a biće i Igi kupija neki ruzinavi brod
Ae...
Ae.. pogubio se bez penzla, a nema Aliasa i Budfixa da pomognu u penzlanju, ali zato mozda uskoro proijeni profesiju ili makar nick
a biće i Igi kupija neki ruzinavi brod
Ae...
Ae.. pogubio se bez penzla, a nema Aliasa i Budfixa da pomognu u penzlanju, ali zato mozda uskoro proijeni profesiju ili makar nick
Zato se treba sigurno iskrcati i valjak i penzl u ruke. Mirna "BOJA"
![]()
![]()
![]()
da barem Atlantska kupi koji polovni brod pa da ga opituramo, Mujo s jedne strane i Atlantska s druge
Pa Moller si javi se , e sada ko je Mujo ......
Display MoreDisplay MoreMa gledajte, nemam ja ništa protiv atpl. O brodovima pojma nemam.
O fundamentima pogotovo
To je trading vehicle kao i svaki drugi. Super je da ima volumena, uz rast cijene
Bio bi grijeh to ne istrejdati.
I pazite na sebe
Investitor je kažu, špekulant koji se nije izvukao na vrijeme
Happy Riding svima.
ma sve je to meni jasno, ali nekako kod one, budite pohlepni kada su drugi preplašeni i mene uhvati strah, džaba teorija, more je to
Zato se treba sigurno iskrcati i valjak i penzl u ruke. Mirna "BOJA"
Evo malo kontejnerske priče i kako se stvari u vrijednosti imovine mogu promjeniti i u kojem roku. U kojoj mjeri i da li se to može preslikati na dry bulk neka svatko sam razmisli. Ovaj time frame je 8 months.
Možda da Migra izracuna anualizirano
![]()
![]()
Evo tablice
I za dry bulkere
Evo malo kontejnerske priče i kako se stvari u vrijednosti imovine mogu promjeniti i u kojem roku. U kojoj mjeri i da li se to može preslikati na dry bulk neka svatko sam razmisli. Ovaj time frame je 8 months.
![]()
![]()
Evo tablice
Display MoreMozda bi zbog objektivizacije bilo bolje pogledati graf usporedbe sa peer grupom zadnje 3 godine.
GNK, SBLK, SB, EGLE, GOGL, DSX i NMM
Evo, Pepeljuga je napravila zadatak. :))
Razdoblje 04.01.2016 - 06.05.2021
Atpl vs SBLK vs GNK vs GOGL vs NMM
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
, please 3 godisnji od 2018.
Display MoreEvo, Pepeljuga je napravila zadatak. :))
Razdoblje 04.01.2016 - 06.05.2021
Atpl vs SBLK vs GNK vs GOGL vs NMM
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Kvark,
Divni ste. Bilo je tu mislim i dokapa.
U pravu si, zato sam molio kolegicu zadnje 3 godine od 2018, jtako bi benchmqrk bio realniji
Display MoreHmm, čini mi se da bi realnija slika bila kad bi 1$ na desnoj strani skale (DSX) odgovarao 100 kn na lijevoj strani (ATPL) Ajde Kvark napravi mi još to... ☺️
Dolare mnoziti s nekim koeficijentom nema smisla. Ovo je najbolja slika i jedina ispravna usporedba. Inace, znas da bi napravila. :))
Mozda bi zbog objektivizacije bilo bolje pogledati graf usporedbe sa peer grupom zadnje 3 godine.
Moram za sve ove ili samo neke? Koji mi je rok za ovo napraviti?
Koliko ja sefova imam. :)))
Draga kolegice ma mi znamo koliko VI mozete ako želite. Ali.uvjeren sam da ćete uradkom biti ugodno iznenađeni i jako zadovoljni
USA brodari su uglavnom negdje na svojim 5-ogodišnjim vrhovima. Neki su ga već i nadmašili, tako da realno ATPL još ima prostora za cca 100% rasta da bi bila tamo gdje su USA brodari sada. Nije baš usporedivo 1:1, ali nije predaleko od neke realnosti.
Može li netko meni za dušu napraviti graf usporednog kretanja cijene dionica ATPL i DSX u zadnjih 10-ak godina. Naime, u vrijeme kad je IB dizao dionicu ATPL do 698 kn, čini mi se, a možda se i varam da su cijene dionica ove dvije kompanije jedno vrijeme poprilično korelirale.
ATPL vs DSX -- > Usporedba zadnje cijene na dan za razdoblje 09.05.2011 - 07.05.2021 (10 godina).
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Mozda bi zbog objektivizacije bilo bolje pogledati graf usporedbe sa peer grupom zadnje 3 godine.
China's Sixth Largest Ever One-Day Purchase of US Corn
Upravo to, prodao pola atpl po 337 otišao zapalit vani, vratio se ona na 345, nešto malo kasnije ode na 350.
Ali sam zadovoljan, povratio sve izgubljeno na ptk i još zaradio. Nikad bolji potez nisam napravio, moram zahvaliti kolegama s foruma, da nije Vas ne bi to napravio jer ne stignem pratiti vani što se događa. i najvažnije poslije cigarete moglo je biti i suprotno.
malo nam je petak danas, niste vi jedini koji će još do kraja dana ići pušiti, mene isto vuče van, kopno se vidi, luka je osvjetljena i cure već mašu s obale
Srtean put
Odoše kokotičeki po svim pozicijama, a Slavonija većim dijelom pobrana. Čestitam otpuštateljima na uspješno završenom ciklusu. Novim dioničarima sretan i uspješan dugotrajan ciklus konjukture. Mirno more
Jel postoji neki razlog ili je jednostavno pregrijanost pa lagana korekcija?
a možda netko shorta ugovore?
Ni ne slutiš koliko si u pravu
https://en.sse.net.cn/indices/cdfinew2.jsp
Kinezi jasu dalje.
Zaista ostqvlja bez teksta...
Strong correction on FFA this morning
Zdrava i savršeno tempirana
Display MoreNekidan je neko pitao za izvjesca izvanka, uspoerdba sa atpl i tako. Iako su ovi veci igraci i imaju capeove moze biti simptomaticno pa evo:
https://www.globenewswire.com/news-release/2…al-Results.html
Zvuce li ovi brojevi nekako...poznato?
Our first quarter of 2021 TCE results by class are listed below.
- Capesize: $13,595
- Ultramax and Supramax: $11,687
- Handysize: $7,912
- Fleet average: $12,197
Inace i njih je nagradilo sa malim minusom danas, pa da vidimo nastavak
Znaci po TCE u 1q su prosli losije nego Atpl, zanimljivo u 2q 74% flote je ocekivan TCE od 20653$
I ovo je zanimljivo u 1q za mogucu usporedbu
- Ultramax and Supramax: $11,687
- Handysize: $7,912
A vjerovatno se vecina vodila slicnim pretpostavkama
During the first quarter of 2021, we hedged a portion of our fleet-wide available days through select time charter and forward cargo coverage in anticipation of a seasonally softer first quarter. However, the market experienced a counter-seasonal rise in freight rates during the period
Još je interesantnije pogledati EBITDA maržu za 1Q koja je kod GNK cca 23%, a kod AP....?
Display MoreEvo još samo jedna tablica i dosta za danas.
Pročešljao sam malo FI za Q1 i ažurirao sam tablicu. Uzeo sam bilancu iz izvješća, tečaj za 31.03. da dan bilance da rezultati budu usporedivi što je 3,5% više nego na kraju 2020. (iako je danas tečaj 6,24), a vrijednost brodova sam povećao u odnosu na procjenu Cleavesa za 4% umjesto 8% (sredina) kolika je razlika bila za 31.12.2020. (da budem konzervativan - odstupanja ne bi smjela biti prevelika budući da se radi o vremenskom odmaku od samo 4 mjeseca, a da nisam opet ni preoptimističan).
Pogledajte sada, NAVps = 349 kn. Utjecaj tečaja i greška u par postotaka u procjeni brodova čine ogromne razlike u NAV-u, a i ova knjigovodstvena vrijednost brodova onda bude manje bitna. Pa ti onda budi pametan 🤷
Tu je još i pitanje kolika je stvarna vrijednost Batale, poslovnih prostora i ostale imovine, to se sve u knjigama vodi amortizirano, teško je procijeniti stvarnu vrijednost, a ako ćemo filozofirati, šta je uopće stvarna vrijednost, ovisi jako o sentimentu na tržištu?
Zato, budimo pozitivni, ostavimo prošlost iza sebe i budimo "generali budućnosti"
Evo
Display MorePrema zadnjim podacima (trenutni NAVps=226 kn)
Ovo ne treba smatrati drukom ili čime, već samo da stavimo realnu sliku oko tvrtke i dionice.
Za ovu godinu se očekuje dobit oko 100 kn po dionici, i cijena je već sad porasla više od 100 kn, tako da ne treba očekivati čuda.
Nav je oko 230 kn što znači da je dionica već 30% iznad njega.
Stvara se euforija, a objektivni podaci su takvi kakvi jesu, jer firma ima i veliki dug koji treba vraćati (oko 900 mil.kn).
Interesantno razmišljanje . Ali bilo bi lijepo da nam objasniš kako si dosao do fer value multiple P/E 3,0 ili ROE cca 33,33%?, Zašto nije npr 4 ili 5 ili 6, što i dalje daje visoki ROE od 25 20 ili 16,667%, u trenutku kada su kte %, na €; $ i kn tu gdje jesu.
A što se NAV a tiče mislim da je kolega @mittko u svojoj zadnjoj analizi projicirao trenutqcni NAV na cca 349 kn. .