6.5 milijuna kuna dobiti za prvi kvartal nije loše. Gradimo tri solarne elektrane uz EU sufinanciranje, trebalo bi ubuduće smanjiti troškove električne energije. Nadam se da ćemo u idućem kvartalu vidjeti pravi efekt poskupljenja robe zbog rata u Ukrajini, dok bi poskupljenje inputa trebalo biti u najvećem dijelu vidljivo već u Q1. Karte su im se fino posložile, ali dionica je izrazito nelikvidna pa neću ni pokušati prognozirati kretanje cijene.
Posts by Philidor
-
-
Tko bi rekao da ako usporediš kretanje cijene dionica firmi koje su isplatile (i nekoliko) dividendi pa ih usporediš s firmom u istom sektoru koja nije isplatila dividendu - dođe do odstupanja odnosno razlike u cijenama. Kao da tržište ima nekakav mehanizam za vrednovanje istih - nazovimo ga "nevidljiva ruka". Svašta ćemo naučiti ovdje
-
s obzirom da su najoptimističniji licitirali da Sberbanku će ostati svega 600 milja vlasničkog kapitala, dobiti 1,2 milijarde za 71 milje kuna, uz to loši krediti toj banci čine 5,6% portfelja, što je jedna od najnižih stopa u cijelom bankarskom sektoru.
A rezervacije za franak su naveli, jer to samo govori koliko su Rusi očistili bilancu banke da bi je spremili za prodaju.
Lošiji učinak HPB-a je isključivo posljedica potopa obveznica, slično je bilo i na ZABA-i. Sljedeći kvartal se mogu oporaviti i pogurati dobit u jači plus.
To još uvijek ne odgovara na moje pitanje gdje sam napisao nešto negativno za tu kupovinu u prvotnom postu, ali nema veze ajmo se fokusirati na dio posta o poslovanju firme na kupoprodaju koju sam već hvalio se neću ponavljati.
Operativni prihodi su niži za 34 mil. kuna nego u istom razdoblju prošle godine (17,5 % cca), uz povećanje operativnih troškova od 10ak% i na to nema isključivi utjecaj potop obveznica. Dakle, kvartal je operativno bio osjetno lošiji od prošlogodišnjeg i od toga nema bježanja, naravno da se može popraviti u idućem ili bilo kojem narednom. Neovisno o tome, dionica je po meni još uvijek prilično podcijenjena s obzirom na fundamente.
Nadalje, u odnosu na rezervacije, da su iste za CHF napravljene ne bi se morala umanjivati dobit jer bi već bila pokrivena prethodnim rezervacijama. Dakle očito bilanca nije očišćena do kraja kad imamo utjecaj od 6,6 mil. kuna na dobit samo u ovom kvartalu, što nije zanemarivo. Pored toga, izričito su naveli u izvješću da su moguće daljnje rezervacije za CHF u iznosu od (ili do) daljnjih 20 milijuna kuna. Ako imate razloga za vjerovati da izvješće u tom dijelu nije točno slobodno ih iznesite, čim više informacija tim bolje.
Molim admina za brisanje slučajno sam stisnuo još jednom
-
Ne razumijem gdje u mojem postu nalazite negativne konotacije kupnje Sberbanke, višekratno sam se pozitivno deklarirao o tome na ovoj temi. Napisao sam da je poslovanje matice gore od očekivanog - osim ako po vama NHB nije matica?
s obzirom da su najoptimističniji licitirali da Sberbanku će ostati svega 600 milja vlasničkog kapitala, dobiti 1,2 milijarde za 71 milje kuna, uz to loši krediti toj banci čine 5,6% portfelja, što je jedna od najnižih stopa u cijelom bankarskom sektoru.
A rezervacije za franak su naveli, jer to samo govori koliko su Rusi očistili bilancu banke da bi je spremili za prodaju.
Lošiji učinak HPB-a je isključivo posljedica potopa obveznica, slično je bilo i na ZABA-i. Sljedeći kvartal se mogu oporaviti i pogurati dobit u jači plus.
To još uvijek ne odgovara na moje pitanje gdje sam napisao nešto negativno za tu kupovinu u prvotnom postu, ali nema veze ajmo se fokusirati na dio posta o poslovanju firme na kupoprodaju koju sam već hvalio se neću ponavljati.
Operativni prihodi su niži za 34 mil. kuna nego u istom razdoblju prošle godine (17,5 % cca), uz povećanje operativnih troškova od 10ak% i na to nema isključivi utjecaj potop obveznica. Dakle, kvartal je operativno bio osjetno lošiji od prošlogodišnjeg i od toga nema bježanja, naravno da se može popraviti u idućem ili bilo kojem narednom. Neovisno o tome, dionica je po meni još uvijek prilično podcijenjena s obzirom na fundamente.
Nadalje, u odnosu na rezervacije, da su iste za CHF napravljene ne bi se morala umanjivati dobit jer bi već bila pokrivena prethodnim rezervacijama. Dakle očito bilanca nije očišćena do kraja kad imamo utjecaj od 6,6 mil. kuna na dobit samo u ovom kvartalu, što nije zanemarivo. Pored toga, izričito su naveli u izvješću da su moguće daljnje rezervacije za CHF u iznosu od (ili do) daljnjih 20 milijuna kuna. Ako imate razloga za vjerovati da izvješće u tom dijelu nije točno slobodno ih iznesite, čim više informacija tim bolje.
-
Ne razumijem gdje u mojem postu nalazite negativne konotacije kupnje Sberbanke, višekratno sam se pozitivno deklarirao o tome na ovoj temi. Napisao sam da je poslovanje matice gore od očekivanog - osim ako po vama NHB nije matica?
-
Operativno poslovanje matice gore od očekivanog. Poslovanje NHB po ovim mrvicama uključenim u izvješće bolje od očekivanja, iako mi nije jasno zašto su posebno iskazivali da se od dobiti odbijaju CHF sporovi, očekivao bih da su za takve stvari već napravljene adekvatne rezervacije - taj dio mi se ne sviđa. Adekvatnost kapitala NHB je gotovo 20%, što je također više od očekivanja. Sve u svemu, ovo me izvješće najmanje obradovalo od svih dionica koje držim (izuzev CTKS), nadam se da priča iz izvješća o nižim prihodima u kvartalu zbog poteškoća u obradi svih papira za APN kredite u vezi s COVID ograničenjima drži vodu u stvarnom životu (jer meni zvuči dosta neuvjerljivo). U svakom slučaju, očito je da imamo velikog kupca koji je danas lagano apsorbirao pritisak na prodaji, dokle će biti aktivan ostaje neizvjesno...
-
Nitko nije gledao revidirano za 2021?
Proknjižili su u godišnjem kao prihod 60 mil. kuna usklađenja vrijednosti brodova s tržišnom vrijednosti, to čini razliku (ili barem najveći dio).
-
Priču o dokapitalizaciji nakon ovakvog kvartala više ne bi pojeo ni pas s maslom, firma je (u ovom trenutku) keš mašina. Čestitke imateljima, ako ne poskoči previše pridružujem se u ponedjeljak na otvaranju.
-
Prijedlog odluke o isplati dividende na koju je kolega Kadisibil91 ispravno ukazao bi bila dobar korak u tom smjeru. Ipak, osobno mislim da se radi o dokumentu koji je greškom završio u godišnjem izvješću (neovisno o razlogu bilo bi dobro kad bi se ostvarilo)...
Edit: pogledajte posljednju stranicu tog izvješća pa prosudite sami
-
S obzirom na izvješće, trenutnu popunjenost i najave uprave za daljnju popunjenost kapaciteta te dodatnih 15 mil. kuna za Delphin u idućem izvješću, taj FI bi trebao biti i bolji od ovog. Pod tim uvjetima ja ne bih bio zadovoljan s prodajom na 13,50, svakom svoje. Mislim da postoje osnove da doguramo do 15 kuna s trenutnim stanjem, vidjet ćemo što kaže Mr. Market.
-
Jeli u izvjesce uslo 15mil od Delphin?
Nemam vremena citati.
Ne, u bilješkama je navedeno da to ide u naredno tromjesečje, dakle 32 mil. kuna dobiti bez toga. Wow, puno iznad mojih očekivanja.
-
Jadne li nam majke ako je ovo najgori kvartal u godini hahahahah 😂
200 mil. kuna novca u kasi na kraju razdoblja, mogli bi se malo osladiti dividendom...
-
Izvješće za Q1 je mnogo bolje od mojih očekivanja, naravno treba to malo detaljnije proučiti prije konkretnijih stavova...
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ADPL/FI-ADPL-4a46836d3d6b4b0ebb29443e4cbca050.pdf
-
Izašlo je FI, neka svatko izvlači svoje zaključke. Za mene katastrofalan Q1 sudeći po novčanim tokovima iz poslovnih aktivnosti, posebno ako se uzme u obzir da im još struja nije poskupila (nego tek u Q3 kako su naveli u godišnjem FI). S druge strane, vijest o poništavanju trezorskih dionica je pozitivna pa svakom svoje...
-
Evo mene je isto zainteresiralo hoćemo li evidentiraiti primitak od prodaje broda u Q1 pa sam pokušao posložiti neke podatke da dođemo do odgovora.
Kombinacijom nekoliko podataka rekao bih da se radi o postupku koji se pred Trgovačkim sudom u Rijeci vodio pod poslovnim brojem: Ovrv-17/2019 (bilo je i drugih ali su priklopljeni na taj spis). Link spisa je:
Iz spisa možemo vidjeti da je rješenje o dosudi doneseno 7. ožujka, ali što je bitnije 25. ožujka je donesen zaključak o predaji kupcu (brod se tretira kao nekretnina pa piše nekretnine). Pretpostavka za donošenje tog zaključka je isplata cijele kupoprodajne cijene. Dakle, mislim da bismo morali vidjeti i taj priljev u FI za Q1 (osim ako cijeli računovodstveni odjel TS Rijeka nije na g.o. ili tako nešto).
-
+VLEN, to je to od mene prije FI, čekam prolazno vrijeme domaćih uzdanica prije daljnje aktivnosti
-
Buduci da su narucili dvije novogradnje, to mi govori da vjeruju u dugotrajno dobru perspektivu dry bulka, a ako je to tako, onda mi ova prodaja nikako nije logicna. Da su prodali 20 g star brod ne bih nista rekao, ali ovako...
Naime, trenutno je 1y TC oko 29k USD, sto znaci da su jednostavnim fiksiranjem broda na samo jednu godinu mogli zaraditi vise od 6M USD - to daje P/E malo iznad 3. Ali ako ubrojimo i scrap vrijednost broda broda koja trenutno iznosi 7M USD, to znaci da su brod prakticne vrijednosti najmanje 13M USD vrijednosti prodali za svega 19,5M. Uzmite u obzir i da je samo u ozujku vrijednost bulkera porasla 5-10%. Sta ce biti za 6 mjeseci, godinu dana?
Meni ovo nije nikako logicno. Risk/reward mi izgleda takav da je potpuno nelogicno prodavati ovaj brod. Imas sigurnih 2/3 vrijednosti broda u dzepu za godinu dana... pa zasto to prodavati? Pogotovo sa ovako dobrom perspektivom kakva je trenutno u sektoru.
A ako ne vjeruju u dugotrajni oporavak sektora (kako Marielena kaze - "a nagodinu tko ziv tko mrtav"), pa zasto onda uopce kupuju nove brodove?
Kolega lijepo ste napravili obračun, ali po mom mišljenju počevši od pogrešnih pretpostavki. Trenutni 1Y TC nije bitan jer ne prodaju brod odmah nego tek u Q4, a ne znamo koliki će tad biti 1Y TC. Ako ćemo u priču uključiti vozarine, onda se može gledati kao primitak sve što brod zaradi u narednih 6 mjeseci + na to kupoprodajna cijena, a ne gledati obrnuto i diskontirati kupoprodajnu cijenu za iznos koji bi se možda mogao zaraditi u 2023.
-
Po meni je prodaja očekivana, cijelo vrijeme uprava najavljuje da neće povećavati flotu usprkos novogradnjama, dakle nešto se moralo prodati po mojem razumijevanju artimetike. Zašto su odabrali upravo taj brod ostaje upitno, ali je to već zasebna tema. Moguće da planiraju iskoristiti opcije i na daljnja dva nova broda pa onda traže ponude za ukupno četiri polovna, vidjeti ćemo...
-
Da se mene pita radili bi cca 5 radnih dana mjesečno, više od toga nema ni potrebe ni značajne potražnje...
-
Vrijednost fiskaliziranih računa u prvom kvartalu veća za 7,6 milijardi kunaU svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prva tri mjeseca ove godine vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je 45,4 milijarde kuna, što je 20,1 posto…www.tportal.hr
Nakon ovakvih vijesti ne vidim razlog za rasprodaju prije objave FI za Q1. Naravno, sto ljudi sto ćudi, razumijem sentiment i očekujem i ja u dogledno vrijeme hlađenje na burzi...