1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. mikromakrto

Posts by mikromakrto

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• mikromakrto
    • March 19, 2020 at 3:01 PM
    Quote from discover

necu prodat taman da budu po kunu

da se slucajno ne predomislim u trenutku pomracenja uma, odregistrirao sam ih

a vi? kako te? margini?

Same here... Nije mi o glavu, preživjet ću i da odu na nulu, ali mi ne bi bilo drago, niti vjerujem u to.

Ali bilo bi presmiješno da cijena ode na jednu znamenku (stvarno me više ništa ne može iznenaditi), a ovi isplate 1,20 dividende

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• mikromakrto
    • March 18, 2020 at 11:36 AM
    Quote from nascar

I da netko ima informaciju o ponudama, koliko bi realno danas mogao profitirati od toga. Ni na bidu ni na asku nema nekih velikih količina da bi se od toga moglo zaraditi ozbiljne novce. Ne vjerujem da bi netko prodavao svoj ugled za maksimalno pola milijuna kuna.

Mi smo imali premijera koji je prodao upravljačka prava u INA-i za 10 milijuna eura.

Na stranu što je to ogroman kriminal, ali upravljačka prava u takvoj i tolikoj kompaniji dati za samo 10 milijuna eura pokazuje da i "najbolji" među nama imaju jako niske cijene po kojima prodaju obraz i poštovanje

• Turističke dionice i perspektive

• mikromakrto
    • March 18, 2020 at 10:08 AM

Kako uspoređivati turistička i druga putovanja danas i prije 17 godina kada je harao SARS?

• DDJH (Đuro Đaković Holding d.d.)

• mikromakrto
    • March 17, 2020 at 8:06 PM

nula zarez nula... ĐĐ nikada nije proizvodio putničke vagone ni kompozicije, a zadnja lokomotiva je izašla iz pogona dok je još tito zemljom hodao.

• mikromakrto
    • March 16, 2020 at 2:36 PM

Zar netko može zamisliti moderni svijet bez avio prometa ili putovanja općenito, bilo u poslovne ili privatne svrhe?

Može jedino ako će se brzo razviti neki efikasniji vid prometovanja na velike udaljenosti, ali mislim da smo još daleko od toga.

Do kad će ovo ludilo trajati, nitko ne zna. Ali sigurno će poslije njega svijet ići naprijed još većim koracima, kao što je išao i poslije svjetskih ratova, velikih ekonomskih kriza, prirodnih katastrofa...

• mikromakrto
    • March 15, 2020 at 12:48 AM
    Quote from StatusQuo

Imas skroz krivu percepciju usporedjujes tezinu corone s drugim stvarima a uopce ne uzimas u obzir da je ta statistika takva radi pustih mjera sprijecavanja prenosenja i karantene, kada bi izbacio taj faktor dosao bi do zastrasujuce statistike u konacnici

Pa naravno da je to rezultat karantena i drugih mjera, pa nećemo sjedit i čekat da vidimo što će napravit nego se boriti protiv toga.

Na isti način se nekada borilo protiv mnogih drugih virusnih infekcija, uključujući gripu. Danas imamo cjepiva, koja su daleko od idealnih jer nitko ne može 100% reći koji će se soj pojaviti koje godine, pa su osmišljena četverovalentna cjepiva. Tako će uskoro biti i za koronu. To tada, karantene su najbezbolnije rješenje.

Ako se virus ponaša imalo kao drugi virusi, za očekivati je smirenje s dolaskom toplijeg vremena, ali ne mora biti 100%. Kako god da se okrene, ljudi će se prilagoditi. Kao što smo se prilagodili na puno toplije vrijeme nego je bilo prije 30 godina, na potpuno drugačiju hranu, radne navike i mnoge druge stvari koje današnje generacije uzimaju zdravo za gotovo, a prije samo 30 godina su bile nezamislive. I već kroz koji mjesec nikoga neće brinuti korona.

Kao što nas više ne brinu zika virus ili ebola radi kojih smo se tresle prošlih godina. Ljudi masovno putuju u Izrael koji je u permanentnom ratnom sukobu od 1948., odlaze u Černobil koji ne treba ni objašnjavati, sjevernu Afriku gdje se vlast nasilno smjenjuje po par-nepar sistemu... A gdje neće u mirnu Hrvatsku, koja je u srcu Europe i nudi (skoro) sve što ti treba.

Malo optimizma ljudi. Pobjedili smo mi i puno veće prijetnje, gdje nećemo ovo

• mikromakrto
    • March 14, 2020 at 11:22 PM

Teške riječi i brojke padaju, a sve zbog bolesti kojom je trenutno u svijetu zaraženo 75 tisuća ljudi, odnosno 0,001% svjetske populacije, a umrlo je manje od šest tisuća ljudi. Ako ćemo to aproksimirati na RH, to bi značilo 40 bolesnih (trenutno ih imamo 36) i troje umrlih. Ako nam gospodarstvo zemlje ovisi o troje umrlih i 40 bolesnih, onda bi se trebali zapitati što ćemo s alkoholom i drogama, padovima sa skela, strujom, ilegalnim oružjem, obiteljskim nasiljem, etc. jer sve te stvari godišnje u Hrvatskoj, a i cijelome svijetu, ubiju ili osakate nekoliko tisuća puta više ljudi.

Ovo je novi virus i pošto još nije do kraja poznato koja su mu svojstva i slabe točke, protiv njega se bori metodama starima preko 500 godina, kroz blaži ili teži oblik karantene i de facto ga se pušta da se ispuše, što smo mogli vidjeti i na slučaju blizanaca u ZG koji su ozdravili. Doslovno su ležali u bolnici dok nisu postali negativni na testiranju. Zbog mnogih nepoznanica oko virusa, izaziva i strah među ljudima. Koliko je taj strah opravdan, neka svatko odluči za sebe. Osobno, ovo je sve pretjerano. Oprezan treba biti (uvijek), ali apsolutno je nepotrebno tovarenje tonama brašna i ulja. Zasigurno su i mediji, možda u najboljoj namjeri, pridonijeli panici, kao i društvene mreže putem kojih se šire glupe priče "iz prve ruke".

Nije ni malo čudno što su Kina i Italija najpogođenije ovim virusom. Dok se Kini može "oprostiti" dio propusta pošto prvih nekoliko tjedana nisu imali pojma s čime se bave, Talijani su u potpunosti zakazali, na svim razinama. Dodatno, sjever Italije je industrijski najzagađeniji dio Europe, što je očito pogodovalo razvoju virusa, kao i u Kini. Prigodno, sve bazne stanice na sjeveru Italije su trenutno ugašene: https://waqi.info/hr/#/c/42.086/11.414/4.3z

Ovo što rade kod nas Beroš i Markotić su stvarno svjetski primjeri kako upravljati u kriznim situacijama. To će se sigurno reflektirati i u bržem okončanju epidemije kod nas ili barem upravljanim kretanjem virusa. Ako se dogodi kataklizma, i turista bude 50% manje (a neće), to je opet 10-11 milijuna turista. A oni će birati kvalitetu, sigurno se neće gurati u apartmančiću iznad magistrale da bi osjetili "mediteran kakav je nekad bio".

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• mikromakrto
    • March 13, 2020 at 2:43 PM

12 dionica s više od milijun kuna prometa, a još više od sat vremena do kraja.

Ovo jako dugo nije viđeno. Vjerojatno je dio i prelijevanja iz šupljeg u prazno, ali veseli svaki pomak.

• mikromakrto
    • March 13, 2020 at 1:03 PM

Fino su napisali u objavi na burzi da druga polovica godine nosi 85% posla.

Dakle, H1=15%. Neka si svatko računa koliko će pasti H1 i kako će se to odraziti na cijelu godinu.

U najgorem slučaju, da se dogodi kataklizma s desecima tisuća mrtvih po EU, biti će nam svima potpuno svejedno koliko je neki hotel zaradio ili izgubio 2020. godine. U slučaju da iduća tri mjeseca bude velikih problema s poslovanjem, a nakon toga po starom, biti će vraćeni na razinu iz 2017. ili 2018. godine.

Sve bolje od toga, a ja sam uvjeren da će tako i biti (možda i griješim, ne bi bilo prvi puta) da ćemo za već za Uskrs svi na ovu priču gledati kao na lanjski snijeg

• mikromakrto
    • March 13, 2020 at 9:35 AM

+ (plus) na otvaranju...

što bi rekao mamić: "ja sam mislio da sanjam!"

• mikromakrto
    • March 12, 2020 at 11:47 AM

Isto tako je jučer i ministar turizma rekao da nam prvih 6 mjeseci nosi 27% prometa od turizma.

Neka cijeli H1 bude -30%, to je na godišnjoj razini -8% što nas vraća gdje, na 2017 ili 2018 kada smo pričali kako su to bile fantastične i neponovljive sezone.

Ma neka pad bude na godišnjoj razini i -15%, koliko je onda realno da Valamar padne ovoliko koliko je pao?

Imam dionice Valamara, kupio sam jedan manji dio i neki dan po 27 i kusur, očito prerano, i ovo nije nagovor na ništa, samo moje razmišljanje.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• mikromakrto
    • March 11, 2020 at 9:56 PM
    Quote from harpun

zbilja ... koja kriza?

a da pogledate kroz prozor

Ponovit ću pitanje, što se to promjenilo u poslovanju ADPL-a?

Jesu im otkazane narudžbe? Jel im dobavljači štekaju? Jel imaju problema s prodajom i naplatom? Problemi s radnom snagom?

Ako je cijeli problem ovdje, a i na masi drugih dionica, to što je cijena dionice zaronila s 200 na 150 kn pod utjecajem panike oko virusa koji ubije nekoliko tisuća puta manje ljudi nego gripa, alkohol, cigarete ili promet, onda je to super.

Stvarno ne želim zvučati patetično i prežvakavati izjave nekih velikih investitora, ali ovo je rasprodaja kakva se događa jednom u jako puno godina. I dok donekle mogu razumjeti pad na turističkim i prijevozničkim firmama, iako sam siguran da je i to pretjerano, na ostalima je apsolutno nepotrebna panika.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• mikromakrto
    • March 11, 2020 at 4:56 PM
    Quote from harpun

Znači vi svi mislite da iako je kriza tu ne treba ništa poduzimati

https://www.poslovni.hr/europska-unija…radnika-4218158

Koja kriza?

Jel im netko od kupaca otkazao narudžbe? Jel imaju hrpu nenaplaćenih potraživanja? Jel ne isplaćuju radnicima plaće?

Ili je "kriza" rezultat rasprodaje dionica gdje bivši imaoci dionica očekuju kataklizmu, a novi imaoci smirivanje situacije i rast cijene dionica?

• mikromakrto
    • March 11, 2020 at 2:08 PM

Na osnovu čega bi očekivao da će ponude biti preniske? Dva su izgledna natjecatelja na natječaju, možda se i netko treći pojavi, ali recimo da će biti samo dva. Niti jedan od njih si ne smije dozvoliti ponuditi premalo jer time gube ogroman tržišni udio, odnosno neće ga dobiti.

United ako ne kupi Optimu morat će potrošiti puno veće novce i, još gore, jako puno vremena da izrastu "samo" do razine Optime.

A1 ako ne kupi Optimu ima vrlo izgledne šanse da kroz pet godina padne s drugog na treće mjesto. Realno, njima bi bilo najbolje da Optima propadne pa bi se korisnici prebacili 50-50 kod njih i HT-a.

Ni jednima ni drugima ne odgovara da ne kupe Optimu. Naravno da se nitko neće razbacivati novcem, ali mislim se da A1 dovoljno opekao na nerealiziranoj kupnji srpskog telekoma kad su probali uštedjeti. Danas bi ponudili i puno više, ali prošla baba s kolačima.

• mikromakrto
    • March 11, 2020 at 9:59 AM

Čekaj, ako će svi veliki hotelijeri poput Valamara, Maistre, Turisthotela, Plave lagune i Blue suna propasti, što se onda može očekivati od stotina tisuća malih iznajmljivača? Jel to sad znači da slijedi rasprodaja nekretnina na Jadranu, čisto da se znam pripremiti?

• mikromakrto
    • March 10, 2020 at 10:06 AM
    Quote from sveps
    Quote from mikromakrto

I što onda kad time napumpaju cijenu kao što je Šaranović napravio?

Tehnički može kupovati tko god želi, ali lakše im je dati jednu jedinstvenu ponudu i po toj cijeni kupiti sve (ili bar veliku većinu) nego se zafkavati s kupoprodajama po lipu gore ili dolje.

Nije Šaranović plaćao Kraš po 1050 zato što je želio podijeliti pare ljudima nego zato što je bio prisiljen. Nije imao situaciju kakva je na Optimi da postoji natječaj kojim može kupiti kontrolni paket. Da je imao takvu mogućnost, mogao je svima ponuditi 600 kn dok je cijena bila 400 i svi bi mu prodali. Mislim, mogao je to napraviti i bez službenog natječaja, ali nije iz njemu poznatih razloga...

pa šta ja znam, može dio kupiti po recimo 6 prosječnoj i dati ponudu po 7. Ako mu prođe ponuda malo je uštedio, ako ne ... proda onom drugom po većoj cijeni. Ok, to može odraditi na par postotaka dionica možda pa mu je zarada kao velikom igraču kikiriki,

Po meni, na taj način se može djelovati kad nekome fali par postotaka da pređe neku granicu.

A kad netko krene od nule pa pokuša doći na burzi do 25, 50 ili više posto, to obično završi kao na Krašu gdje kupac izvisi (bar se sada tako čini).

• mikromakrto
    • March 10, 2020 at 9:30 AM
    Quote from sveps

Zainteresirane ponuđače u principu ništa ne sprečava da već sada, po ovim cijenema, kupuju na burzi?

I što onda kad time napumpaju cijenu kao što je Šaranović napravio?

Tehnički može kupovati tko god želi, ali lakše im je dati jednu jedinstvenu ponudu i po toj cijeni kupiti sve (ili bar veliku većinu) nego se zafkavati s kupoprodajama po lipu gore ili dolje.

Nije Šaranović plaćao Kraš po 1050 zato što je želio podijeliti pare ljudima nego zato što je bio prisiljen. Nije imao situaciju kakva je na Optimi da postoji natječaj kojim može kupiti kontrolni paket. Da je imao takvu mogućnost, mogao je svima ponuditi 600 kn dok je cijena bila 400 i svi bi mu prodali. Mislim, mogao je to napraviti i bez službenog natječaja, ali nije iz njemu poznatih razloga...

• mikromakrto
    • March 10, 2020 at 9:14 AM

Naravno da Egipat i drugi bilježe slučajeve, bilježi se gripa i kod nas u srpnju i kolovozu po nekoliko slučajeva. Poanta je u tome da visoke temperature pozitivno djeluju protiv masovnog širenja virusnih infekcija. Kao u reklami za deterdžente, ubijaju 99% bakterija...

Korona je, gledajući na generalnoj razini, jako opasna za kronične, respiratorne i onkološke bolesnike. Za koje je opasna i gripa i prehlada i propuh i alkohol i cigarete i još mnogo toga što svakodnevno koristimo. Za cijelo ostalo pučanstvo je jednako opasna kao i sezonska gripa - max 15 dana ležanja uz ponekad povišenu temperaturu.

U ovoj sezoni gripe, dakle kolekcija 2019/2020, u Hrvatskoj je 48.105 oboljelih od gripe ili 3.700 PUTA više nego od korone. Prošle godine ih je bilo 61 tisuća, uz 117 umrlih od kojih su gotovo svi imali ranije nabrojane probleme. Koliko god to ružno zvučalo, nažalost bi ti ljudi preminuli od svakog jačeg zdravstvenog poremećaja jer je njihovo opće zdravstveno stanje jednostavno loše.

Koliko će ovo ludilo još trajati, ja pojma nemam, ali znam da ćemo se na jesen lupati po čelu i smijati na sve to. Kao što će nam mediji iduće zime ponovno servirati novu kataklizmu poput ptičje gripe, svinjske gripe, sarsa, ebole, zika virusa, korone i ostalih kojih smo se naslušali proteklih 20 godina

• mikromakrto
    • March 4, 2020 at 9:50 AM

Ma jednostavno imaju samo dvije opcije, ili režu pola ili režu sve.

Petrokemija je najbolji primjer, na stranu sad kako su prošli stari dioničari.

Ali oni su otpustili 300 ljudi i sad rade s optimalnim brojem ljudi i ostvaruju dobit. Jasno, pitanje je koliko sadašnji vlasnici terete Petrokemiju za plin, a koliko su teretili dok su bili samo dobavljači, ali smjer je jasan.

Đuro jednostavno nema drugu opciju. Još pogotovo sad kad je Đuro P. postao predsjednik NOa.

Za dioničare slijede sigurno užasna vremena, ali firma možda preživi.

• mikromakrto
    • March 4, 2020 at 9:15 AM

Lijepo je vidjeti gotove proizvode, ali kolika je zarada na njima ako je ima uopće?

OK, ova serija će vjerojatno biti s gubitkom zbog svih penala, zaostataka, itd., ali što je općenito s vagonogradnjom?

Đuro je jedan od samo nekoliko proizvođača na svijetu, ali što to vrijedi ako uz svaki vagon proizvedu novi gubitak?

Po meni, Đuro će do kraja godine imati 300 zaposlenih i poslovati pozitivno ili ga neće biti

1. Privacy Policy
  2. Kontakt