Mišljenje je kao š.... svatko ga ima, ali ga ipak nešto lakše dijeli. Načitali smo se tih mišljenja za prošlu jesen već kada je trebala doći kataklizmična kriza neviđena još od 1929. godine. Tako su i u špici korone najavljivali da će nam trebati deset godina za povratak ekonomije na stare staze. Još uvijek čekam da se barem jedan od njih posipa pepelom jer je pogriješio... Serija Dr. Doom predviđa krizu ima nastavaka više od Santa Barbare, jednom je pogodio i sad mjesečno daje intervjue evo krize, samo što nije. Jednom će vjerojatno i pogoditi tim tempom. Postotak mu nije baš neki.
Posts by Philidor
-
-
Nisam nikada mislila da ću podleći HPB maniji, dok nisam ponovno pogledala FI za prvi kvartal.
Pa sam ga danas dokupila još jednom.
Sad se možemo igrati potapanja podmornica , whatever
Neka mi Bog od burze pomogne .
Molim kolegu barbosu da nam na temi HPB pojasni zašto misli da papir koji je u kvartalu zaradio 70 eura po dionici ima potencijal rasta samo 20%
Ponajviše zbog toga što je prodao cijelu poziciju pred cca godinu dana otkad crnjači na temi i navija za pad...
-
Ne znam, ali ako svoje izračune o manjem broju dionica temelje na ishodu ovog spora, onda to ne izgleda kao održiva računica...
-
Može li mi netko objasniti zašto se ova dionica trguje s postojećim pokazateljima, odnosno zašto tržište smatra da DDJH vrijedi 850 milijuna eura (kako je suditi prema stranici Moje dionice). Stvarno pitam, zanima me ulaganje u vojni sektor, ali nisam ranije pratio dionicu.
Btw, objavljena je presuda u predmetu manjinskih dioničara na e-oglasnoj TS Osijek, izgubili su...
-
- ADPL
+HPB
Kažu plastičari u izvješću da im je 2023. projektna godina. Nadam se da se stignem vratiti u plastiku prije početka prinosne godine po istoj cijeni.
Dva mjeseca od prodaje ADPL po 15,50 (kupljeno još dva mjeseca prije toga po 12,50) i kupnje HPB po 120 za isti iznos. Od reakcija na trgovanje dva palca dolje i jedan zbunjeni smajlić... Ali eto, market ima zadnju riječ!
-
Je li to Neno namjerio robotića na HPB?
-
Očekujem dobit za 2Q i to konzervativno od 10 do 15 milijuna €, sve ovisi hoće li biti troškova rezervacija i koliki će biti.
Osobno očekujem dobit u rasponu 20 - 25 milijuna eura. Ne vidim puno razloga zbog kojih bi dobit u Q2 bila puno manja od dobiti za Q1, referentne stope su rasle, a kamate na depozite ih još nisu ispratile. Mislim da se troškovi rezervacija za potrošače koji su tužili za CHF (Sberbanku) na samom isteku zastarnog roka u lipnju neće vidjeti već u ovom FI, nego tek kasnije. A jednom kada se to i provede onda možemo napokon krenuti dalje bez tih repova...
Međutim, ne očekujem dividendu u skorom razdoblju pa molim da mi se ne lijepi etiketa beskrajnog optimista.
-
Usporedba - kamping turistički promet za Mali Lošinj broj noćenja:
siječanj - svibanj 2022: 59.085
siječanj - svibanj 2022: 69.078
dakle povećanje od nekih 17%, nije zanemarivo. Naravno, treba vidjeti pod kojim cijenama, koliki je rast troškova itd.
Izvor: HTZ, dokumenti u privitku
-
Obuhvaća li ovaj podatak i Medulin, znate li možda kolega?
-
Već je dulje vrijeme "silenzio stampa" u odnosu na e-trajekt, logično je da su neki investitori postali nervozni. A niti neobjava godišnjih izvješća za 2022 ne pomaže...
-
Nastavno na prethodni post, evo malo o turističkom zemljištu, uključujući i o kampovima, za one koje bi htjeli znati više o tijeku i sadržaju postupaka:
-
Pitanje je li posao povoljan uvelike ovisi o tome što je zapravo bio vlasnički ulog LPLH i kakav je imovinskopravni status zemljišta u kampu Poljana. Koliko ja znam, generalno postoje ogromni problemi s vlasništvom u kampovima, odnosno prilikom privatizacije su se u tem. kapital društvenih poduzeća unosili uglavnom objekti i npr. ceste i parkirališta, a zemljišta puno rjeđe (uključujući i kampove), što me i odbijalo za zauzimanje značajnije pozicije ovdje (ali i u nekim drugim turistima) do rješavanja tog pitanja, a o tome sam i već pisao prethodno na temi turisti. Pitanje se rješava sukladno Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu kojeg svi možete pronaći na zakon.hr, a koji je donesen usred korone i nemam saznanja o tome kako napreduju ti postupci. Međutim, pregledom nekih nekretnina u kampu Poljana po katastru i uvidom u z.k. na svima koje sam ja otvorio je vidljiva zabilježba spora u vezi s rješenjem Hrvatskog fonda za privatizaciju. Dakle, postoji mogućnost da se radi o nekretninama koje nikad nisu niti unesene u temeljni kapital i samim time nisu niti plaćene. Ako je unos takvih nekretnina bio vlasnički ulog LPLH (odnosno društva kćeri) onda je posao ekstra povoljan jer oni niti nisu trebali biti upisani kao vlasnici (čime ulog postaje zrak u tom dijelu). Ako to nije slučaj, onda se razlika u dobiti od 50% u odnosu na početnu vrijednost zemljišta u bilanci (kako su drugi kolege navodili ranije, navodno LPLH ima ovakva zemljišta zavedeno po 5 eura / m2) čini vrlo nepovoljna odnosno prodaja izgleda jeftino. Također, moguće je da je situacija negdje na pola puta. Nije mi pozicija toliko velika da bi slomio kičmu od istraživanja, ali odgovor bi trebao biti tu negdje.
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…a4a75b5a2d0.pdf
Obavjest na ZSE!
To nešto krivo računam ili je to firmi sa TK od 14,3 milijuna eura upravo sjelo 6 milijuna eura na račun? S tim da koliko vidim Uvala Poljana nije ni bila u konsolidaciji, znači da su vlasnici bili ispod 50% i da se nije zbrajalo u konsolidiranu dobit/prihode?
I s obzirom da su bili vlasnici ispod 50% a u sudskom registru za Uvalu Poljana je temeljni kapital na manje od 8 mil. eura, polovica od toga bi bila kojih 4 mil. eura (maksimalno). Dakle, profit kad stavimo u razmjer kupoprodajnu cijenu u odnosu na uneseni temeljni kapital bi bio najmanje 2 mil. eura?
-
Pod kojim dijelom bilance bi se ovi poslovni udjeli trebali voditi? Ostala dugotrajna financijska imovina? Piše i da je cijena već isplaćena, dakle vidjeti ćemo u izvješću za Q2 kakav je efekt ove transakcije na LPLH.
-
Prvo je upravi dan bonus u dionicama (po mojoj brzinskoj pretrazi nije to baš bio standard prošlih godina), a sada je glatko prošao veliki nalog po 21,60, valja li se nešto iza brda? 🤔
veliki nalog od 1000 kom!!??? 20 kila eura!!!???
ok... nekome ogromno, a nekome..... nije da mislim ili želim nekoga uvrijediti, ali..... mislim, stvarno!
nakon toliko g provedenih na burzi!
To je relativno, po mom mišljenju je za ovu dionicu s njenom valuacijom (14 mil eura ukupno) i uobičajenim volumenom trgovanja to veliki nalog. Sad ako vi uspoređujete s nekim drugim dionicama ili cijelim tržištem onda nije tako, ali nisam se htio uvući u to jer sam mislio da se taj dio podrazumijeva...
-
Pavao će izgubiti milijarde ?
Moram priznati da bih volio iskusiti taj schadenfreude...
-
Imam dojam da je 1.000 komada na Lplh postavljeno na ask da zadrži cijenu kada je tržište u rastu. Možda sam u krivu ali obrazac je to koji se ponavljao.
Sada je skinut u komadu. Vrlo velik zalogaj za Lplh trgovanje.
Biti će zanimljivo vidjeti što dalje.
Prvo je upravi dan bonus u dionicama (po mojoj brzinskoj pretrazi nije to baš bio standard prošlih godina), a sada je glatko prošao veliki nalog po 21,60, valja li se nešto iza brda? 🤔
-
+LPLH
Koliko su trajekti za Lošinj početkom mjeseca bili krcati kamperima, stvarno bi me začudilo ako ne dođe do povećanja prihoda za ovaj kvartalPhilidorMay 17, 2023 at 11:23 AM Empirija je često podcijenjena pri donošenju odluka o investiranju... Prvo čovjek vidi ono što poslije postaje hard data
-
Da netko ima volje uloviti se posla može se naplatiti još ohoho poreza temeljem postojećeg poreznog sustava. Npr. ogroman broj ljudi ne plaća porez na stanove koje daju u dugoročni najam. Solucija? Odereš im svima porez na kuću za odmor pa nek oni dokazuju da se stan koristi kroz dugoročni najam, a ne tek povremeno. Ako su mogli Vuk Vuković i ekipa po zemljišnim knjigama pronaći potrošače koji imaju hipoteke u CHF, može valjda i naša administracija naći vlasnike stanova koji u njima nemaju prijavljeno ni prebivalište ni boravište. A nakon šta tek počnu koristiti postojeće kapacitete poreznog sustava možemo raspravljati o tome je li porezna (re)presija dovoljno opsežna... Osim svega šta ste dobro naveli, istaknuo bih i vrlo visoki iznos komunalnog doprinosa kojeg moraš platiti da bi izgradio tu kuću/vikendicu (u čiju se vrijednost isti zapravo ugrađuje).
-
Što ja imam od te buduće dobiti ako je ne isplaćuju kroz dividendu ili otkup dionica?
Samo potvrdu da je dobra firma, ali zašto bi je budući kupac kupio i meni digao vrijednost dionice?
Prva kupnja mi je bila pred 4 godine za nekih 480 kuna ili cca 63 eura, koliko je bilo dividende i otkupljenih dionica otada? Ja sam zadovoljan prinosom. To samo znači da dionica ima veći potencijal otključavanja cijene ako se počne provoditi bilo što od toga + i potencijalna prodaja državnog udjela u banci.