Mislim da show tek počinje i da nitko osim najvećih optimista nema dobru sliku o onome što nas čeka.
Posts by lebowski
-
-
Pun sam tankera ko brod, prosječni ulaz u STNG 50$ prije oko godinu dana.
Crveno more je tek od sinoć zatvoreno za tankere, prije toga pad prometa preko Sueza je bio tek 15%. Bugbee je rekao da u slučaju zatvaranja Sueza očekuje 50% veće vozarine, a to znači jedno 80% veću zaradu za STNG.
-
Bilo bi neobično da je drukčije.
-
Evo da se javim malo o Scorpio tankerima.
Ovdje je zadnji dostupan intervju s direktorom Bugbeejem.
Na cijeni od 63.2$ P/NAV = 0,81 (NAV = 78$)
Jedan od najvećih diskonta u product tankerima i općenito tankerima ima Scorpio.
Do prije par mjeseci su agresivno kupovali svoje dionice, u intervjuu se spominje cifra od 450 milijuna dolara u buyback. Kupovali su većinom ispod 50$ per share.
Prestali su s tom praksom prije par mjeseci i sada im je plan dogurati neto zaduženost na scrap value, 800-900 milijuna $.
Sad su na cca 1,2 milijarde, predviđa se da će na kraju q2 doći na željenu razinu.
Nakon toga, ovisno o tržišnoj cijeni dionice, ili će raditi buyback ili isplaćivati veću dividendu ili uvesti specijalnu dividendu ili sve tri. U svakom slučaju, njihov je plan kad dođu na scrap dug, početi vraćati dioničarima. Ne namjeravaju kupovati nove brodove u dogledno vrijeme.
U privitku imamo procjenu kvartalne dividende u tom scenariju. Trenutno je dividenda 0,35$ (dignuta sa 0,25$ prije par kvartala), a prema ovoj procjeni trebala bi biti 2,35$ od q3 nadalje.
E sad, tankerske dionice koje imaju određeno koliko će davati dividende (tipa 70% zarade ide u dividendu) su dionice koje se obično trguju s premijom na NAV. Dionice koje ne isplaćuju dividende ili nemaju jasnu politiku isplate obično se trguju ispod NAV-a. Ima i nekih izuzetaka tipa INSW koji isplaćuje bogatu dividendu, a trguju se ispod NAV-a, ali to je možda zbog toga što INSW nema stalnu politiku dividende nego ima malu redovnu isplatu i veliku izvanrednu.
Ako, dakle, Bugbee ispuni svoje obećanje, a ja vjerujem da hoće, uz stabilnu i predvidljivu razinu isplate dobiti STNG od ružnog pačeta postaje labud.
Ne kažem da bi STNG trebao ići na 1,3 P/NAV (101$), ali svakako bi razina od 1 P/NAV bila prilično razumna i ne pretjerano ambiciozna. -
Zato što tankeri voze tamo-amo, manje ih je na tržištu, to je smanjenje ponude.
STNG će inače do travnja-svibnja (ako ne prodaju koji brod) imati dugove na razini scrap-value brodovlja i nakon toga će početi isplaćivati zaradu kroz dividende i/ili otkupljivati vlastite dionice. Trenutno su zbog isplaćivanja male dividende u nemilosti tržišta, odnosno trguju se ispod NAV-a koji je sad negdje oko 75$.
A kad te tržište jako voli, onda P/NAV ide i do 1,30.
-
Nema nikakve direktne veze s bulkerima, ali općenito prepolovljen promet u Panamskom kanalu i smanjen promet zbog Huta u Crvenom moru predstavljaju disrupcije koje pozitivno pridonose svim segmentima, a u ovom slučaju ponajviše kontejnerima jer je vrijednost robe koja se prenosi kontejnerima uvjerljivo najviša.
No, s obzirom da se na ATPL čeka cijena u javnoj ponudi, a nakon toga ćemo vidjeti i ponašanje novih gazdi, mislim da sve te globalno bitne informacije nemaju nikakav utjecaj na ATPL, odnosno zanemariv utjecaj.
Što vrijedi da ATPL sutra zaradi 100 milijuna dolara u jednoj godini, kad mi u ovom trenutku ne znamo na koji će način uprava raspolagati s tih 100 milijuna dolara. -
Hrvatska je totalno zadužena, hiperinflacija, ovo ono, ljudi masovno iseljavaju....
A onda u nekom paralelnom svemiru čitam da Hrvatska nikad nije imala bolji kreditni rejting, da Vlada RH planira sljedeće godine smanjiti zaduženost na ispod 60% BDP-a, da je rast hrvatskog BDP-a drugi najjači u EU...
Pa sad više ne znam u kojem svemiru živim... -
Što se tiče politike:
Grbin bi uveo porez na nekretnine, kaže da većina građana ne bi plaćala višePredsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u N1 Studiju kod Igora Bobića gdje je objašnjavao zašto bi parlamentarni izbori trebali biti čim prije, a komentirao…n1info.hrPlenković: Nećemo uvesti porez na nekretnine, to je neki nesporazumPlenković je naglasio da je cilj imati modernu, digitaliziranu, povezanu javnu upravu, a registar obitelji, stanovništva i kućanstava je alat koji će dati…www.vecernji.hr -
a kod nas nitko, pa ni stariji bez djece ili unučadi, ne ide živjeti na selo
Ovo je i meni nevjerojatno.Naši gastarbajteri se vraćaju, kupuju kuće na selu i ne mogu vjerovati da ih dobivaju besplatno, ali eto, našima je to besplatno preskupo.
-
pusti... jako je puno ovdje ekonomskih/poreznih nealfabeta koji ne razumiju ni osnove ponude i potražnje, kamoli makroekonomije
znači... ako stanovi stoje prazni niti je tim vlasnicima u interesu da ih iznajme niti im taj prihod nužno treba već su jednostavno radi nepostojanja poreza na nekretnine novac doslovce parkirali 'u ciglu i mort'... i to nisu nužno mafijaši, iako ima i toga
po zakonu ponude i potražnje da tih 50-ak tisuća stanova odjednom dođe na tržište, neminovno dolazi do šoka i pada cijene nekretnina, kratkoročno
na dulji rok smo ionako svi mrtvi
Ok, koliko mora biti porez na nekretnine da se takvo što dogodi? Negdje sam, čini mi se, pročitao da se u Sloveniji porez na nekretnine pripremao šest godina. Koliko (slabo) pratim, u Sloveniji su kvadrati i dalje skuplji nego u Hrvatskoj, a bilo bi dobro usporediti index priuštivosti nekretnine u Sloveniji i Hrvatskoj.
Općenito, porez na nekretnine se u Hrvatskoj predstavlja kao čarobni štapić koji će mladima omogućiti da dođu do stana (izgleda da je ustavno pravo mladih da imaju stan u vlasništvu) i koji će popuniti sve nekretnine koje su trenutno prazne.
Sve će to napraviti jedan porez za koji mi uopće ne znamo kako će izgledati. -
Sad kad su odojci poskupili, manje ih se kupuje, samo stoje na policama. Trebalo bi ih oporezovat da se prodaju više.
-
Meni nije jasno kako bi netko procjenio vrijednost nekretnine. Pa 2 kuce, stana… jedan do drugog mogu imati par puta razlicitu vrijednost. Od godista, kvalitete gradnje, funkcionalnosti, fasade, uređenosti interijera…
A cijene divljaju i zbog nikakvog oporezivanja rentanja apartmana. Al bar ljudi mogu zaradit bez placanja poreza, sto ne mozes u drugim djelatnostima.
Komunalna naknada se znala određivati tipa nemaš kanalizaciju, plaćaš manje, živiš u Jakuševcu, oslobođen si plaćanja.
Moguće je da bi išli s nekom bazom tipa da se grad podijeli na zone i da se uzmu u obzir i realizirane cijene, nekakva takva kombinacija.Porez na nekretnine ima smisla samo ako će se rasterititi oporezivanje rada. Porez na nekretnine bi trebao donekle zamijeniti porez na prihod.
Opet, u svemu tome krije se opasnost da turistička mjesta izgube i ono malo stanovnika koje imaju.Poreze ne mogu platiti siromasi, samo bogati. Uvođenjem novog poreza siromasi će nekretnine prodati onima koji taj porez mogu platiti.
A cijena po kojoj će prodati svakako neće biti veća nakon uvođenja poreza.
-
Poprilično je pao promet tankera kroz Suez, a saveznici su već praktično odustali od oslobađanja Vrata suza.
Ovo će trajati dokle god Huti žele.
-
nema pada cijena, ponavljam se ponovno, cijela eu moze kupovat nekretnine, ako nece hrvat, bude njemac, spanjolac, austrijanac poljak nizozemac ceh madjar portugalac...
nase trziste je jako malo, i jako zanimljivo (obala)
S te strane, mi (Hrvati) smo uvijek pronalaziti sto razloga što su kod nas nekretnine jeftinije nego u Njemačkoj.
Taj gap će ostati, ali u manjem postotku. I Istočna Njemačka je jeftinija od Zapadne, ali ta razlika više nije komunizam-kapitalizam nego je blaža.
-
Samo napomena: kontejner inflacija dolazi tek za par mjeseci, narudžbe koje se uzimaju sada isplovljavaju sredinom siječnja.
I ne znamo jesu li kontejneri uzrok inflacije ili Konzum bonovi američki tijekom covida koje je američka vlada dijelila.
-
Još najbolje da neće. I ovo što su kupovali, kupovali su stranci i naši zbog mjenjanja kuna u eure pa da malo to "operu" preko opremanja stanova... sad je to uglavnom prošlo...
Prije nego što su kod nas zadnji put cijene nekretnina počele padati kako treba, prvo je moralo proći jedno pet godina uz pad ili anemičan rast BDP-a i puno veću nezaposlenost i manje tržište.
-
Sad kad su u Suez i Panama začepljeni, idemo do sljedećeg začepljenja. Ovoga puta je riječ o punjenju brodova gorivom u Južnoj Africi. #congestion
Who is an expert on South African bunkering? I imagine they are about to be hit with something "the likes we have never seen" I would bet SA does not have large bunker inventory levels and bunker barge capacity levels that will be stretched as ships need to bunker en route
-
Sve mi je jasno, osim kako Panamski kanal može presušiti. Znam, nije ravan, ima ustave, liftove, premosnice, čuda svijeta, a nema dodatno "navodnjavanje"?
U ovih 110 godina korištenja kanala da nije bila ni jedna suša koja bi nekog osvijestila da trebaju dodatne izvore vode na nekim mjestima?
Ćisto sumljam, rekli bi stručljaci
Ima dodatno navodnjavanje, problem je upravo u tom dodatnom navodnjavanju. Evo ima ovdje objašnjeno.
-
Što se tiče Crvenog mora, Huta i Vrata suza, ta se situacija neće riješiti dugo vremena. S vojne strane, velika je sličnost Huta i Talibana po pitanju uništivosti. Huti se nedavno nakon višegodišnjeg rat pobijedili Saudijsku Arabiju i na svom području su nedvojbeno velika vojna sila. U ratu koji bi bio Ameri + saveznici i Huti, saveznici trebaju pobiti sve Hute, a Huti trebaju svakih mjesec dana pogoditi jedan brod da bi održali vodstvo. Raketa od Huta košta par tisuća dolara, od Amera par milijuna dolara. Brod kad potroši rakete, mora u luku po nove, Huti ih nagomilaju u podrume ispod brda.
Dakle, s vojne strane prednost je na strani Hutija.
Saveznici mogu i igrati bunker, napraviti konvoje i štititi se od projektila koje će ispaljivati Huti. Veliko je pitanje koliko će to biti efikasno, a sasvim je sigurno da je to iznimno kompliciran postupak koji će nedvojbeno povećati vrijeme putovanja kroz Suez i Crveno more.
Na jednom višem nivou, saveznici trebaju čuvati brodove, njihova glavna misija je osigurati siguran prolaz kroz Vrata suza kako bi se vrijeme putovanja skratilo.Ako se to vrijeme putovanja ne skrati, rast će brodarine zbog smanjene ponude.
Zašto bi onda brodari uopće bili zainteresirani za pratnju? Njima je puno lukrativnije ići od Rta dobre nade i produljiti vrijeme svakog putovanja.
I samo za napomenu: Ever given je bio zaštopan u Suezu samo tjedna dana, a Maersk, prvi brodar koji je najavio da će prestati ploviti preko Sueza, to je najavio prije točno tjedan dana.
Prošlo je tjedan dana, saveznici se još nisu ni formirali, Francuska je izgleda i otpala u međuvremenu.
Imamo i brodove koji su prošli Suez sa sjeverozapada prije jačih napada Huta, onda se zaustavili u Crvenom moru i okrenuli nazad preko Sueza. Dakle, platili su dvaput prolaz (mislim da je 750 tisuća dolara po prolasku) i produljili si vrijeme putovanja za dva tjedna minimalno, ako ne i za mjesec dana. Ti brodovi očito ne misle da će se ova kriza tako brzo riješiti.
I uz sve to imamo Panamski kanal kojemu je zbog suše prepolovljen kapacitet.
U privitku je "tablica snova" od Scorpia koja govori koliko se FCF mijenja ovisno o rastu brodarina.
3x veće brodarine daju 5,7x veći FCF. Dakle, nije linearno.
-
Outgoing Morgan Stanley CEO James Gorman said to Financial Times that global markets will "take off" as soon as investors can have certainty that the Federal Reserve will conclude the increasing interest rates period. Gorman says markets will 'take off' once Fed cuts rates - TeleTrader.com
Možda ćemo 2024. godine imati konsenzus da sve ide drastično gore kao što smo za ovu godinu imali konsenzus da sve ide drastično dolje.
Krajem prošle i početkom ove godine bio je onaj izraz "najočekivanija kriza ikad". Za sljedeću godinu bit će "najočekivaniji to the moon" ikad.