Stavili su i dokapitalizaciju u statut društva, ne trebaju više sazivati sjednice. Treba im dokap... Za nove brodove...
Posts by lebowski
-
-
OECD traži da se država makne iz svega, a pogotovo iz brodara.
-
Pa mislim da ne treba biti genijalac za shvatiti da će Jadnoplov preuzeti Tankerska, a isto tako i da Tankerska nije baš darežljiva prema dioničarima. A ako nije prema malima, pogotovo neće bit prema dragoj državi. Iđe dokap, TNPL IN, država OUT i pivaj.
-
Meksiko je na rasprodaju.
Znam da zvuči smiješno, no doista se Hvatači Dna polako okupljaju, za početak može se kupiti dionice Meksičke burze, napr.
Ispričavam se Seeking alfi :
Mexico, and everything Mexican, is on sale.
On June 2, 2024, in an historic event Mexico elected its first female president, and its first Jewish president – Claudia Sheinbaum. Everything tanked, stock market, Peso, maybe even the price of Agave Azul.
Here are some possible explanations for the sell off;
- Ms. Sheinbaum is a raving Marxist-Leninist who wasn't expected to win, and her policies will be much more radical than those of her predecessor, President Andrés
....
Pa kako kupiti taj D amico? ne mogu da izlistati ni na portalima ni na trejding aplikacijama
Joj, imao sam taj problem. Na Interactivu je se oznaka DIS1. Danas je Pareto izašao s podebljanim valuacijama za HAFNI i STNG, a za DIS.MI je inicirao praćenje s targetom na 8,6 valjda je to i potaknulo kupnju.
From Pareto: We continue to highlight Hafnia (TP to 106 (100)) and Scorpio Tankers (TP to 110 (104)) as the top picks. Hafnia continues to offer stellar value creation and a 20%+ dividend yield. Scorpio has now re-started its buyback machine, while continuing to divest of their ‘oldest’ tonnage to further stimulate its already massive free cashflow. We are now 16 – 19% ahead of consensus on 2024 EPS. TORM (TP to 291 (273)) is priced at a premium to its (rapidly increasing) NAV, but remains on top of the pack with its stellar dividend policy. They have also been able to use its NAV-premium in an accretive manner through this cycle, growing and renewing its fleet significantly. Finally, we also initiate coverage of d’Amico International Tankers (BUY, TP 8.6), a smaller Milan-listed (under-followed…) gem at a deeper discount to NAV. See separate report. -
-
S obzirom da već dugo nisam davio s product tankerima, čini mi se da je jako dobra prilika D'amico DIS.MI. Trenutna cijena je 6.45 eura po dionici
https://investorrelations.damicointernationalshipping.com/files/eventi_e_presentazioni/ENG/2024/05/DIS_Q1%202024%20Results%20Presentation.pdf
Na stranici 35 je njihov NAV koji iznosi 1.098 mil $, odnosno 1.027 mil €. Kapitalizacija na 6,45 je 776 mil €, što bi dalo otprilike P/NAV 0,75, jedan od nižih u ovom trenutku. DIS.MI je nedavno prodao cca 6% dionica po cijeni od 6.50 € s lockup periodom od 180 dana.Project Ocean – Pricing - DIS - d'Amico International ShippingStay informed with d'Amico International Shipping IR News.investorrelations.damicointernationalshipping.com
To bi mogao biti jedan od razloga zašto je cijena tu gdje je, a prodali su taj udio da smanje svoje suvlasništvo i sada ponovno otkupljuju svoje dionice. Jako su nezaduženi, imaju dosta flote u time charteru, što s jedne strane daje stabilnost i predvidivost, a s druge strane je malo negativno kad cijene prijevoza divljaju kao što je sad slučaj. Dividenda je stabilna i postojana i vjerojatno će ići još gore, dijele je 2x godišnje. Ne planiraju ići na američku burzu pa cijenu treba diskontirati za taj podatak. Obnavljaju flotu, što nije baš seksi po cijenama koje su jako visoke.
Na dan izlaska q1 rezultata cijena je bila 6.7€ najniža, skočila je na 7.86€ dan-dva kasnije, to je bio i ATH, sunovratila se nakon što se doznalo da su prodali paket po 6.5 €, a trenutno je čak i ispod te cijene.
Menagement je kvalitetan, brinu o dioničarima, tržište za product tankere je izvrsno, diskont na NAV je popriličan. -
Otkako je uveden APN nekretnina je otišla sa 1100 na 3300 eura, da sad ne citiram kompletan post.
To predmnijeva sljedeće: Da nema APN-a, kvadrat bi i dalje bio 1100 eura.
Bi li u tom slučaju mlade obitelji mogle do stana? Po toj cijeni sigurno ne bi. Kupovale bi od tebe, mene, Slovenaca, Mađara... Po 3300 eura. Jedino što ne bi imali povoljniji kredit.
U državama u kojima nije bilo APN-a nekretnine su skakale, a nitko ne može reći zbog APN-a su skakale toliko, zbog love u čarapama ovoliko, zbog niskih kamatnih stopa onoliko, zbog šengena toliko, zbog povećanja BDP-a onoliko.
Što se najma tiče, ne treba zaboraviti i da država sufinancira smještaj ukrajinskih obitelji, vjerujem da i to u nekoj mjeri diže cijenu najma. Na kraju krajeva, to je subvencioniranje u praksi i mislim da to funkcionira. -
Ne vidim nijedan drugi način motiviranja vlasnika nekretnine na prelazak s kratkoročnog na dugoročni najam osim subvencije. Vidite li ga vi?
kako je to proslo s subvencijama i cijenama stanova smo vidjeli proteklih godina. zasto mislite da ce ponavljanje istog postupka sad zavrsit drugacije?
Pa kako je završilo? Iz HNB-a su upozorili da ta mjera, koja ima pozitivan učinak za mlade obitelji, može imati negativan učinak na ostale, kako se kaže, dionike na tržištu.
Sa zaključkom da su cijene nekretnina rasle ponajviše zbog APN-a nikako se ne mogu složiti jer Hrvatska nije otok i pogotovo sad kad smo u šengenu i u euru, s ovakvim silnim prirodnim ljepotama i dobrim cestama ne možemo imati cijene kvadrata koji će biti, recimo 40% niže nego u Ljubljani.
Mladi imaju problem s cijenama najma ne samo u Zagrebu ili općenito Hrvatskoj, nego i u državama koje nemaju APN.
Mogu se složiti s mogućom pravnom nesigurnošću kao prepreci za dugoročno iznajmljivanje. U tom smislu ova najavljena mjera države je pozitivna, odnosno može biti pozitivna, vidjet ćemo kako će ispasti u praksi i hoće li uopće biti donesena.
I mogu se složiti s tim da će kratkoročni najam biti nepovoljniji zbog mogućeg uvođenja PDV-a. S druge strane, ako se porezi previše povećaju, tržište će se prebaciti na crno. -
Ne vidim nijedan drugi način motiviranja vlasnika nekretnine na prelazak s kratkoročnog na dugoročni najam osim subvencije. Vidite li ga vi?
-
Na početku, već u prvom obraćanju SDP ide s "porezom na ciljani ekstraprofit". Prva rečenica je dolje HDZ, druga rečenica je gore porezi.
-
STNG kasni u dolasku jedan dan, ko HŽ, trenutno +5,65%, a jučer kad su izašli odlični rezultati, pao 2% cca.
-
Šteta što sam zapeo u ZIM-u
Ma nije ZIM nimalo loš na ovim cijenama, ali ovo s Hutima je počelo tek krajem q4 pa će rezultat za q4 biti loš. E sad, ako u tom izvješću najave za q1 24 budu odlične, možda se ne odrazi na cijenu, ali gledajući čisto trejderski, postoji određen rizik pada. Možda bi čak nekakav trenutak nakon q4, a prije q1 bio najbolji za ulet, uz pozitivna očekivanja do daljnjeg. Product tankeri mi se ipak čine kao opcija s manje rizika.
-
Tankeri se vraćaju na staze stare slave, danas zamjetan skok STNG, INSW, DIS.MI. Priča se o proglašenju ratne zone za osiguravatelje u Crvenom moru, odnosno o drastičnom poskupljenju osiguranja od 20.02. kad se obično potpisuju novi godišnji ugovori. Izraelu ne pada na pamet mir prije nego što unište Hamas, a sumnjam i da će se dogoditi neki mirovini sporazum na razini Rusija Ukrajina. Čekamo Valentinovo i ruže Roberta Bugbeea.
-
poprilična gužva danas u skdd...
izgleda da im psihološki rat uspijeva...
možda smo se i sreli u SKDD.
ja isto bio jutros i predao svojih 5xx papirića. Bilo još desetak ljudi, svi prodaju ATPL. Uglavnom svi bijesni na Tankersku i postojeću upravu. Svi prodaju jer se boje a ne zato što ne vjeruju u tvrtku.
Osobno nisam do zadnjeg dana znao da li bi prihvatio ponudu. Kad uračunam NAV sa svim što se dogodilo do 9.2.2024. dobijem cca 35-40% veću vrijednost od ponude ali pretpostavljam da će se ići na razvodnjavanje i povlačenje s burze pa mi se ne da čekati 2-5 godina za istu cijenu ili neku potencijalnu zaradu.
Odlučio sam se sa ovim dijelom potrfelja maknuti sa ZSE i preći na NYSE na EGLE, SB ili SBLK.
ATPL eventualno ponovo kupujem ispod P/NAV=0,5 što mislim da se ipak ne bi smjelo dogoditi.
Mislim da će u slijedećem razdoblju biti nešto lijenih, neinformiranih, preponosnih i nasljednika koji su naslijedili papiriće koji će po potrebi prodavati dionice ali ispod 45€ ne bi smjeli pasti. Od poštenih kupaca mislim da se nitko neće ulaziti u ring za TP kad se zna tko su i što su.
Pozdrav svima i sretnu daljnju trgovinu.
Ako dry bulk vozarine nastave ovako, neusporedivo je sigurnije biti u EGLE, SB ili SBLK. Sretno
-
Sad kad je Bibi otklonio prijetnju mira u Izraelu, ponovno se osjećam sigurno u tankerima. STNG, INSW, DIS.MI - product tankeri s najnižim P/Nav, insw ima i crude segment
-
Prodao sve tankere u hipu na vijest o primirju, 40% plusa za nešto malo više od godinu dana, STNG mi se pozlatio. I dalje vjerujem da vrijedi minimalno 80$, a s Crvenim morem i 120$, ali prodao sam jer što mi vrijedi moja vjera ako se tržište uspaničari zbog primirja.
Štoviše, saad špekuliram da bi se primirje moglo postići i da će tržište to nagraditi velikim istresanjem STNG-a.
Također nastavljam pratiti prvenstveno stanje duga. Godišnje izvješće je za Valentinovo. -
Što se mene tiče, kompletna priča o tržištu kapitala u Hrvatskoj nalazi se na ovom linku:
Adris: Dobri poslovni rezultati i upiti dioničara prema Croatia osiguranju | Osiguranje.hrNa skupštini dioničari su postavili pitanja o padu premije osiguranja i utjecaju na rezultat CO, o otpisu za nabavu softvera u CO-u i planira li CO isplatu…www.osiguranje.hrČlanak je s godišnje skupštine Croatia osiguranja, par mjeseci prije isplate mega-dividende. U članku se dividenda spominje ovdje:
Na kraju, Remenar je zaključio da je investicijski potencijal Grupe, uz jasno definirana područja rasta i razvoja, temelj novoga trogodišnjeg razvojnog ciklusa, što će omogućiti i nastavak vođenja „aktivne dividendne politike“.
I ovdje:
Na skupštini dioničari su postavili pitanja o padu premije osiguranja i utjecaju na rezultat CO, o otpisu za nabavu softvera u CO-u i planira li CO isplatu dividende, te o vlasništvu u Savi Re i prihodima Adrisa od dividendi. Na kraju, postavili su i pitanje na što se odnosi transakcija među društvima unutar Grupe. Poslovodstvo tvrtke iscrpno je odgovorilo na postavljena pitanja, navodi se u priopćenju Adrisa bez daljnjih detalja.
Nigdje, niti u jednom trenutku, ne postoji bilo kakva naznaka da će CROS već nekoliko mjeseci kasnije isplatiti mega-dividendu. Adris, jedna od vodećih hrvatskih korporacija, u svojem vlastitom priopćenju ne smatra shodnim da priopći detalje sa skupštine. Bi li najava/hint o povećanju dividende podigao vrijednost dionice? Možda i ne, ali dao bi jednu kulturnu, transparentnu notu upravi te tvrtke. Poslao bi poruku: Mi u Croatia osiguranju želimo podijeliti bitne informacije s vama jer želimo vaše povjerenje. Umjesto toga, dobili smo odgovor da ne žele dijeliti detalje. Kao da je bila skupština masona, bože me sačuvaj.
Mislim da je suština problema kod nas to što je većina dionica na burzi prisilno. Adris je prisilno na burzi i onda je ovakva korporativna nekultura, sirovost nešto sasvim normalno.
Kako to promijeniti?
Ulaganjem u dionička društva koja cijene ulagače.
Ako mene netko želi prevariti, nema ni zakona ni strategije koji će meni pomoći da me on ne prevari.
Na ZSE vjerojatno postoje dvije-tri dionice čiji nas uprave/vlasnici žele. Ali to je daleko premalo u odnosu na onih preostalih 97 društava kojima para ide na uši jer ste kupili njihove dionice.
-
Mintz se malo hvali svojim predviđanjima i track recordom, do sutra nudi mjesec dana svog servisa za 99$ + PDV i najavljuje pošteno dizanje regularne cijene na 999$ + PDV mjesečno za svoj servis.
-
Sad sam tek naletio na ovu temu, pa gdje je cijelog mog života? Čestitke Kicanu i brajakici, samo da ovo okačim ovdje.
-
Ne bih htio biti zloguki prorok, ali krug dokapitalizacije koji je proveden i u kojemu je TNPL dobila svoje mjesto, proveden je bez vlasnika kontrolnog paketa, a kamoli vlasnika većinskog paketa, odnosno paketa većeg od 75%. Ako netko ima volje, sasvim sigurno ima i načina da se riješi malih dioničara.