenja? A ne o 4 miljuna gradjana Hrvatske koji godišnje napravi 1,46 milijardi nocenja jer tu naprosto žive i koriste proizvode Saponije svakodnevno. Btw. Saponija ti i u BiH no1 prodavač i distributer ove vrste proizvoda u FMCG programu. Znaci kako ti to tumačiš, Saponija ovisi o 5% potencijalne prodaje koja ionako uglavnom ide strancima i malim manufakturama koje proizvode lokalno šamponski i ostali higijenski program.
Inace, Saponija ti ima izuzetno dobro razvijen komercijalni program za čišćenje i dezinfekciju u industriji i opcenito za poslovne namjene. Zdravstveni sustav i ostale javne prostore. To možeš provjeriti na njihovoj web stranici.
A da ne spominjem procjene s liznutim prstom u zraku kako je tko docekao “Coronu”... koje analitičari zavaljeni s daljinskim upravljačem u fotelji sipaju iz puste dokolice i bezidejnosti.
Svasta će ovdje ljudi napisati sto naprosto nema nikakvog racionalnog ni stvarnog uporišta. A nije niti vjerodostojno, a vjerojatno ni istinito.
Da, samo sto i A1 pa i Optima imaju dosta nazovimo to alternativne infrastrukture i taj neki novi/stari partner će donekle moći pregovarati o cijeni pojedinih usluga koje HT daje. Trenutno je prilično jasno da nekih velikih pregovora nema nego se vjerojatno sve dogovara po odobrenim cjenicima HAKOMA. A ne “ispod njih” sto bi u neku ruku bilo logično da Optimom upravlja snažan operativni i financijski partner.
A može biti i “prekosutra”...
Pa ja ti bas ne mislim da itko, pa i ti “akumulatori” cvatu od sreće sto im prilike nisu naklonjene i sto cijena pada. I oni i svi ostali su osuđeni na promatranje sa strane dok se okolnosti ne promjene. Sve ostalo bi bilo “pljuvanje u vjetar”.
A zašto bi ga uhvatila panika kad je jasno da on trejda s dionicom. On ti je sigurno neće rušiti, al to ne znaci da neće netko treći.
S druge strane, zanimljivo je kako je Saponija iz vlastitih resursa uspjela značajno povećati proizvodnju proizvoda za dezinfekciju. I tu im je dosta pomogla ili pomaze činjenica da pored proizvodnje kemijskih proizvoda imaju i vlastitu proizvodnju alkohola, kao i još nekih dodatnih tvari potrebnih za samostalnu proizvodnju dezinficijensa.
Niza cijena dionice ne nosi niži rizik per se jer ako će društvo propasti svejedno je koja je trenutna cijena dionice. Niza cijena nosi vjerojatno bolji omjer rizika i nagrade. Al recimo da niza cijena je manje rizična zbog indirektno manje percipiranoj gubitka uloženog.
Mislim da vam ovdje nema mnogo fajde dnevno analizirati tko je sto i kako je. Tu investitori moraju napraviti kvalitetnu domacu zadaću i uzevši sve raspoložive informacije procijeniti potencijalne ishode za firmu. To nije ni intiuitivno ni jednostavno, ali nije nemoguce. Razraditi nekoliko suvislih scenarija i vidjeti sto im se isplati ili ne isplati. Svakodnevno buljenje u to tko je kupio, a tko prodao neće pomoći niti uvjeriti investitore jesu li na dobrom tragu glede postupanja s dionicom. Samo suvisla procjena i održiv (realan) scenarij ili vise njih.
To smo pitanje već sto puta prolazili... sve je moguće i ništa nije moguće.
Ima Opte i neku imovinu. Vrijednu par stotina milijuna kuna koja je uzput rečeno (a radi se o nekoliko desetaka tisuća km optike) uglavnom izamortizirana i koštala je i do tri pita vise od one u knjigama. I dalje dobro funkcionira.
HT će prodati Optimu ako će imati “dobrog” kupca. A i Zaba se sigurno tome ne opire jer da imaju kakvu drugu misiju ne bi koristili “drag-along” opciju. Jer opcija se može koristiti, a ne mora. Dakle, dvojac želi prodati Optimu i priča o tome da će korisnici masovno bježati negdje drugdje je po meni deplasirana. Jer da su htjeli, mogli su otići samostalno već odavno.
Saponiju neće, možda hoće Koestlin, al Saponiju neće. Prodaja neće propasti, može se samo odgoditi dok se situacija oko Corone ne smiri.
Pa daje im je jel proizvode i rade mnogo vise nego uobičajeno. Neće im valjda ne platiti trud i zalaganje.