Nešto se ušutili strani gurui. Bit će korekcija u 2. mjesecu, pa u 3. pa u 4.
Jednom će biti. Ma mora biti. Pa uvijek je bila. Pa ne može biti da ne bude.
Gdje ste gurui, jel gurate?
kaj nebu po onoj prastaroj.... sell in may, and go away!
Nešto se ušutili strani gurui. Bit će korekcija u 2. mjesecu, pa u 3. pa u 4.
Jednom će biti. Ma mora biti. Pa uvijek je bila. Pa ne može biti da ne bude.
Gdje ste gurui, jel gurate?
kaj nebu po onoj prastaroj.... sell in may, and go away!
nitko nigdje ništa o činjenicama kako je to riješio adris!!?? sve još uvijek obavijeno velom tajne?
Display MoreČini se da će HT svoje OPTE dionice dati po daj šta daš, jer im lova treba za pametnije akvizicije. Zaba svoje dionice može cijeniti koliko god hoće, ali će ih očito morati dati daleko ispod toga. Uz ovakav jadan FI, koji je samo prethodnica i smjernica svima koji slijede, nema im druge.
Prodati, maknuti se, spasiti se i završiti priču koja se ionako predugo razvlači.
HT kad se riješi svojih OPTE dionica, ima taman za 10 posto ovih koje su naumili kupovati. Ako i toliko?
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ht-ce-otkupiti-vlastite-dionice-za-600-milijuna-kuna/22722
kolega, nemoj se blamirati!!
pa nisu to fime pred stečajem da HT-u (u slučaju da cijena bude 10 kn) iznos od 120 milja od neke važnosti!! to im je 2% prihoda!!??
zaba... 250 milja.... 5% prihoda!!??
dajte, molim vas!
jedino točno jest da je priča puno predugo traje i da su svi već nervozni!
tako sam i mislio! ali to je sada već prilično blizu! jedino ako ne uslijedi sutra propad pa se razlika poveća!!
Koliko milja više može biti samo od revalorizacije imovine? Dosta je rasla vrijednost brodova. Procjena.
vrlo teško pitanje! meni su zadnji dostupni podaci i brojke o NAV-u u najmanju ruku čudni! nisam neki znalac, ali mi prilično previsoki. vidjeti ćemo u konsolidiranom pravu sliku!
nešto tu ne štima ili nisi dobro napisao! BV peer share ispada oko 50kn, a cijena 43kn!!??
Display MoreJa samo razmišljam ovako...zar nije bilo pametnije otpustiti poziciju uTPNG gdje je bcti padao recimo s gubitkom od par kuna(recimo da je kupljeno po 44 ili 45 kn) i prodati po npr 42 kn uči s tim novcima u ATPL na 185 do 190 kad je BDI rastao ekstremno ili SAPN na recimo 530 do 550 kn.....moja je procijena da će ATPL doći na 350 kn a TPNG će još uvijek biti na razinama ispod 50 kn...a al pari sa ATPL na 350 kn je TPNG na 62 kn.
za vas koji ne želite ulagati vani brodari su baš i zbog tečaja odlična opcija.
i ja bi, u tom slučaju, imao oba, jer ni TPNG trenutno nema negativnu EBITDA.
i dok god je tako, nema smisla izlaziti iz TPNG, jer su konačnici opet zaradili.
dok god je sveobuhvatna dobit u plusu, sve što je donosi je dobro.
npr. ADPL zbog toga ima veću neto dobit, a manje cash-a, jer im plaćaju u valuti koje se "topila" i onda ekipa tamo inzistira da im se isplati neto dobit, makar to ugrozilo likvidnost firme.
onako kako ja to vidim, sveobuhvatna dobit je majka (uz EBITDA-u) i dok god je to u plusu, nema govora da je firma loše poslovala.
sve 5 brajo, sve je to dobit! ali kako protumačiti pad imovine za 1$ do dionici u 3 mjeseca!!!???? toliko je pala vrijednost brodova na mr tržištu????
kolegice
drugi put obratite pozornost na smajliće! ![]()
ovi postupci uprave unazad nekoliko godina (mislim na otkupe i poništavanje dionica) mi djeluju kao neki samointeresni market maker ali samo na kupnji održavajuči cijenu i postupno dižući vrijednost kompanije. a već neko vrijeme se šuška o prodaji......logično?
na krilima odličnih vozarina čak se i troma lošinjska pomalo pokreće!!
![]()
a kaj ako bu diona skuplja od 200 kn!!?? onda budu imatelji plačali razliku ili bu divka toliko manja?
![]()
vrlo vjerovatno postoji aneks... nešto kao... ukoliko cijene na svj tržištima i/ili tečaj dolara poraste iznad x%, vrši se korekcija......
koliko licemjerja na ovom topicu..... da je to prestrašno!! ne tako davno po todoriću se pucalo i lupalo iz sve moguće artiljerije, a sada su sve oči uprte u njega kao spasitelja!!
apsolutno marine,
to sam i mislio svatko po svome! samo mi nije jasno zašto si prodavao sunce i končar (veliš dosada...vjerovatno znaš da je na burzi potrebno strpljenje) ako si uvjeren u njihovu vrijednost. onda sam ih ja od tebe kupovao!! osobno, nije mi nikakav problem ( ako treba ) biti duži niz g unutra ako se stvari dobro odvijaju. duže od 5 g sam u podravci, ikba, ht....već sam i zaboravio na njih.
kolegice
nisam mislio na predstečajuše i stečajuše.
točno kolegice
ali po meni je na našoj burzi najvažniji faktor psihološki momentum. i po mogućnosti iskoristiti ga!
i vjerovatno još toliko za 2019-tu.
marine
svako po svome. samo da se osvrnem na tvoja pravila br 2 i 3.
2. keša nemam nikad više od 2-3%. ako se odlučim za neku kupnju, uložim sve!!
3. NIKAD ne dokupljujem ako mi investicija počne padati! ako padne 10% likvidiram poziciju i tražim novu metu.
marine
sve je to ok AKO dionica odradi rast.
imaš masu primjera u roku g dana gdje je cijena ili stagnirala ili padala a svi vičemo da su podcijenjene. pa i sama tpng je pala sa 52-55 kn a i onda se govorilo da je podcijenjena. maistru sam prodao s malim minusom nakon godinu i pol, a karavane su prolazile. dobro, tu je faktor korona u punom sjaju, ali opet... tko mi kriv!?
ako si ti toliko perfidan da znaš kad je pad cijene stao.... skidam kapu! ja to ne mogu znati niti nakon 22 godine na zse! a ide mi sasvim dobro.
naravno da ima različitih razmišljanja oko vremena ulaska u papir. osobno ću uvijek radije platiti 15 ili 25% više kad ciklički rast krene, nego se parkirati "na vrijeme" i onda čekati mjesecima ili čak godinama da rast krene. to je OK, jedino ako imate nepresušan izvor sredstava.
u zadnjih desetak dana prodao svu tpng kupljenu prije 1-2 mj sa min zaradom i maistru sa malim minusom, i ušao u atlantsku. samo iz razloga trenutačnog stanja na svjetskim tržištima. obrnuti scenarij itekako moguć, samo neznamo kada.
kolega
likvidnost i mali free float ovdje i jesu najveći problem. tankerska, mirovinci i ostali fondovi imaju preko 96% vlasništva (ako se ne varam). veći prometi samo onda kad netko od njih odluči izaći! loše vozarine i očekivana polovica g u minusu.... tko će dizati cijenu?
ne velim da nije moguć scenarij kao kod saponije, ali tamo su brojke dugo vremena išle u prilog rastu cijene! i opet se dugo čekalo!