Joakim crta rakete, a fond mu 50% u dry bulku
Posts by lebowski
-
-
ljudi, nema više toga da kompanija radi korisnike, širi bazu a generira gubitke
usput vas razrjeđuju novim dionicama svakih par mjeseci i nagrađuju mngmt
u onom pismu zaposlenicima CEO UBER-a Dara je sažeo sve: moramo pokazati da smo u stanju generirati značajan slobodni novčani tok jer to sad investitori traže od nas, u suprotnom - gubimo ih!
sad se većina čudi kako su naftne kompanije (up- and downstream) uspjele toliko prestići sve ostale po povratu u ovoj godini
stvar je jednostavna i sam sam u nekoliko navrata ovdje 'lijepio' članke: ne otvaraju nove izvore (bušotine), ne rade veliki Capex, već smanjuju dug bankama i paralelno, krez veći FCF, kupuju vlastite dionice i/ili vraćaju novac dioničarima kroz divku; na to im se kao jackpot dodao rast potražnje i cijene nafte i plina
može P. Thiel gospodu Buffeta i Mungera zvati financijaškom gerijatrijom ali oni su tu, na ovom svijetu, malo dulje od njega i nagledali su se kriza i kriza
zadnji pomaci ukazuju na to da kripto nije novo zlato te da se value vs growth princip vratio na velika vrata
Buffett i Munger su gerijatrija otkako su proslavili svoj 40. rođendan, još iz vremena internetskih početaka. I uvijek je ista priča, priča o novoj ekonomiji, novoj, kako bi rekao naš poznati investitor, paradigmi.
Evo sad da se vratimo u siječanj, DAC, FCF, Mintzmyer. Cijena je i danas tamo gdje je bila u siječnju.
https://seekingalpha.com/article/448156…cast-transcript -
Brat mi je inače u kriptu pa me pitao prije par mjeseci koliko je ROI. Sve iznad šest mjeseci njemu je smiješno premalo.
Što sad kaže nakon par mjeseci?
Ništa, on je HODL-er.
-
I nakon tolikog pada taj Shopify vrijedi 30 puta više od našeg DAC.
Evo sad netko javlja i da je Netflix pao sa 700 na 175$. Nisu mi do sad bile u fokusu dionice čija se vrijednost mjeri u broju korisnika, a mala/nikakva zarada se ignorira jer će se kad-tad pojaviti, nebitno hoće li to biti danas ili za 30 godina, hoće li biti milijarda ili zilijun dolara.
Brat mi je inače u kriptu pa me pitao prije par mjeseci koliko je ROI. Sve iznad šest mjeseci njemu je smiješno premalo. Onako, kako vi dinosauri ulažete u tu staru ekonomiju, vjerujete u fiat novac, ne kužite da su se stvari drastično promijenile.
-
Upravo sam pročitao na Twitteru da je Shopify pao 80% i sad vrijedi 50 milijardi dolara. Vau. I onda se činio zašto pada moj DAC. Pa zato što smo se odvojili od fundamenata, eto zašto. U istom su sektoru SHOP i DAC. S tim da su nekad brodari bili zanimljivi zbog volatilnosti, a danas je to konzervativna branša jer skače/pada tjedno 20%.
-
ZIM 13% minusa.
tko je ušao u short dobro je prošao, ostali gaće na štapu
Tko je danas prodao nakon 13% minusa u jednom danu, nije ni zaslužio biti dioničar zima.
Danas je inače na tapetu panika zbog Kine ujedinjena s panikom zbog feda.
Nije bitno što zbog lockdowna kontejneri ne voze iz Kine u USA, to je samo izgovor.Činjenica je da kontejneri ne voze iz Kine, gotovo je sve, svijet je propao, Kina više ne postoji.
A zašto padaju bulkeri kad su ffa u plusu i vozarine rastu?
Pa zato što ne voze kontejneri iz Kine!
-
Odem na dva sata a kod amera nevera...šta je sad razlog...jel opet Peking po treći puta il su se i oni naljutili na Putina što nije objavio W.W.3?
Uračunavaju se sve fedove stope do kraja godine, panika na najjače
-
Pa recimo Berkshire, Apple, Amazon nikad ne isplacuju dividendu... Sto su ulagaci dobili?? Pa porast vrijednost kompanije od 2000 puta ili vise...
Imaš dosta zanimljivih opcija kad stisneš nekome na nick, jedna od najzanimljivijih je pod nazivom "block".
-
Mislim da se to više odnosi na kontejnere. Na kojima se sprema oluja svih oluja kad krenu sindikati i Kinezi nakon lockdowna istodobno...
-
Value ostaje value. Kriptići su ono, one night stand, ali ženiš se za value.
-
Ameri opet u slobodnom padu, njih baš izuva iz cipela. Ljudi šta očekivat od sljedećeg razdoblja što se tiče cijena na burzi? Prodat pola pa čekat sve niže?
Ako ne možeš gledati pad, ako si u strahu, prodaj.
-
Evo dva slajda s prezentacije Eagle Bulka, čisto da se vidi skok u vozarinama i cijeni brodovlja.
I info s prezentacije:
Ugovorili su ultramax time charter 32500$ na minimium 12 months
-
dok gledamo kako dugoročno od četvrtka polako prodaju portfelje, evo jedne teme:
... koja je bazirana na Egle 1q reportu. Danas je predstavljanje rezultata Eglea naživo u 14 sati, link je na njihovoj službenoj stranici, svaki dioničar ATPL bi ga trebao poslušati.
-
Tsla cijena dionice - 8%
sa p/e 300 na p/e 250
😱
Spasavaj se tko moze jer je shipping na p/e 5 isplacuje dividende od 10-30% div yield
Iako isplacuju najvece od svih to je neoprostivo malo.
Ide dividenda, 2Q jos veca dobit 3Q jos veca...
🤣
Ho
hocu kupovati atpl po 100kn jer zaraduje godisnje samo 300 kn😥😵
🤣
EGLE - Q1 Earnings Report
- Adj EPS of nearly $5
- Another $2.00 dividend declared
- Q1 TCE of $27,400
- Q2 TCE of $29,300 for 83% of daysEGLE je minor bulk kao i ATPL, ali EGLE je već u Q1 imao cca 20% veći prosjek vozarina od ATPL.
-
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…708e0100e0e.pdf
Ja ne očekujem nikakav poziv od ATPL prije nego što se objave potrebna izvješća. Da bi znao kako ćeš rasporediti dobit, moraš znati kolika ti je dobit.Danas stagnacija na ZSE. Čekamo idući tjedan da vidimo kaj, kak i kam.
Ocekujem da ce strasljivci u prvim minutama prosuti dionice po bidu.
Onda zalopojke iducih tjedana od istih.
Slažem se. Jako je puno ulagača koji su imali dugoročnu strategiju, evo recimo na ATPL, čekati da dionica dođe na 600 kn. Bez obzira hoće li to biti danas, u sljedeći ponedjeljak ili čak do sljedeće srijede. Međutim, okolnosti su se drastično promijenile i sad je potrebno prodati te dionice što prije, cijena je potpuno nevažna, jer svi prodaju. Usto, tu je i predstojeći vikend, a to je izazov i za one najdugoročnije ulagače.
-
Prvo, bolje je da se događa nego da se ne događa, a drugo, na ovim valuacijama fundamenti su toliko opipljivi da ih je nemoguće ignorirati. Kad krene panika, prvih dana padaju i brodari, ali se vraćaju brže od ostalih. A panika dođe i prođe.
Ne bih se bas slozio. Valuacije su ovdje dosta volatilna kategorija. Valuacije ovise iskljucivo o vozarinama, a znamo koliko su vozarine volatilne. Tako da se, u slucaju jaceg pada vozarina, i te valuacije preko noci pogorsaju. Nije ovo HT.
Pa ustvari vozarine su na minor bulku stabilno visoke već godinu i pol i očekuje se da će takve ostati još najmanje toliko, a fundamenti su takvi da je samo taj period uključen u cijenu dionice.
Opipljivost tim fundamentima daje dividenda.
Rizik je ovdje Kina, a Kina trenutno spava ali vozarine to ne primjećuju nego rastu kao da je Kina budna.
Nije da se ovdje nije 200 puta ponovilo zašto su vozarine visoke i zašto bi trebale takve ostati još nekoliko godina.
-
Šteta što se ovaj bull na bulkerima događa u trenutku kada svijet tone prema recesiji. Investitori sada postaju puno oprezniji, pogotovo sa ovako volatilnim dionicama kao što su brodari pa je teško za očekivati da će ulijetati u taj sektor kao grlom u jagode, bez obzira na trenutne niske valuacije,
Prvo, bolje je da se događa nego da se ne događa, a drugo, na ovim valuacijama fundamenti su toliko opipljivi da ih je nemoguće ignorirati. Kad krene panika, prvih dana padaju i brodari, ali se vraćaju brže od ostalih. A panika dođe i prođe.
-
Tamni Princ drybulka se danas oglasio:
-
Onomu kime vladaju emocije nijedno tržište ne može izgledati racionalno. Ako je netko u panici, a tržište ne pada, to paničaru nije racionalno ponašanje. Ako je netko euforičan, a tržište ne raste, to također nije racionalno ponašanje. Na kraju svega, je li se tržište ponašalo racionalno, to je nešto što se može otkriti samo s vremenskim odmakom, a tada je već kasno.
Dakle, ponaša li se tržište racionalno ili iracionalno, to je u sadašnjosti neodredivo, a živimo u sadašnjosti. -
NItko ne zna što donosi donosi sutra... Osim možda Maerska.
I kao i uvijek imamo i pogled s druge strane, ne pesimističan i medvjeđi nego realan i oprezan (the way I like it):
Dobro je što ti možeš procijeniti što je realan pogled, a što nije.