1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. lebowski

Posts by lebowski

• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 66
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• lebowski
    • May 2, 2023 at 6:01 PM
    Quote from stipe_Cro
    Quote from lebowski

STNG objavio rezultat prema očekivanjima, odmah 7% dolje. Kompletan sektor pada, od kontejnera preko dry bulka do tankera. Ali brodari su takvi, današnja očekivanja su da će recenzija biti najveća ikad u povijesti svemira, sutra već možda netko procijeni da recenziju opće neće biti.

Misliš EPS 5 % bolji od očekivanja? Poduplana divka (iako stvarno mala) i novi buyback.

Nagrađeno padom od 8 %, vjerujem zbog pada cijene nafte.

Da, sad vidim da su rezultati bolji od očekivanja. :)
    Pun sam ko čep STNG-a, a što je najgore, nisam nervozan. To bi moglo značiti da pad nije gotov.

• lebowski
    • May 2, 2023 at 5:24 PM
    Quote from zlocesti

Scorpio 7,4% dolje

NMM 4%

Počeo svjetski rat ?

Što se zbiva ?

STNG objavio rezultat prema očekivanjima, odmah 7% dolje. Kompletan sektor pada, od kontejnera preko dry bulka do tankera. Ali brodari su takvi, današnja očekivanja su da će recenzija biti najveća ikad u povijesti svemira, sutra već možda netko procijeni da recenziju opće neće biti.

• VART (Varteks d.d.)

• lebowski
    • April 5, 2023 at 6:42 AM

Reklo bi se da je gospodin parking vehicle za nekog iz sfere nekretnina.

• Birtija

• lebowski
    • March 26, 2023 at 5:45 PM
    Quote from ivan0003
    Quote from Normani

Ovako ili onako, turizam je u usponu tako da će u narednom razdoblju biti dobre zarade.

P. S. Čitaj temu o turizmu pod "stručne rasprave", sve u plusu.

Kolega, na moru zivim ljetne godisnje praznike vec 18 godina i radim iz gusta sa djecom na otoku krku od 2018. Otkad mi to kripto dozvoli.. vidim ja taj nas turizam kako raste, kako je palacinka i dalje jedino i najbolje sto se nudi na Rivi s nogu, poskupila sa 8 na 35kn i vidim ja taj napredak i lijepe nove smart kante za smece kupljene eu novcem od eu. Napredak. A manje volumenom nego one prije pa smeca svuda oko kante. Ko most. Ponos nas. Kraj nase mostogradnje napravili ga kinezi s parama od eu.. sve se interpretira pozitivno za turizam, sve je to napredak i rast ce to, sigurno jos ali usluzni sektor kad pukne pod pravom krizom ijao..

Ne vjerujem u nas turizam, predugo ga gledam, na staklenim je nogama..

Znači, vidiš da se palačinka prodaje po 35 kn, ali ne vjeruješ u turizam? Zanimljivo.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• lebowski
    • March 20, 2023 at 9:12 AM

Naravno da svaki oblik ulaganja ima svoj downside, da nema, nitko ne bi ulagao. Kod Optime je downside bio taj što je nije htio nitko osim Tele2, a svi smo mislili da će bit strašna bitka.
    Ako upadnemo ponovno u 2008. godinu, godinu kad su se rušili temelji bankarstva, a bankari spavali u šatorima jer su ostali bez kuća, naravno da će se osjetiti i u svakom obliku ulaganja. I s te strane sve je debelo precijenjeno sljedećih 20 godina.

A ako se to ne dogodi, tankeri su jeftini. ^^

• lebowski
    • March 20, 2023 at 8:49 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from lebowski

Evo, čak su i novinari Slobodne skužili FIAT PONZI bankarski sistem. Sad svi idemo u najsigurniju valutu na svijetu...

Bitcoin!

Ajmo sljedeći...

kolega @ivan0003 ti je lijepo objasnio šta se trenutno na BTC-u događa, a trenutno se slična stvar i na dionicama "mete pod tepih".

cijela poanta je jesi li za stolom gdje se odlučuje i miješaju i dijele karte.

ja znam da nisam, pa se trenutno i sa svojim novcem tako i ponašam 🤷

Sve je stvar povjerenja. Ako misliš da je kompletan bankarski sustav ponzi, onda stvarno nemaš razloga ulagati u bilo kakav oblik ulaganja. Bankarstvo je temelj svih temelja, bez bankarstva možemo razmjenjivati koze za jaja.

• lebowski
    • March 20, 2023 at 8:28 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from havi

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…suisse-15317083

Ak nekog zanima...

Bife je pametan čovik

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis…a-shema-1274129

tko zna šta traži, ima u članku jedna ključna brojka koja se odnosi na banke (ali i mirovince) koja je dovoljna se i kod nas "knjige izravnaju".

a ja, niti imam info kakva je stvarna situacija, niti na išta mogu utjecati, a vjerujem da će baš onaj koji ima i može prvi pokrenuti "lavinu" kad ocjeni da mu je tajming "odgovarajući" 🤷

Display More

Evo, čak su i novinari Slobodne skužili FIAT PONZI bankarski sistem. Sad svi idemo u najsigurniju valutu na svijetu...

Bitcoin!

Ajmo sljedeći...

• DRY BULK

• lebowski
    • March 17, 2023 at 9:11 AM
    Quote from BudFox

U zadnje vrijeme strane dry bulk dionice dosta padaju nakon izvješća za Q1, evo

danas rock solid PANL -10% na 5,43$, a još prije par dana je bio na 7$. Vani ako ne

prodaš dionicu na vrijeme piši kući propalo.

Sada vidim da i ostali padaju, DSX -2,83% na 3,77$, a EGLE je još nedavno bio na 65$,

a sada je na 46$

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Display More

EGLE je upravo Mintz stavio na svoju listu pickova. Prije toga je shortao SBLK na čini mi se 20% višoj cijeni nego što je sad.

• lebowski
    • March 14, 2023 at 3:21 PM
    Quote from emil

brodari lijepo potegnuli :D

jedino SHIP ode 10% u minus. ne pratim pa nemam pojma zasto- valjda je divka bila:D

Objavili su q4, ugovorili (očekivano) slab TCE za q1

• lebowski
    • March 13, 2023 at 12:25 PM
    Quote from StatusQuo

Evo nam i zim-a

ZIM Integrated Shipping Services press release (NYSE:ZIM Q4 GAAP EPS of $3.44 beats by $1.23. Revenue of $2.19B (-36.9% Y/Y) beats by $100M. Adjusted EBITDA for the fourth quarter was $973 million, a year-over-year decrease of 59%;

2023 Guidance: In 2023, the Company expects to generate Adjusted EBITDA of between $1.8 billion and $2.2 billion and Adjusted EBIT of between $100 to $500 million.

ZIM Integrated Shipping Services (NYSE:ZIM) declares $6.40/share quarterly dividend, or ~$769M.

30% dividende pa sad kako valuirat ovu dionicu, s negativnim trendom ;(

Jedan od načina za evaluaciju je taj da imaju 40$ keša, nemaju dugova i sljedeću godinu očekuju da će proći bez gubitka. Ja je više nemam, ali drago mi je vidjet ovakve rezultate.

• lebowski
    • March 12, 2023 at 8:20 PM
    Quote from BudFox
    Quote from LodeRunner

https://www.bundesbank.de/en/tasks/banki…e-scheme-622738

Ali osiguranje depozita, bar mislim, vrijedi samo za državljane te države, ne za strance, bez obzira na EU

Osiguranje depozita vrijedi za depozit, bez obzira tko ga je stavio.

• Nekretnine opcenito u HR

• lebowski
    • March 10, 2023 at 3:41 PM
    Quote from Manu

Neželjene posljedice već imamo. A to su 400 000 stanovnika manje i 120 000 nekretnina više u 10g koje sada kupuju stranci. Ne znam koje bi posljedice mogle biti gore od ovih. Ako bi porez na nekretnine rasteretio porezna davanja 2m zaposlenih i opteretio imovinu možda 200 000 vlasnika onda bi većina trebala biti na dobitku.

Meni je ta priča sa strancima malo čudna, mislim, definicija stranca sama po sebi. Pogotovo kad vidim britanskog premijera. Hoću reći, kakav li je tek tamo hadeze bio na vlasti.

• lebowski
    • March 10, 2023 at 9:18 AM
    Quote from my moon
    Quote from my moon

Osim nonfarme pametniji očekuju i izvješće "growth in construction".

Tako pročito.

https://finance.yahoo.com/news/construct…-183911607.html

znači svi ćemo imati aplikaciju i AI će nam trgovati.

Tako će konačno doći do raspodijele dioničkih dobara među svima i sve će se svesti na fundamente, tj krivulje će se zaravnati.

extra prihodi moći će se ostvarivati samo van dioničkog tržišta, dakle beton i dakako bitkojin.

Display More

Ma ne, crtat će AI kuće, gradit će ih roboti. A ljudska rasa bit će kao... Ma neću da će biti poput Dalmatinaca koji se bave turizmom. To će biti taj dan... :P :P

• lebowski
    • March 10, 2023 at 9:08 AM
    Quote from StatusQuo
    Quote from lebowski

Shitcoin mislim da je izraz za takve dionice, a Angeliki redovito razočarava dioničare, pa je tako vjerojatno bilo i ovaj put.

Rezultati su danas bili Nm koji su koliko sam primjetio cak bili i dobri s obzirom da je od Nm ostao samo navios logystics, cijena je cak u jednom trenutku otvorila s gapom gore radi rezultata ali onda je opci sentiment zahvatio rasprodaju svugdi, jos drzim tankere mozda je vrijeme da ih se rijesim ali se kao ne dam ocekujem jos malo vise, ne zna jel to pametno s obzirom na trenutne valuacije

Razumno je uzeti profite koji sigurno nisu bili mali na tankerima, ali ovi poremećaji trgovinskih puteva uslijed sankcija su za taj sektor fantastični. Ako je ovo samo korekcija S&P-a i ostalih nabrijanih indeksa, nikom ništa. A ako je neki doom scenarij globalne oštre recesije onda smo svi skupa doviđorno. Ali trenutne vozarine u tankerskom sektoru jako vuku na zlatne godine, knjiga narudžbi je nikakva do 2026., a da ove razne eko-skraćenice EEXI i whatever i ne spominjemo. Po nekim procjenama, 12% veći ton-miles bi trebao biti zbog Rusije, ne znam više jel u crude ili productima ili oboje.
    Čak i Mintz sad spominje riječ supercycle, a on je inače dosta konzervativan prema tankerima. Mislim, slično je bilo i s dry bulkom prije godinu dana pa je Kina kihnula. Ali sad se Kina budi. Jako puno toga govori u prilog tankerima, a jako puno govori i u prilog prenapuhanim indeksima. I opet, za razliku od nas, strani brodari (ili barem neki od njih) znaju koristiti buyback.

Quote from looserst
    Quote from my moon

Osim nonfarme pametniji očekuju i izvješće "growth in construction".

Tako pročito.

https://finance.yahoo.com/news/construct…-183911607.html

Nevjerojatno je šta su sve njima indikatori.

Sad dakle ako padnu construction jobs dobro je jer misle da će FED pivotirat. Ali ako padnu isti ti construction jobs loše je i imamo recesiju za 3 mjeseca jer su construction jobs rani indikator recesije :/

Ovo je luđe nego skupština dinama

Display More

Pa nije. Pad construction jobsa bi bio fantastičan, a blaga recesija idealna. Ako ne padnu, to će izazvati paniku. :)

• lebowski
    • March 9, 2023 at 8:21 PM
    Quote from mikromakrto

Koji klinac bi Austrijanac, ako može sa svojom mirovinom pokriti troškove života, selio živjeti u Hrvatsku?

Ne postoji segment života koji je u Hrvatskoj bolji nego u Austriji. Bajke o xy sunčanih sati na nekom udaljenom otoku možeš prodavati samo na nekom turističkom sajmu; u stvarnosti radi se o mjestima koja su 10 mjeseci godišnje prazna, bez ljudi i sadržaja, gdje mnogo toga ovisi o trajektu.

Naravno, puno je ljudi koji vole i takav život, sam ih znam nekoliko. Ali da će horde europskih penzionera hrliti kod nas i kupovati nekretnine, ne vjerujem.

S druge strane, hrpa norveških penzionera provodi zime na Ibizi, kao i engleskih u Varni, gdje postoje njihovi umirovljenički domovi koji im osiguravaju sve od A do Z. Pa i Ž.

To je potpuno drugačiji koncept od ovoga da sami kupuju nekretnine.

Pa ako njegov šiling ovdje vrijedi dva šilinga, onda si ovdje može priuštiti duplo više nego u Austriji. Znači, može mu se dupe prati dvaput dnevno, a ne samo jednom. Za početak. Da ne govorimo o tome da može pojest dvije paštete, a ne jednu. Može jednu pojest, a jednu bacit ako mu se prohtije.

• lebowski
    • March 9, 2023 at 8:16 PM
    Quote from BudFox
    Quote from lebowski

Nekakva je korekcija na svim brodarima, ali kao da ponajviše zahvaća dry bulk. Proljetni pljusak, reklo bi se. Mintz kaže da dry bulk pada jer je rastao prebrzo, ali tu teoriju kvari pad kontejnera i tankera i plinaša.

Bome dobro okinulo (NM čak -16,5%), zna li tko razlog :?:

Shitcoin mislim da je izraz za takve dionice, a Angeliki redovito razočarava dioničare, pa je tako vjerojatno bilo i ovaj put.

• lebowski
    • March 9, 2023 at 7:14 PM

Nekakva je korekcija na svim brodarima, ali kao da ponajviše zahvaća dry bulk. Proljetni pljusak, reklo bi se. Mintz kaže da dry bulk pada jer je rastao prebrzo, ali tu teoriju kvari pad kontejnera i tankera i plinaša.

• lebowski
    • March 9, 2023 at 7:12 PM
    Quote from Shogun

Kolege, zadnjih 10+ godina kamatna stopa duga je bila oko 0%. U slijedecih par godina bit ce preko 5%. Po mom misljenju, krece zamiranje trzista a potom pad koji ce nadam se i mladjima omoguciti kupnju stana, naravno tko se usudi ici u rizik....

Kamatna stopa svakako imma utjecaja na tržište, ali mislim da taj utjecaj nije presudan. Odnosno, postoje i drugi utjecaji. Ako ćemo gledati dostupnost građevinskih tvrtki i radnika u Hrvatskoj, meni se čini da to ne postoji. Država se sjetila u tri mjeseca potrošit milijarde iz Fonda solidarnosti, građevinci grade zgrade i dalje, a onda nas tek čekaju milijarde iz NPOO-a.
    Nadalje, razlika u cijenama između Hrvatske i sličnih država postaje sve manje, što je logično jer smo u šengenu i imamo EU.
    Moj je dojam da umirovljeni Austrijanac u Hrvatskoj može kupiti zemljište i zagraditi kuću nekoliko puta jeftinije nego u Austriji, i imati kućnu pomoć nekoliko puta jeftinije nego u Austriji.
    Usto, ako se cijene nekretnina smanje, a prosječne plaće povećavaju, dolazimo do multiplikacije. Ali mislim da je kod nas još uvijek potražnja bitno veća od ponude. Ne kažem da mislim da će cijene i dalje rasti, ali mislim da neće padati. Barem ne tako brzo ili naglo. Ne bi bilo loše da počnu padati, dapače.

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• lebowski
    • March 6, 2023 at 8:13 AM
    Quote from vodoinstalater
    Quote from Junius

Znaš što...mene je stah da burza ne okrene smjer, dok čekam u dionici koja bi trebala tek odraditi rast po svim parametrima, ali iz nekog razloga nije. I onda si hebao ježa. Em si propustio rast, em si pobrao gubitak.

Upravo je ADRIS takva dionica. Za nas koji smo već u poodmaklim godinama tu nema kruha. Osim toga krajnje je vrijeme da se državi postavi pitanje zbog čega još uvijek ne stavlja na prodaju 1/3 CROSa? Ovakva situacija izvlačenja novca iz državne tvrtke i način raspolaganja tim novcem ide isključivo u prilog AV i njegovoj svojti. Dokle....vidi li to ova Vlada ili namjerno zatvara oči.

Izvlačenja novca iz državne firme? Nakon što ju je preuzeo ADRS? Pa čitav CROS, kad je bio u vlasništvu države, nije mogao prebaciti 160 milja kuna zarade godišnje.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• lebowski
    • March 1, 2023 at 12:05 PM
    Quote from Marsonia

Što mislite, hoće CERP pomalo rušiti cijenu da ubrza prodaju ili ju držati na trenutnim razinama? Sumnjam da će se baš puno pomicati na gore.

Mislim da će CERP raditi ono što mu najbolje ide - ništa.

• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 66
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt