1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. lebowski

Posts by lebowski

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• lebowski
    • May 15, 2020 at 7:24 AM

Da nisu predali ponudu, rekao bi tip da je nisu predali, nemaš razloga ne reći. U ovom trenutku smatramo da nema potrebe za takvim vrstom ulaganja. Koncentrirani smo na organski rast, kako to već ide u korporativnoj komunikaciji.

Zanimljivo je i pitanje novinara koji uopće ne dvoji je li se ih javio ili ne. Lijepo!

• PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• lebowski
    • May 13, 2020 at 1:13 PM

PTKM je potrebno 600 milijuna kuna za modernizaciju, ne računajući tih 1,2 milijarde kuna koje je država već utukla.

https://express.24sata.hr/ekonomix/vlada…-milijuna-18569

Trebalo bi malo proučiti izvješća pa vidjeti jel uopće bilo kakvih investicija. U vrijeme kad sam ja bio vrli dioničar te tvrke, također je bila jedna izvanredna godina kao posljedica jeftinog plina. Tad ju je Čačić htio uvaliti Rusima. Bio sam čak i na skupštini s Nenadom Bakićem, on je postavljao za upravu vrlo neugodna pitanja tipa kako to da neki od direktora ima apartmane na moru i slično. Stvarno je imao muda i to mu nitko ne može osporiti.

Tada sam se na vlastite oči uvjerio kako funkcioniraju osobe uhljebljene u nadzorni odbor od strane vlasti. Bakić je, dakle, bio u ofenzivi i to je trajalo dosta dugo, a onda se ustala gospođa iz NO-a i rekla: Molim vas, može li malo kraće, mi se moramo vratiti u Zg prije 15 sati.

Čovjek govori kako se firma potkrada, a gospođi koja jedina to može spriječiti bitno je da se u toku radnog vremena vrati iz Kutine do Zagreba.

Ja sam pitao nešto o kreditima bezazleno pa sam se svidio legendarnom sindikalcu Klausu koji mi je ponudio da me provode po tvorničkom krugu i hvala mu na tomu. Kad smo obilazili tvornicu, rekao mi je: Gledaj, kod nas ti svi imaju jednake plaće, i čistač i direktor i na to smo ponosni.

E sad, tko sam ja da im sudim? Kad sam to čuo, prodao sam dionice sljedeći dan i to čak s odličnom zaradom, jer je Čačić govorio o tim tajanstvenim Rusima i to vrijeme.

Negdje u to doba u Ininom izvješću izašlo je da su poskupili plin Petrokemiji drastično, a to je bilo taman onda kada je direktor Jagušt potpisao onaj sramotni ugovor na dvije godine, neposredno prije nego što se liberalizirala prodaja plina. Taj potpis nanio je Petrokemiji štetu koja se mjeri u desecima, vjerojatno i stotinama milijuna kuna.

Sad je firma kakti privatna, a na čelu joj je bivši gradonačelnik Kutine, bivši HSLS-ovac Žmegač. Koji se u plinski biznis vjerojatno kuži tu negdje kao i ja.

Uz taj free float spomenuti veliki, dodajmo malo politike i to ne bilo kakve, nego hrvatske i i fundamente i tu onda dolazimo do preporuke:

Ne bih parkirao bicikl kraj Petrokemije.

• PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• lebowski
    • May 13, 2020 at 9:38 AM

Firma prolazi restrukturiranje, vidljivo je po kriznom menadžmentu. Prvo je preuzeo najopakiji od svih hr menadžera, Đuro Popijač, a nastavio je Davor Žmegač. Možda nakon njega dođe Tolušić ili Krstičević.

• OPTE prodaja - kladionica

• lebowski
    • May 12, 2020 at 4:40 PM
    Quote from Trotter
    Quote from accountant

U najboljoj mogućoj soluciji možete očekivati upravo ove razine, 5-6 kn

Tu će biti odrađena prodaja i u to bih se mogao kladiti (već kad smo i na temi kladionica)

Sjetite se trgovanja LRH-om, ubrzo nakon objave prodaje cijena se digla na razine na kojima je i prodana (čak je bila par postotaka iznad)

A ekipa nazvat ću ih drukera smišljala je valuacije prema cijeni nekretnina precijenjujući fakt da cigla i mort ništa ne znače ako ne privređuju, tako da se ispostavilo na kraju jedino vrijedi Ebitda puta multipla

Slično tome ovdje imate situaciju da bez HTovih pozajmica Optima - ne funkcionira!

Mala smo vreća s krokodilima i stvari se brzo saznaju, velike količine prebacuju se simo-tamo, a otpor na 6 kn je očigledan

Display More

Postoji li neka službena procjena za LRH prije prodaje? Ne govorim o nagađanjima forumaša već netko tko je napravio i u nekom službenom dokumentu zapisao procjenu?

Recimo na OPTE ima 7,31 od prije par godina (prije spajanja s H2) i nedavno je netko izvukao iz izvješća HTa procjenu na oko 8 ako se ne varam.

Display More

Najbliže vrijednossti LRH bio je podatak od EV/EBITDA 10,5, temeljem toga je bivšem direktoru Šehanoviću isplaćen bonus. Cijena u preuzimanju bila je 4761 kn, ali malo je teže izračunati fundamente jer je obnova Ambasadora dosta narušila sliku.

• lebowski
    • May 12, 2020 at 3:34 PM
    Quote from Headhunter

Bio bi cirkus da se objavi kupac ali bez cifre za koliko je kupio udio. Konačna cifra se objavi nakon dozvola regulatora kada se transakcija završi 😁😂

Teško da će biti drukčije.

• OPTE prodaja - kladionica

• lebowski
    • May 11, 2020 at 9:44 AM
    Quote from Zglob

Jedva cekam onaj neizbjezni trenutak kad opte samo eksplodira bez najave

Svakih tjedan eksplodira bez najave, samo na krivu stranu.

• lebowski
    • May 10, 2020 at 6:55 PM

Šta će bankama dionice? Banke služe za kreditiranje, a ne za ulaganje u dionice. Njima su dionice teret. Banke ne vole dionice. Kad uzimaš kredit i daješ dionice u zalog, kamata je 10%. Eto koliko banke vole dionice. Dionice su rizik, banke ga ne vole. Banke vole novac.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• lebowski
    • April 29, 2020 at 1:01 PM

Što se tiče izvješća Koestlina, nikad se u njihovim izvješćima Maraska nije spominjala, osim eventualno u onim kvartalima kada su swapana potraživanja. Kada je SAPN u izvješćima imao da se MRSK prodaje, KOES to nije imao.

• lebowski
    • April 6, 2020 at 2:56 PM

Ima na hakom.hr detaljno obrazloženje odluke na 78 stranica.

Najvažnije mi se čini ono na str. 47.

"U slučaju prodaje Optime neovisnom društvu u odnosu na HT grupu HAKOM će ukinuti obvezu provođenja testa za Optimu."

To bi bila ta dobra vijest.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• lebowski
    • March 22, 2020 at 8:23 PM

http://hr.n1info.com/Biznis/a493047…-1000-kuna.html

Nekom rat, nekom brat.

• lebowski
    • March 19, 2020 at 4:37 PM

Svi koji imaju dionice pročitat će da su ponude stigle, a oni koji ih nemaju, reći da su možda stigle.

Ako HT zadržava pravo ne reći ništa do kraja postupka, rekao bih da su ponude ipak stigle.

Nadalje, to što HT ne mora i ne želi ništa reći, ne znači da Aztn neće ništa reći, naložiti ili nešto...

• lebowski
    • March 19, 2020 at 4:07 PM

Ovako ja to tumačim: Ako pada 10% dnevno, onda je to zbog korone, a ne zbog toga što nema ponuda.

Ako pada 50% dnevno, onda nema ponuda.

Dakle, u ovom trenutku ne znamo jel ima ponuda pa ćemo nastaviti padati 10% dnevno.

:*

• Turističke dionice i perspektive

• lebowski
    • March 19, 2020 at 12:15 PM
    Quote from crookie74
    Quote from lebowski

S tim da 90% turista u Hrvatsku dolazi automobilom.

ovo je zanimljiv i bitan podatak. imate li neku poveznicu o postocima? npr u dubrovniku je drugačije, ne znam za split i otoke, itd

Zeznuo sam, 70% smo auto destinacija, ne 90%.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvats…moramo-racunati

• Turističke dionice i perspektive

• lebowski
    • March 19, 2020 at 11:13 AM
    Quote from VoraX

što vi mislite, da će sve silne aviokompanije koje su otkazale dolaske u Hr odjednom kada proglasimo državu 'čistom' od virusa pohrliti vratiti linije? Rezervacije su otkazane i ljudi/turisti će tko zna gdje odlučiti potrošiti pare kada se ponovno uspostavi slobodni protok ljudi, koji će biti ko zna kada a po prognozama tek za neka 3 mjeseca. (osim ako virus kojim čudom sam ne nestane).

Godinama smo se borili i gradili poziciju na međunarodnoj turističkoj karti, sada će se trebati ponovno pregovarati sa avio kompanijama tako da dok se to sve ne odradi možemo se nadati nekom prometu tek u 2021 godini.

S tim da 90% turista u Hrvatsku dolazi automobilom.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• lebowski
    • March 17, 2020 at 11:43 AM
    Quote from kupoprodajnik
    Quote from Barikb

Je li vam baba Vanga u srodstvu ? Katastrofa i pad od 50 i više % se već dogodio.

Pitanje je gdje će cijena biti kada se napuni 50.000 mjesta u hotelima i kampovima koje Valamar ima i kada će to biti.

Ove godine nece.

To ne kazem ja nego epidemiolozi i zdrav razum.

Moguće je da ove godine ne bude ništa, ali ako pandemija prestane do lipnja, većina hotelijera u ostatku sezone nadoknadit će većinu gubitaka nastalih do lipnja. Dakle, ne može se sa sigurnošću znati da je ovogodišnja sezona propala. Ne može se znati niti da nije.

• lebowski
    • March 12, 2020 at 1:55 PM

Kinezi kažu da bi pandemija trebala završiti do lipnja. Ako se ta prognoza ispuni, ne samo da ova sezona neće biti neuspješna, nego će biti izrazito uspješna.

Zar ne biste željeli, nakon cijele te karantena fertutme, počastiti se nekim ljetovanjem? Ako ne u kolovozu, onda barem u studenom, zar ne?

Globalna recesija, s obzirom da je ovo jednokratni događaj, može se spriječiti upumpavanjem novca, jer ovo nije neka greška u sistemu.

Naravno, to ne znači da do kraja sljedećeg tjedna neće crobex na 900, a RIVP na 5 kn, ako me razumijete.

• lebowski
    • March 12, 2020 at 11:35 AM
    Quote from rambo_5

Ajmo malo optimizma za promjenu, ipak smo dioničari Optime :)

Mi jedini imamo šansu u ovome svemu izaći neokrznuti jer nas čeka prodaja, o tome dioničari npr. Valamara sad mogu samo sanjati...

Sad samo nek bude kako smo predviđali zadnjih mjeseci i da se javi nekoliko ponuđača (ili jedan sa dobrom ponudom, nebitno) i da svi vratimo uloženo + profit, gledajte što nas čeka nakon toga - market 50% niži nego prije samo tjedan dana. Kapital sa Optime će se preliti na ostatak burze i dignuti ga bar na pola razine prije Corona pada (koji ima više veze s padom nafte nego Corona virusom btw, ali nitko o tome ne piše).

Eto, bilo bi super za sve na burzi da do ovo prodaje stvarno dođe i da bude "korektna", pa nam držite palčeve...

Win-win je svakako - ako ne bude kupaca, pali smo, ali ionako su svi pali. Ako bude kupaca, bili smo u pravu, pa makar i pali. :)

• lebowski
    • March 10, 2020 at 11:55 AM

Oscilirat će cijena paralelno s ostatkom tržišta sve dok insajderi ne dobiju info.

Nemoguće je da burza padne 10% u jednom danu, a da se bez bitnih novih informacija, održi cijena bilo koje dionice.

Jučer je, primjera radi, korf pao 17% u jednom danu. Nemoguće je da takav značajan pad nije privukao nekog tko je u opte. A korf je jedan od brojnih primjera.

S tim da koronavirus kriza ni izdaleka nije gotova, pa nije isključeno da takvih dana u kojima crobex pada 10% ne bude još.

• lebowski
    • March 10, 2020 at 10:02 AM

Mora se samo umrijeti. Zadnji put je umjesto interesanata iscurila sudačka nadoknada. Samo polako.

• lebowski
    • March 10, 2020 at 7:30 AM

vendita, mislim da rivp ima izrazito visok udio gostiju koji bukiraju izravno preko njih, odnosno nisu ovisno o touroperatorima, što se u ovakvim situacijama može pokazati odlično.

Ako sezona uspije, trenutna cijena je odlična. AKO. :)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt