Posts by smrznuti
-
-
-
Ako se dividenda i stavlja u kontekst sa inflacijom onda se treba gledati porast dividende... tj... ako dividenda bude npr.20 eura onda to daje "inflaciju" od 46% .... jer je prošla dividenda 13,74.
...ali ionako za točnost usporedbe sa inflacijom bi se trebalo uvrstiti i cijenu dionice tj. njen rast što je u ovom slučaju isto veliki %tak
-
Rekao bih da nema daljnjeg rasta dionice zbog dosadašnjeg velikog rasta... jer i u "svjetloj" budućnosti (većem obimu posla) nema garancije da će se to održati.... pa računam da 2-3 godine tako velikog obima posla donosi novi temelj za novu cijenu dionice (ako cijena bude stagnirala)... i naravno , što duže traje period stagniranja dionice, a odličnog poslovanja to je podcijenjenost veća... a neka onda i dionica stagnira pa se fino dokupi s vremena na vrijeme....kao što sam i danas dokupio
-
prije neki dan sam napisao da me "strah" vanrednih poreza kao onog prošlogodišnjeg...
a sad bih rekao nešto pozitivno što mislim da vrijedi za KODT i što mislim da će biti bitno u narednom periodu i zbog čega sam dodatno optimističan za cijenu dionice pored već navedenih fundamenata.
A to je... inflacija... za koju mislim da će imati još ciklusa i da nije gotova. Porasle su plaće zbog prvog vala inflacije , a time rastu i troškovi a i kupovna moć što će pokrenuti još jedan krug inflacije. I zato , kao što Warren Buffett kaže , u tim vremenima je bitno naći firmu koja lako može povećanu cijenu prebaciti na krajnjeg kupca, a mislim da je KODT u branši i firma koja to može. I to mi se čini bitno za profitabilnost.
Čak se sjećam da je netko stavio da za isporuku nekog trafoa postoje neke klauzule u ugovorima za slučaj inflacije od narudžbe do isporuke.
Uglavnom ... mislim da će inflacija jos problema stvarati ...a čini mi se da KODT dobro stoji sa tim... tako da i taj faktor uključujem u target cijenu dionice
-
Najveću prijetnju dobiti KODTa pa tako i cijeni dionice vidim u državnoj intervenciji tipa extra/dodatnom/solidarnom porezu na dobit... nešto kao za prošlu godinu
-
prodao mrvu na 700+
-
taman tako... komunizam.... ali ustvari još i gore
Za komunizam znam šta je ....a ovo je kao demokracija, ljudske slobode, poštivanje privatnog vlasništva i kako već ne kojim epitetima veličano razdoblje u kojem živimo... a ustvari je populističko laprdanje i uzimanje
I ... u svjetlu toga... pošto mislim da dolazi period "mršavih krava" nebih se kladio da je ova mjera samo za ovu godinu... možda će se promjeniti naziv , ali poanta je da će se u nedostatku novca grabiti gdje najmanje "politički boli" a "uspješne firme" su idealne za to jer u HR ionako nema osjećaja za privatno-pošteno-trudom-i-znanjem-stečeno jer to nije dio naše kulture
I kako većina živi od rente ili državne sise ili muljam kombinacija ili "bitno da su sačuvana radna mjesta i moja guzica, a za firmu me zaboli" za logično je očekivati pernjanje po onima koji su ustvati izuzetak od HR gore navedenog prosjeka.
Sva sreća da SPAN, kojeg i imam u portfelju, ne ovisi o HR sto se tiče prihoda , ali nadam se da će se u idućim godinama prilagoditi poslovanju/računovodstvu za ove HR "prilike"
-
kako izgleda sa novim porezom na extra profit. U mil. kn.
2018.g 44
2019.g 50
2020.g 100
2021.g 100
Prosjek te 4 godine 294/4=73,5
Dodaje se 20% na prosjek 73,5×1,2=88,2
Sve preko toga će se u dobiti za 2022u oporezivati sa 33%.
Pa ako uzmem dobit za 2022.g cca 120, onda 120-88,2=31,8 , a 33% od toga je 10,5 , što znači da će extra porez na dobit iz 2022e biti cca 10,5 čime dolazimo (uz pretpostavku sa početka rečenice i dobiti za 2022u) do završne dobiti od 120-10,5=109,5 cca.
-
Pozdrav!
Hoće li po KODTu poseban porez na extraprofit ?
-
verzija 2.... 639 milja iznosi cca 9,2kn po dionici
Normalno da za HT oduzimaju dug i dodaju novac na računu jer je HT mogao povećat vrijednost OPTE dugom prema samom sebi i onda to prodavat kao super uspjesni OPTE ( u kojem je upakiran i dug prema HT) , pa je logično da se u transakciji taj dug miče (kada se radi o HT) .
Ali za nas male dionicare je da je 100%firme vrednovano po 639 mil.
-
Ako dobro kužim, oni su zaključili kupoprodajni ugovor, ali da li Telemach tim ugovorom stječe dionice samim potpisom ugovora?
Čini mi se da Telemach temeljem tog ugovora još uvijek nije stekao dionice Optime, a ako nije, onda nema obvezu objave ponude za preuzimanje, a ako nema obvezu objave ponude za preuzimanje, onda se ponderirani prosjek računa tri mjeseca prije nastanka obveze, a koja će koja će dospjeti isplatom kupoprodajne cijene i knjiženjem vlasništva u SKDD, tako da se prosjek može napucati i prema gore i prema dolje do nastanka te obveze.
Sjećam se da mi nije bilo jasno što se događa i tko to napucava cijenu na ATLN (Excelsa nekretnine d.d.) prije povlačenja sa burze, da bi ispalo kako su fondovi nanjušili šta se sprema.
Srećom su napucali prosjek u kratko vrijeme sa 153 na 196 kn. Samo što ovdje nema fondova nego samo rušitelji cijene kao RBA.
Slažem se... koliko razumijem ovim ugovorom nije nastala obveza ponude za preuzimanje... to će tek biti kada se ugovor realizira.... a to bi zbog uvjeta moglo biti npr. krajem godine cca
I tek tada će se za nas gledati 3mjesečni prosjek prije te obveze
-
Bogati gosti i eu srednja klasa su glavni gosti. Oni se luksuza ne odriču osim u karanteni koja će biti još mjesec vjerojatno i dva.
Srednja klasa radi isto kao i svi drugi samo ima veca primanja... kada su na prisilnom godisnjem ili neplacenom onda ....
Ako u rivp dolaze klijenti koji su bogati i "ne rade" da bi i dalje bili bogati , onda svaka cast rivpu.
-
Kakve su šanse za turističku sezonu u kojoj "gost" potroši sav godišnji u 3 , 4 ...mjesecu jer ga je firma poslala na prisilni "godišnji", neplaćeno ...
Taj "gost" od 6 mjeseca na dalje ili nema više godišnjeg ili nema love pa mu nije do godišnjeg.
Na žalost
Imam rivp, ali bolje da nemam