Posts by kristofer
-
-
Njima je najvažnije da u IPO-u sudjeluju mirovici,a to je vjerojatno done deal.Tako će se naše mirovine sigurno oploditi bolje nego što to rade Norvežani u svom državnom mirovinskom fondu.
-
Ovdje ponovno isti obrazac kao i prošli put.Bit će prilike za dokup.
-
Je li se ovdje povijest ponavlja ? Ponovno treba omogućiti manekenima povoljnu kupnju. Ovaj put ima nešto više municije,ali mislim da će se na kupnji stvoriti više likvidnosti nego prošli put. U svakom slučaju moguće je da će se otvoriti dobra prilika za dokup.
-
Ja se približavam zaradi od x3 (200%) . Veliku većinu dionica sam kupio u onoj vizionarskoj rasprodaji AZ fonda. Očekivao sam ovu razinu cijene tek za par godina,ali to je nemoguće prognozirati. Ne razmišljam o prodaji sve dok raste poslovanje i profit. Mislim da se ovakve ulagačke prilike rijetko dožive možda čak once in a lifetime. Zbog toga uživajte i ne žurite s prodajom.
-
Jasno se vidi i po broju dionica na asku da ovdje nema trjedera,iako bi nam pomogli da još podignu likvidnost.Za tipove kojima je horizont do sljedećeg kvartalnog izvješća je ovo trenutno skupa dionica. U perspektivi vrlo visoke potražnje za transformatorima u cijelom svijetu u sljedećem desetljeću ,pravo je pitanje do koje će razine porasti dobit u sljedećih recimo 5 godina.
-
Pa baš izlgeda kao stepenice. Stajalo je na oko 480 i nikome previše zanimljvo dok nije iznenada skočilo 25 %, pa sad već tjednima stoji na oko 600…, a da nakon izvješća recimo opet skoči 25 % kladim se da bi se opet svi nešto zainteresirali…
Ljudima je zanimljivo kad se kreće. Ovaj vodoravni dio stepenice manje interesantan 😀
Ne treba se previše zamarati cijenama dionice, niti ovo kratkoročno kak oscilira, niti s onim mojim dugoročnijim o “re-ratingu”. Doći će to sve na svoje s vremenom.
Sad je glavno da biznis radi sjajno, i da vidimo u kvartalnim izvještajima te zanimljive rasplete oko dinamike realizacije postojećeg i ugovaranja novog backloga u ovoj trenutnoj velikoj konjunkturi.
Ipak je gosp. Dražen dokupio 33 dionice KODT2 +12 KODT.
Pa valjda bivši direktor HEP-a zna što valja.
-
Ako se dobro sjećam Q2 nam bude najjači po prihodima vrlo često (ponekad Q4), dok je dobit bitno volatilnija po kvartalima no ima tendenciju biti jača u drugom dijelu godine, tako da ovdje iz kvartala u kvartal sad možemo očekivati rekorde, nekad u prihodima, nekad u dobiti, nije to sad potrebno nam previše predviđati - vidjet ćemo kad dođe vrijeme 😊
Kad već govorimo o budućnosti, može li netko procjieniti kolika bi mogla biti dobit u razdoblju od sljedeće tri ili pet godina.Znam da je ovo pitanje za milijun dolara.
-
U KODT vjerujem više od 7 godina uz stalno nadokupljivanje prinos u gledalici je nešto preko 150%, i sada sam odlučio samo držati do daljnjega, a širiti portfolio na druge dionice, a ako imate skromnije financijsko ulaganje kao ja po mom mišljenju morate se usredotočiti na manji broj dionica i ne previše raspršiti portfelj. Imao sam i ja nekih gubitaka na burzi npr. ADPL, ali sve se preživi i zadovoljan sam sa svojom situacijom i svakom predlažem da proba, gubici i dobici su sastavni dio života, nedajte se obeshrabriti
Slažem se,s time da ulaganje većeg dijela portfelja u jednu od najboljih firmi u Hrvatskoj ne bi ni u kojem slučaju nazvao okladom. Mislim da bi se sa mnom složili i Floričić ,Knežević i Berkopić.
-
8 puta u odnosu na sto??
Vjerojatno misli u odnosu na neku cijenu dionice iz 2000-tih.Mislim da je to potpuno nebitan podatak.To je vrijeme u kojem je dobit bila valjda par milijuna eura,a sad smo na preko 22 milijuna.Najvažnija stvar je da ponovno imamo povećanje ugovorenih poslova za 56 % uz zadržanu razinu profitne marže ,a to je do sada bio dobar indikator da će u skoroj budućnosti slično biti i povećanje dobiti.Prošli smo kroz najteže razdoblje krize neokrznuti uz brutalan rast i zajamčeno visoku potražnju u idućem desetljeću.
-
-
Prezadovoljan sam s izvješćem.Ukoliko zanemarimo učinak jednokratnog poreza P/E bi bio 10.4 s perspektivom rasta od 20- 30 % u sljedećoj godini. Dodajmo tome da se procjenjuje da će potražnja za transformatorima u Europi u sljedećih 10 godina rasti po stopi od 8 % godišnje . Moja skromna očekivanja su udvostručenje cijene dionice u sljedećih par godina.
-
Je li možda neko preuzimanje u pitanju ?
-
-
Znaci nista od toga da je moja zadnja? A joj..
No, nisam siguran da sam shvatio pitanje kao sto sam siguran da smo na krivoj temi. Dionica iz ICT sektora, dionica sa velikim oscilacijama, dionica gdje IC kontrolira cijenu, dionica sa visestukim rastom ili samo sa mogucom prodajom po najmanjoj multipli iz sektora?
Ma frend je prodao stan i zaradio 100% u zadnje 4 godine, pa ga zanima u koju
dionicu na ZSE bi mogao uložiti da podupla iznos, jer misli da su nekretnine došle
do vrha, pa želi oploditi kapital dodatnih 100% i više. Samo toliko ga zanima, a ja
ne znam što da mu kažem. I može vaša biti zadnja, nemam ništa protiv .
P.S. Vjerojatno smo na krivoj temi, pa isprika Adminu, ali Optima je bila dionica s
potencijalom porasta od 300-400% koji se ostvario, pa frenda zanima da li sada
ima koja dionica na ZSE sa sličnim potencijalom porasta cijene, a priča i branša
mogu biti potpuno različiti
KODT,SPAN i ARNT sa potencijalom rasta od 50 % i više u sljedeće recimo 3 godine ,bez puno rizika i uz dobru dividendu na prve dvije. Bitno je samo da ima nešto dugoročniji horizont ulaganja i da mu ti novci ne trebaju.
-
Nisi jedini. Ja sam u ovome 100 %.Znam da je to protiv svih pravila ,ali jednistavno nisam na našoj burzi našao ništa ni približno dobro.Nisam htio disperziju raditi samo da zadovoljim pravilo.
-
Možemo li danas i sutra vidjeti rasprodaju svih 2.000 komada na povlaštenoj.Nagrada je 5 % dividende u growth firmi.
-
Znači ako i u drugom polugodištu dobit bude na razini prvog imamo na ovoj cijeni p/e oko 7.5 i dividendu od 100 kn. Pri tome je bitno istaknuti da su cijene sirovina (čelik,bakar) znatno pale.
-
Nema garancije da ćete dočekati nižu cijenu.Dobro izvješće može podići cijenu ili potaknuti blok transakciju na trenutnoj ili višoj cijeni.Ja sam svoje dokupio po 2060 kn i ne zamaram se time hoće li u jednom trenutku cijena biti 10-15 % niža kada znamo gdje će biti za par godina.
-
Mislim da nije problem u izviješću ili poslovanju društva,a što se može zaključiti iz stanja ugovorenih poslova.Jednostavno imamo agresivnog prodavatelja u kombinaciji sa potencijalnom recesijom i visokom infacijom u SAD-u. U takvom okruženju cijena dionice može biti i duže vrijeme na niskim multiplama ,ali kad tad će doći na svoje.Istinski dugoročni ulagači kojima novci ne trebaju sljedeće dvije -tri godine će sigurno profitirati.Znam da je to za mnoge na ovom forumu prava vječnost.