uuuups!
PPI (MoM) negativnih -0.5%, Retail Sales negativnih -0,1%
recesija kuc-kuc?
Negativnih? U smislu da je vrijeme za snižavanje kamatnih stopa ako se ponovi još jednom-dvaput?
uuuups!
PPI (MoM) negativnih -0.5%, Retail Sales negativnih -0,1%
recesija kuc-kuc?
Negativnih? U smislu da je vrijeme za snižavanje kamatnih stopa ako se ponovi još jednom-dvaput?
danci ???? hahahaha pa ti stvarno živiš u oblacima. rusi su već dali odgovor na to. ako baltik bude zatvoren onda će biti zatvoren za SVE brodove.
Moguće je da G7 i EU žive u oblacima, za razliku od nas forumaša koji imamo puni dublji i kvalitetniji uvid u globalnu politiku. Živio!
uvijek ima priča za gore i za dole. ali ajde molim te objasni mi te mehanizme za ograničenje cijene. tko su EU i G7? to je prošlost. sad ti je sastanak u st. francisku apec-a koji je u biti cca 70% svjetskog bruto proizvoda. pozvali su čak i druga vladimira tamo ali on ima neku frku sa sudovima pa je poslao zamjenika premijera. toliko o bojkotu rusa. moram provjeriti da li su francuzi tamo prisutni pošto i oni imaju svoj teritorij u pacifiku. ako italija kao bankrotirana država može biti u G7 šta bi normalne države radile u toj asocijaciji.
Prvi mehanizam ti je da je USA pozvala vlasnike 100 tankera da im dostave dokumentaciju. Ako se ispostavi da su vozili rusku naftu iznad capa, prijeti im zatvor. Do sad to USA nije radila.
Drugi mehanizam je da Danci počnu provjeravati Danski tjesnac, 60% ruske nafte ide tim tjesnacem. Tko nema ausvajs, ne ide više tuda.
ove pretpostavke o značajnom rastu cijena nafte smo već navikli slušati i znamo moguće uzroke toga. ali ima sad i jedna priča o značajnom padu iste iza NG. povećanje proizvodnje ne može da se desi što govori o ozbiljnom padu potražnje. da bi se to desilo mora neki ozbiljan cirkus da se izvede.
O ozbiljnom padu potražnje za naftom se govori već godinu dana najmanje, a govorit će se i nakon što 2023. godina bude rekordna po potražnji. Tako to ide.
Što se cijena nafte tiče, izgleda da G7 i EU ozbiljno rade na vraćanju cijene ruske nafte pod kapu od 60$.
BREAKING : MICHAEL BURRY HAS CLOSED HIS “$1.6 BILLION DOLLAR” S&P 500 AND NASDAQ SHORT POSITION FOR AN ESTIMATED LOSS OF 40%
Evo za nastavak Big Shorta.
Prema podacima SKDD-a, najveći dioničar je Marko Vučijević (24,9%), a slijede Stjepan Čajić (14,5%), Antonio Popić (10,7%), Mira Čajić(10%) te Zoran Košćec (8,5%). “Varteks puno više vrijedi nego što vrijedi dionica na burzi”, uvjeren je Popić koji najavljuje da će on glasovati za odlazak Varteksa s burze.
Možda je mislio na emotivnu vrijednost.
Tijekom godine Uprava Saponie, koja je još iz vremena otkako ju je 1998. godine Mepas preuzeo bila jednočlana ili dvočlana, proširena je na pet članova. Iz Francka je doveden dugogodišnji menadžer Hrvoje Bujan; iz Uprave Kraša akviziran je Davor Bošnjaković, koji je ujedno postao i jedinim članom Uprave Kandita, konditorske tvrtke u Saponijinom vlasništvu. Četvrto je mjesto nedavno popunio Marko Mikulić, suprug jedne od kćeri pokojnog Grbešića, a na peto mjesto, kao prokurist, u Upravu Saponije ulazi Ivanov brat Filip.
Od pet članova, imamo dva s iskustvom i tri člana rodbine. Rodbina vs management 3:2.
bok doviđenja...
Svi apartmani koji imaju
Apartmanizacija višestambenih zgrada je protuzakonita
- Niti jednim zakonom nije dozvoljeno da se stanovi u višestambenim zgradama prenamjenjuju u apartmane. Sve dozvole (rješenja o odobrenju) registracije apartmana u višestambenim zgradama izdane rentijerima su nezakonite.
Tu sam prestao čitati, nije bilo potrebe za dalje. Tko ima dozvolu, radi legalno. Tko nema, ne radi. Nema tu baš previše filozofije. Nabrijani umirovljeni konzultanti su zanimljivi medijima, ali nema tu nekog sadržaja.
Prosjek trgovanja u zadnja 3 mjeseca je 0,395 EUR. Ali nije se trgovalo 1/3 trgovinskih dana.
Svejedno, može li pravična naknada biti niža od toga?
Može, ali ne može biti 0,395 eura niža od toga. Ako Varteks ode u stečaj ili predstečaj, dioničari su na kraju naplatnog lanca, a mislim da se ni puno osiguraniji vjerovnici neće naplatiti.
Ako pričamo o 2 milje dolara zarade po brodu, to mi se ne čini kao razlog ulaska TNPL-a.
Pa nije baš da novac raste na cesti pa da ti dvije milje ne znači ništa. TNPL je kupila ATPL uz dobar diskont, a brodovi su lako utrživa roba, baš kao i Batala. Ako ništa drugo, TNPL može sutra prodati kompletnu flotu i zaraditi neku lovu.
S druge strane, što imaš više brodova, više vrijediš, konsolidacija. Mogu Zadrani sutra u kompletu prodati brodare i posvetit se turizmu. Ili prodat turizam i posvetit se brodovima.
Opcija je puno.
Osnovni je problem da " kupac" ne želi male dioničare. Nisu dobrodošli
A kad se ima volje, naći će se i načina za riješiti ih se
Slažem se s ovim. TNPL ima track record neljubavi prema malim dioničarima. U brodarskom sektoru vani ekvivalent je NMM, mislim da se već godinama trguju P/NAV 0,2. I trgovat će se.
Evo ovako čisto malo za razonodu danski Norden je roknuo (DNORD) vjerojatno kao kolateralna žrtva Maerska iako nemaju veze jedan s drugim. Mislim da je DNORD u ovom trenutku dušu dao za špekulativno kratkoročno ulaganje, imali su izvješće u skladu s očekivanjima, transparentni su i brinu o dioničarima, a roknuli su sa 400 na 340 u tjedan dana.
Koliko će dioničari JDPL platiti da ih preuzme Tankerska, zna li se što?
Jel korekcija gotova ili tek počinje?
Pitam za frenda
Sad si me podsjetio. Jesi li se ti riješio STNG s 10% zarade?
A gdje je onaj što je svaki drugi dan šortao NVDA, šta on kaže?
Evo, Ameri ipak ne puštaju tankere da voze kako hoće.
dolar će uvijek ostati dolar. pitanje je samo količine, ujecaja na druge i agregatnog stanja u kojem će egzistirati. imam jedno retoričko pitanje šta će se desiti sa kreditima u € kad se rasformira eu, propadne ecb i td. imam neki osjećaj kao da se ti krediti ne misle vraćati...
Isto što i s dolarom kad se raspadne USA. Pernar zna odgovore.
Neka Tankerica kupi što više papirića po diskontnoj cijeni. Ostat će im više para da meni mogu platit 100€ da me se riješe.
A zašto im ti smetaš?
U Krasu su manageri prodavali zadnji i to po najvecoj cijeni, dok su ostali vecinu rasprodali u rastu do 800kn.. ovdje je situacija da najveci dionicari prvi prodaju..
Zbog toga nemam osjecaj da to moze jako dobro zavrsiti za male dionicare..
Osobno cekam ponudu na 60E i prepustam svoja "upravljacka prava"..
Dok je NAV toliko visoko, poklonit dionice na 60
ajde dobro
Bilo bi dobro da ne poklone, odnosno da se prodaju po NAVu, i to po onom višem NAV-u od 120$, a ne po onom nižem. Ali izgleda da su veći dioničari već prodali, barem na papiru, s dosta velikim diskonom na NAV. To isto nešto govori.
kolega kako bi vi to povećali kontrolu nad crnom flotom? po kojoj pravnoj osnovi? po osnovi sile? batina dva kraja ima. da li su onomad englezi zaplijenili dva tankera sa iranskom naftom pa su im ovi recipročno uzvratili. nitko više nije toliko moćan da provodi svoju samovolju na svjetskom oceanu. nije to medijski prostor pa svakakve gluposti prolaze. gdje je prava lova i roba tu je i naoružana iranska republikanska garda. valjda se i njih nešto pita.
Po istoj pravnoj osnovi po kojoj su uvedene sankcije. Pa čak ne mora ni to biti, dovoljno je da procuri jedan od tankera iz dark fleeta pa da se čitav svijet malo zapita o čemu se tu ustvari radi. Valjda postoji razlog zbog kojeg se 25 godina stari tankeri daju u rezališta i zbog kojeg se prolaze posebni postupci nakon 15. godine.