https://dnevnik.hr/vijesti/hrvats…aign=Naslovnica
Evo prenosim ovu tužnu vijest. Nisam imao pojma da je bolestan.
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvats…aign=Naslovnica
Evo prenosim ovu tužnu vijest. Nisam imao pojma da je bolestan.
Tko god je imao (ne) priliku naplatiti štetu od CO zna da ta firma ne posluje etički. To dugoročno ne može dobro završiti.
croatia je mala beba za jadransko i agram. sestra mi stradala u prometnoj prije skoro tri g. u agramu ima životno i osig od nezgode, a sudionik (krivac) jadransko. do sada dobila samo neke predujmove, a ostalo sve završilo na sudu. a ukupno je riječ i nekih 65 000 kn. možete zamisliti koliko onda traju isplate gdje su potraživanja višestruko veća.
inače, kad je riječ o obeštečenjima svi su oni isti, a odvjetnik kaže da su agram i jdos daleko najgori po tom pitanju.
Pogledaš vlasničku strukturu jadranskog i agrama i ovaj podatak od odvjetnika prihvatiš kao nešto normalno. Zato JDOS ima uglavnom obvezna autoosiguranja gdje se neko drugi (oštečeni) bori s njihovom poslovnom politikom, a ne uplatitelj premije. Za osiguranje imovine CROS je ipak nešto drugo još uvijek. Ali cinganluk je svugdje, njima je u cilju zadržati novac, osiguraniku je cilj uzeti novac.
Sad sad maloprije nešto gledao HRT4 i bilo je govora o obveznom osiguranju od potresa i državnoj subvenciji, kasno sam se uključio, a i djeca su me ometala tako da nisam dobro skužio o čemu je riječ. Jel netko pogledao u miru da nam objasni detalje?
Porast osiguranja od potresa, o tome cijelo vrijeme pričamo. Iznos je oko 1 posto i to je zaista malo. Free float i to što imamo na burzi je isto zaista malo za ozbiljno ulaganje u osiguravatelje. Ali, nismo svi veliki i ozbiljni, ima nas na forumu koji raspolažemo porfeljom od 50 k do 300 k kuna. Za takve je nekoliko dionica jdos ili cros sasvim razumno ulaganje. A fundamenti su primamljivi. I tržište kontinuirano raste i s njime i dobit osiguravatelja a spomenute dionice ne mrdaju s mjesta već godinama.
Zaračunata bruto premija osiguranja (životna i neživotna osiguranja) iznosila je neznatno više od 10,6 milijardi kuna. U odnosu na 2018. u kojoj je iznosila 10 milijardi kuna, bilježi se rast od 6,5 posto i to je nastavak trenda rasta ukupne zaračunate bruto premije petu godinu zaredom.
Ma dovest će vraga. Tim premijama će toliko narasti cijena, a za većinu starijih zgrada po centru Zagreba, osiguravatelji vjerojatno neće niti htjeti preuzeti rizik uz bilo koju uobičajenu cijenu.
Ljudi na Banovini ionako neće moći osigurati nekretnine jer nemaju novca za to.
A past će i cijene, pogotovo starijih nekretnina, pa će i to utjecati na slab interes za osiguravanjem nekretnina.
Ma dovest će vraga. Tim premijama će toliko narasti cijena, a za većinu starijih zgrada po centru Zagreba, osiguravatelji vjerojatno neće niti htjeti preuzeti rizik uz bilo koju uobičajenu cijenu.
Ljudi na Banovini ionako neće moći osigurati nekretnine jer nemaju novca za to.
A past će i cijene, pogotovo starijih nekretnina, pa će i to utjecati na slab interes za osiguravanjem nekretnina.
A kako onda objašnjavate porast od 28 posto do sad? To što je potres bio na Baniji ne znači da će ljudi tamo osiguravat kuće već je to triger za ostatak Hrvatske. Ljudi ne razmišljaju o zdravlju dok ne obole, slično je i s potresima. Vrlo rijetko se dešavaju pa ljudi i zaborave na tu opasnost. Tema je best buy i cijenim vaše mišljenje. Meni se čini da su osiguravatelji trenutno dobra prilika jer stabilno posluju i kontinuirano ostvaruju dobit. Cijene dionica su im po mom mišljenju povoljne za ulaz.
Razmišlja li itko o osiguravateljima? Slabo su likvidni i nema neki izbor. Čini mi se da bi oni mogli biti profiteri u ovoj situaciji. Jest da životna osiguranja padaju, ali zbog lockdowna ljudi su manje razbijali aute, a i ovi potresi će u budućnosti dovesti do rasta osiguranja nekretnina.
Pa nije Saponija prodaja dezinficijensa? Nisu oni jedini na trzistu. Cini mi se da od pojave Covida ima manje popusta na asortimanu osobito kod detergenata i slatkiša. A to može značajnije utjecati na rast operativne profitabilnosti.
A ko je rekao da je. Tema rasprave je bila prodaja dezinficijensa za koje kolega Tin smatra da će se pojačano proizvodit još najmanje dvije godine. Ja ne dijelim njegovo mišljenje i to sam obrazložio.
Ja bih rekao da još ove godine možemo očekivati pojačanu prodaju i to s manjim maržama nego prošle godine. Na jesen vjerojatno više neće biti korone, a možda će biti i zaliha u trgovinama koje će trebati riješiti. Dvije godine očekivati financijski efekt kao u doba najveće nestašice dezinficijensa je za mene debelo preoptimistično.
Kolega Tin, zašto smatrate da još minimalno dvije godine slijedi pojačana prodaja dezinficijensa?
možda će se netko nasmijati, ali počnite proučavati rusku burzu. procjenjuje se da je već preko 50% inozemnih ulagatelja, ali kapitalizacija je još uvijek smiješna. izbor i nije bog zna što, ali papiri su jeftini a divke su vrlo izdašne. onaj tko malo prati putinovu politiku zna što faca u miru i tišini radi. i samo čeka pogodan trenutak da se ponovo pojavi na svjetskoj sceni, ali ovaj put ne kao autsajder. ako nafta ozbiljnije padne (a sa njom će i cijela burza), to će biti vrlo povoljan trenutak za ozbiljniji ulazak.
Ja sam nešto škico prije jedno godinu dana ruse i valuacije su zaista smiješne bile. Postavio sam pitanje na forumu i bilo mi je objašnjeno da je rizik ulagat tamo zbog pravne nesigurnosti. Nisam za to stručnjak, ali dionice su im jeftine.
Ja sam bio u jednom trenutku preko 30 posto u gubitku, pa kad je bio bounce rasprodao većinu i uložio pola prvotnog portfelja u nekretninu koja mi je na vagi već duže vrijeme. Ta korona i ti gubici su bili triger. Ostatak godine sam uložio ono što mi je ostalo i spustio minus na cca 10 posto od stanja na početku godine. Ma kraju moram biti zadovoljan iako sam pogubio nečiju godišnju plaću.
A zmuljali su ih da nema, a i ovima je dobro došlo da to mogu napisat kao obrazloženje. Koliko ih možemo pohvalit da sposobno upravljaju, toliko su s druge strane odvratni s tim muljažama. Toliko su dobri u tome da se čak iz tog kadra i Škoro poseže za svoju domoljubnu stranku.
https://www.novilist.hr/rijeka-regija/…i-milijun-kuna/
Znači 60 000 kn po dionici.
Evo jednog članka o jdos u i zadnje izvješće. Nisu mi bili presimpatični, ali rukovodstvo ove firme je čini se sposobno ostvarivati kontinuirani rast, šire se lagano po Italiji i s obzirom veličinu jdos-a lako bi se mogli uduplat prihodi od premija u bližoj budućnosti. A dionica je po meni i sad prilično jeftina. Postoji još uvijek ona mrlja od Agrokora i to je velik minus za netransparentnost, ali tekuće poslovanje je odlično i trenutno rastu značajnim postocima. Na prodaji je značajno veća količina nego na kupnji i čini se da imamo jednog većeg prodavača. Zna li on nešto više pa prodaje, ne znam. Top 10 nije prodavao. Ja sam kupovao koliko sam mislio i nadam se dividendi iduće godine i rastu dionice i poslovanja.
Da trgovalo se i s lukovicama tulipana nekad pa znamo kak je završilo. Btw za mene i danas ta lukovica vrijedi više nego sve te kriptovalute zajedno. Kakva je to valuta kojoj cijena skače i pada 10 posto na dnevnoj razini, pogodiš se s nekim za kuću, dok pripremiš papire cijena padne 50 posto. Nije pogodan za pozajmljivanje, transakcije su nemjerljivo sporije i troše ogromne količine resursa u ondosu na klasične bankovne transakcije, da krenemo plačat u supermarketima s bitcoinom cijeli svijet bi ostao bez struje.
Dakle, nema tehničke preduvjete da postane sredstvo plačanja, iza njega ne stoji nitko, ni države i banke. Koliko će ovo ludilo trajat ja se ne usudim prognozirat, ali ja neću kunu uložit u to sigurno.
Kad smo kad amerikanaca, evo tesla skoro na 700, ludo. I bitcoin 24000. Sve je to van pameti, pogotovo te kriptovalute. I sad još mirovincima dozvoljavaju da ulažu u te gutače struje i zagađivače planeta. Ne kužim i kako države dozvoljavaju da se plaća s time s obzirom da ne ovise o bankarskom sustavu i savršeni su za kriminalce i švercere. Valjda političarima paše jer ih ne moraju unijet imovinske kartice.
Ma sve je to OK, i bilanca je OK i prihodi su dobri, ali kao visoko tehnološka firma i na preko 3 000 000 000 kn prihoda ostvarit 17 000 000 ili 50 000 000 je jadno. Ma da je i 100 000 000 je loše. Tu je još uvijek socijalizam prisutan. Dragi su mi, ali ne ulažem u njih još. Potencijal je ogroman priznajem.
Po cemu je atgr u minusu na 1320 a jucer je zavrsilo na 1290 bar agram brokeri prikazuju????
Gleda se vjerojatno jučerašnja prosječna. Tak je bilo prije, pretpostavljam da je i ostalo.
I to je niša. Uz dužno poštovanje, čini mi se da automatska lakirnica ne spada u tu kategoriju. Probajte još jednom.
Ovde se nikako ne razumije da taj pad registraranih novih auta prvestveno pogađa velike igrače u auto industriji recimo proizvođaće guma koje drze značaj udio u trzištu , dok je adpl tu relativno mali igrač koji ima svoju nišu i taj pad če ga manje pogodit, popunjenost kapaciteta je zapravo odična i to jasno piše u izvješču za treće tromjesječe tako da bi četvrto trebalo biti dobro, a i ljudi kako izbjegavaju koristiti javni prijevoz sve više kupuju mala auto kako dođe cijepivo to će sve doć na svoje, očekujem povratak u 2021 na razine preko 200 kn
Možete li nam reći koju nišu ima Adpl?
Bogme teška artiljerija za naš zse. Barem se ne mogu žalit ovdje da se ne mogu kupit i prodat veće količine.