Netko je doslovno shvatio ove davorije evo naloga na kupnji na 700 kuna 😂
Posts by Philidor
-
-
Moje mišljenje je da su slijedeći na kojima slijedi bull turisti, pa vi izaberite jedan broj, sigurno (ne)ćete progriješiti
Pogledajte koje su cijene pojedinih turista danas, a koje su bile 2019, pa pogledajte bilance iz 2019 ,pa usporedite to sa narušenom bilancom zadnjh 18 mjeseci.
Većina dionica je gotovo doegnule razine iz 2019 kao MAIS-a, HIMR itd, a neke su na ATH kao TUHO ili SUKC i to bez ikakve podloge u bilanci.
Referirao sam se isključivo na malu razliku u valuaciji između npr. svibnja ove godine i današnjeg dana pogotovo uzevši u obzir tadašnju neizvjesnost popunjenosti kapaciteta, nisam ulazio u historijat
-
Je li još nekome neobična ova nezainteresiranost za turističke kompanije nakon ovakve sezone? Mislim ne igra mi neku ulogu jer nisam unutra, ali čisto kao neki kuriozitet očekivao bi čovjek da će tržište reagirati na pozitivne pokazatelje koji se vrlo često ponavljaju po svim novinama i portalima...
-
Kakve lopine!
"Jedan je glumio direktora, a drugi glavnog inžinjera"
https://www.tportal.hr/crna-kronika/c…a-kuna-20211001
Svašta prolazi na ovakvom tržištu.
Nagledao sam se takvih kojima je skupo dati 100 eura da im netko pogleda papire odnosno što kupuju i je li sve u redu. Na kraju često najskuplje prođu. Meanwhile isti iznos mi vodoinstalater uzme za instaliranje dvije špine u manje od sat vremena 🤷♂️
-
Ekipa, pogriješila sam topic.
Mislila sam na tržišni ciklus u cjelini
Brodari nekako prkose, al' uvijek netko ostane ugasiti svjetlo
BTW, jučer su valjda vozarine za capesize otišle 10% gore, supre i handy nisu ?
Slažem se s vama da medo dolazi u bliskoj budućnosti na tržište dionica, ali ako nismo pljusnuli sad negdje sa svim bombastičnim vijestima oko FED-a i Evergrandea nekako mislim da imamo snage izgurati do objave FI za Q3, a tu će već neke stvari biti jasnije za ATPL čak i mirovincima dizelašima.
Osim toga, ako i treba ukeširati dio portfelja iz opreza pred bear, možda ovako eksplozivan sektor na visokoj razini vozarina i nije najbolja opcija za to (ni u bearu ne padaju sve dionice isto), u tom pogledu mi ruka više drhti oko određenih dosadnih blue chipova u kojima ne mogu propustiti neki ekstra profit, makar je izvjesnije da su ziheraškija luka u teškim vremenima.
-
Znači vi kad pogledate ask i bid zaključite da je ask prazan od te dvije strane? Ahhh, razumijem i neke navijačke postove, ali što je previše je previše 🙄
Kako objasnjavate ako cijena raste danima, da je bid bio prazan pa da zato raste?
Sta je previse... 🤔
Pogledajte zadnjih dana prosjecnu i zadnju cijena.
Kako se umjetno spusta i priprema teren za drugi dan.
rucna kocnica ili pracka?🤔🤭
Na razini zadnja dva tjedna je prosječna cijena oko 490, dakle nije sad ne znam kako raslo da bi opravdalo ovako tanak bid na likvidnoj dionici. Da na kupnji na 500 kuna (s kojom kotom smo se mučili) stoji nalog mrcina od 2.000 komada ne bi dolazilo do ovog sniženja cijene pri kraju radnog dana, ali je ljude strah hoće li biti sutra kupaca po tim cijenama pa brže bolje zatvore transakciju. Nije sve rabota i manipulacija tržišta, da je bid deblji ne bi taj graf koji ste stavili tako izgledao.
-
ask je prazan ako ne racunamo nalog od 1000 kom na 520 a taj je tu da druge gura ispred sebe? 😁
Ako se mora revalorizirati imovina to znaci da ce dug u odnosu na kapital se smanjiti te ce i trosak kamata kroz nova refinanciranja i dalje padati?
Ponistiti rast kamata radi inflacije?
Znači vi kad pogledate ask i bid zaključite da je ask prazan od te dvije strane? Ahhh, razumijem i neke navijačke postove, ali što je previše je previše 🙄
-
Znam da smo već debelo u off topicu no dobro, kud svi Turci tud i mali Philidor.
Vezano za priču o dužničkom ropstvu neću nikada zaboraviti kad sam bio na jednom ročištu za ovrhu s vještakom na procjeni nekretnine. Dočekala nas je gospođa od 60ak godina sva uplakana. Uzela nenamjenski kredit od 10 tisuća eura da bi si kupila pravu bundu. Bila je uvjerena da je banka neće tjerati iz stana pa nije uplatila niti jednu ratu tog istog kredita jer "što je banci 10 tisuća eura". Naravno sve popraćeno žalbama na državu i pravosudni aparat...
-
Suština apsolutno nije ista ako se dok kupi novcem Lenca ili ne jer onda isti već ulazi u imovinu društva i sasvim sigurno Palumbo ne može na sebe upisati dionice za ono što je društvo platilo. Meni se čini da se unosom stvari koje su već od društva niti ne može povećati t.k. nego samo prebacivanjem novca iz rezervi ili zadržane dobiti, ali tu sigurno ima stručnijih od mene. Ako bi se na taj način dok i unio u t.k., onda bi novoizdane dionice morale biti raspoređeni svim postojećim dioničarima ravnopravno
-
U redu, možda nije lako odrediti vrijednost ali ako su dogovorili kupoprodajnu cijenu od 3.5 milijuna eura, što je javno objavljeno, onda bi to morala biti donekle referentna vrijednost. Ne može sutra isti taj dok vrijediti 15 mil. eura
-
Ne može imati veze činjenica da su vani tržišta na ATH razinama, a kod nas rupa? Niti odlična turistička sezona koja nam nosi "pola BDP-a"?
Možda može ako ta rupa nije s razlogom.....odlična turistička sezona znači što?.....i kakav će benefit donjeti dioničarima kada izađu rezultati turista a s obzirim na trenutno vrednovanje dionica na burzi?......pojednostavljeno, mogu li rezultati biti izvan uračunate cijene dionice na burzi?.......
Ne živimo u mjehuru, unos novca u RH se zavrti i ostalim firmama koje nisu usko vezane uz turistički sektor. Da ne postoje posredni učinci u ekonomiji ne bismo pratili vijesti o kineskom developeru.
-
Pa pojeli su ih doslovno
, ali s obzirom na količinu morali su dati određeni diskont. Ne znam tko je toliko glup dati 1-1,5 kn više, ako ne mora.
Špekulantima je kad se posloži setup vjerojatno i svejedno s koje cijene kreću, pogotovo ako nema šorta. Nije Lenac dionica za ozbiljne investicije osim kad je relativno jako jeftina i podcijenjena. Firma je preuzeta, većinski ima apsolutnu kontrolu, može sutra ako poželi napraviti dokap imovinom. Unese dok i procjeni ga koliko mu drago. Tko će ga spriječiti u tome? I sto bi bilo u neskladu sa zakonima? Ljudi ne razmišljaju sto ih čeka iza sljedećeg zavoja. Većina ih ne može procesuirati ispravno ni postojeće informacije oko njih samih, pa sto bi se gnjavilli nekom tamo budućnošću i mjerili rizike. Ima ovdje rizika, a o potencijalima bi se dalo raspravljati.
Da, dobro ste rekli, u skladu je sa hrvatskim zakonom unošenje imovine u temeljni kapital društva po bilo kojoj vrijednosti 😂 jedino je malo problem što je javno objavljena dogovorena kupoprodajna cijena od 3.5 milijuna eura i što bi neku napuhanu cifru preko toga morali potvrditi revizor i sud. A kad takvo povećanje t.k. provodi vladajuće društvo postoji čak i varijanta u kojoj je odluka društva ništetna ako procjena nije realna. Ali da, sve po zakonu...
-
Ne može imati veze činjenica da su vani tržišta na ATH razinama, a kod nas rupa? Niti odlična turistička sezona koja nam nosi "pola BDP-a"?
Možda može ako ta rupa nije s razlogom.....odlična turistička sezona znači što?.....i kakav će benefit donjeti dioničarima kada izađu rezultati turista a s obzirim na trenutno vrednovanje dionica na burzi?......pojednostavljeno, mogu li rezultati biti izvan uračunate cijene dionice na burzi?.......
Ne živimo u mjehuru, dobra sezona znači i povećanu potrošnju od zarade od najma itd., nisam mislio isključivo na turističke dionice. Po mojem mišljenju veći bi posredni učinak na tržište kapitala u RH trebala imati odlična turistička sezona od propasti kineskog developera, ali eto kad već i nije tako onda se barem može reći da su posredni učinci bitni.
-
jap......mi bildamo, blago rastemo u zadnjih mjesec dana, vani padaju.....zanimljivo.....ili crobi več sad zna nešto što ostatak svijeta ne zna i dobro je procijenio ili bliska i daleka rodbina unovčava profite ne račun drugih......možda je i nešto treće ali sumnjam......vidjet ćemo......
-
Cijenu na 9kn su zakucali Mirko i Ivana, a drugi veći ulagač nije ulazio. Plus imamo dosta trejdera koji su ulazili na 9kn, računajući na brzu zaradu, pošto se to nije ostvarilo sada izlaze.
Ma je, za sve su krivi Mirko i Ivana, a ne fundamentalni razlozi. Mirka i Ivanu bi pojelo na asku da je bilo kupaca ovdje. Moraju se promijeniti fundamenti ovdje plus gradnja doka je lose sjela potencijalnim vecim kupcima jer je to znacilo da 5 godina nece dobiti dividendu.
P/E je 5.7, P/S i P/B oba ispod 0.5, ne može se reći da su loši fundamenti IMO
-
Nakon naloga na 222, rupa od 60 kuna na prodaji? Biti će zanimljivo pratiti gdje će se to popuniti, ima nešto prometa u zadnje vrijeme, mogao bi biti jedan lijepi skok vrijednosti
-
Vezano za dok, rekao bi da je tržište očigledno negativno vrednovalo i kad je objavljeno da se ide u investiciju i kad je objavljeno da se čekaju bolja vremena, što mi je nelogično. Kad se diže ozbiljan novac na kontejnerašima i bulkerima, moje razmišljanje bi bilo da remontna brodogradilišta očekuje povećanje potražnje jer i stare krame zarađuju, a na njima ima više posla. Što je skuplji svaki dan koji brod nije na moru, to je brodovlasnik spremniji platiti premiju na remont...
-
I najvažnije od svega da se neiskorišteni kapitalni gubici iz tekuće godine, mogu prebaciti makar u sljedeću kalandarsku godinu. Samo problem je kod nas, što vladajuća elita ulaže isključivo u nekretinine, pa ih boli uvo za ovo.
Bravo kolega, taj dio lajkam, ali prijenos gubitaka bi po meni trebao biti najmanje 3 godine. Također bi bilo dobro da dopuste da se dionice Agrokoruša koje su poništene na nulu također mogu odbiti od kapitalnih dobitala, jer mislim da to puno ljudi na ovom forumu muči.
Ovo za nekretnine se slažem, opet smo u nekretninskom balonu, bar mi se čini, ali možda i griješim, ako će nekretnine i dalje rasti.
Još bih samo dodao izjavu svih izjava u nekretninskom FOMO boom-u u Hrvata: "Sram me koliko nemam"
Zašto se Agrokoruše ne bi mogle odbiti od dohotka od kapitala? Ja ću to hladno napraviti u obračunu ove godine jer će tek sad društva biti brisana iz registra, a onda se možemo natezati oko toga ako Porezna misli nešto drugo...
-
Glavno da plaća Minken bojna, a nas koji tu živimo i trošimo, nas se šikanira. Ali dobro, nisam ni očekivao nešto pametno od populista ADEZEEZDEPE-jot
Ja sam osobno da se svi prihodi stave na hrpu na kraju godine, da imamo progresivnu stopu oporezivanja, sa osobnim odbitkom od barem 100k kuna, a zdravstveno i mirovinsko neka plaća koliko i tko želi.
Mislim da precjenjujete prosječnog hrvatskog građanina koji bi trebao napraviti takav obračun. To bi bio cirkus samo takav.
-
Ako ima na forumu prodavača po ovim cijenama, volio bih čuti njihova razmišljanja i zašto se izlazi po ovoj valuaciji