1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. crookie74

Posts by crookie74

• 1
  • 2
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• crookie74
    • March 17, 2020 at 8:29 PM
    Quote from Barikb

Dow Jones +4%.

Nizozemska se priključila Engleskoj i neće poduzimati nikakve mjere protiv virusa. Virus ide u slobodnu cirkulaciju.

Zaključak o UK i Nizozemskoj izvedite sami. Najnaprednije države svijeta

Tim više što je N. samo srce E.U.

Ja se nadam punim hotelima iza 01. lipnja...

kolega barikb, evo što kaže BBC na istu temu.

https://www.bbc.com/news/education-51643556

i pogotovo ovo

https://www.bbc.com/news/explainers-51632801

it istog izvora:

"The modelling projected that if the UK did nothing, 81% of people would be infected and 510,000 would die from coronavirus by August"

u doba krize zahtijeva se odgovornost za izgovorene riječi, zaključak izvedite sami.

• crookie74
    • March 17, 2020 at 2:53 PM

citat iz filma "la haine"

C'est l'histoire d'une société qui tombe et qui au fur et à mesure de sa chute se répète sans cesse pour se rassurer : jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bien, jusqu'ici tout va bien...

Le problème ce n'est pas la chute, c'est l'atterrissage

Eng (google tr):

It is the story of a society which is falling and which, as it falls, repeats itself endlessly to reassure itself: so far all is well, so far all is well, so far all is well ...

The problem is not the fall, it is the landing

• crookie74
    • March 17, 2020 at 2:03 PM
    Quote from Barikb

Vojska na ulicama po Europi. PR trik, na kraju ćemo konstatirati da je korona virus u medijima tako pozicioniran da se burze sruše i jeftino kupe top dionice u pola cijene:?:

Brojke umrlih u svijetu su smješno male. U Hrvatskoj nitko.

kolega barik, vi to ozbiljno?

da vam evo sada netko ponudi besplatan odmor na Šri Lanki, ili u Portugalu, ili u Japanu, ili u Kanadi, ili u Francuskoj, tijekom npr lipnja, 14 dana, all inclusive, osiguran avio prijevoz, potpuno besplatno, jedino morate tamo otputovati avionom i boraviti tamo 14 dana i jesti u restoranima, i šetati i razgledavati, bok uz bok sa stotinama drugih turista koji dolaze sa svih strana svijeta, biste li vi osobno otišli? ja osobno ne bih, možda sam kukavica.

isto tako, ne bih u lipnju 2020.-e volio vidjeti one grupe azijskih turista koje bauljaju zagrebom i obalom, a to nema veze ni sa kakvom mojom netrpeljivošću prema njima.

ako su se epidemiolozi i općenito struka stavili u službu PR trika i znaju da je vojska na ulici samo tu da se odigra igrokaz zbog burze, onda priznajem da sam naivčina kakvu svijet još nije vidio. ako je tako kako vi kažete, moram im odati priznanje za fantastičnu koordiniranost.

mislim da je vrijeme da svi preuzmemo, a pogotovo oni stariji, više odgovornosti za izgovorene riječi u ovo vrijeme panike.

• crookie74
    • March 17, 2020 at 8:59 AM

osim ovoga što greenhorn navodi, treba uzeti u obzir da nekoliko desetina tisuća naših ljudi radi vani.

je li realno očekivati da će se dobar dio njih u predstojećim mjesecima vratiti u HR?

ako se to dogodi, plus udar na turizam , gledamo u mogućnost visoke stope nazaposlenosti.

već sam trubio o tome kako je zračni promet jedan od glavnih instrumenata širenja virusa i ako pandemija potraje nekoliko mjeseci, udar na taj sektor bit će težak, blago rečeno.

mišljenja sam da ćemo u narednih 12 mjeseci, i ne samo mi, preferirati ostanak u vlastitim zemljama.

• Best buy

• crookie74
    • March 16, 2020 at 6:19 PM

"ono na sto korona ne utjece direktno"

bojim se da takvih grana ima malo, ili uopće nema. gdje god ima ljudske djelatnosti ili poslovanje ovisi o ljudima, barem dijelom, efekt virusa je neminovan.

• crookie74
    • March 16, 2020 at 6:01 PM

"Jer ove firme ce odlicno poslovati i u ovim uvjetima krizne situacije"

Kako to predviđate? Hoće li proizvodni pogoni uvesti mjere zaštite i nastaviti proizvodnju ili će ljude poslati doma i zaustaviti je na neko vrijeme?

Da ste vi radnik Vira biste li dolazili na posao da znate da se neki od vaših kolega razbolio?

Puno je tu nepozanica, priča se o drveću, a šuma plamti.

• Turističke dionice i perspektive

• crookie74
    • March 16, 2020 at 3:06 PM
    Quote from mikromakrto

Zar netko može zamisliti moderni svijet bez avio prometa ili putovanja općenito, bilo u poslovne ili privatne svrhe?

Može jedino ako će se brzo razviti neki efikasniji vid prometovanja na velike udaljenosti, ali mislim da smo još daleko od toga.

Do kad će ovo ludilo trajati, nitko ne zna. Ali sigurno će poslije njega svijet ići naprijed još većim koracima, kao što je išao i poslije svjetskih ratova, velikih ekonomskih kriza, prirodnih katastrofa...

ja mogu, ako se pokaže da ne možemo obuzdati epidemije.

jeste li vi prije par mjeseci mogli zamisliti svijet u kojem se ljudi tuku za wc papir? možda ste i mogli, ali niste smatrali izglednim, kao niti itko od nas.

ima dosta zemalja u tropskom pojasu koje uvjetuju ulazak u zemlju tzv "žutim kartonom" gdje se vidi da ste cijepljeni protiv određenih bolesti.

jasno je da dio tih zemalja to radi mahom da bi nešto ušićarile. to i naplaćivanje viza ,ali to je druga priča.

osobno, mogu zamisliti svijet u kojem se zahtijeva nešto slično, kao što se zahtijeva i važeća putovnica.

također, pozdravio bih svaku globalnu inicijativu da WHO (ili netko drugi) dopre do svake pri..zdine i da monitorira zdravstveno stanje po pitanju zaraznih bolesti i djeluje preventivno i usklađeno , opet na globalnoj razini. tehnologiju i novac imamo.

• crookie74
    • March 16, 2020 at 2:45 PM

razumijem vas, jer postoji dosta "onih" koji su dočekali ovu krizu kao "potvrdu" nekih njihovih teorija.

no, preispitivanje globalizacije ne znači niti zazivanje socijalizma niti upokojenje globalizacije, nego znači samo to - preispitivanje i kritičko promišljanje trenutnog modela.

slobodan protok ljudi i dobara, uz što manje ograničenja, koristi ekonomskom i tehnološkom napretku, ali u ovakvom "izdanju" znači i slobodan protok ovog ili nekih budućih virusa, možemo li se oko toga složiti?

također, moramo li strijepiti da će svaki endemski virus iz svakog kutka planete, u budućnosti kad tad doći i do našeg praga?

ovo što pišem su samo teme za razmišljanje.

• crookie74
    • March 16, 2020 at 2:20 PM

mene osobno čak toliko ni ne brine trenutno stanje nego potencijal da sve ovo još eskalira na n-tu i potraje, prije svega u USA.

to što engleska radi je prema nekim gledištima stručnjaka kontroverzno. mogu prepoznati logiku kojom se koriste, ali tek ćemo vidjeti kako će se stvari kod njih razvijati. svi u znatnoj mjeri tapkaju u mraku.

https://www.bbc.com/news/science-environment-51874084

vidjeli smo onaj interni dopis koji prognozira 8 milijuna zaraženih u roku godine dana,

https://www.theguardian.com/world/2020/mar…9m-hospitalised

sve će proći i opet će biti turizam, i opet će biti oporavak, u to ne sumnjam, samo ne znamo kada i što će se sve promijeniti.

već sam pisao kako sam zabrinut da će međunarodni avio promet, a i globalizacija općenito, biti stavljeni na veliki test.

• crookie74
    • March 16, 2020 at 1:52 PM

kolega barik, uz dužno poštovanje i respekt: koliko vrijede prizemljeni avioni air france-a, klm-a ili lufthanse?

teško je za reći dok se ovo ne smiri...

"Kina je već rješila problem"

to ne znamo sa sigurnošću.

evo vijest iz južne koreje, koja je mislim transparentnija od kine, izvor guardian:

"

While many countries have been late to respond to the threat, South Korea, which has a more than 8,000 confirmed infections has quickly controlled the spread of the virus, through rapid testing and quarantine measures in the worst affected areas. It has recorded three days where recoveries have outstripped new infections.

Despite the country’s progress, it has identified a new cluster of cases, near Seoul. At least 40 members of a protestant church tested positive, including the pastor, after services on 1 March and 8 March, despite government calls to cancel mass gatherings.

The vice health minister, Kim Gang-lip, said that continuing new infections are a reminder that the country should not forget “the lessons we’ve learned” and that new outbreaks implied that the virus was still “spreading across the country”.

žao mi je što nisam optimističniji. jako se nadam da će se pronaći neki koktel lijekova koji su već u uporabi, poput ovih pokušaja iz austraije, jer cjepivo će se čekati dugo.

• crookie74
    • March 15, 2020 at 11:05 PM

izvrsno, bit će kao neki novi new deal ove generacije, vidjet ćemo

• crookie74
    • March 15, 2020 at 10:25 AM

i ja sam se nadao bržem cjepivu, ali čini se da je to jednostavno tako.

gledao sam izlaganje nekog američkog stručnjaka i on govori da kada se razvije kandidat za cjepivo, prvo se testira 3-4 mjeseca da se utvrdi je li sigurno po ljude u smislu nuspojava, itd

zatim slijedi faza tijekom koje se testira učinkovitost, opet nekoliko mjeseci, i tek zatim odobravanje i masovna primjena, ako sve prođe ok

tako da se, koliko sam vidio, uglavnom priča o razdoblju od minimalno godinu dana ako će se poštovati procedure koje su trenutno na snazi.

nek smo optimisti, pa da zbog izvanrednih okolnosti taj period bude 6 mjeseci ili samo 3 mjeseca. posljedice bi i u takvom scenariju mogle biti krajnje nepredvidive jer ovakvu situaciju nikada nismo imali. sličnu da, ali ovakve masovne restrikcije i mjere - ne.

strahujem da je u USA najgora situacija, puno gora od one u npr Francuskoj ili Španjolskoj, ali da oni toga još nisu svjesni, a kapacitete njihovog zdravstva ne poznajem. ono što me zabrinjava je da su zakazali (u svakom, a ne samo zdravstvenom smislu) u situacijama poput hurikana katrina i 9/11, tako da mislim da trenutno jednostavno nisu spremni da se nose s ovakvim pojavama.

ako će uvesti radikalne mjere, poput drugih zemalja, sigurno su najjači na svijetu i naći će izlaz, ali negativne posljedice po ekonomiju mogle bi biti velike.

i dalje smatram da je glavno pitanje kako će se sve ovo što se trenutno događa, a i ono što će se događati narednih tjedana, dugoročno odraziti na međunarodni zračni promet.

oporavak je siguran, ali pitanje je što će postati novi default.

• crookie74
    • March 14, 2020 at 11:14 PM

izvrstan tekst, hvala na linku.

tjedni ispred nas bit će jako zanimljivi.

• crookie74
    • March 14, 2020 at 10:10 PM

vrtim neke crne scenarije, ne znam koliko su utemeljeni.

osim što se širi zrakom, dodirom, zaraženim površinama, itd, i ima nekakvo vrijeme inkubacije bez simptoma, ovaj virus je pokazao kako mu je jedno od glavnih sredstava širenja međunarodni zračni promet.

implikacije mogu biti svakojake, pogotovo ako se nešto slično ponovi u bližoj budućnosti?

• crookie74
    • March 13, 2020 at 9:36 PM

razmišljam o nečemu, volio bih čuti vaša mišljenja.

kao najveću prijetnju turizmu u cjelini vidim mogućnost da ova (ne)opravdana kriza oko virusa (virus nije tema) i mjere koje vidimo da se ovih dana poduzimaju u smislu njegovog obuzdavanja, dugoročno promijene način putovanja i pristup istima.

naime, što želim reći: u zadnjih smo 10-ak godina svjedočili nevjerojatnoj ekspanziji putovanja, avio prijevoznika, cruisera, firmi za posredovanje po pitanju smještaja, glazebnih festivala, gastronosmske ponude i ivenata, itd, sve usko vezano za turizam. rekao bih da je ova suvremena internetom pospješena logistika lansirala turizam i vezane djelatnosti u nebo, opravdano. kako sam iz dubrovnika, a i naputovao sam se u životu (neturistički), svjedočio sam svemu iz, rekao bih, prve ruke.

međutim, razmišljam što će uslijediti ako ovaj virus ili neki naredni, usadi makar mrvicu bojazni vezano za putovanja i boravak u drugim zemljama, uvjetuje neke nove higijenske navike, stavi neke limite na ljudske kontakte, način komunikacije, itd

ako paradigma ostane ista, doći će, vjerujem, kada tada opet sve na svoje mjesto.

ali ako se uvedu neke nove restrikcije, poput onih "sigurnosnih" nakon 9/11, npr neke higijenske ili neke koje zahtijevaju da ste procijepljeni protiv virusa x,y,z, zanima me kako će se to odraziti dugoročno na turizam i vezane djelatnosti.

• crookie74
    • March 13, 2020 at 4:20 PM

ponukan ovom volatilnošću, prekjučer navečer sam čvrsto odlučio trećinu portfelja prebaciti u keš.

ničim do pukom srećom (jučerašnja blokada) dobio sam priliku to uraditi danas.

tijekom dana prodao sam pola portfelja, mahom po bidu ili blizu njega.

zbirni mi je minus kao da sam kupovao euro po 7.5 a prodavao ga po 6 i niže, ne želim ni zbrajati.

ne znam što će biti narednih dana, tjedana ili mjeseci, jasno da sam možda potpuno pogriješio, ali ipak mi je drago (subjektivno) da sam barem napola sjeo za upravljač. vidjet ćemo, svima želim puno sreće s njihovim odlukama, ovo je bila moja.

jasno da nije nagovor ni na što.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• crookie74
    • March 5, 2020 at 11:51 AM
    Quote from barbosa
    Quote from zlocesti

Mislim da je 25% prvi prag za nastanak obveze, zakonski, posve je suvišno posebno ga spominjati

jesi li sigurna? plačaš kavu ako nije tako?

Gospodine Barbosa,

Tek pred nekoliko stranica, upisali ste, rekao bih ponešto samuvjereno, sljedeću izjavu:

"samo jedna stvar je činjenica, da je pristigla zadovoljavajuća ponuda, ma kako god tumačili, ovog drugog kruga ne bi niti bilo!"

Tako se, recimo, na sudu, smatra činjenicom ono što netko samouvjereno izjavi da je činjenica, argumenti nisu potrebni.

Lijepo je vidjeti da tražite argumente od drugih.

Pusa.

• crookie74
    • March 3, 2020 at 6:39 PM
    Quote from Santo

problematicno jer nije objavljeni u FT.

Za tuzbu stvoreno.

U svokom slucaju izmjena kada su predane ponude je katastrofa.

Ovo prolazi samo ako nije bilo ponud

Quote from barbosa

lp i tebi, vidim da si se tek logirao pa bi bilo ok da negdje napomeneš i nick pod kojim si prije pisao, tek ono transparentnosti radi...

...a odgovor na tvoje pitanje možeš pročitati nešto ranije u postu #938 od kol.Santo

Redom:

Transparentnost: nisam nikada nigdje ništa napisao, samo sam pažljivo čitao kako prošli tako i ovaj forum

Dalje, pitao sam vas za argumente, pozvali ste se na post od Sant-a. Pretpostavljam da time želite reći kako logiku i argumente koje sam spominjao mogu naći u tom njegovom postu.

Pa da vidimo:

"problematicno jer nije objavljeni u FT" - "problematično" zašto? hoće li tender naknadno biti ili neće biti objavljen u izmijenjenom obliku i u FT, znamo/znate li tu informaciju?

"Za tuzbu stvorenu" - članak kojeg zakona je prekršen i tužiti koga?

"U svokom slucaju izmjena kada su predane ponude je katastrofa" - "katastrofa" zbog čega točno i za koga? U kojem postotku slični tenderi budu naknadno izmijenjeni i kako se takva naknadna promjena reflektira na uspjeh takvih tendera - znamo/znate li tu informaciju?

"Ovo prolazi samo ako nije bilo ponud" - argumentacija ili osobna procjena?

Osobno, trudim se , ali eto ne vidim (zasad) niti jedan argument.

Ukažite mi molim vas ako sam nešto previdio, otvoren sam za radikalne promjene mišljenja kada sam suočen s argumentima, ne i s mišljenjima.

• crookie74
    • March 3, 2020 at 5:51 PM
    Quote from barbosa

koji ste vi drukeri, ali nije vam za zamjeriti, utopljenik se i za slamku lovi...objava tendera je bila 31.01. i da je itko imao prigovor, uputio bi ga unutar najviše tjedan dana a ne na zadnji dan prije isteka istoga...

Lijepi pozdrav.

Gospodine Barbosa, kao iskusan forumaš spominjete utopljenike i drukere , što bi, predmnijevam, trebalo značiti da vi osobno niste jedan od takvih.

Posljedično pretpostavljam, a vi me ispravite ako sam u krivu, da također ni na koji način ne pokušavate "navlačiti" ljude niti na kupnju niti na prodaju, nego baratate isključivo logikom, argumentima, znanjem i iskustvom pri iznošenju vlastitih sudova .

Stoga vas lijepo molim za vaše mišljenje: kako tumačiti ovu iznenadnu promjenu uvjeta u tenderu i kako se ta promjena može logički i argumentirano promatrati u smislu pristiglih ponuda?

Npr, kada kažete "da je itko imao prigovor, uputio bi ga unutar najviše tjedan dana a ne na zadnji dan prije isteka istoga..." - kojom se logikom vodite jer vidimo da ima i oprečnih mišljenja? Zašto, npr, "najviše unutar tjedan dana", je li to nešto argumentirano ili je to ipak vaša osobna procjena utemeljena na ...?

• 1
  • 2
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt