Cilj je očito oderat Zabu, Pbz, Inu, Ht, Koei, Rivp i slične. Na male firme se ovo ne odnosi. Hdz-ovci će dobiti dodatnu lovu u proračunu. Raja se neće buniti jer "nikome" nije odnešena osim sitno štete u drugom stupu ali koga briga za to. Nešto štete imat će pokoji špekulant ali to je minimalno.
Posts by Hrx84
-
-
Čak je i nafta za najveće manije za njom pala na 80$.
Današnjih 80$ je kao 50$ iz 2007.
-
Sad je samo pitanje koliko su ljudi spremni pumpati cijene da bi živjeli u velikom gradu. Već od tamo 2019 vjerujem da smo blizu vrha balona, kad tamo balon se i dalje napuhuje.
Mase su jednostavno lude za velikim gradovima. Vole zgradurine i miris benzina te se vesele tamošnjim "sadržajima" koje će im valjda Bog platit. Pa i žena mi više voli zgradurine nego villu van grada.
-
cijeli dan danas nutkam na bidu, ali nitko ne trza, propala konferencija
I ovdje vidim tu mantru "održivi razvoj". Zar zse troši previše dizela ili električne energije za svoj rad? Čini mi se da će ovo završiti samo dodavanjem solarnih panela iznad burze. O zaštiti malih od lopovluka velikih ni riječi.
-
Gubitnici na kriptu će u većem iznosu u dolar/euro ili beton te možda sitno u zlato/srebro ili kladionicu. A neki će ostati u kriptu s nadom da će uskrsnuti.
-
Od kada je to famozno izvješće izašlo čini mi se da smo zadnja dva dana u hiperinflaciji. Bakar otišao gore 10%, srebro 10%, više-manje svi commoditiesi po 10%. A i cijeli market ode 6-10% gore.
-
I meni je bio drag ovaj bear market do danas. A onda indexi +6, a ja samo +0,6.
-
Ovakva reakcija marketa na vijest je bila totalno iznenađenje. Da su indexi otišli 1-2% gore ok, ali ovo je da ne povjeruješ
-
čini se da nestašica dizela nije samo hrvatski problem
E sad, samo kako da profitiramo na ovom užasu koji se događa? Situacija izgleda da čekamo da Ameri odrade izbore, a iza toga bi trebale pomalo krenuti nevolje na tom području. I da tema dođe na naslovnice te možda uvedu par/nepar ako baš bude drastično.
-
Pa roknuo je malo više od 2%,
a sirovine od 5-10% up u odnosu na usd, realno 3-8% u eur
-
Strava kako je danas sve poskupilo. Kao iz puške ispaljeni svi commoditiesi.
Srebro otišlo skoro na 21$, nafta opet 100, opet nikal/bakar i ostali... Taman sam se spremao da dodam Vale ili Barrick ili Scco da malo imam i toga. Ostaje mi za utjehu samo Phag.L ali ga premalo imam.
Ajde bar energetike štogod imam
-
Pitam se kako li je tim Amerima sada kad imaju mortgage na 7% i ide im na 8-9%, uz to studentski kredit otplaćuje i još ima dugove po kreditnim karticama...
Zeznuto vrlo
-
Tehnološki bluechipovi se ispuhuju jer su iznevjerena očekivanja nastavka brzog i snažnog rasta koja su ih trebala držati na visokim P/e omjerima.
Sve kule u zraku su se srušile ili se urušavaju na neke normalnije valuacije. Sve smo ovo više-manje očekivali.
Nije ovo nikakav smak svijeta. Ono što je bilo nije bilo normalno.
-
Samo početnici vjeruju u nekave gurue.
Svi su oni ljudi kao i mi snalaze se, nekad im krene pa iza nadrljaju. Netko s milijunima a netko s milijardama.
-
I ja sam se navukao na taj sektor i izgubio. Više izgubio na Danaosu jer ga nisam dobro štitio nego na ZIM-u kojeg sam štitio putovima jer sam znao kakve rizike tu imam. Očekivao jesam crni scenarij ali ne već na jesen 2022 nego na jesen 2023. Sve se odvilo prebrzo. Samo je trebalo u slučaju DAC ili GSL ne naručivati nove brodove i dobro i dugoročno ugovoriti postojeće dok hype traje te ne činit ništa i sjedit na kešu koji se gomila.
A sve je izgledalo super. Pa i sada mi Danaos izgleda super, barem slijedeće dvije-tri godine dok im ovi novi ugovori ne isteknu. Ali mračno izgleda perspektiva iza toga. Ono duboki bunar tamo iza 2024. dok ne ode u scraping sav taj višak flote i neki igrači ne propadnu iz tog bunara će biti teško izaći.
Kod ZIM-a je puno nepoznanica a ova cijena uračunava ovaj crni scenarij koji na kontejnerašima ide.
Opet, ZIM može raditi buyback po ovim niskim cijenama i sa vrlo malo love može puno kupiti, što ne bi isključio. A opet ako posao više ne ide najgore je zabiti glavu u pijesak i čekat da sve ode dovraga. Valjda budu ovi iz ZIM-a napravili nešto, em su Izraelci i to sposobni pa valjda se budu snašli nekako. Ali neće im biti lako.
-
ako je ovo normalan market...
JPM u (nepuna) četiri dana s $100 na $120
Pa uvijek tako market reagira ne znam šta se čuditi. A Jpm i ostale velike banke su izbacile solidna izvješća.
-
kakva bespoštedna borba protiv bogataša, a njih svakim danom sve više, imam osjećaj da se oni tako žestoko ne bore, da bi mi svi već postali milijarderi,
kako je gospođa osjetljiva na sitnu raju, a nebi bacila koju stotinu €urića kakvoj sirotinji od svojih 6-7000€uroparlamentarnih, Josipa Lisac dobila konkurenciju
Ovakve stvari stalno viđamo. Stalno neke hajke na "ekstraprofitere" koje treba zgaziti jer se usuđuju profitirati.
Profitirati smiju samo oni koji sijede u europskim institucijama.
-
Sad mi više ne piše halted, sve ok
-
Taman mi je došla vijest za BMW
BMW.DE stock trade halted na IB
-
Djeluje kao vrlo grdan bear market, spirala raspadanja koja će tek eskalirati tamo slijedeće godine s tko zna kakvim posljedicama. Za sada još nema ozbiljnih posljedica za main street.
Svi su još uvijek mentalno u 2021., putuju, luduju, jedu po restoranima, čekaju da navale na nove nekretnine, čekaju povišice. Ali ta vremena će doći kraju.
Ja gledam da ženu nagovorim da stane na loptu i sreže potrošnju. Ja bi odmah sve srezao što god mogu.
Kod nas u RH i na Balkanu će kasniti 6 mjeseci po običaju.