- pokratio HPB (10ak posto) popeo mi se na preveliki udio u portfelju
+ GRNL
- pokratio HPB (10ak posto) popeo mi se na preveliki udio u portfelju
+ GRNL
Nisam inače neki fanatik dividendi, ali s ovakvim cash flowom kakav je trenutno bilo bi prikladno da se isplati makar simbolična dividenda. U protivnome bi neisplata mogla biti simbolična u drugom smislu...
Display MoreJa sam također sličnog stava i vjerujem da ćemo još tonuti. Naprosto se ništa dobro ne događa. Rat eskalira, ekonomski rat eskalira i ostavlja posljedice na cijenu energenata i roba, uz to sve imamo i inflaciju koja se razvila od situacije s koronom a koja će se uz prethodno nabrojane probleme još povećati i produžiti. Ništa dobro nije na vidiku, ne vidim druge nego da burze još idu dolje i zato i čekam s nekom lovom da dokupim kad se pojave dobre prilike.
Kad i kako će ovo proći, ne znam, ali očekujem da kad ovo prođe skok burze, osim nekog manjeg inicijalnog, uopće neće biti strelovit već polagan jer će posljedice inflacije i nedostatka energenata i roba ostaviti ožiljke na ekonomiji.
Da Rusi ovo misle riješit u nekom srednjem roku ne bi izlazili iz Vijeća Europe, da Ameri ovo misle da riješit ne bi išli u Iran i Venezuelu da im skinu sankcije kako bi povećali proizvodnju nafte.
Da UK ovo misli riješit ne bi slali u Ukrajinu protuzračne sisteme koji mogu obarat zrakoplove i noću.
Da EU ovo misli riješit ne bi provodila plan da smanji uvoz ruskog plina za 2/3 do kraja godine...
Dakle, daljna eskalacija je gotovo sigurna...
Moj savjet je da ne slušate što netko govori, već što radi i iz toga izvlačite zaključke.
Ovo je jednodimenzionalno gledanje na stvar, zašto ne bi istovremeno i pokušavali riješiti problem i pripremali svoje države za slučaj da se sukob otegne? Ne vodi se država na način da su sva jaja u jednoj košari.
Sjednica Upravnog odbora je za pet dana, nadam se da ćemo doznati nešto više o dividendi nakon toga
Kopajući po Zakonu o kreditnim institucijama mislim da upite o adekvatnosti kapitala razrjesuje clanak 96 stavak 2, dakle da se adekvatnost kapitala od trenutka preuzimanja ni ne mjeri na pojedinačnoj osnovi nego na razini grupe, bez potrebe za doslovnin prebacivanjem sredstava.
Naravno, disclaimer je da se ne radi o podrucju u kojem sam narocito strucan...
A ne znam, ja čitam taj tekst da je preuzeo sva prava i obveze kao (jedini) dioničar Sberbanke, očito ima izdvojenih mišljenja po tom pitanju, ali bez konkretnih dokumenata možemo samo naklapati i ništa drugo
Ne možemo ulaziti u detalje kad nemamo dokumente pred sobom, do drugih informacija HPB je kupila dionice za 71 milijun kuna bez preuzimanja nekih drugih obveza na teret matičnog društva.
Ja ne vidim nikakvu prepreku da, ako zatreba, pozovu na dokap Sberbanke, NHB-a ili kako god se zove, zašto bi jedina solucija bila dokap matičnog HPB-a?
Maksimalna izloženost HPBa prema Sberbanci je u ovom trenutku plaćena cijena, a sve druge ideje i hipoteze su fake news.
Ako se DD-om utvrdi da je pripajanje riskantno, jednostavno Novu hrvatsku banku neće pripojiti u HPB i stvar je riješena. Ove priče milijardu kuna možete okačiti mačku o rep.
Ne znam jesu li vama kao dioničaru DLKV krenuli po osobnu imovinu ili ste samo izgubili vrijednost uloženog, ja bih rekao da je ovo drugo slučaj.
Rijetko viđen primjerak Kopernikanskog obrata na forumu - dok se nije prodalo je bila najbolja na svijetu, sad je najgora. Još uvijek mi je misteriozno kako i zašto ljudi vjeruju da naša piskaranja na forumu utječu na cijenu...
Treba reset cijelog svijeta jer su ljudi kreteni. Znači populacija na 0 i onda opet nanovo od majmuna.I onda bi sve bilo ok bar neko vrijeme dok jedni kromanjonci iz jednog sela ne napadnu druge i tako opet počinje.Ali bar bi se normalno živjelo to razdoblje.
Kapitalizam,kumunizam,ideologije,vjere,bogovi,pohlepa,borbe za teritorij ,uništavanje prirode blabla .Znači sami sebe masakriramo I to svjesno.To mogu samo kreteni.Bilo putem klime,nuklearnog oružja ili meteora ,nebitno.Uglavnom reset.Kakve jugoslavije,hrvatske,amerike i rusije.Glavna preokupacija ti je ulovit 2 ribe i nekog vepra s vremenom na vrijeme.I sve što razmišljaš je dal si sit,da li ti je toplo i kako po mogućnosti osigurati potomke. I nema veće sreće.
Ovo je neka nova ideja, protiv masovnog masakriranja - masivnijim masakriranjem? 🤔
Display Moreevo malo detaljnije...
uzmimimo tih 500m kao referentnu vrijednost za za za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.
bilanca hr podružnice je bila 11B kn, 1,5B eur, 20% od ukupne vrijednosti što po nekom reciprotitetu daje 100m eur za hr podružnicu, kapital po fi 2020 je bio 1,17b kn što znaći da bi hr podružnica po toj cijeni bila plaćena 0,63BV
ali to je bilo prije problema i iznos je bio sa uračunatom premijom za kompletno poslovanje u više država i Goodwillom što podiže vrijednost investicije...
... 200m eur je odljev samo prvi dan u četvrtak, koliki je bio u petak i koliki je bio u srijedu kada se nastavilo poslovanje a koliki će biti nadalje bez obzira što je preuzela HPB...ajmo reći još 200m eur...to je 3 milijarde kuna, dakle u najboljem slučaju aktiva iznosi 8 milijardi a isto navodi Vujčić rekavši da sber ima ima 4 milijarde osiguranih i 4 milijarde neosiguranih depozita, skoro 30% manje, stoga opet po reprocitetu od ranije, više nije 100m eur nego je sada 70, sad oduzmimo goodwill kojeg više nema, premiju za grupu i uračunajmo poteškoće u kojima se banka našla odnosno nelikvidnost uslijed povlačenja depozita i odljeva klijenata, hitni insolvencijski postupak, (prenesene gubitke 400M ?) , npl, izloženost agrokoru i rezervacijama za švicarce... i bez obzira što je aktiva banke (recimo) 8B kn, koliko onda vrijedi takva banka na tržištu???...jako malo...
sada kada su ušli u poziciju, prvo moraju stabilizirati poslovanje a to se radi:
(5) Mjere za smanjenje rizika nastupa osiguranog slučaja iz stavka 1. ovoga članka jesu:
1. ulaganje u dopunski kapital
2. upisivanje i uplata novih dionica prilikom povećanja temeljnoga kapitala kreditne institucije
3. otkup imovine i financiranje nositelja upravljanja imovine u postupcima otkupa
4. izdavanje jamstava.
stoga, nije pitanje da li je ovo loš posao za HPB, pitanje je kako će se u nekom roku odraziti na vrijednost dionice, sve zavisi na koji način i kako će ga odraditi, ali da će biti troškova pored ovih 71M, biti će sigurno, samo je pitanje koliko i kako će to utjecati na bilancu HPB a to će se već vidjeti na polugodištu
Kolega negdje vam je u priči ispala valuta iz kombinacije. Kad ste već radili prijašnji izračun u eurima mogli ste napisati da HPB kupuje po manje od 10 milijuna eura, a ne ovako šutke se prebaciti na kune i napisati 71 M, znamo da ima i površnijih čitatelja na forumu.
Moj stav je da Sberbanka nije izgubila 90% vrijednosti zbog ove situacije i da je ovo super posao, ali vidjeti ćemo, povjerenje potrošača se ne može mjeriti statistikom, ako nema povjerenja nema ni banke.
Otkud vam informacije da Sberbanka ima kosture od agrokora? Koliko ja znam kreditor Agrokora je bila direktno ruska Sberbanka, zato upravo ona ima udjele u Fortenovi?
Vidjeti ćemo koliko će novaca ljudi vratiti u banku nakon što je prošla kriza, nekako sumnjam da će jednostavno odsad nadalje držati kući ušteđevinu. Osobito kad se lupalo na sva zvona da su osigurani svi depoziti do 100.000 eura pa smo to valjda svi stigli apsolvirati. Točnije vidjeti ćemo za mjesec i pol (moralo bi se vidjeti u konsolidiranom) koliko se od povučenih depozita vratilo pa ćemo biti pametniji.
Meni je osobno bio problem na poslu kod situacije sa Sberbankom što su moje stranke imale nekoliko bankovnih garancija izdanih od Sberbanke. Nijedna od tih firmi koje su inale poslovne račune u Sberbanci i dostavile takve garancije nisu nakon ove situacije prešle u drugu banku. Znam da se radi o anedoktalnoj stvari, ali eto možda nekoga zanima...
Nakon rekordne godine i kupovine poveće banke za trećinu neto dobiti iz te godine, ekipa prodaje po 805... Reklo bi se da nekim sudionicima na burzi u osnovnoj školi nisu dopuštali pristup škarama
Ovo je najvažnije, jer smanjuje mogućnost novih kostura iz ormara:
ž
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Po mom mišljenju ne rade to zbog kostura iz ormara, nego radi lakšeg i bržeg provođenja due diligencea od strane potencijalnih kupaca prije prodaje.
Postoji li bolja godina za razrijesiti ovakve stvari ako ne ova (ionako) rekordna godina?
Sve mi se cini da je bik obuka kostim medvjeda povodom maškara…
Jesmo li onda danas "spalili pust"?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Pa bome imamo dobru raspodjelu proizvodnje struje, KRŠKO+HIDROCENTRALE+OBNOVLJIVI izvori skoro 75%.
Da su ovi što žive na obali malo pametniji pa postave solare panele na krovove kuća, raznih objekata, nadstrešnica za aute.. nabilo bi se još poprilično energije iz sunca.
Je, ako ti JLS ne odredi cijeli prošireni centar mjesta kao kulturno zaštićenu cjelinu pa onda konzervatori traže svoj "ceh" da bi mogao staviti panel, nakon čega šalješ svih u....
Nije problem što cijena pada, problem je što se nema keša za dokup 😂
Svake godine (a ponekad i po kvartalima) se trgovanje usporava cca 20ak dana prije objave izvještaja, ne znam čemu čuđenje...
Na nelikvidnom tržištu (što ZSE svakako je) se puno lakše pokazuju nelogičnosti u valuacijama dionica pa je tim lakše prakticirati value investing, a za trejdanje su podobnija likvidnija tržišta od ZSE, tehnička analiza slabije predviđa trendove na znatnim odstupanjima volumena i niskim prometima... IMHO