1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. du_Lac

Posts by du_Lac

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• du_Lac
    • April 6, 2020 at 10:57 PM
    Quote from Mrcash

Ajmo pricat o ozbiljnim stvarima. Kako je moguće da se protrguje 1.5 milijona dionica u 3 dan, sa skokom cijene od 30% a nema značajnih promjena u knjizi dioničara? Očito je ko je gledao bid i ask zadnjih dana da neki računalni program stavlja naloge i na kupnju i na prodaju, mijenja ih takvom brzinom, baca iz euforije u očaj čas kupce čas prodavače. Pa vas pitam jel moguće da postoji takav softver?

Moguće je. Nisam gledao knjigu dioničara. Neka kaže netko tko je pogledao.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• du_Lac
    • April 6, 2020 at 5:39 PM
    Quote from plavi01

dame i gospodo uživajmo David_Copperfield_(illusionist)

https://www.investing.com/indices/major-indices

Ne znam što bih rekao. Očekivao sam kratak rebound i potom pad. Ali ovaj rebound se pretvara u bull market. Indeksi su još uvijek daleko ispod ATH razine, ali svejedno ne razumijem previše ovaj optimizam.

Što mislite, do kada će ovaj rebound trajati i hoćemo li ići prema novom dnu? Ili je zapravo dno dosegnuto prije 2 tjedna?

• du_Lac
    • April 6, 2020 at 4:40 PM
    Quote from zlocesti

Naše bajno klirinško društvo je isključilo kontakt teledfon, a na mail ne odgovaraju

I ja sam ih trebao zbog nečega drugoga (ne zbog knjige), ali ih već tjedan dana ne mogu dobiti. Kako da dođem do njih?

• du_Lac
    • March 31, 2020 at 7:51 PM
    Quote from stana

kod tele2 je bila skroz druga prica, tako da je obavljena prodaja i bilo sve rijeseno a odluka aztn je donesena naknadno jer je bilo zalbi, ovdje zalbi nece biti jer je aztn ukljucen od samog pocetka procesa

To i ja pretpostavljam budući da je AZTN u cijelom procesu od početka. Ali ako taj dio riješe unutar 1-3 mjeseca, još uvijek ostaju slanje ponuda, čekanje na odgovore i isplata novca. Svaka od tih stavki nosi barem 2 dodatna tjedna, ako ne i više.

• du_Lac
    • March 31, 2020 at 6:15 PM

Kada se zaključi prodaja i dionice HT-a i ZABA-e prenesu kupcu, kupac će automatski preći 25% i morat će dati javnu ponudu za otkup svih preostalih dionica koja nije obvezujuća za male dioničare. Međutim, dok do toga ne dođe, mora se dati dozvola za kupovinu. Nisam siguran hoće li to napraviti AZTN ili netko drugi (neka me iskusniji kolege isprave). Po nekim drugim dionicama mogu pretpostaviti da će to trajati oko 3 mjeseca makar je u slučaju Tele 2 trajalo mislim godinu dana.

Kada se i ta prepreka riješi, većina malih dioničara će u roku par tjedana dobiti pisma s ponudama koje važe određeno vrijeme. Sve skupa otprilike 1,5 mjesec. Nakon toga se isplata obično realizira unutar 2 tjedna.

Kada se sve to uračuna, moglo bi potrajati još neko vrijeme. No kada se objavi da kupac kupuje udjele od HT-a i ZABA-e (a vjerovatno će se i cijena odmah objaviti), cijeli posao je gotovo siguran. Jedino se može dogoditi da se spajanje/kupovina zabrani (zbog monopola ili nečega sličnoga), ali budući da je AZTN uključen u proces, vjerovatno se ne bi smjelo ništa dogoditi. Isto tako sumnjam da će se ozbiljne firme oglušiti o zakon i neće poslati ponudu malim dioničarima (što bi u ovom slučaju bio krajnje nevjerovatan scenarij).

• du_Lac
    • March 31, 2020 at 12:36 PM
    Quote from Mrcash

Kako ovi veliki prodajni bježe iza granice blokade pročitao je kako je ask šupalj ... 150 tis komada sve po prodaji danas, samo se nadam da ovo kupuju veliki kupac a ne hrpa spekulanata

Ti se nalozi toliko brzo pomiču da sam sklon vjerovati kako to radi program, a ne osoba iza ekrana. Oni su tu da podebljaju ask, a ne da se prodaju.

Također se slažem s kolegom rambo_5 da smo sličan scenarij već viđali an Optimi par puta. Kada se saznaju vijesti, brzo ask nestane i cijena poleti.

Trenutno je cijena svega, a tako i Optime, pod utjecajem indexa i futuresa koji su jako volatilni u zadnje vrijeme kako je kolega rambo_5 naveo.

• du_Lac
    • March 31, 2020 at 11:16 AM

Volio bih da je proboj i da je procurila koja vijest, no na ovako malom prometu to ne može biti slučaj.

Ako se nešto jako ne zakomplicira, ja čekam prodaju. Više dokupljvati ne smijem jer sam već previše izložen Optimi kao i većina malih dioničara ovdje. Tako da svi - čekamo.

• du_Lac
    • March 26, 2020 at 10:04 AM
    Quote from accountant

Pustimo sad kolektivni...

Zna li netko što možemo očekivati za prvi kvartal? Optima ima dosta poslovnih korisnika isto, koliki može biti pad prihoda? Usto tu je i rizik likvidnosti jer neminovno će priljev novca podbaciti, bar za ožujak i travanj. Ovo bi dodatno moglo podebljati pozajmice HTa.

Ili svi samo čekate prodaju...

Svi samo čekamo prodaju.

Većina usluga je ugovorno vezana i mora se plaćati nevezano za epidemije i potrese. Isto tako su i provideri poput Optime vezani na druge providere i plaćanje ide dalje nevezano za vanjske okolnosti. Ako dođe do masovnijih kašnjenja u plaćanjima to se možve više osjetiti na Q2 nego na Q1, ali ne vjerujem da će do toga doći.

• du_Lac
    • March 26, 2020 at 2:01 AM
    Quote from StatusQuo

Nije ht potpisao nego optima kojom upravlja ht nemojte pretjerivat, sta se tice sindikatskog pritiska sve je prolazilo vise od 10 godina bez kolektivnog ugovora da bi bas sad pali pod pritisak sindikata mislim da je to isto nategnuto kao teorija, eto slozio bi se jedino radi ove izjave da mogu osigurat stabilnost u periodu prije i poslje prodaje kod osipanja radnika iako u ovoj situaciji ekonomskog soka od korone i to pada u vodu jer sada je borba da zadrzis postojece mjesto pa da ce netko tek tako se osipat u ovim uvjetima pada u vodu da je bilo bitno sad potpisat kolektivni ugovor, a ne pricekat dva mjeseca da kupac to uredi, ispada skoro kao da i tamo ima vezasa koji su uhljebili u zadnje vrime pa im treba osigurat buducnost ne bi se cudio mislim ovo kazem ono tek tako zadnje s obzirom kako stvari kod nas funkcioniraju

Svi su noviji zaposlenici u Optimu došli s vezom od nekoga iz ZABA-e. Znam iz osobnog iskustva. Doduše iskustva sada 7-8 godina starog, ali svejedno osobnog iskustva. Zahvalan sam im na tom iskustvu. A još ću biti više zahvalan kada ih UG kupi, meni lijepo dionice isplati, a njih pročisti. Neće im tada više niti jedan kolektivni ugovor moći pomoći. Hehe. :evil:

• du_Lac
    • March 25, 2020 at 11:57 PM
    Quote from StatusQuo

Po meni ovakve stvari se ne potpisuju dva mjeseca prije moguce prodaje drustva jer nije korektno prema mogucem preuzimatelju da potpisujes dugorocne nekakve obaveze neposredno prije preuzmanja koje u datom momentu nisu neophodne pogotovo jer se radi o prvom kolektivnom ugovoru znaci nije nesto sta je normalno svaku malo da bi bas sada isli to potpisivat, ako zelis nesto prodat onda pokusavas ne zakljucivat nikakve dugorocne obveze bas neposredno prije prodaje takve stvari ostavljas kupcu da uredi.

Nije HT potpisao s radnicima Optime ugovor, već sama Optima.

Imao sam jedno slično iskustvo s jednom tvrtkom koju smo kupili koja ima sjedište u SAD-u. Mi u Njemačkoj imamo besplatne obroke u firmi, ali naše podružnice u SAD-u nemaju. Međutim ta kupljena firma iz SAD-a je imala besplatne obroke jer su to imali u ugovoru. I nikako se nisu htjeli toga odreći makar su dobili puno više drugih benefita kao i svi drugi zaposlenici u SAD-u.

Jasno je da se radnici boje promjena i da se žele zaštititi. Sjećam se isto jedne druge firme koju smo kupili gdje je pola jednog odjela dalo otkaz kada su čuli da se prodaju, a druga polovica kada su prodani. Strašno, ali tako je kako je. Ovakvi ugovori mogu osigurati stabilnost u periodu prije i nakon očekivane prodaje i osigurati da se radnici ne osipaju.

• du_Lac
    • March 25, 2020 at 11:52 AM

DAX je rastao po 10-ak posto zadnja dva dana. Oko 20-ak % sve skupa. Danas je isto potegnuo u plus 5%, ali se u međuvremenu vratio na vrijednosti s početka trgovinskog dana. Čini se da se volatilnost nastavlja.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• du_Lac
    • March 25, 2020 at 11:31 AM

Cijelo tržište raste, raste i RIVP. Kao što je i cijelo tržište prethodno padalo pa je i RIVP padala.

Zapravo je RIVP pala više od prosjeka tržišta. Brzo bi se mogla oporaviti, ako se situacija stabilizira. No još je prerano za to prognozirati. Sljedećih nekoliko tjedana je ključno.

• du_Lac
    • March 25, 2020 at 10:54 AM

Cijelo tržište raste, raste i Optima. Kao što je i cijelo tržište prethodno padalo pa je i Optima padala.

Nema nikakvih novih informacija o samoj prodaji. Za to ćemo se vjerovatno morati još malo strpiti.

• du_Lac
    • March 25, 2020 at 12:48 AM
    Quote from stariigrac
    Quote from du_Lac

Posjedujem dionice i nadam se što boljoj konačnoj cijeni. Vjerujem da će cijena biti iznad 10KN.

Međutim HT mora prodati Optimu barem po nekoj fer cijeni. Tu je cijeni procijenio revizor i svi bi je mi na ovom forumu rado znali, ali ne znamo. Procijenjujemo da je veća od zadnjih procjena od prije nekoliko godina koje su bila 7-8 KN. Budući da HT ne mora prodati Optimu ispod te "fer" cijene, vjerujem da će i ponude biti još više, barem 10 KN ako ne i više. Sam se nadam još nekoj dodatnoj premiji.

Kolega, ja se slažem s ovim razmišljanjima i ovom logikom. E sad, da li je na burzi sve logično i predvidivo?

Ipak je natječaj otvoren, sve ide po planu a cijena na tržištu je i dalje 4,XXkn.

Jedino me tješi ipak manji promet, pa se nadam da nije reprezentativan.

Koliko pratim Optimu primjetio sam da je nakon prvih uzleta ušla lagano u overbought. Promet potom više nikada nije bio reprezentativan (ako je ikada i bio).

Dokupio bih ja rado još na ovim razinama, ali zbog velike izloženosti Optimi, ne smijem jednostavno više, bez obzira koliko ja bio uvjeren u pozitivan ishod. Slično razmišlja i u sličnoj je situaciji kao i ja velika većina ulagača Optime. Novih ulagača danas više baš i nema tako da je cijena tu gdje je.

• du_Lac
    • March 25, 2020 at 12:06 AM
    Quote from Marius

Ček malo, HT i ZABA su pretvorili svoja potraživanja u dionice vrijednosti 10 kn, onda je HT uložio, vremena, truda, love, da izbavi OPTIMU iz problema u kojima je bila da bi je dao tj prodao eventualnoj konkurenciji po vrijednosti ispod one po kojoj je napravio konverziju duga? Fat chance za to, ako su ponude došle konkurencija će masno platiti ulazak u naše tržište i HT i ZABA se budu lijepo naplatili (ne znam ni jednu banku koja radi sa gubitkom) ako nisu eh svima nama više sreće drugi put :D

Posjedujem dionice i nadam se što boljoj konačnoj cijeni. Vjerujem da će cijena biti iznad 10KN.

Međutim HT mora prodati Optimu barem po nekoj fer cijeni. Tu je cijeni procijenio revizor i svi bi je mi na ovom forumu rado znali, ali ne znamo. Procijenjujemo da je veća od zadnjih procjena od prije nekoliko godina koje su bila 7-8 KN. Budući da HT ne mora prodati Optimu ispod te "fer" cijene, vjerujem da će i ponude biti još više, barem 10 KN ako ne i više. Sam se nadam još nekoj dodatnoj premiji.

• du_Lac
    • March 24, 2020 at 4:56 PM

Opet moram napisati. A1 i UG mogu ponuditi i 5 KN, ali i 15 KN. Ne vjerujem da će sadašnja situacija jako utjecati na postignutu cijenu. To naravno ovisi i o daljnjem tijeku krize. Svjetske burze oštro rastu jučer i danas. FED i ECB pumpaju novac kao da se igraju monopolya.

• du_Lac
    • March 24, 2020 at 4:41 PM

HT i ZABA neće prodati ispod cijene koju je procijenio povjerenik. A ona je sigurno oko 7-8 KN jer su toliko išle prijašnje procjene.

Hoće li sada u doigravanju ponuđači kokošariti zbog situacije s koronom ili neće - možda - ali lako bi im se moglo obiti o glavu. Stoga tvrdim da neće ići ispod procijenjene cijene kolika god ona bila.

• du_Lac
    • March 24, 2020 at 3:10 PM
    Quote from LeoNT

A ne znam da ce trenutna situacija mnogo utjecati na ponude. Ove firme (UG i A1) ipak gledaju jako dugorocno i ova trenutna situacija je za njih upravo to, samo trenutna. A i telekom industrija se pokazala jako bitnom upravo i u ovoj kriznoj situaciji.

Kada bi pitali ljude jel bi prije bili bez toalet papira ili interneta... gusto bi bilo. :) .. a vidjeli ste koliko je bitan toalet papir. :)

Procjena 12-14, a bio bih zadovoljan i sa 10-11

Slažem se s kolegom LeoNT. Generalno gledano Telekomi u ovoj krizi nisu previše pali. Ova transakcija je ionako dulje vremena planirana od strane zainteresiranih kupaca. Možda će trenutna situacija utjecati na konačnu cijenu, ali u puno manjoj mjeri nego što je utjecala i sada utječe na cijenu na burzi.

Moja je isto procjena 12-14, a bio bih isto tako zadovoljan s 10-11 na kraju. Pogotovo iz današnje perspektive.

• du_Lac
    • March 24, 2020 at 1:36 PM

Zaposlenici koji rade na tome potpisivali su klauzule protiv "insider trading". U svijetu je takvo ponašanje jako kažnjivo. Kod nas je uglavnom do sada olako prolazilo. Sam krug ljudi koji trenutno znaju te informacije je jako uzak. Barem znam kako je kod nas za M&A. Drži se do samog kraja uvijek u tajnosti u uskom krugu ljudi. A svake godine imamo 2-3 M&A barem.

Većina drugih ljudi ne trguje dionicama na dnevnoj bazi i jednostavno se u burzu ne razumije.

• du_Lac
    • March 24, 2020 at 12:51 PM
    Quote from joe

U kuloarima među zaposlenicima A1 se priča da je A1 predao ponudu, ali da s cijenom nisu išli u nebo - ne znam koliko je to u kn...

I to ne bi bilo loše. Cijena će sigurno biti solidna i veća od sadašnje na burzi. Ionako cijena nije konačna već će se tek sada voditi pravi pregovori.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt