1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. verdi

Posts by verdi

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• verdi
    • April 2, 2022 at 2:59 PM
    Quote from goldfinger

Da su rusi dostigli tu tehnologiju, prodali bi iranu davnih dana. Da imaju ikakvu tehnologiju, ne bi im gospodarstvo propadalo zadnjih 20godina, ne bi bili šaka jada sa rudom,plinom i naftom. Da imaju kakvu tehnologiju oni bi trošili ta enormna bogatstva, ovako ih samo izvoze jer ne znaju šta bi sa njima. Jedina tehnologija kojom rus najbolje vlada su projektili, rakete i avioni(ali samo vojni)

vojna tehnologija je vrh vrhova tehnologije. kad će ju primjeniti u civilne svrhe to je njihov problem. radi se o nadmetanju o svjetskoj prevlasti a ne o tome tko će proizvesti bolji telefon. kad ugasim struju džaba ti telefon. a švabe i englezi su se pretrgli u it industriji. ovo što se na terenu vidi na prvi pogled liči na vojni sukob ukraine i rusije. to je obmana. ukraina je samo projekcija nato-a u sukobu protiv rusije koja demonstrira trenutno najefikasniju vojsku ne svijetu. zadnja 4 rata su dobili i ovo je najveći test protiv jednog solidnog protivnika obučenog po nato standardima. ogromna žalost je da su to slavenski narodi kojima je dodjeljena takva uloga. da skratim džingis kan ništa nije proizvodio ali je vladao tada poznatim svijetom. pizze mogi čak i talijani peći dok ih albanci ne shebu.

• verdi
    • April 2, 2022 at 11:36 AM

brzinski odgovor pošto žurim. u strateškim robama tipa nafta, plin kupac ne diktira ništa. drago mi je da si se sjetio proizvodnje nafte jer si prvi koji to pominje a izrazito bitan segment. naime amerikanci su godinama bili bogovi u tome. znači niko im ni do koljena nije bio. neki dan gledam naš jedan inžinjer dugo godina u rusiji radi za zapadnu firmu. kaže rusi su dostigli tu tehnologiju, imaju i neke svoje nove a sav softver im riješavaju kinezi. tu su ih ameri prije dobro držali za m.da ali sa protokom vremena polazišne pozicije više nisu iste. šta su sve singapur i kina npr. promjenili za samo 20 godina. ovaj svijet je puno brži nego što se misli. lakše je izazvati umjetnu nestašicu zejtina i suočiti se sa njenim posljedicama odma nego čekati baš da stvarno nestane.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• verdi
    • April 2, 2022 at 11:13 AM

ubaci u tu formulu činjenicu da većinski nikakve korake neće poduzimati barem godinu dana jer je to zakonski okvir. ja sam inače izašao prošli tjedan i lova stoji na brokerskom. zarada nije bila kakvu sam očekivao ali koja su vremena solidno je i to. tko god je ostao čeka ga agonija.

• verdi
    • April 2, 2022 at 10:51 AM

majka svih promašaja je kad kreneš od krive predpostavke. i onda još nadmeno onako sa visoka na zanosu stare slave kažeš ja neću ruski plin, neću kinesku robu. super. prodavač diktira tempo a ne kupac. čiju onda hoćeš? svoju nemaš. taj takozvani razvijeni zapad je svu svoju proizvodnju premjestio u kinu i okrenuo se uslugama i financijskim piramidama. od usluga možeš živjeti dok je sve normalno ali kad nije... kako i kad uspostaviti vlastitu proizvodnju? svijetu je potrebno cca 200 miliona prizvodnih radnih mjesta. logično je bilo da se energija i resursi što jeftinije odvezu u veliku kinesku tvornicu i odatle distribuiraju svima ali netko je u svojim apetitima pretjerao i doveo do sukoba gdje više nemamo ni poziciju sile ni intelektalnu nadmoć nad protivnikom.jedino ozbiljno riješenje je stati pred ogledalo i dobro se zamisliti šta mi sa ovakvim pristupom nudimo svijetu a šta oni i kakva će kome biti budućnost. naš život nije ni treptaj oka planete. samo da budući naraštaji ne budu učili u školi tamo su nekad živjeli ljudi koji su izmislili parni stroj, otto i dizelski motor i još koječega i onda je jedna njihova generacija uspijela sve to upropastiti.

• verdi
    • April 2, 2022 at 9:49 AM

objašnjavati kako je i tko počeo rat je suvišno i rizik za ponovno baniranje pa se sa tim ne mislim baviti. interesantna je količina mazohizma da mi trpimo američko rusko prepucavanje u evropi. još je interesantnije pruveličavanje vlastitog utijecaja u datoj situaciji. stvari ne treba gledati na način šta se danas dešava već pokušati pretpostaviti šta će biti sutra. ovo danas je već davno završeno. ako se sjećate nekih mojih navoda u prijašnjim postovima gdje sam ja to krucijalno pogriješio? mediji danas pišu o onome što je meni bilo jasno prije mj. dana zbog toga što ja čitam šta kažu ljudi koji barataju brojkama. kad sam rekao da je manjak energije na svijetu ispao sam budala. kad sam napisao da se namjerno ruše trgovinski lanci isto tako. kada kažem da katar nema i neće dati plin nekim evropskim ljenguzima berbokici je to čudno. da li je danas već možda prihvatljivo da postoji petrodolar, petrojuan i plinski rubalj? prije je to bilo bogohuljenje. zbog gladi u sj. africi i okolini doći će do takvog opet kažem orkestriranog migrantskog cunamija kakvog još nismo vidjeli u svom životu. i sad tu probaj zamisliti da netko zavrne plin na samo 10 dana. srećom pa se to ne dešava što je znak da je sve pod kontrolom velikih planera.

• verdi
    • April 2, 2022 at 8:22 AM

kako čija politika. orao, medvjed i zmaj imaju nekakav plan koji se polako realizira dok je evropa titanik gdje orkestar još svira. no već sama pojava ovakvih članaka je naznaka nekakve promjene kursa ako već nije kasno. gospodin iz basf reče da su njihovi proizvodi na početcima prouizvodnih lanaca. djelomična istina. energija, hrana, rudna bogatstva i drugi resursi te radna snaga su apsolutni fundamenti bez kojih ne postoji nikakva nadogradnja. šta evropa ima od toga? skoro pa ništa. mene srce boli gledajući šta nam čine nazovi politčke elite te iste evrope. opalili su nam metak u koljeno i sad još samo čekamo da li će netko razuman spriječiti da nam cijev prislone i na sljepočnicu.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• verdi
    • March 28, 2022 at 2:53 PM

evo ponovno ongo broda. nisam do kraja odgedao. pojma nemam šta se tu desilo. zaključke donesite sami.

• verdi
    • March 27, 2022 at 12:08 PM

onaj prijašnji prilog je definitivno iz 2014. koji mi je fejs izbacio pa sam ga neselektivno prihvatio. zapravo nasjeo sam srbskoj propagandi a ne ruskoj. evo jedan puno bolji baš o medijskom ratu. ovog lika pratim od samog početka radi dosta preciznih karata koje objavljuje svaki dan. inače koliko sam shvatio on je ukrainac bivši ukrainski vojnik proruski nastrojen. koja je njegova cijela povijest pojma nema. vidom da često kritikuje i ruska ponašanja tj. neka nečinjenje u zauzetim gradovima.

• verdi
    • March 27, 2022 at 11:04 AM
    Quote from etoimene

U komentarima videa ima ekipe koja kaže da je to iz 2014. ?!?!?

moguće. nisam detaljnije proučavao samo sam gledao datum objave. pogledao sam dosta novih priloga i mišljenje javnosti je podjeljeno. npr. snima neko kolonu izbjeglica i kaže okrenite se da vas vaši tamo neki ako ih imate mogu prepoznati i vidjeti da ste živi. ima puno njih koji skrivaju lice. rat je kaos i bit će tu svega. dugi niz godina je ukrainska propaganda prala mozak i plašila one kojim se nisu sviđali. metode si možete i sami zamisliti. eee sad će ovi drugi da im ispiru mozak. nedavno gledao prilog o novaljnom (inače dobio je još 6 godina kao za neku prevaru) i kakav je njegov tretman u zatvoru. zamisli mora svaki dan gledati rusku državnu televiziju čini mi se 2h. istočnjačke metode su nezgodne. nisam bio ljubitelj komunizma a kad sam kao klinac pročitao arhipelag gulag i 7000 dana u sibiru sve mi je bilo jasno. interesantno da je taj isti solženjicin pred kraj života podržao putina.

• verdi
    • March 27, 2022 at 10:26 AM

ako koga zanima kako protječe denacifikacija https://www.facebook.com/Vojvo%C4%91ans…333448447119693

• verdi
    • March 26, 2022 at 11:29 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from D_artagnan

Ma daj verdi, bas pises svasta, energije fali?

Po meni je sve ovo, ovaj rat bas zbog toga sto vise enerije iz plina i nafte vise nece trebati u tim kolicinama kroz par godina. Obnovljivi izvori su na velika vrata dosla, transport masovno prelazi na elektricnu energiju… uz solare na svakoj kuci i halama, pogonima za industriju, i par nuklearki za nocni rezim sa dizalicama topline vise ti ni plin ne treba za grijanje, nafta ti nece trebati za transport u ovolikoj kolicini, eventualno za duza putovanja…. I upravo ta tranzicija koja je pred nama je i razlog zasto ovi koji ce najvise izgubiti zadnjim silama to pokusavaju to odgoditi

Da bas tako to sam ja ljudima daleko prije objasnjavao kad su mi pricali o svojim teorijama tehnologiji, elektricnim autima napretku, kako geoplitika to ispravi jer svatko se bori za svoje interese, interes ekonomija koje ovise o sirovinama prvenstveno plinu i nafti je da si ovisan o njima cim pomislis da ih mozes zaminit oni te vrlo brzo rijese na nacin da dignu cijenu tih sirovina s kojima te vrate na tvornicke postavke, a ratovi su skoro pa postali sastavni dio te politike, sve je to igra sa svake strane, samo ameri tu igru najbolje igraju jer imaju jedno i drugo pa napreduju u jednom i drugom scenariju.

Sta se tice ovih ukrainskih vijesti ja volim recimo pogledat ovog amera doduse mislim da vuce korijene iz ukraine koliko se sicam ali cini mi se da se trudi provjerit infomacije, a jos mi se svidja sta su kratki sazeci informacijapa nije lose za onako kratko pogledat za bit u toku iako ima stranica na kojima detaljno sve objasnjava nisam do sad ulazio u to

https://www.tiktok.com/@malcontentnews

A i ova stranica je zanimljiva ali nisam je do sad toliko provjerio ali je onako ljepo slozeno pogotovo sta se tice vojnih stvari

https://www.thedrive.com/the-war-zone

A i bas se pitam kako su ukrainci rijesili ovi njihov brod u ruskom podrucju neki dan ako im tako lose ide

https://www.thedrive.com/the-war-zone/4…satellite-image

Display More

ruska verzija događaja za brod. gađan je sa točkom u koju je presrela pzo ali su komadi pali po luci i zapalili šta su već zapalili. ovi su ga oteglili van luke. dali su ga onda sami potopili da ne eksplodira nisam najbolje shvatio. ima tu logike jer da je bio direktan pogodok samom kinetičkom energijom udara probušilo bi brod ko kantu. i samo rusi priznaju da je ovo od početka rata najveći ukrainski uspjeh. pitanje je koliko još tih raketa ukraina ima jer su se posvetili eliminaciji svega što može letjeti. barjaktara navodno 97% je uništeno. ukrainci su izgubili većinu tehnike pošto je skoncentrirana na istoku koji je praktički opkoljen. za mj. dana od ogromne vojske prijeđeš na urbanu gerilu. od tog rata nema koristi.

• verdi
    • March 26, 2022 at 11:10 PM

što se tiče ima nema energije to je nepotrebna rasprava. tko vjeruje u zelenu energiju neka još večeras pređe na nju. trenutno stanje u nama dragoj njemačkoj je da dizela ima još za mj. dana i da su glavni dobavljači francuzi i englezi prestali da ga dovoze. u africi brašna ima isto za mj. dana. velike i moćne zemlje će se za sebe nekako snaći dok će ostali prvo u pećinu pa onda na vjetroelektranu. vrlo jasan izgovor je da nema jer rusi nedaju ni za pare ni za zlato dok je prava istina nema jer je jednostavno nema. proizvodnja pada a potrošnja raste. uskoro neće biti ni peleta od drvne mase iz rusije. znam da će britanci od idući tjedan plaćati 53% više komunalne usluge. ako je istina čuo sam jedan frapantan podatak da je u grčkoj struja od nove godine poskupila 500%. sa 100€ na 500€ za mj. sigurno su im rusi za do krivi. i samodostatnoj americi dnevno fali 5 miliona barela. oni će se za sebe nekako snaći ali šta će drugi ne znam. u dnevnoj razmjeni onih koji imaju sa onima koji nemaju je dnevno manje od 50 miliona barela sa tendencijom pada na max 30 miliona. bez rusije je to još i gore. naglo povećanje proizvodnje je tehnički nemoguće i da maduro zaboravi da su ga htijeli ubiti ili iran oprosti što su im ubili onog kasemija.

• verdi
    • March 26, 2022 at 9:21 PM

ja se cijelo vrijeme želim izvući iz ovog prepucavanja tko je kriv za ovaj hebeni rat. ali pro kijevski argumenti su po nekad toliko jadni da moram ubaciti koji pro moskovski da suzbijem tu jadnu propagandu. moj osnovni stav je da je do nekakvog rata moralo doći jer svijet kakav je do sad bio nije više mogao funkcionirati iz više razloga. rat je samo paravan da se nešto u pozadini proba iskemijati. energetski maksimum je postignut 2018. i od tad je stalno u padu. energije fali i kako sad objasniti da će je netko imati a drugi neće. isto tako hrane i ostalih potrepština. pod krinkom rata i strašne rusije sve se može uvaliti narodu. puno pokazatelja ukazuje da je sve pod kontrolom i u skladu sa scenarijem. eee a vi se sad svak po naosob probajte naći u konstalaciji događaja kako vam drago. možete navijati za kijev, moskvu ili za samog sebe. ja predlažem ovo zadnje.

• verdi
    • March 26, 2022 at 8:06 PM

imam ali ne znam kako bi ti rekao to mi se ne djeli jer mi je strašno žao sve to gledati. to su naši bratski narodi i nema smisla zauzimati navijački stav.

• verdi
    • March 26, 2022 at 7:24 PM

ja pratim svakodnevne zvanične ruske podatke i ne moram im apriori vjerovati, 14 000 mrtvih i 16 000 izbačenih iz stroja ukrainaca. tehniku i td. ne treba nabrajati. već se vide kolone koje su se predale. cijelodnevni udari avijacije su stravični na psihu. front je dugačak 3000 km !!!! sa manjim brojem vojnika napadača ostvaruje sve ofanzivne zadaće. to je praktiči jedan presedan koji govori o vatrenoj moći ruske vojske. najveći ruski gubitci su bili iz početka u onoj gužvi. što dalje to ih manje gine, a kod ukrainaca je obratno. sad su se već svi zagrijali i prešlo se na beskontaktni rat. čitao sam nekakvog američkog analitičara cia-e koji kaže da je ovo daleko, daleko najefikasnija vojska na svijetu. ne želim maltretirati sa snimcima koji su očigledi i sve to dokazuju. od predaja do zauzetih netaknutih azov baza. dokaza za suđenje će biti milijardu. ako se sjećate onih objava koga sve čečeni traže evo kako to sad navodno izgleda.

Files

277107000_655930205463653_14025844180678297_n (1).jpg 86.27 kB – 0 Downloads 277081885_5046378675449361_7171627974600929611_n.jpg 75.75 kB – 0 Downloads

• verdi
    • March 26, 2022 at 6:12 PM

ako sam dobro razumio ruski i u kazahstanu se je ko za k. desila nekakva havarija na naftnom postrojenju koje je na 2 mj. izbačene iz igre. scenarij se izvršava po dogovorenom planu. sve i jedno mjesto gde se nakakvi energenti vrte je ugroženo. ako je sve to nekome slučajno onda nek mu i dalje bude. nego, nešto sam malo razmišljao o ovoj propagandi koja je spopala nas koji nismo direktno involvirani u cijelu ovu frku. da li je to namjenjeno rusima? nije. oni imaju svoju propagandu. ukraincima? nije. oni jadni ni struje nemaju. onda kome je? pa valjda nama. po toj logici ispada da si je nekakav index i ostali poslušnički mediji uzeo za pravo da nas krivo informira, dovodi u zabludu i pokušava kreirati javno mijenje na lažnim predpostavkama. oni nas zapravo smatraju degenericima koje je lako zavesti i uvjeriti u te njihove besmislice. kojim pravom? kad smo već kod propagande znate šta kaže ruska strana. da će 08. 05. dan pobjede nad fašizmom proslaviti pogodi gdje? tamo gdje je sve i počelo. na majdanu u kijevu.

• verdi
    • March 25, 2022 at 9:17 PM

poljoprivredi bi moglo svanuti, rudarstvu isto tako. autoindustrija mi je krajnje sumnjiva. naravno da je veliki reset na djelu. u takvim okolnostima se lako brišu dugovi. epicentar tih dugova je kod amera pa bi se po logici stvari i tamo nešto moglo početi događati. vidjet ćemo da li se igra u dogovorenim okvirima ili se ponekad izlazi iz njih.

• verdi
    • March 25, 2022 at 4:04 PM

zašto mi stalno zatvaramo oči pred činjenicom da amerika hoće natjerati evropu da odustane od svega ruskog što joj je neophodno i nezamjenjivo dok su oni samo prošle godine povećali međusobnu razmjenu sa rusijom za 40%. sad se to odma okarakterizira kao pro ruski, pro mađarski pro marsovski ili pro ovaj ili onaj stav. ovo je gola činjenica. oni bi da trguju i zarađuju a mi treba da crknemo gladni ili da nas pobiju ni krive ni dužne. imate aljasku i kamčatku pa se tamo kačite. povucite svoje okupacione snage iz evrope niko za vama neće zažaliti. ponesite sa sobom i koronu i labose iz ukraine i zastave sa svastikama i svoje nuklearne projektile.

• verdi
    • March 25, 2022 at 12:00 AM

nije cijeli svijet u problemu već evropa. nemojmo sebi davati preveliku važnost. evropa nije cijeli svijet. u 2 sv. ratu evropa je bila 20% svjetske proizvodnje sad je 9%. što će reći da svijet može bez evrope ali ona bez njega malo teže. brazil ili indija se radi ovog neće pretjerano sikirati. i što je najgore mi živimo u evropi pa se preko naših leđa stvari odvijaju. arapsko proljeće je počelo kada su bile one velike suše u rusiji pa su smanjili izvoz pšenice. šta će se sad desiti kad nastane glad u sjevernoj africi i ponovno krenu milioni ljudi prema nama? i onda se u berlinu sastanu sa ukrainskim izbjeglicama. meni nikako ne ide u glavu zašto evropske političke elite vode samoubilačku politiku. ekonomija kaže da se bez energije i resursa ne može. politika donosi iracionalnu odluku da se može. samo do kad? daj bože zdravlja, a sve ostalo se može nabaviti u kini.

• verdi
    • March 24, 2022 at 1:25 PM

da li ja to vidim naznake nekakvog brutalnog otriježnjenja na djelu ili mi se to samo čini? no, to nije nikakav razlog da ne nadodamo još malu ulja na vatru. pođimo od predpostavke da rusija ima 2300 tona zlata, fort knox 8000 i kinezi 40 000. a šta bi se desilo ako rusi imaju 12 000 tona i fort knox je obična rupa. pošto već decenijama gledamo razno razne laži plasirane iz poznatih tvornica da li bi nas i ovo začudilo? ne bi trebali misliti da je ovo putin smislio sam iz čista mira. naravno da bajden nije sposoban ovo shvatiti ali i iznad njega ima netko koji ipak s vremena na vrijeme koristi mozak. šta mislite koliko bi npr. vatikan mogao imati zlata? to ni dragi bog ne zna. i td. i td. događaje koji se razvijaju hipersoničnom brzinom pratimo u živo i objavljujemo komentare. sretno nam bilo u novom vrlom svijetu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt