Radi se ovdje. Nisu samo transformatori. Sunčane elektrane, revitalizacije hidroelektrana, željeznica...
Posts by komot
-
-
Ma ne treba podcjenjivati ni ostale članice grupacije, i za njih dolaze zlatna vremena.
-
45 lipa otprilike po kwh, i to je OK. Puno bolje nego da moraš gasit elektranu ili još gore pržit viškove na jesen i plaćat mrežarinu, pdv i ostalo.
-
Log in to Facebook | FacebookLog in to Facebook to start sharing and connecting with your friends, family and people you know.m.facebook.com
Evo vrlo značajnih novina.
-
I kotr je isto imao stock split, a kodt ako se dobro sjećam dva puta. Ja sam dobro popušio i s marginima i svim ostalim sranjima tada. I još sam u bolnici završio kad je krenuo pad tako da nisam mogao do kompjutera. Onda još nisu mobiteli bili tako napredni. Čital sam nedavno Inteligentnog investitora, kaže da ako proživiš te lomove i dalje ostaneš na tržištu da onda nema spasa za tebe. Jedini spas je krenut s edukacijom. p/e crobexa je bio negdje oko 40 u prosjeku ako se dobro sjećam. Građevini vjerojatno preko 100 kao i ostalom smeću kojeg je tada bilo puno više i s kojim se svakodnevno trgovalo. Prometi su bili oko 100 000 000 kn dnevno.
-
Vjerojatno je najbolje da je nekakva kombinacija. Kad su hoteli u pitanju, tu je onda ipak i porez na dobit i doprinosi za zdravstvo od kojih ima koristi i stanovnik Osijeka i Našica. Ja bih ostavio da apartman u sklopu obiteljskog objekta ostane ovako oporezovan kao i do sada. Ali da netko napravi objekt od dva milijuna eura i stavi 16 apartmana, na svakog ukučana po 4 i da se na to plati samo mali postotak poreza u odnosu na hotel, to mi nema logike i nije pravedno. Na kraju krajeva, opća država financira i vojsku i policiju koja nas štiti. Kao i hrpu ostalih službi da sad ne nabrajam koje se direktno iz proračuna financiraju, a aparmandžije ni centa ne uplate.
-
Ne odgovara mi ovaj porast jer nisam završio s dokupom. Ponestalo je prodavača, čini se.
-
Ma ja mislim da će biti posla za sve u holdingu. Pogotovo će za Dalekovod biti posla, a od njega za sad još nije bilo kruha i na njega malo ko računa.
-
Ova dionica je konačno došla u fokus. Prometi su značajni kao i porast cijene. Nije mi teško zamisliti ovu firmu za 10 godina kao regionalnog diva, uostalom već je i bila to za vrijeme Ante Markovića. Ljudski potencijali i akumulirani know how u sprezi s rastućom ulaganjima u elektroenergetsku infrastrukturu i zelene tehnologije idu u prilog tome. Cijena je još uvijek oko booka, glupo je ne biti dio te priče.
-
Meni sjelo danas
-
Ma naravno. Hvala na iscrpnom objašnjenju i trudu. Samo molim još jednu potvrdu, ako sam dobro shvatio. Znači digitalno jednosmjerno brojilo jednako broji i proizvodnju i potrošnju. Znači, ako imaš uključenu elektranu i šalješ u mrežu bez da imaš dvosmjerno brojilo, naplate ti proizvedeno kao potrošeno?
-
koliko vidim po veličini panela, to bi bilo otprilike 700-800w instalirane snage panela... to je npr. kao sustav of-grid za vikendicu i dostatan je za rasvjetu, tv, punjače i frižider...ali fen, vešmašinu, usisavač i dr. kuč. aparate koji puno troše, bez mrežnog priključka možeš zaboraviti.
inaće, dokumentacija za on-grid nije komplicirana ali ispod 3kw elektrane(potr. oko 40eur struje/mj.) se ne isplati i ne moraš nikoga obavještavati da si postavio elektranu ako ne priključuješ na distributivnu mrežu ali ta igra košta, uz panele cca 250-300eur je potrebno staviti mppt regulator 130eur, pretvarač 1200w 160eur i baterije najmanje 100ah+ ili gel 200ah+ 280+eur. dakle oko od 700-800eur za elektranu oko 1-1,5kw kao na slici...inače, elektrana ključ u ruke košta oko 1100eur/kw do oko 7 kw a preko toga i nešto manje po kw.
ja sam to malo drugacije sve shvatio
postavis i ukljucis u postojecu uticnicu da bi si smanjio racun a ne da u to ukljucujem neki potrosac.
samim time sto si to ukljucio u uticnicu dolazimo do pitanja dal smijes jer ako u kuci ili stanu nista ne radi znaci da saljes u mrezu svoju proizvodnju sto bez znanja hepa ne bi smio.
nisam se osvrtao na snagu jer nije problem kupit 10 takvih i postavit po kuci, na balkon, na terasu ili na ledja kad vozis biciklo
bitno je da ne moras nikoga obavjestit o tome(kod njemaca ne moras bar tako tvrdi clanak)
da ne moras nikakve radnike angazirat
nemoras se verat po krovu, mislit o uzemljenju itd jer preko uticnice imas kao sve
montiras i to spojis u najblizu uticnicu koja ti smanjuje potrosnju u cijeloj kuci.
kad se rasiris onda pocnes prodavat po selu ispod cijene
Nije mi jasno samo kako dozvoljavaju da se ta mini SE uključi poslije FID sklopke u mrežu. Valjda zato kaj je mala snaga, samo kako spriječiti ljude da postave 10 komada. Jel imamo ovdje stručnjaka da nam objasne?
Pomama za strujom s balkona: Isplati li se ići u to ulaganje?www.poslovni.hr -
Agrokor je banana. Zahvaljujući glupanu koji ga je vodio i kriminalnim vladama koje su ga štitile i dopustile da metastazira. Tu ste u pravu. Samo, to je jedna druga priča, ne vidim poveznicu s eurom i šengenom i euom. A niti sa šećeranama. Niti s time što sad stranci kao fizičke osobe mogu kupovat parcelice poljoprivredne zemlje
-
Ma dajte. Hrvatska uopće nije nešto prezadužena, a i na taj dug kao i dug koji plaćaju građani su kamate sasvim OK, pogledajte koliko Mađari plaćaju. A to sa zemljištem, pa koga od zapadnih Evropljana zanimaju parcelice od nekoliko hektara. Pa to bi bilo super da se pokupuju imanja u opustošenim selima u Slavoniji, Kordunu, Baniji ili Lici. A za parcele od 100 i više hektara su i do sad mogli preko jdoo-a kupit. Ili gotove kombinate s tisućama hektara. Nemojte biti u zabludi da je članstvo u EU, šengen i eurozona jedno veliko ništa, a da je u isto vrijeme mogućnost da jedan Nizozemac ili Danac kupe imanje s deset hektara zemlje katastrofa. Sve je upravo suprotno. Nevjerojatno da na ovom forumu ima takvih razmišljanja.
-
Ova enormna jamstva su, ako je vjerovati zdravom razumu, otišla kod debelog Pave, kome drugom. A on se širi nezdravo kao nekad Gazda Todo i na veliko trži s plinom, a na takvom poslu se može i debelo izgubiti jer su fluktuacije ogromne. Ne sviđa mi se to nikako.
-
Upravo sam ja nešto slično htio napisati. Onaj ko nema keš, za stan može dobiti jako veliku polugu s malim kamatama i odmah stavi stanara koji mu pokrije kamatu i dobar dio glavnice. Ko ima keš, svakako su dionice bolji izbor, naravno u slučaju da prati ovaj naš forum i savjete.
-
Ma ništa je u prvom redu zato jer su to samo dva panela, a onda još uz to i pod neidealnim uvjetima. Ako je u pitanju južna ili sjeverna strana još gore. Ne vidim neku korist od toga, to je jedna piva mjesečno u Minhenu u birtiji.
-
Ma to je ništa, paneli stoje okomito, ako nije zapad ili istok jako malo proizvode. I onda trebaš u dnevnu sobu provlačit kablove i gledat u inverter na polici s knjigama i to kablovinje. A sve za 5 eura mjesečno uštede, ako i tolko.
-
Možda ste u pravu. Rekao bih da su svi Končari u ovom trenutku kupnja bez velikog rizika. Jednostavno zato jer se svijet, a pogotovo Evropa okreće od fosilnih goriva i prometala prema elektrici. A i Kinezi nisu više najpoželjniji partneri i dio smo Evrope i Shengena itd.
-
Je, dobro izgleda to od TBEA-e. Samo Kinezima ne vjeruj ni kad darove nose. A i bilo je u ovoj dobiti i poreznih olakšica ako se dobro sjećam. Moglo bi biti dobro, samo ko je dugo ovdje, fino je popušio u odnosu da je u kodt uložio, a skoro uvijek je izgledalo kao povoljnija kupnja. I ja sam nažalost u jednom trenutku kada sam bio u plusu 50 posto prodao kodt, a zadržao kotr ispao glup. Ko će ga znati, ne kužim se baš koliko su ti mjerni transformatori bitni i kolika je potražnja za njima. Možda ima ovdje stručnijih da nam pojasne. Kodt rastura već godinama, a ovo baš i ne.