1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Normani

Posts by Normani

• Turističke dionice i perspektive

• Normani
    • August 4, 2023 at 3:29 AM

Gledano od početka godine do konca srpnja Istra je u plusu 3 posto u noćenjima, Kvarner 2 posto, a Splitsko-dalmatinska županija 5 posto.

U minusu je, na primjer, Šibensko-kninska županija, i to od 3 posto.

Gledano prema destinacijama, najviše je noćenja tijekom prvih sedam mjeseci ostvareno u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Umagu i Splitu

U Istri od početka godine rast broja noćenja
    Nakon što je objavljeno da je u Hrvatskoj ove sezone ipak nešto više turista nego prošle, možemo pogledati i kakvo je stanje po županijama. Gledano od…
    istarski.hr
  • RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Normani
    • August 4, 2023 at 3:19 AM

Hvala na grafici. Lijepi skok zaposlenosti u RIVP u odnosu na niz proteklih godina. Tko zna zašto su sada odjednom zaposlili toliko više ljudi i dali im više plaće. ;)

Usput, reče otprilike gospodin koji je prošli utorak vodio online prikaz rezultata RIVP. Parafraziram: "Mi se ne možemo identificirati s novinarskom histerijom oko toga da sezona nije (dovoljno) dobra. Možda postoje neki na koje se to odnosi, ali mi to ne osjećamo."

• Normani
    • August 3, 2023 at 1:38 PM

Dobio sam upravo e-mail koji glasi kako slijedi:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

P. S. Lynx, jesi li ga i ti možda dobio s obzirom da se češće pozivaš na Simply Wallstreet?

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Normani
    • August 1, 2023 at 6:26 PM
    Quote from darac11

Da sory ekipo, moja greška😂😂😂😂😂fulao za jednu decimalu. Ipak je 0,3

Od čega je vjerojatno barem trećina ili možda čak i polovica prodavala neke dionice koje imaju iz prošlosti, tipa HT i sl. Dakle, postotak aktivnih ili dugoročno aktivnih je još manji. I mi se čudimo...

• Birtija

• Normani
    • August 1, 2023 at 6:09 PM
    Quote from franciska

Ma jel to lebowski s Alenovog foruma Moj novac?!

Drago mi je :)

Tko je Alen? I zašto forum Mojnovac nije aktivan?

• PLAG (PLAVA LAGUNA d. d.)

• Normani
    • July 31, 2023 at 11:24 PM

Bilo bi lijepo da se s ovim malo više trguje pa da opet uđe u CROBEX. Ovo baš dobro odgovara tamo stajati uz RIVP (recimo umjesto ARNT, a može i sve tri).

PLAG mi se čini vrlo dobra, no problem kod nje je mali free float. Nije li odgovarajući free float kriterij za CROBEX? Jedan od.

RIVP ima free float od oko 40% i jednu od najvećih likvidnosti na ZSE što znači da se njome teže može cjenovno manipulirati (kao s nekim drugim manje likvidnim dionicama na ZSE), dok PLAG nema ni 10% slobodnih dionica izvan top 10.

To je općenito nešto što me odvraća od dosta dionica koje sve redom lijepo izgledaju, ali imaju max. po 6, 7, 8% slobodnih dionica u opticaju.

Što se tiče ARNT, ok mi se čini, vjerojatno će dugoročno napredovati, ali me (barem do sada) nije ničim impresionirala, a toliko je bila neko vrijeme "popularna".

• Normani
    • July 31, 2023 at 4:51 PM
    Quote from Mr. M

Uprava nije uopće komentirala činjenicu da cijena dionice ne prati rast pokazatelja koje su si sami zadali.
    Izvještaj za Q2 2022. daje dijametralno suprotnu sliku - cijena prati Crobex i Crobex 10.
    Pogledamo li situaciju 2019., cijena dionice i dalje prati Crobex i Crobex 10.

A i neobično mi je da se novac u banci/blagajni smanjio sa 122 MEUR na 32 MEUR.

To je "neobično" zato što ti i Uprava imate "dijametralno suprotne" preokupacije. :)
    Ti si zabrinut za to koliko cijena dionice prati ili ne prati index, a oni u Upravi su prije svega usmjereni na to kako što bolje upravljati poduzećem i situacijom.

Što se tiče cjenovnog zaostajanja u odnosu na index (šteta što nisi postao grafički prikaz da vidimo usporedbu), uvijek možeš dati svoj doprinos korekciji zaostajanja za Crobexom time što ćeš (do)kupiti dionicu. ;)

Inače, kako ti interpretiraš gore spomenuto smanjenje novca (gotovine) u blagajni?

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Normani
    • July 31, 2023 at 4:16 PM

Na RIVP se pred kraj današnjeg trgovanja nagomilalo više kupovnih naloga nego inače. Dakle, shvatili su. :)

Files

RIVP nalozi pred kraj trgovanja.jpg 174.2 kB – 0 Downloads

• Normani
    • July 31, 2023 at 2:53 PM

Meni je fascinantno to što su od studenog 2022. do početka travnja 2023. imali zatvorenu većinu hotela (1Q 2023), skijaški hoteli u Obertauernu su, naravno, radili, no svejedno su, gledajući ovo prvo polugodište kao cjelinu, ostvarili ukupno 17% veće prihode.

Nameće mi se zaključak da je 2Q 2023, gledajući izolirano, prihodovno morao biti odličan (što se i vidi u priloženom prikazu) kako bi se kompenzirao zaostatak iz 1Q 2023 te da će - bude li se nastavilo ovako - a po njihovim najavama hoće, rezultati u nastavku godine biti sve bolji.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Files

ScreenHunter 603.jpg 525.77 kB – 0 Downloads ScreenHunter 602.jpg 282.78 kB – 0 Downloads ScreenHunter 601.jpg 281.28 kB – 0 Downloads ScreenHunter 600.jpg 270.06 kB – 0 Downloads
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Normani
    • July 25, 2023 at 1:11 PM

Zaboravili su pisati o opasnostima od morskih pasa i komaraca. Zanimljiv je i komentar čitatelja ispod članka koji navodi kako je nekada RH bila jeftina destinacija za njemačkog radnika koji je ljetovanjem praktički štedio u odnosu na boravak kod kuće.

Istina je da su cijene u vanpansionskoj i prehranbenoj sferi visoke i da si ih široke (srednjeeuropske) narodne mase više ne mogu priuštiti pa su nezadovoljni jer bi i dalje rado ljetovali za malo novaca.

Sladoled je vječita tema, osobno, ako idem nekamo, baš me briga za astronomsku cijenu sladoleda koji je, usput rečeno, većinom nešto bezveze, umjetno, kiselo, masno, preslatko. Jednostavno ga u tom slučaju ne jedem odnosno kupim ga, eto, u trgovini ako si ne mogu ili ne želim priuštiti. Neće me od ljetovanja u nekoj zemlji odvratiti kuglica od 10 eura, a izgleda da se i taj skupi sladoled u RH valjda i dalje dobro prodaje kad su uopće moguće takve cijene.

https://www.24sata.hr/news/njemacki-…-skuplja-924312

• Normani
    • July 25, 2023 at 12:43 PM

Odlična sezona

U dosadašnjem dijelu srpnja u kampovima je ostvareno 572 tisuće dolazaka i 3,8 milijuna noćenja, a kada se to usporedi s lanjskom godinom ispadne da kampovi bilježe povećanje od 4 posto u dolascima, navode iz HTZ-a te napominju da je 2022. bila rekordna za kampove koji su premašili rezultate iz 2019. te su prvi smještajni segment koji se oporavio od COVID-krize.

https://www.novilist.hr/novosti/gospod…-odmah-se-puni/

• Normani
    • July 25, 2023 at 12:32 PM

Besplatno ljetovanje za potrebitu djecu

https://www.parentium.com/clanak/valamar…atno-ljetovanje

• Birtija

• Normani
    • July 25, 2023 at 12:56 AM

– Imam prijatelja iz Pule, pa sam s njim obavio jedan razgovor, pitajući ga šta mogu očekivati, kako se trebam ponašati kad dođem i slično. Rekao mi je da Istrani vole Srbe, da su jako prijateljski nastrojeni prema nama i da se ne trebam ni o čemu brinuti – govori Buđevac.

4stranci-150x150.jpg

SEZONSKA RADNA SNAGA

Kako kaže, ubrzo se i sam uvjerio u to koliko su Fažanci prijatni i gostoljubivi.

– Vole naše djevojke, obožavaju naš akcent. Svi su jako ljubazni prema nama, čak i više od toga ^^ – priča Vanja.

• Normani
    • July 24, 2023 at 2:14 PM

Promet vozila i iznos naplaćene cestarine veći je za sedam posto u odnosu na isti vikend prošle godine, navode iz HAC-a.

(Ovo povećanje prometa i naplate rade vjerojatno "fantomski i virtualni putnici" jer turista u stvarnosti zapravo i "nema", sezona je sukladno neprestanim dramatičnim vijestima u tisku jednostavno - "podbacila".)

https://www.poslovni.hr/hrvatska/u-hac…vikenda-4400393

• Normani
    • July 24, 2023 at 3:47 AM

Konkurencija jedva čeka.

https://dalmatinskiportal.hr/turizam/drzavn…reskupi-/175664

Koliko turista trenutno boravi.

https://www.dalmacijanews.hr/clanak/c01m-po…e-ih-je-najvise

Noćenja više, ali i smještajnih kapaciteta

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vije…ta-vise-1309061

• Normani
    • July 24, 2023 at 3:41 AM

Stranci peglali 38 posto više.

Stranci ‘peglali’ kartice 38 posto više i potrošili 3,3 milijarde eura
    www.poslovni.hr

U Splitu i Dubrovniku zadovoljni

https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/v…tatima-10916062

• Porez na iznajmljivanje nekretnina

• Normani
    • July 22, 2023 at 1:55 PM

Ovo je sažetak gornjih rasprava oko iznajmljivanja i poreza, ali u tekstu ima još zanimljivosti koje ne citiram:

Irena Weber je u raspravi istaknula kako je Hrvatska porezni raj za ulagače u nekretnine koje služe za kratkoročni turistički najam jer je jedini porez izrazito niski paušal.

„Od 2017. na tržište je stavljeno 300.00 novih kreveta, s time da to nisu više obitelji koje iznajme jednu ili dvije sobe, već ozbiljni nekretninski biznisi koji ne plaćaju nikakav porez, ne zapošljavaju niti uplaćuju u mirovinski i zdravstveni sustav. Spomenuti problem se pritom ne odnosi samo na smještajni disbalans na obali, nego i na cijelu gospodarsku situaciju u zemlji. Niz je negativnih posljedica poput pada interesa za obrazovanje i rad pa se devastira i tržište rada jer će mnogi umjesto posla i studiranja odabrati iznajmljivanje apartmana“, objašnjava Weber te dodaje da nije da se oporezivanje tih dohodaka mora izjednačiti s poreznim tretmanom svih ostalih dohodaka.

I dok su na jednoj strani apartmani i nekomercijalni smještaj koji plaćaju tek paušale za najam s druge strane turizam razvijaju turističke kompanije koje plaćaju sve poreze, doprinose razvoju lokalne zajednice i zapošljavaju, konstantno investiraju te su nositelji turističkog razvoja cijele destinacije. Oni pak u odnosu na paušale imaju 10 puta veći porezni teret, na što su upozorili stručnjaci.

Hrvatska ima 10 posto kreveta u hotelima jer nekretninski biznis s apartmanima nekontrolirano raste
    Na okruglom stolu HUP-a “Ključni izazovi hrvatskog turizma?” upozoreno je na neodrživost daljnje ekspanzije apartmanizacije te pozvali na hitnu promjenu…
    www.turizmoteka.hr
  • Porez na iznajmljivanje nekretnina

• Normani
    • July 20, 2023 at 1:18 PM

Informacija je s početka 2023. godine, a odnosi se na paušale po krevetu, pa vidite kakvi su to iznosi.

https://www.glasistre.hr/istra/2023/01/23/mali-iznajmljivaci-u-istri-uskoro-ce-placati-puno-veci-pausal-po-krevetu-841981

• Normani
    • July 20, 2023 at 12:48 AM

U 2022. godini Valamar je uz pomoć svojih gostiju zasadio preko 3,000 stabala diljem Hrvatske, a ovogodišnji je cilj posaditi dodatnih 8,000 stabala.

Kampanja "Easy as one, two, tree" pokrenuta je prošle godine u suradnji s CO2MPENSATING BY PLANTING, inicijativom Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i agencije HEARTH koja ima cilj omogućiti tvrtkama, gradovima i općinama da neutraliziraju svoj ugljični otisak sadnjom stabala.

(Foto Valamar Riviera)(Foto Valamar Riviera)

Prilikom check in/outa svaki Valamarov gost ima mogućnost donirati za sadnju stabala, a za svako donirano stablo Valamar će posaditi još jedno. Akciji se mogu priključiti svi gosti Valamarovih hotela, ljetovališta i kamping ljetovališta u top destinacijama duž obale Jadrana od 15. srpnja do 15. listopada 2023. godine.

- Drugu godinu za redom provodimo ovu kampanju zajedno s našim gostima, koji su oduševljeni inicijativom i rezultatima. (...)

https://www.glasistre.hr/istra/2023/07/…nju-suma-874393

Files

sadnja.jpg 225.11 kB – 0 Downloads

• Normani
    • July 20, 2023 at 12:39 AM

Zanimljivo. Talijanski diverzant, pardon, novinar tiražnog lista, dođe u Rovinj i od svega što Rovinj i njegovo okruženje pružaju, njegov "pogled na stanje turzima u tom gradu" vidi pratički samo - visoke cijene - i to da mu je nešto pošlo naopako (ako nije izmislio). Bit će da se nije niti prošetao, niti okupao, niti je posjetio neko događanje, koncert, izložbu itd. Ček', pa zbog toga nije morao niti doći u Rovinj. To je mogao saznati i iz Italije. :P

Talijanski novinar Emilio Randon iz tiražnog lista Il Corriere della Sera posjetio je Rovinj i dao svoj pogled na stanje turizma u tom gradu

'Možemo prihvatiti da trešnje stoje 20, sladoled 3,50 eura, ali molim vas, otvorite nam vrata!'
    Sve više je nekvalitetnih konobara, improviziranih kuhara, patagonijskih lignji... Naše osoblje otišlo je u potrazi za boljim plaćama, umjesto njih stigli su…
    www.tportal.hr
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt