Evo, ovaj turistički vodič s velikim iskustvom je rekao upravo ono što sam pisao i pojašnjavao u gornjem postu:
(...) "Kako cijene rastu, za pretpostaviti je da će domaći gosti birati one manje atraktivne i cjenovno prihvatljivije termine boravka na hrvatskoj obali, dok će špicom sezone 'vladati' stranci koji si veće cijene mogu i priuštiti. Međutim, za Andreja, te cijene i dalje nisu skupe, usporede li se s Francuskom, Grčkom, Italijom, europskim Mediteranom.
'Nama je ljetovanje naše pravo'
Dodaje da naši ljudi 'još uvijek imaju socijalistički mentalitet, a živimo već trideset godina u kapitalizmu'.
"Imam osjećaj da je nama ljetovanje na hrvatskoj obali nešto što je 'naše pravo'", kaže Andrej. "To možda je točno, ali to nije problem ponude i potražnje na hrvatskoj obali, nego širi strukturni problem gdje si, realno, ljudi koji rade u većini sektora u Hrvatskoj ne mogu priuštiti nešto što je tržišna cijena na hrvatskoj obali, zato što ostatak države - izuzev Zagreba - ekonomski kaska", pojašnjava.
Problem je, zaključuje naš sugovornik, što mi financijski ovisimo o turizmu, a druge grane gospodarstva su zapuštene i uništene pa si ljudi ne mogu priuštiti ljetovanje.
"Ali", zaključuje, "ne možeš 'ubiti turizam' da bi svi mi mogli ići ljetovati."
https://net.hr/danas/hrvatska…bf-bae4669ad5fa