Unicredit - 10% u IT
Jako izložen u Rusiji.
Još će im dividenda dodro doći
Možda požure sa isplatom ostvarene dobiti iz 2019. i 2020. g.
Unicredit - 10% u IT
Jako izložen u Rusiji.
Još će im dividenda dodro doći
Možda požure sa isplatom ostvarene dobiti iz 2019. i 2020. g.
Moja baka, pobožna žena, je uvijek govorila:
"Čuvaj nas Bože kuge, rata i gladi!"
Tek smo odradili pandemiju. Sada smo u fazi rata.
Ha, što reći.
Nebudemo se žalili na dividendu od 10% na trenutnu cijenu, a nama koji smo duže tu taj postotak ide i na dvostruko (pa i više) u odnosu na ulaz.
Ne treba smetnuti niti s uma jako važan podatak da se ova dividenda isplaćuje iz dobiti ostvarene SAMO iz 2021. godine.
Kroz dividendu isplaćuju malo više od 2 milijarde kuna što je gotovo 100% dobiti ZABE (banke, ne grupe!)
To znači da u zadržanoj dobiti ostaje sve iz 2019. i 2020.
Pitam se do kada!
Očekivao sam 1,3M a ispalo je 1,5M za 2021.
I dalje smatram realnom divku u rasponu od 6 - 10 kn. Ako bi to bilo u gornjem djelu ovog raspona (8+) ja i više nego zadovoljan.
Ne mogu ne primjetiti stavku iz FI-ja.
*ebote, izgubili su 252 milijuna kuna na tečajnim razlikama!!!
Za to bi nekome glava trebala ići na panj!
P.S.
Nema više onog strašila od 41.000 dionica na prodaji na 71 kn.
Nakon mog prethodnog posta razvila se zanimljiva i na momente iskričava rasprava.
Moram priznati dala mi je misliti i s obzirom da je prodavatelj zapravo čvrsto odlučio prodati svoje dionice (dakle, nije u poziciji u kojoj sam recimo ja kojem je ovo dugoročno ulaganje) , zaista, kako kaže Stipe_Cro, ima rezona prodavati po ovoj cijeni i izbjeći rizik mogućeg pada cijene dionice većeg nego što je iznos dividende.
Nitko od nas nema čarobnu kuglu te ne zna kolika će biti dividenda, a čak i kada bi to insajderski znali, ne znamo kolika će biti tržišna cijena dionice nakon što nam dividenda stigne. U takvoj situaciji, a pod pretpostavkom konačne odluke da se dionice prodaju, možda je uistinu dobro da se one prodaju odmah. Moja logika kao investitora je drugačija: uzeti dividendu i ako potom cijena dionice znatnije padne, dokupiti. Ali to nije njihova pozicija jer su oni prodavatelji pod "mus".
Zamislite realni scenarij: sada, kada misle prodati cijena je 67 kn. Dividenda bude 4 kn i potom cijena padne na 60 kn. Kako da Gradu objasne razliku u cijeni od te 3 kn koju nisu uprihodili, jer su, eto, čekali dividendu?
Stvarno ne razumijem ovu žurbu sa prodajom dionice prije očekivane izdašne dividende.
Ili prodavatelj nešto zna što mi neznamo ili možda kupac zna što svi mi mislimo da znamo?
Što se tiče dividende, računica je vrlo jednostavna.
Od 2019. do 2021. godine dobit ZABA je cca 4 milijarde kuna. (1,7M + 1M + 1,3M u 2021?)
Skupština može odlučiti nešto od slijedećih okvirnih opcija.
Raditi isplatu po godinama u više izvanrednih dividendi tijekom godine, ili možemo gledati na ukupnoj razini:
30% - 4 kn
50% - 6,2 kn
80% - 10 kn (toliki udio u dobiti su htjeli isplatiti i već najavili u 2019. g. ali je HNB stopirao)
100% - 12 kn
S obzirom na to da je predsjednik uprave u intervjuju najavio da će se ići na dva načina vraćanja dobiti dioničarima, kroz dividendu i otkup dionica i s obzirom na to da je HNB dao do znanja da očekuje velike isplate dividendi bankarskog sektora što će raditi pritisak na valutu, očekujem dividendu u rasponu 6 do 10 kn.
A mogu nas iznenaditi i sa izvanrednim rezervacijama zbog franka. Siguran sam da razumijete što bi to značilo.
Legitimno pitanje za Frankfurt, više ne za HNB.
Pročitah ovaj intervju.
Bljue mi se na ovaj korporativni standardni jezik koji vrvi poltronstvom, očekivanim odgovorima nezamjeranja i očitim besmislicama.
Čovjek je donedavno radio u zemlji kojoj na kraj pameti nije uvođenje eura (Mađarskoj), a sada ovdje priča o velikim koristima od eura za državu.
Napraviti će sve da bi se pružilo "najbolje korisničko iskustvo". Što, ovu je frazu naučio napamet sa govorne snimke kada telefonom nazoveš banku?
On vjeruje u kratkotrajni značaj inflacije, osim što se dio ekonomista i uprava ECB-a sve manje s njime slaže.
Ono, jedan od mnogih ljiga na korporativnoj sceni bez grama inovativnosti.
Jedina donekle relevantna rečenica iz intervjua je ova:
"Planiran je i povrat vrijednosti našim dioničarima u ukupnom iznosu većem od 16 milijardi eura, u trogodišnjem razdoblju, kroz dividendu i reotkup dionica."
Pritom i ova rečenica zapravo ne znači mnogo jer ne govori koji dio te love misle dati kroz dividendu, a koliko milse ulupati u reotkup dionica.
Može li netko procijeniti (ili izračinati) - ako na razini grupe misle investitorima vratiti 16 milijardi eura, koliko od toga, po prilici, odpada na ZABU?
Spominje se i banka majka ZABE.
Za pretpostaviti bi bilo da će Grad za prodaju angažirati nekoga tko to zna raditi. Barem bi ja tako napravio, ali mi ipak živimo u HR pa nikada neznaš. Tko zna, možda i ZABA sama kupi taj paket. A inače, ovo javno definiranje cijene ispod koje ne misle ići sa prodajom ima smisla samo ako tipuju na nekog poznatog kupca ili kupca koji će kupiti cijeli paket. Ne vidim kako oni "na tržištu" namjeravaju dobiti svoju prosječnu ponderiranu cijenu od zadnjih tri mjeseca trgovanja, ako cijena dionice padne ispod te cijene. Tada imaju opciju ili ne prodavati ili prodati na OTC tržištu.
Prosječna ostvarena cijena dionica ZABE u posljednja tri mjeseca (računato temeljem prosječne ostvarene cijene po danu) na današnji dan bi bila 64,81 kn
kaj time želite reći?
U tekstu se spominje namjera Uprave grada da na tržištu prodaju dionice ZABE i to ne za manje od prosječne cjene ostvrene na tržištu u zadnja tri mjeseca (to je ujedno i zakonsko određenje). Napisao sam koliki je to iznos po dionici da ih prodaju danas.
Ovo se potencijalno i nas u ADPL-u dotiče.
https://www.geopolitika.news/vijesti/bijela…0NbrLz84AzQxARA
Prosječna ostvarena cijena dionica ZABE u posljednja tri mjeseca (računato temeljem prosječne ostvarene cijene po danu) na današnji dan bi bila 64,81 kn
Ne zazivam vraga, ali ideja da bi se ADPL opet mogao kupovati po 70-90 kn u meni budi vrela maštanja. 🙂
Analiza općeg karaktera, ali zanimljiva za pročitati.
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/40699
Uprava kupuje dione.
Ništa uprava ne kupuje!
Članovi uprave su stekli dionice temeljem svojih opcijskih ugovora.
Mislim da se radi o ECB.
Bingo!!!!
Pazite ovo!
HNB službeno na svojim web stranicama ponosno objavljuje da od listopada 2020. godine ona gubi dio svojih ingerencija i to nadzor nad 7 najvećih banaka u Hrvatskoj. Da podsjetim, supervizija i nadzor kreditnih institucija je dio njezinih zadataka zbog kojih je i osnovana (Zakon o HNB-u, čl. 4, linea 5)!
Među njima je, naravno, i ZABA.
Imam pitanjce za vas forumaše, dioničare ZABE, s obzirom da ste svoju lovu uložili baš tu.
Možete li mi reći tko je odgovoran za izravni nadzor rada ZABE? Tko ju nadzire? 🙂
nadzorni odbor
Hahahaha!
Duhovito!
Nadzorni odbor imenovan od Glavne skupštine, u kojoj večinu imaju, naravno, večinski vlasnici.
Dakle, vlasnik nadzire sam sebe!
Hahahha.
Ozbiljno pitam!
Tko (koja institucija) nadzire rad ZABE?
Ja znam odgovor, ali me baš zanima koliko su s time upoznati vrli investitori u ZABI-cu.
Imam pitanjce za vas forumaše, dioničare ZABE, s obzirom da ste svoju lovu uložili baš tu.
Možete li mi reći tko je odgovoran za izravni nadzor rada ZABE? Tko ju nadzire? 🙂