Dakle bolje bi bilo da se dioničare DLKV motivira da legnu i skinu gaće nego da se bore za svoja prava?
Posts by Philidor
-
-
Vjerojatnije je da se tužbom upire na pobojnost, a ne ništetnost takvih odluka skupštine temeljem članka 360. stavka 2. Zakona o trgovačkim društvina. Moguće da su tužili istovremeno i na ništetnost kumuliranim zahtjevom pa APP ali ovo je puno solidnije...
-
Svi se žale na stanje u hrvatskom pravosuđu, a onda kada se zapravo ukaže prilika za nekim konkretnim landmark caseom kojim bi se dala određena sigurnost ulagačima kako trenutnim tako i potencijalnim (kao potencijalno ovdje) , onda se mijenja film u "di ćeš protiv velikih samo gubiš vrijeme i novce". Neovisno o ishodu te priče zar nije pozitivno za svih na ovoj burzi da se "mali" počnu zauzimati za svoje interese pravnim putem?
-
Usput provjerio sam na e-Predmetu i naravno da je s tužbom podnesen i prijedlog za određivanje privremene mjere, moguće radi sprječavanja dokapa (teško bi bilo odrediti kakva bi druga mjera bila korisna tužiteljima).
Ne pravim se pametan pa ne očekujem ništa od postupaka u kojem nisam vidio nijedan papir.
-
A što ako prođe? U međuvremenu se izlistaju nove dionice i s njima se počne trgovati - tko će i kako tu uspostaviti prijašnje stanje? Okolnost koju zanemarujete je potencijalna znatna odgovornost uprave u tom slučaju (makar takav slučaj bio malo vjerojatan), odnosno pitanje glasi je li ekipa potencijalno spremna staviti svoju glavu na panj kako bi vjerovnici društva profitirali. Pametnije bi im bilo da pričekaju po mom skromnom mišljenju.
Disclaimer: ne držim DLKV ali pratim situaciju za slučaj da se meni dogodi što se ovdje dogodilo
-
Smanjen je, ali povećan nije. Registar donosi rješenje po prijavi i provodi upis odmah, dakle prije dostave strankama i prije pravomoćnosti (tako postupa i gruntovnica). Skraćeno žalba ni ne može odgoditi upis jer se ne može niti uložiti prije provedbe upisa. O žalbi sud mora odlučiti u roku od 30 dana (makar je bilo kakav rok za sud teški BS jer nema posljedice za prekoračenje).
Budući da netko očito poduzima pravne radnje svašta se tu može dogoditi - npr. moguće je da je netko tužbom pobija odluke skupštine o smanjenju tem. kap. u kojem postupku se može tražiti privremena mjera kako je naznačeno ranije itd. Samo ovisi koliko netko ima volje, živaca i novaca da to opstruira.
-
Trgovina sigurno ne može početi prije upisivanja povećanja temeljnog kapitala odnosno novih dionica u sudski registar - što nije provedenk. E sad, iz izvatka je vidljivo da je uložena žalba protiv rješenja kojim je provedeno smanjenje temeljnog kapitala pa je sasvim moguće da se u vezi s tim postupkom potencijalno može oduljiti upis novih dionica (npr. određivanjem privremene mjere - što bi također u slučaju donošenja rješenja trebalo biti zabilježeno).
-
Kažu tehničari na inozemnim forumima da nas čeka dulji bull run zbog golden crossa koji predstoji. Nisam neki tehnikopa se nadam da će netko od domaćih jakih snaga dati svoje mišljenje o zlatnom križu
-
HPB je obična komercijalna banka i sukladno preuzetim obvezama prema EU za ulazak u sustav eura mora se prodati do 2026. godine. Ne može se stavljati u isti koš sa HNB-om, Hrvatskim šumama ili drugim sličnim pravnim osobama koje država mora kontrolirati jer su od posebnog državnog interesa. Spekulirati se može o trenutku kada će se to dogoditi (dividenda je čista spekulacija) i možemo raspravljati o tome isplati li se čekati potencijalno pet godina na duplanje, ali s trenutnim javno raspoloživim informacijama i postojećim pravnim okvirom prodaja je vrlo izvjesna.
Ako će se već povlačiti paralela s cikličnim industrijama (zašto pak s industrijama koje su na dnu kad HPB posluje s velikim profitom), onda bi se primjenom takve logike moglo reći da je spekulacija da će ATPL imati dobar kvartal. Ali nije to baš čista spekulacija, previše je pokazatelja da bi se moglo na taj način karakterizirati.
-
Ide li dividenda ili ne je čista špekulacija, adekvatnost kapitala bi dozvolila isplatu dividende, ali tko će ga znati. Međutim prodaja ide sigurno jer im je to EU nametnula kao pravnu obvezu prije uvođenja eura, a naši političari jedva čekaju takve prilike za pokupiti "komisiju" za svoj trud na takvim transakcija, što je također dobar garant provedbe transakcije...
-
Točno, čim veći safety margin tim bolje, zar ne? Otključavanje brzo ide kad krene, od recentnih primjera možete pogledati SAPN i OPTE čija je vrijednost također znatno odstupala od realne dulje vrijeme pa se naglo približila. Možda mi na odluku utječe confirmation bias jer me dočekalo otključavanje u oba primjera, ali zbog sličnih situacija primjerice Buffett ponavlja kako ne vjeruje u hipotezu efikasnog tržišta. Ako se u Americi zablesira tržište gdje je tek naša lokalna burza?
-
To je u redu, ali cijena i vrijednost nisu iste stvari. Koga zanima hoće li se prodavati neka radi svoja istraživanja, ne zanima me drukanje - DYOR. Svoje mišljenje sam formirao temeljem iščitavanja koveregncijskih kriterija za pristupanje tečajnom mehanizmu eura, nacionalnog plana oporavka (2021-2026) i druge normative koja je prethodno i objavljena na temi. To što neki investitori imaju osjećaj za filing da se neće prodati jer je Merkur retrogradan je okej, svakome svoje, ali bi bilo konstruktivnije kad bi se izložili neki konkretni argumenti pa da o tome raspravimo.
-
Čak i da se zanemari trenutno vrlo profitabilno poslovanje dionica vrijedi barem duplo pri preuzimanju jer je i dupla cijena od tržišne niža od BV-a. Bit će ista priča ovdje kao na OPTE, kad je bilo po 1.70 kuna nitko nije htio taknuti dionicu u kojem razdoblju sam na svakoj plaći dokupovao po istoj cijeni jer se praktički nije tržilo, a poslije je ljudima po 5 kuna (a i više) bila zanimljiva. Isti ishod će biti i ovdje. Kad bude na 1.000 će se trgovati kao da je besplatna. Samo treba strpljenja i vremena, nije dionica za nestrpljive.
-
Kroz tih mjesec dana do puštanja Alonza u rad će dosta fluktuirati cijena kako budu išle novosti, ali ako se budu držali rasporeda mislim da može potegnuti do 3 dolara do kraja rujna na čisti hype ako ništa drugo. Dođe li do tih razina planiram "sell the news" pokratiti barem trećinu pozicije. Vidim da neki analitičari svašta pišu da može i do 5 dolara na kraju godine, ali mislim da je to preoptimistično, ako se baš sve poklopi vidim ga na max 4 dolara do kraja godine, ali teško. Nije to više mali mcap, treći su kripto po vrijednosti trenutačno. Duplanje je skok sa 65 na 130 bil dolara sveukupno.
Elrond se i meni sviđa gledao sam bi li uzeo njega ili VET, ali sam se odlučio protiv diversifikacije kripta ionako mi je to mali dio portfelja (10 posto) od čega pola ADA i po četvrtine ETH i XTZ. Ne volim imati puno novaca u tome jer me i gledalica vuče stalno se nešto događa, a nemam vremena za visit na njoj...
-
Neka ADA odradi svoj skok pa da mogu malo pokratiti poziciju i pojačati XTZ. Malo mi je smiješno kakav mcap ima taj coin kad se uzme u obzir da imaju preko dva milijuna izvršenih smart contracta mjesečno, mora i do njih hype doći u nekom trenutku, a radi se pojačano na marketingu. Čak su i surađivali s Europskom centralnom bankom na uvođenju digitalnog eura (vjerojatno kao stablecoina?) pa valjda nešto vrijedi takva tehnologija...
-
Tko se zanima za turiste kao best buy, a želi znati više po pitanju kampova i ozakonjivanja korištenja turističkog zemljišta može naći dobar i čitljiv pravni okvir u objavi Ilirije od neki dan na ZSE
Osobno mi je bilo zanimljivo je da su oni plaćali zakup Gradu Biogradu na moru i Hrvatskim šumama za to zemljište sve do svibnja 2020. godine (koju su nekim čudom završili u plusu) pa se potencijalno njihove obveze za korištenje tog kampa neće značajno mijenjati.
Nije mi poznato kako su to rješavali drugi "veliki" ali znam da se mnogo manjih turističkih kompanija pravilo grbavo u vezi s plaćanjem dok se konačno ne riješi pitanje vlasništva zemljišta (je li državno ili lokalno ili šuma). Takve stvari mogu znatno utjecati na bilancu i na rashodovnu stranu izvješća.
-
ADA leti već danas na najavu najave puštanja smart contractsa u rad, moglo bi biti vatrometa u petak kad fiksiraju datum live-a
-
Po mom skromnom mišljenju s velikim Grahamovim utjecajem, mislim da je bb u ovom trenutku HPB. Cijena upola BV, P/E za ovu godinu u rasponu 4-5, u idućih par godina ide prodaja (teško ispod BV) tako da je to pozicija u kojoj sam najmirniji s uloženim iznosom.
Od firmi koje ne držim jako dobro izgleda CTKS, ali je likvidnost jako slaba.
Disclaimer: u brodare se ne razumijem dovoljno, ali piše se o nekakvim superciklusima koji valjda mogu donijeti i superprofite. Turistička sezona izgleda dobro, ali od firmi mi se sve čini skupo osim možda ILRA (ne držim) , ali je vrlo nelikvidna dionica.
Čateks super radi od kako su prošli restrukturiranje i slažem se da jako dobro i jeftino izgleda. Baš me zanima kako će se odraziti na rezulate u trećem kvartalu najavljena realizaija poslova za domaću i stranu vojsku.
Vjerujem da će problem nelikvidnosti nestati ako se cijena podigne jer znam da radnici, koji imaju veći udio, neće prodavati po ovim cijenama.
Trenutno stoji na P/E 3.8, P/Sales 0.36, što su vrlo dobri pokazatelji. Ali likvidnost koči slaba potražnja, a ne slaba ponuda, vjerojatno bi se moglo nakrcati pozicije oko 220... Osobno volim kad CEO ima znatnu količinu dionica (što je svakako slučaj) jer ipak je to onda konkretni interes za skrb o cijeni dionice na burzi
-
To se odnosi na glavnicu duga koju počinju plaćati tek 31.12.2021. ali već i prije toga odnosno tijekom perioda počeka za plaćanje glavnice svejedno plaćaju kamate na iznos glavnice u iznosu od 4,5 posto, što se uredno podmiruje i na što se odnosi boldani citat
-
Postoje i prednosti trgovanja u vrijeme godišnjih odmora raznih fond menadžera i velikih investitora, ne bi se u redovnim okolnostima dugo tržilo po ovim cijenama nakon izvješća. Očekujem rast cijene po završetku ovog mjeseca kad se vrate svi veliki dečki u urede i namjeste se. Kažu neki "sell in May" jer cijena stagnira do jeseni, ali onda bi se nekad i trebalo vratiti u dionice pa nek bude "buy in September".