Posts by Normani
-
-
To je ono kad se veselis isplati divke, a cijena na div day ti padne vise od toga 😒, klasika….
Takvo stranje ne može trajati dugo.
-
Nismo najgori na svijetu, ima još (puno) gorih političara i država na svijetu, ali ja se ne mjerim s lošijima, nego s boljima od sebe. To što ima gorih od nas, to mi je slaba utjeha.
-
Orci? Ne razumijem.
-
Ako sam dobro razumio, ADPL je otpustio vlastite dionice kako bi nagradio dvojicu rukovoditelja.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
(...) da ulože u Janaf ili INA-u gdje se pljačka kako se kome prohtije, Dalekovod gdje su razvodnili dioničare, Podravku gdje dionički kapital troše tako što dijele bonuse državnim menadžerima (uhljebima), Agrokor gdje su nulovali dioničare i gdje je jedan Interkapital prodao sve prije raspada sistema (eto sasvim slučajno imao sreće), Kraš gdje Marica kupuje hrpu dionica taman prije preuzimanja i trostrukog rasta cijene, itd.
(...) Ova je burza puna muljaža, insajderskih informacija, i prevara dioničara.
Gledajući 20-30 godina unazad pa do danas - vrrrlo skromna i super kratka lista burzovnih i korporativnih muljaža. Ali to nije samo stvar burze. To je stvar (nerazvijene) svijesti, lopovskog mentaliteta i (ne)odgoja u RH što utječe na sva područja života.
-
krajnji kupci nisu ništa krivi, već samo zato što su dali pare
za te prokrijumčarene aute, pa bi na kraju mogli ostati i bez para i bez auta.
Meni to nikada nije bilo jasno. Ako nisam upoznat s nečijim manipulacijama, zašto bih ostao i bez novaca i bez robe koju sam kupio? Pa nisam ja kriv. Osim toga, dobio sam račun. To što je račun i cijela priča lažna, to nema veze sa mnom. Tako mi se čini.
-
Zanimljivo, vidim da je i Floki kupio povoljnije auto u ovoj kombinaciji.
Prema pisanju Jutarnjeg lista, među kupcima luksuznih automobila našli su se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i nekadašnji trener GNK Dinama Nenad Bjelica.
Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih.
Među kupcima su navodno bili i poduzetnik Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.
Bašić je posao s luksuznim automobilima započeo još početkom 90-ih, navodno je financirao kampanje bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a povezivalo ga se i sa Zdravkom Mamićem.
https://www.poslovni.hr/hrvatska/prepr…poznati-4354050 -
Kolega govori o budućnosti, a ne o prošlosti.
U redu. Kako bilo, za pokušaj procjene budućnosti nam je potrebna i prošlost i sadašnjost, a taj globalni trend trenutačno nije pozitivan otkako je nastupila corona, broj novih automobila je iz ovoga ili onoga razloga značajno manji nego prije corone pa je upitno tako brzo govoriti o rastu cijene dok se tržište nije stabiliziralo .
Evo, na primjer Renault kao dugogodišnji ADPL-ov kupac već treću godinu za redom pada. Ovogodišnji mjesečni podatci također govore o padu, mislim da sam negdje zakačio neku brojku tipa 20% ili više postotaka minusa, ne znam je li to bio ovogodišnji kumulativ ili pojedini mjesec. Iznimke u grupi su prema navodima Dacia i Lada čije brojke su navodno umjereno pozitivne.
Renault Group sales drop for third consecutive year (2021)Renault Group sales drop for third consecutive year | AutocarFrench group's sales declined by 4.5% in 2021, despite growth from Alpine, Dacia and Ladawww.autocar.co.ukAli zato u Rusiji - nakon što je Renault otišao - cvatu opet ruže. Nevjerojatno!
Russia's Avtovaz says sales jump 80% in August from July(...)
"After the previous shareholders Renault company had left in May, the company stood idle for more than two months ... but we managed to set up new production chains and logistics and safeguard the supply of components for production of base models," Sokolov told the Eastern Economic Forum. And in August, despite that in the first half of the year sales fell dramatically by 65%, we increased it from July by 80%."
https://www.marketscreener.com/quote/stock/RE…-July-41708659/ -
Za one nadobudne koji vide samo rast cijene (...)
Koji rast cijene vide?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Naveliko se prodaje, otpisuje, obustavlja proizvodnja ili se ne isporučuju dijelovi.
MAN und Scania trennen sich von Russland-Vertrieb - Abschreibungen
13.09.2022.
Die Vertriebstöchter würden an lokale Partner verkauft, Scania verkaufe auch ihr russisches Finanzierungsgeschäft, teilte die Lkw-Holding Traton am Dienstag mit, zu der die beiden Hersteller gehören.
Dafür nimmt die Volkswagen-Tochter weitere Verluste in Kauf: Je nach der Entwicklung des russischen Rubel werde der Ausstieg bis zu 550 Millionen Euro Verluste nach sich ziehen. Traton hatte auf das Russland-Geschäft schon im ersten Halbjahr 113 Millionen Euro abgeschrieben.
Das Werk von MAN in Sankt Petersburg sei von den Verkaufsplänen nicht betroffen, sagte ein Sprecher. Der Münchner Konzern hatte unter dem Eindruck des russischen Angriffs auf die Ukraine bereits Anfang März die Produktion dort eingestellt. Auch die schwedische Schwestergesellschaft liefert keine Lkw und keine Ersatzteile mehr nach Russland.
© Reuters 2022
https://de.marketscreener.com/kurs/aktie/TRA…ungen-41761813/ -
Prije neki dan sam se pitao zašto je u CROBEXplus te posljedično tome u sektorski indeks CBXindustrija ušla povlaštena dionica (KODT2), a ne redovna (KODT). Sada vidim da je kriterij za ulazak u indeks bio puno veći free float pri KODT2.
Daljnji kriteriji je broj trgovinskih dana veći od 60% ukupnog broja trgovinskih dana unutar zadnjih 6 mjeseci. Dakle, prosječna likvidnost je (u okvirima ZSE) sve bolja i bolja.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kriteriji za odabir dionica koje ulaze u sastav indeksa CROBEXplus®
Članak 2.
(1) Prilikom odabira dionica koje će ući u sastav indeksa CROBEXplus®, u obzir se uzimaju samo dionice
uvrštene na uređeno tržište koje zadovoljavaju sljedeće uvjete:
• broj trgovinskih dana veći od 60% ukupnog broja trgovinskih dana u šestomjesečnom razdoblju
koje prethodi reviziji
• free float tržišna kapitalizacija veća od 10 milijuna kuna.(3) Ako izdavatelj ima više rodova dionica koje ispunjavaju uvjete za ulazak u sastav indeksa CROBEXplus®,
u indeks će se uključiti samo jedan rod dionica i to onaj s većom free float tržišnom kapitalizacijom.
(4) U sastav sektorskih indeksa mogu ući samo dionice uključene u indeks CROBEXplus®.https://zse.hr/UserDocsImages/index_documents/CROBEXplus_20200120153441-2020-CROBEXplus-Odluka.pdf
-
Reuters:
Stellantis and Renault halt Spanish assembly lines as chip shortage persistsMADRID, Sept 16 (Reuters) - Carmakers Stellantis (STLA.MI) and Renault (RENA.PA) will partly halt their Spanish plants in the coming days and weeks as the lack of microchips persists, two union representatives told Reuters on Friday.
https://www.reuters.com/business/autos…sts-2022-09-16/ -
Ugovoreno u studenome 2021., preuzeto u srpnju 2022. - čisto da dobijemo osjećaj koliko je potrebno vremena od sklapanja ugovora do preuzimanja.
Transformatori za projekt izgradnje litavskog sustava pohrane energijeU Litvi je u tijeku implementacija baterijskog sustava za pohranu električne energije kojim će se osiguravati pouzdanost i stabilnost njezina prijenosnog sustava. Riječ je o jednom od najvećih projekata te vrste u Europi i najvećem u Baltičkim zemljama za koji je društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u studenome 2021. godine ugovorilo isporuku četiriju transformatora snage 55 MVA, napona 115/20 kV.
Četiri skladišta energije bit će instalirana u transformatorskim podstanicama u Vilniusu, Šiauliaiju, Alytusu i Uteni. Ukupna kombinirana snaga i kapacitet skladišnih objekata bit će 200 megavata (MW), odnosno 200 megavat-sati (MWh), što je minimalna rezerva aktivne snage koju treba osigurati tijekom izoliranog rada. U slučaju potrebe, rezervni skladišni objekti moći će započeti s isporukom električne energije unutar jedne sekunde i osigurati pouzdanu opskrbu mreže energijom, dok drugi izvori proizvodnje električne energije ne počnu raditi.
Naime, za Litvu koja se priprema za pridruživanje kontinentalnim europskim mrežama (CEN) 2025. i odvajanju od BRELL prstena (Bjelorusija, Rusija, Estonija, Latvija i Litva), važno je osigurati rad trenutačne rezerve električne energije i mogućnost rada u izoliranom načinu te osigurati pouzdan i stabilan elektroenergetski sustav za sinkronizaciju s kontinentalnim europskim mrežama.Kako se sve više električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, nakon sinkronizacije s mrežom kontinentalne Europe skladišta će moći pohraniti i isporučiti električnu energiju proizvedenu u sunčanim i vjetroelektranama u mrežu kad je to potrebno. Ujedno, to će pridonijeti litavskim ciljevima u ublažavanju klimatskih promjena smanjenjem potrebe za energetskim postrojenjima koja koriste konvencionalne izvore energije za rad prijenosnog sustava.
U srpnju 2022. godine kupac je u D&ST-u preuzeo transformatore nakon uspješno provedenih završnih ispitivanja, a već do kraja kolovoza sva četiri transformatora stigla su na krajnja odredišta ugradnje u Litvi.
https://www.koncar.hr/wp-content/upl…srpanj_2022.pdf -
...i od kuda sad tebi rat i bosanski ratni profiteri 12 godina iza rata
Ne 12 godina iza rata, nego sve traje još i danas. Samo se mijenjaju situacije i akteri. Ključna osoba u priči je jedan od najbogatijih Bosanaca - Nijaz Hastor - koji je sukladno nekim povijesnim člancima , između ostalog, trgovao oružjem u Bosni tijekom rata (navodno i preko ruske veze) i njegova firma dobavljač auto dijelova - Prevent.
Nijaz Hastor tj. Prevent je svojedobno bio veliki dioničar AD Plastika s nekih 25% svih dionica. Hastor je bio i u Nadzornom odboru AD Plastike. (Nijaz Hastor, AD Plastik - Poslovni dnevnik). U nadzorni su bili došli i Rusi. Član tadašnje Uprave, g. Rinčić, je u tom trenutku dobrovoljno ili možda "dobrovoljno" odstupio.
S tom njegovom firmom mnogi dan danas imaju problema (googlaj, ne samo hrvatske-bosanske-slovenske stranice, nego i njemačke, engleske itd.) tako da ga se ni veliki njemački proizvođači automobila ne mogu riješiti. Vode se svakojaki sudski sporovi. Njemački auto koncerni su kanili čak preko Gerharda Schodera koji je trebao kontaktirati Putina kako bi pak on bio taj koji bi neutralizirao Prevent.
Kako to da se moćni njemački koncerni zadnjih godina nikako ne mogu riješiti nekog dobavljača? Mene ne čudi jer u kontekstu sukoba postoji i jedan čovjek koji je na sjednicama nešto tajno snimao pa je slučajno izgorio u autu, a tjedan dana prije toga mu je isto igrom slučaja izgorjela kuća. On na žalost više ne može dati iskaz, niti svjedočiti.
Slučaj prlemlaćivanja Galnica je bio jedan slučaj, dok je slučaj premlaćivanja dioničara AD Plastika bio drugi, odvojeni slučaj koji ti je promaknuo. Čovjek nije htio prodati dionice. Nakon napada je promijenio mišljenje.
Prije dosta godina sam dosta čitao o svemu, možda čak imam pohranjene neke stvari u starom računalu. Dakle, prava slika tko je tko i tko čiju ruku mije se može dobiti tek nakon široke međunarodne, kronološke analize, mnogi članci na internetu su nestali. Nadam se da s lica Zemlje nisu nestali i novinari koji su napisali te članke. Evo, stavio sam nekoliko linkova ako ti se da proučavati real life, a ne copypastati službenu korporativnu liriku.
Ja i dalje stojim na liniji da velike vlasničke transakcije iz prošlosti imaju veze s Hastorom, Preventom i s Rusima.
Nijaz Hastor - Poslovni dnevnik
Rusi ušli u Nadzorni odbor AD Plastika - Poslovni dnevnik(1) Prevent ima že četrtino AD Plastike, meri pa na polovico (finance.si)
„Preventovi“ direktori osumnjičeni za pranje novca: Ko štiti Nijaza Hastora od procesuiranja!? (avaz.ba)
Prevent kupil del hrvaške AD Plastike (finance.si)
Njemački mediji donose nove detalje afere koja protresa Volkswagen (klix.ba)
Prevent izgubio na američkom sudu, nastavlja borbu protiv Volkswagena - Poslovni dnevnik -
@Barbosa
Jedno je službena verzija povijesti, a drugo neslužbena koju su svojedobno istraživali i objavili upućeniji od mene. -
Najveći dioničar s 30% u ADPL je HOLDING AVTOKOMPONENTY AO, Ruska firma.
Rusi u ADPL imaju 30% vlasništva, a ne bi me čudilo na da "suptilan način" vladaju kao da imaju većinsko vlasništvo. Do tog udjela su došli prije nekih 20-ak godina u doba Domovinskog rata ili neposredno nakon njega. Transakcije su bile na relaciji Rusi - bosanski trgovci oružjem (= profiteri). Tko želi može proučavati na internetu ako još postoje stranice koje govore o tome. Moja pretpostavka (ovo nisam siguran) da je udio u ADPL bilo nekakvo plaćanje za nešto. Možda za oružje dobavljeno iz Rusije? Sjećam se i nekog premlaćivanja tadašnjeg jačeg dioničara na ulici usred bijela dana u Zagrebu. Mislim, ono, davno je to sve bilo, možda to sve uopće više nije bitno, ali meni je upravo to rusko vlasništvo uvijek bilo nešto što me je - puno godina prije najnovijeg ratnog ispada - navodilo na dozu opreza. Što se u tih 20-ak godina promijenilo, ne znam.
-
- Usklađivanje vrijednosti koje je napravio AD Plastik u prošlom FI rezultiralo je računovodstvenim anuliranjem ruske imovine iz bilance. Ovo smatram prvenstveno mjerom računovodstvene predostrožnosti, a nikako ne svjesnim odustajanjem od vlasništva nad tom imovinom ili odricanjem od budućih novčanih tokova koji bi mogli proisteći od te imovine ako ona radi. Ovo su napravili zato da zaustave imanje potencijalnih „kostura u ormaru“ i to je dodatni razlog zašto poštujem ovu upravu.
Ovo su vjerojatno napravili samo zato što su to od njih zatražili moćni kupci njihovih proizvoda. Ili to jednostavno po prirodi stvari od njih očekuju s obzirom da su isto ili slično upravo napravili i oni (=kupci).
Netko je u prethodnom postu spomenuo kako se cijena proizvoda (dijelova) dogovara i da su pod nadzorom moćnih kupaca čak i troškovi (sirovine itd.) tj. da kupci imaju čak pravo uvida u troškovnu strukturu proizvođača dijelova kako bi se utvrdila eventualna opravdanost povišenja cijene.
Stoga to, po mojem mišljenju, nije nikakav posebni razlog za poštovanje, već bi u ADPL ispali smiješni i nekompetentni da nisu učinili to što su vis-a-vis svojih kupaca morali učiniti kako bi ih se uzelo ozbiljno. -
Pa taj režim tamo to sve može oteti, pod ovom ili onom pravnom, računovodstvenom ili kakvom god hoćete kvalifikacijom.
Piši kući "Propalo je."
Ja sam oduvijek bio skeptičan prema Rusiji. Gledao sam neke kritične dokumentarce o tobožnjoj "demokraciji" i o diktaturi koja ondje vlada. Igre bez granica i namještaljke protivnicima režima. O Majčici Rusiji je puno prije ovih događaja pisao i bivši šahovski prvak G. Kasparov (https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…entima-15200244) i ja osobno ne bih nikada uložio niti kune u takvu labilnu zemlju. Vidjeli smo kako su prošli i veći od ADPL-a poput njemačkih proizvođača automobila i ostalih koji puno toga moraju otpisati ili trpjeti gubitke.
Rusi su mi ok za zajedničko cuganje, za party, razgovor, za (klasičnu i inu) glazbu, umjetnost i software. Ima darovitih kreativaca i talenata. Ali ako želim izbjeći cirkus, reket, mito, prisilnu prostituciju i mafijaše, zaboravit ću tu zemlju. -
Ako je u cijelosti otpisana imovina s njom je onda vjerojatno otpisana i ta poslovna operacija.
Kolega tvrdi da to nije otpis, već knjigovodstveno umanjenje vrijednosti.
Ja mogu biti vlasnikom nekog stana pri čemu bilježim u knjige da taj stan vrijedi jednu kunu. Međutim, i dalje sam vlasnik, i dalje stanujem u njemu, koristim ga i eventualno pomoću njega nešto privređujem. Npr. ako imam ured u stanu.