Ne mogu vjerovati koliko je narod
Zim-o-grozan čim je malo ispod očekivanja, a Meme stocks su im ok, tog se ne plaše.
Ne mogu vjerovati koliko je narod
Zim-o-grozan čim je malo ispod očekivanja, a Meme stocks su im ok, tog se ne plaše.
Ma ZIM osvaja zlatnu kopačku i zlatnu loptu za ovu 2022. godinu. Samo iza je game over.
Ukratko ZIM bi bio kao vrhunski nogometaš kojem je diagnosticirana teška bolest.
Iako na svakoj utakmici zabije hat-trick, pitanje je samo koliko dugo će biti u vrhunskoj formi, ako je to samo još 3 mjeseca onda je skup,
ako je to 6 mjeseci i onda je. Ako nekim čudom odigra još dobro 12 mjeseci onda je ova cijena niska.
Imam tamo veliku poziciju. Ali je kompletno štitim dugoročnim putom i skupljam premije na prodane callove.
Računam da ću više zaraditi na prodaji call-ova i dividendama nego bi trebao izgubiti na zaštiti.
Pozicija je preopasna za držanje bez zaštite. Do kada ću držati ne znam, spreman sam za sve scenarije.
Danas čekam earnings za 2q od Zim-a
-------The Fed Has a Serious Problem This Time
The amount of federal debt is so extreme that even a return of interest rates to their historical average would mean paying an interest expense that would consume more than half of tax revenues. Interest expense would eclipse Social Security and defense spending and become the largest item in the federal budget. Further, with price increases soaring to 40-year highs, a return to the historical average interest rate will not be enough to reign in inflation—not even close. A drastic rise in interest rates is needed—perhaps to 10% or higher. If that happened, it would mean that the US government is paying more for the interest expense than it takes in from taxes.-------------
Što se tiče ove tematike pitanje svih
pitanja je kako da identificiramo na vrijeme endgame situaciju te kako da odradimo tako buran period. To će značiti razliku između života i smrti.
Puno toga tu smrdi. Čini se da i jedni i drugi lažu po pitanju rezervi koje imaju tj stvarnog stanja pod zemljom te pokušavaju uvalit jedni drugima mačka u vreći. Obećavali su visoke dividende a kad tamo spajaju se s tim Vaalcom. A spojena kompanija ne namjerava davati tako dobru dividendu ako spajanje prođe. Mali u TGA su jako nezadovoljni i ne žele spajanje. Povukao sam se oko 3.30$-3.35$, pa je iza nastavilo padati.
Nije još preuzeo. Trebaju preuzimanje izglasati. Mislim s velikom većinom 3/4 ili 2/3 nisam siguran. A EGY je najavio neke probleme sa svojim bušotinama pa onda nisu zadovoljni mali iz TGA sa cijenom. Upitno je hoće li biti izglasano.
Pa da bar na taj đavliji HT mogu prodavat call-ove možda bi ga kupio. Rast neće, padat neće a dividenda šugava. S premijama na prodane callove bi bio ok. Eto zato mrzim zse
Ne vidim da zlato nešto bitno poskupljuje pa i nafta je niža nego 2011-14. Imali smo skupe sirovine tamo 2011-14 što smo tada doživljavali pod normalno.
Nego navukli smo se na jeftine sirovine od 2014-19 pa nam sada ovo izgleda gadno.
Zapravo poskupila je država, tj. uhljebi, bilo kakve usluge, u biti rad bilo kakvih majstora je jako otišao gore te nekretnine za kojima je manija ne jenjava.
Te papiri, ono što je bilo na p/e 10, sada je na p/e 20. Ovaj najnoviji rast kamata to malo hladi, ali nedovoljno.
Ovih 8.5% i dalje je zastrašujuće visoko. Neobično mi je da je to "odlična" vijest. Da je bilo ispod 7% bilo bi dobro
J. je napisao: Kupi ASC i zahvali mi kasnije.
Pa sam kupio ASC i sad mu namjeravam za par dana zahvaliti. Tankeri neki, ko će ga znat.
Malo smo zakasnili za te product tankere. Ne znam, 350M$ za taj Asc, nije još skupo ali nije više ni prejeftino.
Ima mi i NMM lijepu flotu product tankera, trebao bi ih dobro uposliti do kraja ove godine. A već je super uposlila kontejneraše a bulkeri će valjda nekako gurati. Kažu da nas u drybulku možda spasi nizak orderbook.
Od brodića meni su dovoljni moji Dac i Nmm.
Još imam neku konstrukciju sa Zim-om s puno para i puno zaštite.
To komentira Cathie Wood koja je bila bullish na sve čudne papire ovog svijeta prije pola godine. Vidimo to i sami.
Sve poskupljuje a drybulk ponovo vozi po akcijskim cijenama. Oni kao da su s nekog drugog svijeta. Mislim BDI na 1500 bodova to je kao prije desetak godina 600-700.
Meni se čini da je bolje biti vlasnik jedne sobe na moru nego biti mali dioničar s 0,1% hotelske kuće sa 1000 soba.
Ovdje kad poplaćaš poreze, direktore, njihove tajnice, te uhljebe, ostalo osoblje, troškove u sistemu plus većinskog ako nešto mulja u sistemu ostane nešto, ali ne previše. Dividende ako ih ima su skromne, jedino ostaje nada da bude neko preuzimanje u budućnosti.
Ono gore je bilo dobro tamo 2009-13 dok su cijene bile niske što smo koliko-toliko iskoristili.
Zato čiča Buffett uvijek ulaže u kompanije za koje mu je svejedno da se burza zatvori i na deset godina.
Mislim da takve više ne postoje. Možda ih je bilo u 20. stoljeću. Sad je sve postalo užasno ciklično i opasno.
Da zapuca prvo bi market naglo pao. A onda bi gledali što dalje.
Onda bi se ovo oko Rusije i Ukrajine činio kao marginalan problem, malo veći nego neka pucnjava u Afganistanu ili Sudanu.
Kad samo pomislim koliko robe ulazi ili izlazi iz Kine. A tek koliko je novogradnji tamo naručeno. Koliko prometa prolazi kroz tajvanski kanal.
Moglo bi biti više straha nego kad se pojavio kovid.
A opet market misli da je vjerojatnost tog scenarija vrlo niska.
Od onog dana kad su Ameri malo digli kamate nestade crvenila i straha na marketu. Eto prije 15ak dana spremali smo se za neviđenu katastrofu, a sad ništa sve nestalo. Kriza otišla na godišnji odmor.
Display MoreIzuzetno zanimljiva vijest, prava bulčina za nas u kontejnerima, pogotovo za nas imatelje GSL-a.
GSL Susan, CMA CMG Jamaica, Sambhar i America idu u najam za 39.000$ po danu sljedećih pet godina. Godišta brodovlja: 2006-2008.
CMA CGM Jamaica , CMA CGM Sambhar and CMA CGM America are al $GSL ships yet… looks like those are all forward fixtures starting in Q1 2023. Current rate is $25,360. So over a 50% increase and extends out to 2028
EBIT samo od tog ugovora čini 30% aktualne kapitalizacije. Trenutni P/E 2,81, dividend yield 8%.
Meni i Lebu te još nekima najbolji sektor na svijetu. Iz nekog razloga investitori i špekulanti ga baš ne vole.
Tko misli da je ovo bilo Dno, neka pogleda ponovno 2007.
Pad cca 20%, pa snažan reli u srpnju, baš kao sada, a onda se otvorio ponor
" If the Fed does decide to declare victory and let inflation run, despite real rates being negative, I definitely want to stay long gold and silver, as well as risk assets like cash flow generative tech companies that have been beaten down significantly over the last 8 to 10 months.
If the Fed decides to hold course and continue defiling the corpse of the economy through planned rate hikes, I would hedge a bit more by selecting my favorite cash burning tech ShitCo “story stocks” (i.e. they don’t generate cash, so they survive just off hope and narrative - like the Treasury). I’d also focus more on buying dividend paying value stocks and staples that I’ve already pointed out as they plunge."
Pravo dno bi trebalo izgledati kao bivši Sssr 90-ih godina. Ovo što sada imamo je tek saznanje da svijet ne izgleda baš toliko ružičasto kao što smo mislili 2021. U vrijeme pravog dna ljudi su zaokupljeni mišlju kako preživjeti tj spasiti glavu. Trenutna vremena su još uvijek ok.
Samo smo mi kao i zapadnjaci navikli živjeti u svom Diznilendu.