nitko ne komentira dan bez ijedne transakcije!!?? kada se to posljednji puta dogodilo?
niti ovo žmikanje i cijeđenje dionice zadnjih desetak dana? niti rast cijene na malim prometima?
nije valjda da sam ostao sam ovdje!!??
nitko ne komentira dan bez ijedne transakcije!!?? kada se to posljednji puta dogodilo?
niti ovo žmikanje i cijeđenje dionice zadnjih desetak dana? niti rast cijene na malim prometima?
nije valjda da sam ostao sam ovdje!!??
Od početka rata ATPL je poskočila 15-tak posto (mislim 24.2.). Valjda od straha?
Ok, zašto je taj rast poslije stao, po vašem mišljenju, zbog vozarina, neizvjesnosti ili zbog nečeg trećeg?
Nemojmo zaboraviti da je ATPL bila na 570kn prošle godine, a sada je na 440kn, što je pad od 20-tak%
po meni si sam dao odgovor. indeks i vozarine.
kako ovaj rat odmiče, sve dalje sam dojma da je netko zelenskom napunio glavu obečavajući brda i doline da se suprotstavi rusiji, a da niti sam taj netko nije vjerovao da će ludi putin krenuti u rat.
stoga se zelenski i ponaša i obrača zapadu tako kako se ponaša. kao da prijeti, jer postaje bespomočan. ako rusi kojim slučajem presijeku ukrajinu....
može li mi netko pokušati pojasniti čemu se strane burze toliko "vesele" u zadnjih tjedan dana....... nemislim da bi trebale na nulu ili u neke velike extreme od -50% ili više ali opet ne vidim ni neke velike razloge za toliku bliskost sa ATH......jel ako burze unaprijed predviđaju budučnost kako smo nekada mislili izgleda da nam je ona sjajna da sjajnija ne može biti.......
nakon početnog šoka i nevjerice, čarke tamo u nekoj ukrajini više nikoga očito ne zanimaju. ponajmanje amere, a johnson je samo europski glumac sa američkim fakultetom. u očima investitora za sada se ništa nije bitnije promijenilo. plin ide, nafta ide, ugljen ide... a štamparije rade punom parom, voda se još uvijek prelijeva iz velike u sve manje posude, puno previše love u optjecaju koja nezna kamo bi.
onda ih je netko vrlo vješto hvatao! bez i jedne jedine porezotine!
sada se pomamili za papirom.... a mogli ste ga desetak dana bez brige i u tišini skupljati ispod 38 kn. prošlo cca 10 000 kom.
to je vrlo vjerovatno točno, ali mene kopka pomisao da trenutno divka nije jedini faktor koji diže cijenu., već mislim da pravi rast cijene tek prestoji. pitanje za zilijun kuna jest da li samo do ex dividend daya ili će nakon predaha nastaviti dalje. zašto to mislim? probajte prošlogodišnu dobit po dionici suprotstaviti sadašnjoj cijeni. ispada koef 11!!?? uobičajeno jest da se koef za velike banke vrti oko.... koliko ono
... 15
![]()
![]()
![]()
A ne, kolega... Povijesni prosječni P/E za banke je ispod 15, otprilike 12-14.
ZABI cijenu drži velika nagomilana dobit, a najvjerojatnije je i ovaj kvartal bio dosta jak. Imali su enormni negativni novčani tijek prošle godine, mislim na Q32021. To je za neki drugi biznis jezivo jer bi značilo da je daleko više novca izašlo iz kompanije, nego u nju ušlo. Ali za banku, pogotovo jaku, to znači snažne kreditne plasmane i dobra je stvar. I sad je histerija oko prijava za APN, a ZABA se pokazuje kao najjača. Te stvari će se osjetiti na kamatnim i drugim poslovnim prihodima.
Inače je poslovanje banaka jedno od najkompliciranijih za analizu.
ok..neka onda bude samo 13, iako koliko ja pratim zabu najčešće je i više od 15. koliko to cijenu onda implicira?
Cijena zakašnjelo reagira na financijska izvješća. Kod nas i inače često cijene zakašnjelo i/ili kontradiktorno reagiraju, a sada pogotovo kad je ukrajinska kriza počela baš oko izvješća. Sve ovo je očekivano. Ja sam na drugome forumu još prošle godine govorio da bi cijena ZABE mogla ići i do 75kn, a da će 💯 biti 68+kn.
to je vrlo vjerovatno točno, ali mene kopka pomisao da trenutno divka nije jedini faktor koji diže cijenu., već mislim da pravi rast cijene tek prestoji. pitanje za zilijun kuna jest da li samo do ex dividend daya ili će nakon predaha nastaviti dalje. zašto to mislim? probajte prošlogodišnu dobit po dionici suprotstaviti sadašnjoj cijeni. ispada koef 11!!?? uobičajeno jest da se koef za velike banke vrti oko.... koliko ono ... 15
nisam siguran, ali mislim da se sankcije ne odnose na farmaceutiku, medicinsku opremu, ortopedska pomagala i slične djelatnosti.
a kaj se tiče opcijskih dionica..... svaki put kada stigne takva obavijest, povlači se ista priča sa istim pitanjima. u podravci takva praksa postoji više od dvadeset godina. sviđalo se to nekome ili ne. meni kao investitoru koji je pet-šest puta u ove 23 g na zse ulazio i izlazio to nimalo ne smeta. a to je i vrlo česta praksa na zapadu. ako nekoga smeta.......
istina, ali ista je stvar i sa bitcoinom. koliko je samo velikih fondova i banaka ušlo u crypto posljednjih godinu dvije? da je to uletjelo u zlato gdje bi bila cijena? a vjerovatno nije bez vraga da ga zovu novim zlatom. a i sve više država i centralnih banaka ga više ne osporava. još uvijek je preteška riječ da ga priznaju.
europa napredna, ekološki osviještena i čista je ovisna o ruskim energentima, a oni tamo su neodgovorni komunistički bezvenjaci koji nemaju pojma o ekonomiji
takva slika i percepcija prevladava na cijelom zapadu. a kad negdje nešto zašteka, onda je opet kriva kina.
svi su nam nešto krivi, samo ne mi sami.
Bitcoin i zlato u istoj rečenici, hm
istinita činjenica. ono što je starijim generacijama zlato, mlađima je crypto. ne samo bitcoin.
neki dan razgovaram sa prijateljicom koja radi u auro domusu. zadnjih dva mjeseca prodaju zlato kao nikada do sada. mahom sve stariji od 50 g., dok mlađi pune kartice bitcoinom.
oduzmi od tog broja barem 30% zaboravljenih koji su ostali pohranjeni i zaključani u kojekakvim novčnicima.
nedavno bio negdje članak.
moglo bi se o tome pisati nadugačko i naširoko!!
najkraće moguće rečeno.... za burzu vrlo dobro, odlično čak!!! u svemu ostalome, nažalost, dobrano na..basmo!
Ja mislim da je većina satnova kaparana, tu ce bit lipa zarada...
ako je tako kao što velite, onda nebu dobro. ako je većina kaparena, onda ima i garantiranu cijenu. a uslijed svakodnevnih divljanja cijena i sada nestašice materijala.... i radne snage...
građevinar rekoste... dakle, sve vam je jasno
tu nemreš biti pametan.... puno previše je tu još nepoznanica. vjerovtatno je sada odlična trejderima.
svatko od nas drugačije razmišlja, ali ja još ne bih ulazio. vrijeme će pokazati kao i uvijek.
onako na prvu.... potencijal definitivno postoji. problem dugovi. kako će drastično povećani inputi utjecati na poslovanje i dobit... vrag će ga znati.
pa, u kakva luda, blesava, čudna i nenormalna vremena živimo.... ne bi bilo ništa nije neobično! samo je problem što su vaši navedeni, kao i masa drugih, završili u ropotarnici povijesti i onaj dio o neograničenom vremenskom poslovanju više ne drži vodu.
dakako od toga da određeni rizici ne postoje. i postojati će i dalje.
trgovanje zadnjih desetak dana je nadmudrivanje i igra strpljenja. a pomalo mi se čini da dolazi do izražaja činjenica da su dionice u čvrstim rukama. dakle, nedostatak papira. ne samo ovdje.... ima barem 5-6 takovih likvidnih papira. o onim slabo likvidnima da ne govorimo.
Danas je dionica na ATH od kad je uvrstena na burzu. 2100 kn!
I jos je jeftina, problem je jedino likvidnost.
a kaj buš.... pukla ljubav nakon šest i pol godina....
ne veli se uzalud da je sedma kritična
. to su moje 14+18.... tax free. ukazala se potreba za novčićima.... sretno kupcu!