1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. lebowski

Posts by lebowski

• Stagflacija

• lebowski
    • June 21, 2022 at 7:08 PM
    Quote from verdi

ako sam dobro shvatio fed je ove kamate odredio na 2mj. slijedeća odluka negdje kraj kolovoza ili rujan. manje više krize se tad i dešavaju kad ameri dođu sa godišnjih odmora. mora se desiti neka BUUUM vijest. pravi okidač jer frka u ukraini je njima ipak daleko, a sve se režira da bi se njih dojmilo.

Ako sam dobro shvatio, nisi dobro shvatio.

Powell says the Fed could hike rates by 0.75 percentage point again in July
    Federal Reserve Chair Jerome Powell said Wednesday the central bank could raise interest rates by a similar magnitude at the next policy meeting in July.
    www.cnbc.com
  • DRY BULK

• lebowski
    • June 21, 2022 at 1:44 PM
    Quote from stipe_Cro

Članak star 9 mjeseci?

BCI 22477 -2661

korekcija ili?

Sorry, krivi link. Ovo je današnji članak:

Analysis: Quantity over quality - China faces power supply risk despite coal output surge
    The world's top coal consumer relies on coal for 60% of its electricity.
    www.reuters.com
  • DRY BULK

• lebowski
    • June 21, 2022 at 11:47 AM

Kini fali ćumura, redukcije diljem države

https://www.reuters.com/world/china/ch…ook-2021-09-27/

• DRY BULK

• lebowski
    • June 21, 2022 at 11:35 AM

Evo malo za proučavanje, CEO Eglea intervju o midsize bulkerima, a onda i o ukrajinskom žitu.

GV: Sorry, no, maybe just to that point. I mean, there's a few things, right. Capesize vessels, primarily carry iron ore, coal, and then bauxite. We carry major bulk, but we derive two-thirds of our demand from minor bulk cargoes. So we have incredible number, both of the types of commodities we carry, as well as the geography. I mean, last year, as an example China was responsible for 47% of major bulk demand, and just 22% of minor bulk. Now 22% is not an insignificant number. But it pales in comparison to the 47%.

And so because we carry so many cargoes and diverse geography as well, that's really what drives the less volatility. And so when you look at the rates, for whatever reason, your capesize vessels get all the headlines. And when they run up to $30,000 people often talk about the capesize market on the move, because these swings are quite large. But if you look at it capesize vessels and 10 year old vessels cost about 1.7 times as much. And so our ships have been earning significantly more overall so far this year. And that's without even putting in the fact that those ships cost, as I mentioned, 1.7 times more, and then you overlay that volatility. So the midsize has been a really good place to be for all of those reasons.

GV: Yeah, so I mean, first and foremost is of course, the humanitarian crisis in Ukraine. And then secondarily, a lack of volumes is likely going to impact certain destinations and likely more developing nations than otherwise. I mean, the grain was approximately 15%. There's almost nothing moving out of Ukraine right now. And there's very little -- there is the potential, Turkey trying to negotiate and export opportunities for grain. But so far that hasn't materialized.

So our expectation is that grain volumes overall will be negative this year, by around 3.5% to 4% year-over-year. Having said that, I've talked about it before that offset is the ton mile, as an example, about 60% of the exports from Black Sea are relatively short trade, short haul, I should say, excuse me. About one-third go to ports in the Mediterranean or the Black Sea. And then about another 25% go to Northern Europe, Middle East and Africa. And so those -- a lot of those are now getting replaced with longer haul trade. And just as an example we're moving grain from Brazil to North Africa, which clearly would have been a trade done from the Black Sea.

And so that ties up more days on a ship. That's the ton mile, the product of tons times the distance moved that we talk about. More impactful is we've actually are moving coal cargoes from Indonesia to the Continent. That's actually a trade we at Eagle have never done before in almost seven years since I've been here. And that's an incredibly long duration voyage. Typically the coal that Eagle moves is from Indonesia to either China, Vietnam or India. So moving coal to the Continent is much, much longer. And in addition, it's historically a backhaul rate for us, which is at a discount to the index. At the moment voyages from the Pacific to the Atlantic are trading at a premium to the index because of this increased demand.

• DRY BULK

• lebowski
    • June 21, 2022 at 9:11 AM

Kod Mintzmyera otvoren opet probni rok besplatni od 14 dana, svega ima. Samo pripazite ako ste već bili na trialu da ne koristite isti mail kao prije.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• lebowski
    • June 20, 2022 at 10:39 PM

Kupovina dionica svakako je neka vrsta poluge. Kad vrijednost brodova raste, raste i vrijednost dionice i obratno. NAV se brzo mijenja. Da nije tako, ne bi ATPL smanjila za godinu dana koeficijent zaduženosti sa 163% na 64%.
    Ja nisam za buyback ATPL po 600 kn, iako je i to ispod NAV-a. Ali kad se događaju neki ekstremni padovi poput ovih, svakako bi bilo dobro imati opciju buybacka, a još bolje bi bilo znati je iskoristiti.
    Što se tiče podjele dionica dioničarima, nisam fan. Više bih volio poništavanje dionica. Što češće i što više što se ATPL tiče. :D

• lebowski
    • June 20, 2022 at 10:13 PM

Revizorsko izvješće, str. 36, stavka 4. JKSN dio je zanimljiv i pripadajuće tablice.

I na kraju revizorskog izvješća imamo koeficijent zaduženosti koji je pao s vrtoglavih 163% na 64%. S te strane, možda je ovako niska dividenda prihvatljiva.

I inače, zanimljivo je dosta kod brodara to koliko plaćaju i koliko će plaćati porez na dobit. :*

• lebowski
    • June 20, 2022 at 9:41 PM
    Quote from hugh
    Quote from Moller

meni je sve ok, ni u džep ni iz džepa ovih 20kn, ali vidim da im je politika dividende i postupci u priličnom raskoraku, možda je netko s tim zadovoljan što vjerujem da je, pa kako neće biti, neki su i s Gazdom bili oduševljeni, hlapićima je 20jest kuna dosta od majstora mrkonja, ali dobro, imaju još vremena do Skupštine da se poprave, što me čak ne bi iznenadilo, ako se nakupe još dovoljno da ovo podignu na realnih 40-45 kn

mislim da "škrtare" zbog manira dobrog gospodara jel tko zna što nosi "sutra"..... osobno nisam za niakakve buy backove jel to je za mene neadekvatno korištenje kapitala a bry bulk je tek "jučer" izašao iz krize......kad sam več kod želja,čestitaka i pozdrava kad bi se mene pitalo pričekao bi izvješće za q3 i tada će im biti poznati spot ugovori za q4 2022 i q1 2023 plus dugoročni i ako situacija bude dobra i do tada ne bude "smaka svijeta" isplatio bi izvanradnu dividendu od 40 kn npr......

Kad je cijena dionice niska u odnosu na vrijednost flote, onda kupnjom dionica kupuješ flotu po diskontnim cijenama. Računica je tu dosta jednostavna.

P.S. Datum na revizorskom izvješću je 17. lipnja 2022. godine. Jel možda zato kasnio sastanak uprave?

• DRY BULK

• lebowski
    • June 20, 2022 at 8:22 PM

Indonezija je, ako me sjećanje ne vara, samo rekla da se prvo moraju osigurati domaći kupci, a šta ostane, ide u eksport.

• lebowski
    • June 20, 2022 at 7:24 PM
    Quote from tenchi0110
    Quote from tin

Ma što je to samo 492 mil.kn ajte molim vas...pišljivih 322 kn po dionici.

Kolega to su prihodi...ne mozete racunat EPS od prihoda nego od dobiti

To je dobit.

• lebowski
    • June 20, 2022 at 4:15 PM

Nisam baš oduševljen predloženim iznosom dividende, ali čekamo dnevni red skupštine.

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• lebowski
    • June 19, 2022 at 3:03 PM

Možda ima i polovnih ko novih, a po polovnim cijenama.

• DRY BULK

• lebowski
    • June 19, 2022 at 12:18 PM
    Quote from havi

Da su normalna vremena,na ovim fundamentima, bila bi atpl na cca 2200-2300.

Ako bi bila na tom nivou, bila bi precijenjena. Brodari su uvijek negdje oko NAVa.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• lebowski
    • June 18, 2022 at 4:25 PM
    Danaos' New Buybacks And ZIM's Dividends To Push Stock Over $150 (NYSE:DAC)
    Danaos continues to enjoy robust market tailwinds and trades at a substantial discount to NAV. Click here to read why DAC has significant upside potential.
    seekingalpha.com

Ovo ju u optimističnom tonu, ali činjenice su činjenice.

• lebowski
    • June 17, 2022 at 4:41 PM

Jučer sam gledao intervju s CEOm Star bulka. On kaže da kad je P/NAV 1 ili više, onda kupuju brodove dionicama. A kad je P/NAV nizak, onda prodaju brodove i kupuju dionice.

Na ovoj cijeni bila bi velika šteta da Atpl za skupštinu ne predloži buyback.

• lebowski
    • June 17, 2022 at 3:45 PM
    Quote from Moller

ova Uprava se poigrava s dioničarima kao s malom djecom, oni sve znaju, a odluke i postupke mogu prilagoditi potrebama tržišta, tako da su odgodom mnoge navukli na prodaju, a možda ipak izglasaju neku dividendu, a ako je izglasaju, onda ću smatrati da se ovo sve namjerno radilo, ali bez obzira i na to, teško ću ikada postati dugoročni ulagač u ovakve netransparentne firme, možda tek prisilno koji puta

Netransparentna uprava je u svoja izvješća uvela i P/NAV i iznose vozarina.

Skupština je odgođena ne krivnjom uprave.

A ako je netko procijenio da mi je dry bulk dionica na P/NAV 0,4 preskupa, to isto nije problem uprave.

• lebowski
    • June 17, 2022 at 10:59 AM

Na cijeni od 460 kn tržište je uračunalo da će dioničari ATPL upravi plaćati dividendu. 8)

• DRY BULK

• lebowski
    • June 17, 2022 at 10:41 AM
    Quote from tin
    Quote from emil

Crveno je realnost :

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

strah je i dalje prevelik pa ce se crvenilo nastavit:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Moje je mišljenje da je to to što se tiće pada vani na brodarima...već sljedeći tjedan očekujem GOGL na 14 + usd...vozarine polako rastu...a sljedi nam najači kvartal....čestitke kupcima danas na 460 kn....ako opet ne odgode skupštinu poziv mora ići sljedeći tjedan.u

Skupština može ići tek nakon objave revidiranog.

• DRY BULK

• lebowski
    • June 17, 2022 at 10:21 AM

Uh, treba prodat, strah je velik! Pogotovo jer slijedi druga polovica godine, tradicionalno neusporedivo bolja od prve polovice.

• lebowski
    • June 16, 2022 at 7:44 PM
    Quote from gta1

Porasti će kamate na kredite. Zna li netko kako je Atpl ugovorila kredite, tj. hoće li se to prouzročiti veće rashode i cca koliko ?

Ne znam koliko pratiš brodare i ATPL, ali zadnjih godinu-dvije refinancirali su dobar dio duga uz povoljnije uvjete. Očekujem da će se trend smanjenja zaduženosti nastaviti zbog visokih vozarina i posljedično zarada.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt