Pa ove godine je bila 1400, kako nebi bilo moguće 1450. Mogu isplatit i 2000kn. Već su bili isplatili jedne godine 2000 ako me pamćenje dobro služi.
Posts by komot
-
-
Pricam bas sa jednim kolegom koji inace projektira solarne elektrane, kaze da na instaliranih 10kW snage u kontinentalnoj HR mozemo ocekivati u prosjeku realno oko 12.000 kWh proizvedene struje godisnje.
To je u biti u razmjeru s mojom projektantskom procjenom. Meni malo skida to što nisam čisti jug, nekih 5%. U 10 godina korištenja snaga ne bi smjela pasti više od 10 %, a u 25 godina više od 20%. Ovi moji konzultanti su mi rekli da se inverter u naravi potroši nakon 10 godina tako da bi i njegovu zamjenu trebalo računat nakon 10 godina, po sadašnjim cijenama on je po mom troškovniku oko 15 000 kn, ali realno je očekivati da će mu cijena pasti za 10 godina.
-
Nije mi potrebno jer ste mi vi već izračunali. Vjerojatno ovi projektanti nemaju pojma.
-
Evo gledam sad projekt i troškovnik, ovako kaže: trošak ulaganja 105 000 kn, predviđena godišnja proizvodnja 11 500 kwh. Nije vrag da me lažu.
-
Računica je prema projektu, bez ove sheme s novim ormarom bi bilo oko 70 000 kn. Ako kažeš da je 13 - 15 000 kn onda još bolje, ja nekako volim gledat konzervativno jer će možda i nešto krepat i s godinama pada efikasnost solara. Jel mi možete poslat tu ponudu od 80 000 kn za 10 kw ili firmu koja to odradi za te novce?
-
Ja sam te 2008. bio totalni početnik koji se zaigrao previše. Negdje u rujnu sam završio u bolnici na duže vrijeme, onda još nije bilo mobilnog interneta i pametnih mobitela odnosno bio je tek početak. Paradoksalno, spasila me glupost jer sam imao margin kredit. Sve skupa je bilo oko pola milijuna kn portfelj. Kako sam bio u bolnici, nisam mogao servisirati margin callove te je banka rasprodala sve. Još sam bio ljut jer sam bio uvjeren da će se sve brzo vratiti na staro. I na poslu mi se svašta poremetilo na gore tako da nije baš bilo sjajno razdoblje za mene. 2009. sam krenuo gradit kuću i to me na duže vrijeme onesposobilo da ulažem na zse, ali infekcija je ostala negdje pritajena pa sam se vratio. Ovaj put malo iskusniji i obrazovaniji. I oprezniji.
-
da kojim slučajem živim u Zagrebu stanovao bih negdje u Zagrebačkoj županiji, toliko lijepih sela, povoljnih kuća... a ljudi se tiskaju na Lanišće... suludo.
Moja žena je došla iz Zagreba na selo i nebrojeno mi je puta rekla kolko se preporodila. Na par kilometara mi je sve što mi treba za svakodnevni život, Zagreb mi je na pola sata ako mi treba namještaj ili garderoba a to idem par puta godišnje. I, ako izuzmemo rad na visokoplaćenim zanimanjima, prosječna plaća se može zaraditi i izvan Zagreba tako da ne stoji ona da moraš svaki dan putovat na posao.
-
Ha tako je to u zivotu..
Realno.. uskoro planiram prodati svoj Stan ( nije ostecen u potresu I nije u centru) I mislim traziti I vise nego sto Sam mislio prije potresa.
Zasto?
Uzmite par vecih gradilista gdje Se grade move zgrade poput ferenscice, spanskog , preckog, borovje..
E sad.. potraznje uvijek I'ma.. ali me budu se te zgrade izgraadile od danas do sutra sto znaci da se broj nekretnina u ZG zapravo smanjio.
U zg se vise ljudi doseli nego odseli godisnje.
Dakle.. stanova fali. I nije mi Sila prodati.
Iz tog razloga što se nakon potresa u Zagrebu smanjio broj stanova, prodalo se u mojoj okolici dosta kuća koje su se godinama prodavale. Čak je i periferija postala atraktivna,
-
Meni su objasnili ovi iz ZEZ-a da je 40 posto subvencija na mom području, samo mi nitko nije rekao (to sam kasnije pročitao na stranicama fonda) da je maksimalni poticaj 36 500 kn. Tako da ja neću moći moći ostvariti maksimalan poticaj. Idealno bi bilo 8-9 kw za maksimalni poticaj. Cijela priča prelazi u ekstra isplativu ako netko živi na području od posebne državne skrbi gdje je poticaj 80% i do 73 000 kn. I treba imati trofaznu struju za sve veće od 3 ili 4 kw, )nisam siguran). Problem je i što sam ja morao uzeti novi priključni ormar što je s montažom i bušenjem ispod ceste koštalo 10 000 kn. Za 3 ili 4 kw mislim da nije vrijedno zahebancije. Cijeli trošak bi trebao koštat oko 80 000 kn sa subvencijom. Proizvodnja bi bila barem 10 000 kn godišnje. Tako da nije preloše. Meni je ta kombinacija dobra jer u taj objekt stavljam malo bolje Toshibine inverterske klime umjesto plinskog centralnog grijanja što će mi puno pojednostavit i pojeftinit trošak izgradnje sustava za grijanje, a ujedno imam i hlađenje.
-
Da i je manipulacija, onda bi bilo logično opalit po asku jednu dionicu a ne opalit milijun kuna ili kolko već.
-
Slična ko i ove godine. Možda + 100 kn procjenjujem
-
Pa za početak znači mi masna dividenda koja mi kapne svake godine. Ne znam od kud ste se pojavili, ali rasprava s vama se čini besmislena. Jednostavno ste iz nekog drugog svemira i ne pričamo istim jezikom. Čini se da nas i Ivana čita i dijeli palac dolje obojici.
-
A zašto bi manipulirali neuvrštenim dionicama koje skoro nitko nije kupovao niti kada su bile puno jeftinije? I kakva je to manipulacija ako je netko lupio po asku unutar ili ispod fer vrijednosti. Pevex će vjerojatno isporučiti 20 k kuna po dionici ove godine. Koliko bi retailer s takvom dobiti vrijedio da kotira u Americi? I rastućim poslovanjem. I s tom količinom keša i s takvom bilancom. Barem p/e 20. Ajde nek bude kod nas fer p/e 10 - to je 200 000 kn po dionici. A ovdje je neko kupio po 125 000. Čovjek je jeftino kupio, a ne napucao cijenu. Što smo onda gledali na optimi nedavno ako je ovo manipulacija?
-
Koja bi bila svrha manipulacije, baš me zanima koja je logika uopće takve ideje na primjeru Pevexa?
Možda hoće prodati pa u dogovoru s nekim provlači transakcije i pumpa cijenu. Provuče sutra na 150 pa će na 100 ili 120 možda biti kandidata koji će pomisliti da je to povoljno.
Ili se vodi neki unutarnji rat između kljucnih igrača…. Netko hoće od nekog otkupiti pa se formira cijena za transakciju.
Ne znam, svašta može biti, a ne mora biti ništa. No, činjenica je da je zbog nelikvidnosti i netransparentnosti dionica podložna lakoj manipulaciji cijenom.
Kakva manipulacija. Pa nije to stečajuša. Firma vrijedi fundamentalno i više od toga tako da je teza bezmislena. Ako se dobro sječam dobit je bila oko 15 000 kn šo dionici. Što je tu onda čudno ako je netko dao 125 000 za dionicu, a zna se da su rezultati još bolji ove godine.
-
A isto možeš raditi i ako je uvrštena. Dogovorimo se nas dvojica za 10 kom medike po 35 000 i cijena je 35 000.
-
Hvala. Pitam jer je supruga naslijedila stotinjak dionica pa si mislim možda nisu podaci bili poslani pa ima zaostale dividende.
možda je tu netko drugi zaostao, već je ona to potrošila samo nije prijavila
😄 Ma nije mogla kad ove godine nisu isplatili. Inaće bi prvo u to posumnjao. 😄
-
Hvala. Pitam jer je supruga naslijedila stotinjak dionica pa si mislim možda nisu podaci bili poslani pa ima zaostale dividende.
-
Kolega, malo ste u zaostatku. Danas je već 15. 11.
-
Jel mi može netko reći dal je zaba preko skdd isplačivala dividendu ili je trebalo slati podatke.
-
Naslovnawww.zez.coop
Ja sam išao u suradnji s njima, pa ako koga zanima ima dosta o tome na njihovim stranicama.