Pad u EU u prodaji vozila je kažu 26%. Nije baš najpovoljnija situacija.
Posts by komot
-
-
Godinama sam držao ovu dionicu i vjerovao u nju dok su je pljuvali i onda nakon što je ono pala ispod dvjesto i narasla na 270 ja prodam. Znao sam da je neće načet korona, ali ko bi rekao da ćemo je gledati na 400 dok je adris na 380. Rekao bih, najugodnije iznenađenje zse, s time da nije u pitanju nikakav balon.
-
Netko je poslije 13:30 raspalio po bidu na dosta dionica. Čudno ponašanje. Jel ima ko kometar?
-
Hvala snupy, glas razuma napokon!
treba gledati odvojeno, barem u ovom slučaju, zadržanu dobit od novčanog toka
jer prije svega treba to financirati (udarac na NT) a onda se to pomalo kroz amortizaciju rješava kroz godine
s druge strane ako to poveća prihvat težih brodova onda će se novim prihodima kompenzirati taj otpis
čak niti to ne mora biti neki veliki issue jer gleda se tako da se otprilike uzme financiranje na rok na koji se imovina amortizira, takvo je barem pravilo, nećeš dugoročnu imovinu financirati iz kratkoročnih izvora
uopće ne sumnjam u to da će se na ovaj ili onaj način pitanje doka riješiti jer bez toga mogu ključ u bravu staviti
čim koketiraju s idejom dopremanja rabljenog doka s Malte, mislim da su i najbliže toj opciji
IMHO
A tko to ne razlikuje?
Novčane nedostatke će morati financirati dugom, al pod uvjetom da posao neće rasti odnosno profitabilnost iz osnovnog posla nabavka novog doka i pripadajuća amortizacija utjecat će na pad profita u budućnosti. Uz troškove financiranja te nabavke. Pod pretpostavkom da je postojeći dok izamortiziran odnosno da se novi dok neće sporije amortizirati od postojećeg odnosno nižom stopom.
tako je palumbo je ostao bez znatnih kapaciteta na Malti i njemu je prije svega u interesu da se cim prije rijesi pitanje doka jer na kraju krajeva nije ni njemu interesu izgubiti novac tako da bi Lenac mogao kupiti Dok vrlo povoljno pogotovo u ovoj krizi.Nesmijete zaboraviti da Lenac sa morem ima ukupno 670 000m2 remontnog prostora a Malta samo 135 000m2 jer je pola prodano MSC grupaciji,tako da vjerujem da ce Palumbo max. koristiti Lenac jer su na drugim lokacijama podkapacitirani pogotovo kako se gospodarstva EU budu oporavljala tako ce doci do povecanja remonta brodova
Ne treba svakako smetnuti s uma da kad imaš istog vlasnika da on može sam sebi neke stvari "izbalansirati" onako kako njemu paše i pritom ne "zastupati" interes ostalih vlasnika (pogotovo ne manjinskih). Novci od prodaje će na kraju završiti kod istog vlasnika, al na tom putu ne moraju svi imati jednake koristi od tog posla. Ako me razumijete....
Da, o tome sam i ja razmišljao. Netko je spomenuo da će vjerojatno rabljeni dok doći s popustom, ja bih prije rekao da će gazda štimati što veću cijenu s obzirom da nije jedini vlasnik u Lencu. Slažem se kolegom Snupyem da fundamenti izgledaju nestvarno, ali ja se ipak ne usuđujem ući s velikim postotkom portfelja ovdje. Vjerojatno griješim.
tako je ulagati u dionice je rizik samo eto ja sam procijenio da je ovde mali sa obzirom na okolnosti a to su da je dionica na P/E 2.5,trzi se na pola booka,EV/EbIDTA na 1.6,duga skoro da i nemaju
-moguci remonti LNG brodova sa obzirom da im je Omisalj pod nosem
-BWTS naredne 2 godine
-odlicna suradnje sa US Navy
-Join Veture sa MSC grupacijom pa danas imamo jedan njihov brod na opseznom remontu kako krenu krstarenja sljedecih godina mozda dojde jos koji a tu su uvijek izdasne marze
Do sada novi vlasnici su bili korektni prema Lencu tj uprava,marketing je bila dosta samostalna kod odabira poslova a vecinski i ovako imaju 87 posto Lenca tako da vjerujem da je i njima dividenda u nekom razumnom roku intersantna
tako je ulagati u dionice je rizik samo eto ja sam procijenio da je ovde mali sa obzirom na okolnosti a to su da je dionica na P/E 2.5,trzi se na pola booka,EV/EbIDTA na 1.6,duga skoro da i nemaju
-moguci remonti LNG brodova sa obzirom da im je Omisalj pod nosem
-BWTS naredne 2 godine
-odlicna suradnje sa US Navy
-Join Veture sa MSC grupacijom pa danas imamo jedan njihov brod na opseznom remontu kako krenu krstarenja sljedecih godina mozda dojde jos koji a tu su uvijek izdasne marze
Do sada novi vlasnici su bili korektni prema Lencu tj uprava,marketing je bila dosta samostalna kod odabira poslova a vecinski i ovako imaju 87 posto Lenca tako da vjerujem da je i njima dividenda u nekom razumnom roku intersantna
Možda sam ja nešto krivo informiran, podaci s MD govore o ispod 50% vlasništva Palumba, a ne 87%.
-
Ajd da ubijem iluziju koju svi vi baby boomeri toliko volite, a to je da smo "mi" bili toliko napredni u odnosu na neke tamo Čehe, Poljake, Ruse, Rumunje itd...
To je dragi i drage moje bila samo kratkotrajna smetnja u povijesti izazvala komunističkim brutaliziranjem i posljedičnom depresijom istočno-Europskih zemalja. Pogledajte samo stanje na početku 20-tog stoljeća, gdje smo bili mi (Austrijska kolonija), a gdje Češka, Rusija, Poljska i ostali. Prestigli smo ih SAMO zato jer smo imali najblaži socijalistički sistem od svih na Istoku. Ali su zato nas prešišali Grci koji su bili još više zaostali, ali su u 20-om stoljeću imali KAPITALIZAM, iako crony vrste - što upravo plaćaju sad i to sa kamatama.
Sad se stvari vraćaju na svoje mjesto, Istok šiša 100 na sat, a mi zaostajemo. Zašto? Istok ima daleko jači kapitalizam od nas UPRAVO zato jer im se socijalizam u svim svojim oblicima ZGADIO. Nama nije jer nije bio ni blizu tako žestok kao kod njih pa ga i dalje toleriramo iako je direktno odgovoran za ekonomsko propadanje, iseljavanje i ostalo. Istok se vraća na svoje povjesno mjesto, a to je uz bok Zapadu, a mi smo propustili svoju povjesnu priliku da se priključimo jednima i drugima jer nam je eto draži naš HDZ / SDP socijalizam od slobode i kapitalizma. Pa eto, uživajte...
Upravo tako. A na neki način nam tak treba jer smo izmišljali viceve o Čehima i paštetama. Tako bahati i priglupi nismo shvačali da je njihova umjetnost, kultura, industrijsko nasljeđe, školstvo, visoka znanost i sve ostalo daleko naprednije od našeg i da su naše povijesne ličnosti mahom išle u Prag na školovanje i da je tako bilo stoljećima. Ta kratka anomalija gdje smo prestigli Čehe po plaćama kad smo uz pomoć zapadnih kredita i Titove politike da smo i s jednim i drugim blokom mogli surađivati pa se prodavala roba na istoku koja je imala primjesu zapada. S padom berlinskog zida stvari su se vratile na svoje mjesto. Kad je istočni blok dobio priliku kupovati zapadne proizvode, brzo se vidjelo da smo tehnološki inferiorni. Samo smo mi nastavili vjerovat da smo super dok su se oni pogledali u ogledalo i krenuli mijenjat. Mi smo tek na putu da doživimo katarzu ili smo tu negdje oko točke preokreta, 20 godina u zaostatku.
-
Stvarno svašta.....naznam niti jednog koji je rekao da čemo 2021. premašiti razinu prije krize.......ovo mora da je neki ober stručnjak pisao.......mi ako 2024. dođemo ne te razine od prije, možemo se lupat nogom u guzicu od sreče.......
Nije to bilo tko pisao, to je ugledni menadžer iz QC Partnersa.
Možda je malo preoptimističan, ali treba imat na umu da su neki sektori poput građevine imali rast i u ovoj godini koji će značajno i u idućim godinama potegnuti uslijed obnove Zagreba i pojačanog dotoka novca iz EU fondova. Industrijska proizvodnja je pala neznatno i rast će iduće godine. Znači, puno toga ovisi o turizmu i uslugama, a turizam bi se stvarno mogao ekspresno vratiti na razinu 2019. jer mi imamo onaj tip turizma za koji ljudi štede cijele godine i koji se pomalo već smatra potrebom, a ne luksuzom. Moglo bi biti iznenađenja u 2021. Turizam kako je naglo pao tako bi se naglo mogao i vratiti i čak premašiti rekorde jer su ljudi željni putovanja, a s njime će i ostale usluge potegnut.
-
Jel ovo netko sprda ili ozbiljno
S tih 100 000 kn po dionici bi tržišna kapitalizacija bila oko 1 250 000 000 kn što odgovara mjestu na tablici na koji ga je smjestila konzultantska kuća Prima Bon.
-
A ja prodao danas. Kupnja je jaka, nikad ne znaš do kud može dogurat cijena, ali godišnje izvješće neće biti nešto, a na 180 do 200 je bilo mučenja i kad je situacija bila daleko bolja. A i glavni šef je prodao još po 130. Sretno ko je ušao, dobra je ovo firma i dionica.
-
Ne kužiš logiku? A koja bi bila tvoja logika? Da oduzmeš dug? Pa valjda netko taj dug treba na kraju platiti?
Recimo da prodajes stan za 100 tisuća eura, neto i imaš 12 tisuća eura duga za režije. Koliko kupac onda mora platiti tvoj stan u konačnici? 112 ili 88 tisuća eura?
Hvala kolega...vrlo jednostavno...sad tek shvacam da to ustvari nije vrijednost drustva vec cijena koju buduci kupac treba platiti za njega...slicno je, ali ipak razlicito...
Hvala kolega flight, jednostavno ste to objasnili. EV nije ono što sam mislio da je i ima itekako smisla kad ga se stavi uz ebitda. Ovako, sam za sebe, ne govori puno. Ja sam iz literature skužio da je to nekakva fer vrijednost kod preuzimanja i sve mi to nije imalo nikakvog smisla. Hvala na prosvijetljenju.
-
kakva je to uopće knstatacija
...zbroji tržišnu kapitalizaciju bilo koje tvrtke na zse uvećane za dugoročne i kratkoročne obveze i na svakoj dobijaš takve cifre da boli glava, tko to uopće obračunava i gleda ne takav trolerski način osim forumskog drukexa
Takva koju koriste svi razumni i profesionalni investitori i zove se EV - Enterprise value.
Ja sam izgleda malo glup i ovo nije prava tema, ali ako bi mi neko mogao pojasniti koja je logika da je EV veća što su veći dugovi firme. Meni bi bilo zdravoseljački logičnije da se od tržišne kapitalizacije oduzima dug a ne pribraja. Ovako ispada što je firma jače zadužena, to je veći EV. Ne kužim logiku.
-
Tako je, pevex rastura. Ljudi vole pevex i kupuju tamo iako nije najjeftiniji. Ali nije ni skup, poštena cijena, jaka reklama, 36 rata, dobro prilagođen asortiman. I poneka iznenađenja poput coca cole, milka čokoladi i medenih srca po super cijeni. Konkurenti svi odustali osim bauhausa, a ni on ne pokazuje agresiju. 100 000 kn je realna cijena, budućnost je svijetla.
-
Pa tolko i vrijede. I to kod nas u Hrvatskoj i ovakvom stanju tržišta kapitala. A obzirom da nisu na burzi prodavač će vjerojatno dati neki popust na ovu cijenu, ali isčuđavati se na 100 000 kn je deplasirano.
-
Hvala Vam ekipa na podršci, čudna je to bolest. Bude dosta perioda kad mi je bolje i mislim da je to to, kad ono opet se vrati sve na početak s temperatururom 38.5 i tako već šesti dan. Moja supruga ima blaže simptome, djeca nemaju nikakve, a 100% su pozitivni. Samo me zanima kako njih troje tretira statistika i jesu li i oni uključeni u službene brojke. Reko bih na nisu.
-
To su dobre vijesti, meni neće trebati, ja sam trenutno u fazi stjecanja imuniteta, skupa s familijom. Nije baš neka ugoda, ali da se izdržat, čuvajte stare i bolesne, mišljenja sam da te boleštine ima na svakom koraku. Daleko više od službenih brojki.
-
Teško je kod nas razviti svijest jer političari ovise o izborima i podilaženju masama koje su zatucane. Nekakav prosvijećeni apsolutizam na jedno 20 godina bi bio rješenje za nas kad bi mogli klonirati Franju Josipa ili sličnog. Ovakvo to ide presporo za nas. Objektivni promatrač iz pozicije povjesničara može reći da pomalo idemo naprijed, za nas osobno to izgleda kao stajanje. Ja sam ipak umjereno optimističan, EU, fondovi, geopolitička stabilnost, zemljopisna lokacija, klima, prirodne ljepote, smjena generacija... Nezamiječen je ostao i podatak da se u zadnje vrijeme dosta ljudi useljava iz zapadne Evrope koji ovdje vide prilike. 30 godina je valjanja u blatu je valjda bilo dovoljno, vrijeme je i da nama napokon krene.
-
A gospon Roki, to je vaš stav, i ja sam sličnog. Ali nesumnjivo će automatizacija dovesti do pojeftinjenja taxi usluga u budućnosti i one će postati konkurentnije nego do sada. Proći će do tada još vode ispod savskog mosta, ali taj trenutak će neminovno doći, a mlade generacije, milenijanci i ovi koji dolaze poslije drugačije razmišljaju od nas, a oni su ti koji će u budučnosti određivat potražnju za svime pa tako i za vozilima. Ne priča Rimac bez veze, upučeniji je u trendove u autoindustriji nego mi, vjerujte mi. To mu je život.
-
Adpl je moja miljenica, prava proizvodna međunarodno konkurenta firma kakvih nedostaje kod nas u Hrvatskoj. Dionica je u najvišoj, kotaciji, uprava je transparentna i sposobna, vlasnička struktura je dobra, freefloat isto, nije prezadužena, uglavnom sve super. Poslovanje će se sigurno popraviti u bližoj budućnost. Međutim, malo me brine ta autonomna vožnja i car sharing. Moglo bi se ostvariti ono što Rimac najavljuje da će auti raditi 250000 km godišnje i da će biti autonomni i da ćemo jednostavno naručitivati prijevoz kad nam treba bez potrebe da posjedujemo auto. To će smanjiti ukupnu proizvodnju auta i dijelova za aute ako se ostvari za prognoza.
-
I meni je slično narasao portfelj kao i g. Ivan zato jer mi je Medika 40% portfelja. Ako cijena još malo naraste, skratit ću malo poziciju jer je imam previše. Prošli tjedan sam pokupovao nešto JDOS. Trenutno ih ima dosta na prodaji, znam da vuku još iz Agrokora neke dubioze, ali trenutno poslovanje govori da je dionica prilično jeftina, a i očekujem dividende od iduće godine.
-
Čini se da je nekima ušla u fokus pa kupuju. Meni je malo žao jer sam stajao na bidu. Kod ove dionice i firme je trenutačno sve super. Ipak, za mene bi bilo prerizično biti s više od 10% portfelja u njoj, naravno bitni su i apsolutni iznosi. Uglavnom, šteta je ovu dionicu ne imati jer su mogući izvanredno dobri scenariji, slično kao kod pevca.
-
Mislim da su dionice jos uvijek jeftine. Cijene su jos uvijek koronske. Dovoljno se sjetiti gdje su bile prije godinu dana. Kada krene pravi rast pitanje hocemo li stici uskociti. Inace, i sama sam skrta za lupiti po asku i stalno cekam korekciju😂
A kada sam u bilo kakvom plusu prodam za burek😅
Baš sam danas računao ponderirani p/e svog portfelja koji je inaće trenutno teška defenziva. Možda je sad i vrijeme za hrabriji pristup, ali eto, igram na sigurno i nadam se dividendama. Uglavnom, ispada oko 7. Pa sad, možda i jesmo banana država i burza, ali može se barem kupit jeftinih dionica.