1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. karlo

Posts by karlo

• SPAN (SPAN d.d.)

• karlo
    • May 29, 2024 at 1:47 PM
    Quote from LeoNT

To je standardni all-hands meeting.

Veće IT firme to standardno imaju i standardno se pitanja smiju postavljati.

Bilo bi zanimljivije čuti ŠTO se pitalo i odgovoralo, barem stvari koje ne spadaju pod poslovne tajne. Mcvily77 ?

Da, tako je bilo i u ERNTu, al to uglavnom bude oprezna prica s puno možda, vjerojatno itd...

A i zaposlenike uglavnom zanimaju povišice pa su pitanja uglavnom u tom smjeru

• Aktualno (vijesti)

• karlo
    • April 8, 2024 at 1:03 PM
    Quote from Paulie

Socijalizam u glavama ovih ljudi je došao do razmjera teže kliničke slike. Koliko su uplatili u mirovinsko osiguranje dok su studirali ? Na osnovu čega bi se to priznavalo u radni staž ? Tko bi to platio ?

ja kao još uvijek student, radim preko studentkog ugovora u struci, i ja se to pitam... nema smisla studiranje računati pod staž jer studiranje nije obvezno...

a niti rad preko studentskog ugovora (iako uplacivamo u 1. mirovinski 5%) jer radimo na satnicu a ne na mjesecnu placu, a i imamo neke druge benefite (besplatno zdravstveno, neoporeziva se plaća do 10k godišnje)

rad preko studentskog ugovora generalno služi kao džeparac za vrijeme studija, a ne da bi se zaradili neki novci...

računanje staža za studente bi potaklo duže studiranje, jer ja prvi bi radio preko studentskog ugovora do kraja života kad bi mi se počelo to računat pod staž za mirovinu, i ovako mi studenti imamo i više nego dovoljno benificija

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• karlo
    • March 8, 2024 at 12:40 PM

Meni na IBKR-u i na trading212 uzmu poreza koliko bi i da sam državljanin te države...

Dosad sam primio iz Njemačke i Italije dividendu i uzeli su prije isplate 26.375% (čak su mi uzeli i za Solidaritätszuschlag u Njem) odnosno 26% za Italiju... ne znam zašto se nije primijenio ugovor o izbjegavanju dvostukog oporezivanja...

Tražio sam na internetu, ali većina ljudi prima dividende iz USA, pa ako neko zna što trebam napravit?

Pitao sam i support na Trading212, ali nisu bili od neke pomoći...

• SPAN (SPAN d.d.)

• karlo
    • March 6, 2024 at 8:30 AM
    Quote from LeoNT
    Quote from nenad

IT tržište će izgledati znatno drugačije već kroz dvije godine. Gomilanje juniora koje treba učiti je trenutno promašaj epskih razmjera. Kvalitetni seniori i sve veća automatizacija i AI su budućnost. Vrlo bliska budućnost.

Ne znam radite li i koliko dugo u ITu. Ja evo već preko 20 godina.

IT tržiše se stalno mijenja i raste.

I juniora i seniora će uvijek trebati.

Dapače, može se reći da juniori sa novim idejama, energijom i pogledom na svijet donose osvježenje u tvrtku. Često se dogodi i da juniori uče nove stvari koje nitko u firmi još ne poznaje.

I juniori i seniori imaju svoje uloge i uvijek će i imati.

Sa druge strane, ne mozes dobiti velike projekte ako nemaš ljude.

Da, evo ja sam junior, i zapošljavanje juniora im se nekad isplati jer zašto plaćat seniora 20/30tak eura sat kad taj neki task/posao koji može obavit junior kojeg plate brutno 8ipo eura jer radi preko studentskog ugovora...

• Brokeri i brokerske naknade

• karlo
    • February 1, 2024 at 3:30 PM
    Quote from admiralstock

Nisam znao da ne smijem slati promotivni kod. Ispričavam se.

Evo komentar je malo promjenjen.

Gledam na brokerskoj kući Trading212 kamata na mađarsku forintu na štednju je 7%. Dok je na euro 4,2%. Čak se isplati uplatiti eure i konvertirati ih u forinte za 0,7% provizije (toliko uzimaju) i štedjeti u forintama i kada završi štednja vratiti ponovno u eure za 0,7% provizije. Više se dobije nego držati novac u eurima.
    Puno je veća razlika u zaradi nego troškovi konverzije. Ovo naravno pod uvjetom da se ne trguje nego da se novac drži na računu.

Nije sve u kamati.... Nisu bankari toliki ludi... Na kraju možda ispadne da je najbolje bilo u švicarcima štedit iako je kamata ispod 2% posto. Zašto? Jer će valuta jačat i na kraju ćeš više zaradit na razlici tečaja nego na kamati...

Isto tako je kamata 7 posto, dns za 1 euro dobiješ cca 400 forinti, a zbog mađarske ekonomije forinta oslabi i pola godine će ti trebati 600 forinti za 1 euro....

Još ćeš na kraju možda biti u minusu iako si dobivao 7 posto kamate

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• karlo
    • January 19, 2024 at 10:07 AM
    Quote from ejovrh

Jedno pitanje, pošto to ne kužim nikako čemu to služi...

Svako jutro, kad krene otvaranje burze netko stavlja nalog prodaje 10800 dionica Zabe na cijenu cca. "najniža+0,50€" i sklanja ih u 9:29:59 prije otvaranja trgovanja... Svaki dan ista cifra dionica po istom paternu.

Trenutno je oko 74000 dionica na prodajnoj strani i onda spadne na "standardnih" oko 63000, ali to se ponavlja zadnjih 20ak dana sigurno, možda i duže

je li to manipulacija tržištem?

https://zse-blog.info/borba-protiv-m…poraba-trzista/

Uslojavanje i zavaravanje“ (eng. layerning and spoofing), kod kojeg je karakteristično izlaganje naloga na jednoj strani (primjerice kupovnoj) bez namjere da ih se izvrši, odnosno kako bi se stvorio privid potražnje za financijskim instrumentom, dok isti ulagatelj izvršava suprotnu transakciju (u ovom slučaju prodajnu), te odmah po izvršavanju prodajne transakcije briše kupovne naloge kojima je stvorio privid na strani potražnje.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• karlo
    • November 29, 2023 at 1:06 PM

Imam ja od 13.03.2023, javite se privatno

• Birtija

• karlo
    • October 9, 2023 at 9:59 PM
    Quote from Junius
    Quote from emil

i sta onda smiju ubijat djecu i zene?

Što, trebalo bi pustiti Hamasovce da teroriziraju Izraelce, jer se skrivaju iz civila( koji ih usput i podržavaju)??? Tako kao vi su razmišljali i oni na rave partyu, pa su ih Hamasovci posmicali kao pseta ni krive ni dužne. Otvori se humanitarni koridor prema Egiptu, kome ne paše Hamas neka ode, dok ne završi sve.

Kad sam vidio kako čovjeku sjeku glavu motikom, nema što sa takvima pričat, osim preko čeličnih cijevi.

pogledaj:

Timeline of the Israeli–Palestinian conflict in 2023 - Wikipedia

August 4, pa august 1, 7 july... i sve ostale...

Vecina ubijenih su palestinci, ima dosta djece i maloljetnika ubijani za vrijeme izraelakih racija...

Izraelci neprestano maltretiraju taj narod Palestinski samo o tom se ne piše jer znamo tko drži medije, isti oni koji i 30tih prošlog stoljeća

Zar nije ratni zločin zbog kojeg bi trebao odgovarati u den Haagu (ne)selektivno granatiranje civilnih objekata?

To što rade Židovi je etničko čiščenje

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• karlo
    • June 29, 2023 at 11:42 PM
    Quote from darac11
    Quote from zdenkic

kupujem ht dionice

ponude u imbox

pozz

Pa imaš ih na ZSE koliko hočeš! Pa barem je HT uvijek bio likvidn, stabilan i s malim spredom! 🤔

Ma zajebava il kako bi neki rekli "trola"...

• Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

• karlo
    • June 12, 2023 at 11:22 PM

ja sam na IBKR-u dobio dividendu iz Italije i iz Njemačke, ali bila je umanjena za njihov porez 26% odnosno 25% (cak +5% onaj famozni Abgeltungsteuer)....

Kako se vama primjenjuju ugovori, je li trebam nešto slat IBKR-u ili?

• Birtija

• karlo
    • April 26, 2023 at 10:37 AM
    Quote from Normani
    Quote from verdi

To je zato jer... (...)

Nisam shvatio tko ne zna da se ne kaže "zato jer", kao što u međuvremenu govori 90% građana uključujući i pojedine profesore hrvatskog jezika, već "zato što". Pernar ili ChatGTP? Ili obojica?

Imaš na Pernarovom Telegramu objavljeno. On je pitao i dobio odgovor na engleskom.

Pitanje je bilo:" Is there enough Money in the world to pay off all debts"

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• karlo
    • March 20, 2023 at 5:26 PM
    Quote from zdenkic

nego razmisljam danas dal ce mi propast pbz zaba, pa pogledao unicredit, i vidim lijepa divka od 6%, a intesa 7%

znam da je malo glupo uzet dionicu maticne kada imam zabu, ali divka mi je primamljiva

misljenja?

Ja uzea, bas zato jer imam zabu i znam da ce maticna firma dobit dobru divku, ipak imaju 95%...

• Kako izgleda postupak prodaje obveznica?

• karlo
    • March 17, 2023 at 4:19 PM

auuu, trebaš se registrirat kod nekog od brokera i preko njega prodat obveznice na Zagrebačkoj burzi.

Popis članova, tj brokera preko kojih možeš trgovati na Zagrebačkoj burzi.

Nisam siguran, ali mislim da bi to ovako izgledalo:

Otvoriš račun u nekog brokera i onda kod njih registrirač te obveznice, i onda zadaš nalog za prodaju...

Ne znam bili ja to radio, ako mi novac ne bi bio baš potreban jer bi mogao biti u minusu pogotovo ako računaš proviziju brokera...

Cjenik agram brokera ti je: po transakciji -> 3,58 EUR + 0,27% vrijednosti transakcije

Nisan nikad imao ni trgovao s obveznicama pa uzmi ovo s rezervom (ovo nije financijski savjet, nisam stučnjak), zadnji put sam registrirao dionice kraša kad je bila dokapitalizacija, ali ne sjećam se kako je točno išla procedura registracije dionica

• Ulaganje u obveznice

• karlo
    • February 22, 2023 at 7:23 PM
    Quote from Vule
    Quote from Junius

ljudi ne idite u banke upisivati, sve se može preko mobilnog bankarstva, u 2-3 klika sve gotovo...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

u pbz mobilnom nemoze

Jesu li barem ponudili obrazac koji se ispunjava da ga ne trebam na šalteru, nego doma i dodem na salter s vec popunjenim obrascem, ustedim i sebi i svim drugima vrijeme?

• Porezi i porezni sustav u RH - općenito

• karlo
    • September 27, 2022 at 2:45 AM

Ako kupin dionice na taljanskoj burzi (taljanska kompanija) i kad mi isplati dividendu za koju je već plačen porez u Italiji (msn da je 15%),

je li trebam to u hrvatskoj prijavljivat, ukoliko ne želim dobiti povrat poreza?

Mislim da imam pravo povrata preplačenog poreza jer je ovdje 10%+prirez, ali nisam siguran?

I gdje mogu to pitat poreznu?

https://pisitenam.porezna-uprava.hr/ tu ili ima nešto bolje?

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• karlo
    • September 10, 2022 at 7:13 PM

triba nac nekog rusa koji radi ili je radio u nekoj od tih tvornica u rusiji...

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• karlo
    • July 24, 2022 at 10:45 PM
    Quote from emil

S druge strane sankcije sigurno nisu bezazlene kako neki pokusavaju to prikazat i protekom vremena ce urusit rusko gospodarstvo al je pitanje dal ce ukrajina izdrzat do tog trenutka:

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…objedi-15226583

Nisu bezlazlene ali

neće.

Neće sankcije urušit Rusiju.

Dok god Kina, Indija, cijela Afrika, južna amerika, bliski istok ne uvedu sankcije.

To je više od trecine svjetkog gospodarstva.

Uvoz u Rusiju je drastično smanjen, a izvov puno manje.

Ovo je dugoročno dobro za Rusiju jer neće više uvozit Visa, Coca-cola, MCD...

Dugoročno će se razviti. jer će razvijeti i razvijaju svoje proizvode, zapošljavati ljude, a oni što im fali uvest iz Kine, Indije, Juzne Amerike, Afrike...

LOŠA/TEŠKA VREMENA STVARAJU DOBRE GENERACIJE...

• IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

• karlo
    • July 22, 2022 at 6:39 PM
    Quote from Muzakus
    Quote from havi

https://eho.zse.hr/fileadmin/trad…e76bcf116d9.pdf

Papa Istarska bankica.

Da li je to na skupštini izglasano? Ili može uprava to odlučiti? Zar im je preskupo biti na burzi? Ili je nešto drugo razlog?

Mislim da nije delist, nego neće biti član burze u smislu kao brokerksa kuća. Neće više biti broker, al dionica ostaje na burzi

• Porez na kapitalnu dobit

• karlo
    • June 7, 2022 at 12:58 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from karlo

Je li ima netko ovdje na forumu da je mlađi od 30 ili da je na račun nečeg drugog otvario pravo povrat poreza?

Nije mi još uvijek došla nikakva obavijest (na egrađani/poštom) niti uplata povrata poreza?

Zadnje dvije godine mi je uvijek došlo u svibnju, obavijest i uplata poreza...

Radi se samo o porezu na dividende. Drugih poreza nisam imao...

Je li i drugima kasne ili?

Ako si imao samo porez na dividendu zasto bi ti onda dosao povrat poreza ?

Display More

Zadnje dvije godine sam dobio povrat poreza jer sam mlađi od 30 godina... moguće da je to bilo zbog rada na student servisu ili nešto slično, a ne zbog dividende...

jer mlađi od 25 godina imamaju pravo 100% povrata poreza, 26-30 godina imaju pravo 50% povrata poreza

Morat ću to sam malo više istražit, svakako hvala na odgovoru. moguće da je povrat samo poreza na dohodak...

• Porez na kapitalnu dobit

• karlo
    • June 7, 2022 at 12:46 PM

Je li ima netko ovdje na forumu da je mlađi od 30 ili da je na račun nečeg drugog otvario pravo povrat poreza?

Nije mi još uvijek došla nikakva obavijest (na egrađani/poštom) niti uplata povrata poreza?

Zadnje dvije godine mi je uvijek došlo u svibnju, obavijest i uplata poreza...

Radi se samo o porezu na dividende. Drugih poreza nisam imao...

Je li i drugima kasne ili?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt