To je za maticu. Naš ERNT ne radi na tržištu Indije.
Meni se čini da bi i kod ERNT četvrti kvartal trebao biti dosta bolji nego lani. Budemo vidjeli za mjesec dana.
To je za maticu. Naš ERNT ne radi na tržištu Indije.
Meni se čini da bi i kod ERNT četvrti kvartal trebao biti dosta bolji nego lani. Budemo vidjeli za mjesec dana.
Tu bio sam mišljenja da ce obnova doka 11 značajno smanjiti obujam posla odnosno prihod u Lencu ali sam bio u krivu.
Koliko vidim, brodogradilište im je popunjeno kao u najbolja vremena a tome imaju još dva američka broda na remontu trenutno. Ova dionica bi mogla biti jedna od iznaneđenja na ZSE u 2024., barem meni tako izgleda.
Lani su u četvrtom kvartalu rušili dobit amortizacijom radi harača na ekstra profit, tako da bi u četvrtom kvartalu ove godine mogli ovjaviti značajan rast dobiti u odnosu na prošlogodišnji zadnji kvartal.
Polako kolega, skupljajte jeftino dok se može. Na burzi sve dođe na svoje. Nešto prije, nešto kasnije.
Zanimljivo da banke ponovno dižu naknade od početka godine.
Ja to gledam kao super stvar za povećanje likvidnosti dionice a preduvjet da bi mogla.postati pravi blue chip na našoj burzi tj. nova Zaba.
Oni su bili amateri.
Mi imamo nuklearni fond, doslovno 🙂
Bude on već puknuo u nekom momentu. Polako mu sat otkucava
Živahno trgovanje danas na HPB-u. Skida se sa aska, kupuju paketi. Čini se da se polako investicikska zajednica osvještava o potencijalu ove dionice.
Neki veći fond uredno opskrbljuje prodaju ali tako je donedavno bilo i na Zabi i na Kodt.
Oni su to prodavali da im ne budu preveliki prinosi u 2023. godini. Moras nesto pustiti da odradi i u ovoj godine pa da opet pokupe bonuse.
Zločesta, ne može ti niti jedna tehnička prdevidjeti njihovu ludost. Drži se fundamenata.
Probili psihološku granicu od 15 eur. Lijepo za vidjeti.
Kreće i novi rast cjena usluga. Nisam to očekivao jer ionako već banke dosta naplaćuju.
Banke su i nakon ovogdišnjeg rasta i dalje smiješno podcjenjene. One su imale višegodišnje nepovoljne poslovne uvjete usljed izrazito niskih, u jednom periodu čak i negativnih kamata, koje mislim da teško da ćemo ponovno vidjeti.
Vrijeme banaka, šta se cijene dionica tiče, tek dolazi. Sad kreće rast prihoda uslijed rasta već plasiranih varijabilnih kredita, zadržavanje visokih naknada od kojih su živjele za vrijeme niskih kamatnih stopa, plasmana novih kredita po 6-7% itd.
Već ima jednu banku u portfelju. Možda se planira širiti. Tržište Istre je puno love od turizma i svima zanimljivo.
Činjenica da IKB ima raspršenu vlasničku strukturu i da je lagana a izrazito jeftina meta. Budemo vidjeli
Evo kreće znatni rast varijablnih kamata na ranije ugovorene kredite, a sa time novi val rasta prihoda za banke i to na sredstva koja su odavno plasirana.
Pa nije niti KODT skočio na ovu cijenu odmah nego u valovima. To je normalan proces rasta svake dionice i treba vremena da se cijena otključa. 50 tak % smo odradili samo ove godine i dobili nagradu za najveći rast. Ja zadovoljan.
Mislim da je najbolje tek pred nama. Kad vidim koliko smo prema p/e i p/b multiplama jeftiniji od ZABE, onda straha za daljnji rast nema.
I Bill Gates krenuo stopama ACI-ja pa ulaže u vodik. Baš me zanima da li će biti šta od svega toga.
Imate li još što ironično napisati???
zakaj mislite da je ironija? to je čista gola nepobitna istina! dobro ste napisali da se kupovala eventualno lijepa divka u rastu cijene. a kad je obznanjeno odmah tobogan. dosta dugo sam unutra (zadnja kupnja prije dvije i pol godine),nigdje mi se ne žuri, pomalo kratim prema potrebi, ali ova divka je obična sprdačina. bolje da je nisu niti dali.
Ne bi se složio da je sprdačina. Odlično je da su ušli na listu kompanija u većinskom državnom vlasništvu koje zakonom moraju isplatiti dio dobiti kroz dividendu. Za sada je to iznos od 30% dobiti.
Kad se primjeniš tih 30% na dobit koja će biti ostvarena u ovoj 2023. godini, ispadne da onda u 2024. godini možemo očekivati jako dobru dividendu.
Kolega Driver niste uzeli u obzir 4. kvartal kod izračuna a ako tu uzmemo konzervatinivh 2 mil. eur dobiti (iako je vjerojatnije da bude 3 i više mil. eur) onda smo ukupno na 11 mil. eur odnosno nekih 75 eur a trećina je oko 25 eur po dionici odnosno nekih 7% dividendnog prinosa na trenutnu cijenu.
Inače, IKB je ove godine odlučio riskirati i upisao narodne obveznice. Eno ih na 8. mjestu u top10. Zaključali 3,65% prinosa na 2 dvije godine. Samo će tu zaraditi lijepo novce.
Inače, oni su fantastično radili i u doba nultih kamatnih stopa, a teško da ćemo se ikad više vratiti na tako niske razine kamatnih stopa tako da ova dionica ima blistavu budućnost, idealna za dugoročne investitore u dionice sa rastućom i stabilnom dividendom, kako je i kolega Havi napisao.
Kristijan Harjač, voditelj Maistra Collection restorana Agli Amici u Rovinju, nakon što je proglašen jednim od najboljih sommeliera u Austriji, osvojio je i titulu najboljeg sommeliera na 26. prvenstvu sommeliera Hrvatske. U konkurenciji od 24 izvanredna natjecatelja, Kristijan je briljirao svojim poznavanjem vina, strašću prema poslu i izvanrednim vještinama.
Čestitamo!
Ako ovo ne digne cijenu povlaštenih dionica, ne znam šta će
Kolega, ne treba gubiti energiju i 10 postova na nekog koji neće da čita šta mu se napiše.
ZABA u fokusu zadnjih dana i fino probija 14 eur. Šta će tek biti kad objave dividendu. Vjerujem da će i ostale banke za njom, samo treba vremena da tržište skuži podcjenjenost.
Ta tema se već povlačila po forumu. Zakonski niije moguće jednom dioničaru isplatiti dividendu a drugome ne isplatiti za istu vrstu dionica.
Inače, država prakticira to već godinama na mnogim dionicama. Primjerice kod Janaf i ACI i uvijek svim dioničarima se jednako isplaćivala dividenda.
Ali čini mi se je to tek predigra. Do sada u prva tri kvartala ove godine imamo otprilike 68 milijuna eur dobiti i to je 34 eur po dionici. U četvrtom kvartalu realno je očekivati još 20-tak milijuna eura dobiti i to sve skupa bi moglo biti 88 mlijuna eura šta na 2 milijuna izdanih dionica iznosi 44 eur dobiti po dionici.
Uz pretpostavku da Vlada i dogodine donese odluku o obvezi isplate 30% dobiti u dividendu svim dioničarima to smo na otprilike 13 eura dividende po dionici odnosno više od 7% dividendnog prinosa.
Ne treba zaboraviti da za gotovo sve kompanije gdje Vlada donosi odluku o visini dividende obično ide 60% dobiti u dividendu i me ne bi iznenadilo dogodine da HPB bude u toj grupi kompanija pa se penjemo na dvocifrene dividende prinose kakve među bankama samo ZABA ima, neću niti spominjati koje bi to cifre bile.
Čak sam uvjerenja da su kod HPB-a ove godine bili nježni sa isplatom dividende zbog velikog rasta aktive i štednje u HPB-u pa su zadržali veći dio dobiti za pokriće porasta kapitalnih zahtjeva.
Zanimljivo kako se HPB iz jedne pasivno i rođački vođene banke pretvorio u trendsetera i market lidera di je prvi ponudio kamatu na štednju sa 3% kamate i napravio fantastičan financijski i marketinški potez. Većina drugih banka su ih počele sa zaostatkom pratiti i podigle kamatu na tu razinu ali su zakasnile jer im je većina štednje otišlo u trezorske zapise. Očito i uprava HPB-a radi dobar posao zadnje vrijeme.
Bok,
Hoće li trezorski zapisi biti vidljivi na brokerskom računu? Očekivao sam da će biti vidljivi danas no za sada nema ništa (koristim Agram Brokere)?
Pa jesi zvao brokere da registriraš trezorce za njima?
Nakon NLB u Sloveniji, evo nam i Zaba raste. Raste interes za bankarskim sektorom, sta nije ni čudo nakon ovakvih rezultata.