Je li moguće da su ovi povečani prometi znak da su stranci krenuli ulagat na zse?
Posts by komot
-
-
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premijeZAGREB - Osiguravatelji su u 2021. zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije ili 12 posto više u odnosu na 2020. godinu, podaci su Hrvatskog ureda…www.seebiz.eu
Čini se da je Jadransko osiguranje postalo 4. po snazi u Hrvatskoj.
Svaka čast.
-
I ja se slažem.
-
Znači ne možete govoriti o prvoj trećini hrvatske samostalnosti. Ne znam zašto ste uvjereni da su Kutle, Pašalić, Todorić, kojekakvi generali poput Ljube Ćesića i Zagorca, vozači kamiona poput Luke Rajića kojeg nitko nije pitao odakle mu lova da iskešira najveću mliječnu industriju i još puno sitnijih koji su potezom pera zaradili mijune pošteniji od ovih danas? Vjerojatno zato jer su uhičenja bila jako rijetka i skoro nitko za ništa nije odgovarao. Državna revizorica Šima Krasić je uvijek bila zadovoljna, kao i porezna i Uskok i mediji. Samo je narod vidio da se tvornice uništavaju zbog zemljišta na kojem su izgrađene, da se invaliditet i penzija kupuje za par tisuća maraka, da je četvrtina INA-prodana za pola pišljivih milijarde dolara izravnom konkurentu, da su autoceste i tuneli preplačeni barem za duplo i da se lova tunelarila kroz vijadukt, tehniku, konstruktor, hidroelektru i ostale gigante koji su svi redom završili bez cvonjka kao i njihovi dioničari, a podizvođači i nadzor bogataši. Rijetko ko je iz tih vremena za bilo što osuđen i mediji se nisu smjeli baviti s povlaštenom kastom dok danas svako malo budu neka uhičenja i zato je valjda ta percepcija da je sada veći kriminal. Tuđmanovo i kasnije Sanaderovo doba su nas najviše od svega zakucali tu gdje smo sad i to ne samo financijski već su u visoku politiku i upravljače državnih poduzeća uveli kriminalce kojih se skoro nemoguće riješit i modus operandi zbog kojeg sposobni bježe iz zemlje.
-
Cijena na burzi nije nešto bitna za odluku kolika će biti dividenda i hoće li je uopće biti. Ali može odražavati očekivanja trgovaca na burzi. S obzirom na očekivanu neto dobit, 2000 kn je sasvim realno očekivati. Samo kod njih se nikad ne zna, može biti i 0. Ja očekujem manje od 2000.
-
Ja uopće nisam spominjao Plenkovića. A to što vi tvrdite da Hrvatska nikad nije bila korumpiranija govori da ste jako mladi.
-
Niste ne razumjeli, zaostali smo, a sad je vrijeme da ih sustignemo. Da smo nesređeniji i korumpiraniji sada nego što smo bili prije 5 ili10 godina ili za vrijeme sanadera smatram da nije istina. I danas svako ko je zdrav i hoće pljunuti u šake će naći posao i zaraditi 6, 7, 8 tisuća kuna dok to prije 5 ili 10 godina nije bilo tako. Trebala je veza za posao portira i minimalac od 2300 kn koji je sad ipak 3750kn. Meni je maler uzeo 25 kn po kvadratu zida, a maljati može svatko i s 10 kn po m2 će dobro zaraditi. Treba pratiti službene podatke, ljudi će rijetko kad reć da su zadovoljni i kad se popnu stepenicu više, brzo zaborave gdje su bili prije 6 mjeseci. I ima nešto u našoj kulturi i genima da se stalno žalimo i nezadovoljni smo, a radnike uvozimo iz Srbije, Indije i dalekoistočnih zemalja. Pokušajte se sjetiti kad je to u povijesti bilo toliko poslova da nismo na domaćem tržištu mogli popunit kvotu već smo primorani uvozit radnu snagu.
Zadnja recenica vam je komedija.
Onda ćete lako odgovorit na zadnju rečenicu. Ne može mi nitko reć da je za vrijeme karamarka i vase brkića bilo manje korupcije i sređenija država nego sad. Ili da je za vrijeme milanovića bilo više poslova, manji porezi i veće plaće nego sad. I ne trebaju mi pritom službeni statistički podaci. Da je dobro, nije, ali je bolje nego što je bilo i još će biti bolje u idućim godinama.
-
I meni se čini da krećemo konačno u smjeru gdje su sve ostale države istočnog bloka otišle nakon ulaska u EU. Možda čak i malo ubrzanije nakon godina puževim korakom. Ja sam to još prije 6 mjeseci napisao. Nema razloga, uz ovako krasnu zemlju i klimu, da nam se barem pola ovih što su otišli ne vrati ako im omogućimo normalan život, posao i pravnu državu.
Varate se, sve više zaostajemo!
Prije 20 godina bili smo bolji od svih "istočnih", osim SLO, a sad smo uvjerljivo posljednja, 27. članica EU.
Sve smo nesređenija zemlja, sve korumpiranija, ljudi sve nesretniji i nezadovoljniji ... Stvari uopće ne idu na bolje, meni se čini.
Niste ne razumjeli, zaostali smo, a sad je vrijeme da ih sustignemo. Da smo nesređeniji i korumpiraniji sada nego što smo bili prije 5 ili10 godina ili za vrijeme sanadera smatram da nije istina. I danas svako ko je zdrav i hoće pljunuti u šake će naći posao i zaraditi 6, 7, 8 tisuća kuna dok to prije 5 ili 10 godina nije bilo tako. Trebala je veza za posao portira i minimalac od 2300 kn koji je sad ipak 3750kn. Meni je maler uzeo 25 kn po kvadratu zida, a maljati može svatko i s 10 kn po m2 će dobro zaraditi. Treba pratiti službene podatke, ljudi će rijetko kad reć da su zadovoljni i kad se popnu stepenicu više, brzo zaborave gdje su bili prije 6 mjeseci. I ima nešto u našoj kulturi i genima da se stalno žalimo i nezadovoljni smo, a radnike uvozimo iz Srbije, Indije i dalekoistočnih zemalja. Pokušajte se sjetiti kad je to u povijesti bilo toliko poslova da nismo na domaćem tržištu mogli popunit kvotu već smo primorani uvozit radnu snagu.
-
Svi gledamo zelene brojčice na ekranu i sretni smo. Burza raste, valjda zbog snažnog rasta BDPa i dobrih projekcija za 2022. god, potencijalno dobre turističke sezone, vjerojatno raste snažno i zbog inflacije, skorog prelaska na euro, skorog šengena, omikrona (potencijalnog kraja sr@nja sa panedmijom)...Ali sve to na stranu...
Raduje li i vas situacija gdje se hrvatska barem na kratko razvija kao prava država a ne kao šup@k EU?
Možda sam subjektivan, možda su mi mediji zamazali oči, možda mi ove zelene brojčice na burzi stvaraju lažni osjećaj napretka i razvitka. I dalje je HDZ (čitaj štetočina) na vlasti, javni sektor nam je preogroman i pretrom, imamo 1 umirovljenika na 1,3 radnika (iako sam čitao da su 180 tisuća mirovina inozemne pa kad računam ispadne da na 1 umirovljenika sa hrvatskom mirovinom imamo ipak 1,5 radnika što je ipak nešto ljepši omjer. Cijene divljaju i inflacija steže omču. Pali smo na 3,89 mil. stanovnika ali ne vjerujem da će se taj tempo nastaviti, kritična masa je otišla i za nas koji smo ostali je preostalo dovoljno prilika, ljudi se ipak i vraćaju (barem ja znam nekoliko njih). I dalje je tu u HR hrpa tih naših standardnih problema ali čini mi se da generalno stvari idu na bolje, baš sam nekako optimističan.
Ljudi jesu li u pitanju zelene brojčice na ekranu, jesu li mi mediji zamazali oči, jesam li previše subjektivan ili situacija u HR stvarno ide na bolje? Ne pričam ovdje o burzi, ajmo zaboravit za nju, pričam o normalnom životu prosječnog građanina RH, idu li stvari stvarno na bolje, razvijamo li se napokon kao nekakva normalno posložena država ili je ovo samo privid?
I meni se čini da krećemo konačno u smjeru gdje su sve ostale države istočnog bloka otišle nakon ulaska u EU. Možda čak i malo ubrzanije nakon godina puževim korakom. Ja sam to još prije 6 mjeseci napisao. Nema razloga, uz ovako krasnu zemlju i klimu, da nam se barem pola ovih što su otišli ne vrati ako im omogućimo normalan život, posao i pravnu državu.
-
Dodatnu vrijednost joj daje činjenica da ova firma pokazuje upravo nevjerojatnu sposobnost kontinuiranog povećavanja udjela u vrlo zreloj, zasičenoj i kompetitivnoj branši. Ako ovaj naš patuljak uspije ugrabiti samo jedan posto udjela na talijanskom tržištu autoosiguranja, to bi bilo barem kao da cijela Hrvatska i Slovenija osiguravaju svoja vozila u Adriaticu.
-
svatko razmišlja na svoj način. osobno ove godine očekujem eksploziju na zse! predvodnici fin i turistički sektor! brodari priča za sebe.
Već dugo nije nikakva afera izašla na zse, gospodarstvo čini se da raste neviđenim stopama, polako će se budit optimizam u društvu koji bi se trebao preliti na burzu.
Pitanje je i koliko će još dugo trajat bedastoće na kripto sceni s obzirom da FED diže kamatu i covid doznake klincima bez posla presušuju. Polkadot, stellar, shiba inu, omg network, tron, dash, holo, hedera ili tezos možda ustupe mjesto adpl, atgr, ernt, mdka, ht, zaba... Ako nas ne udari meteor ili kuga ili kakba megaafera trebalo bi idućih nekoliko godina biti lukrativno na zse.
-
O Americi i njihovim valuacijama možemo maštat, ali takva stabilna firma u necikličnom sektoru koja uz to ima višegodišnji rastući trend poslovanja mora vrijedit na hrvatskom tržišu P/E 11 - 12 i dy 4%. Ovdje ima boljih stručnjaka od mene pa ako ima neko kakvu analizu bio bih zahvalan za drugo mišljenje.
-
S obzirom na sektor, a uključujući i to da je nelikvidna i da je ovo zse mislim da bi realno bilo oko 40 000.
-
Veli Buffet da dividende ne lažu.
-
Ova cijena je još uvijek povoljna za ulaz. Da je kojim slučajem Medika fondovska dionica, gledali bi je na P/E 13-14.
-
A ja samo s minornim udjelom u portfelju VLEN u plusu.
Tako ti je mala moja kad imaš nelikvidan portfelj.
-
Otvara se Pevec u Križevcima, kupuju zemljište u Splitu. Investira se pomalo, ali da je bilanca brutalna, to je nepobitno. I ja očekujem okruglih 10 000.
-
Možda i malo više Rvatine
-
Ovo je doduše sponzorirani članak, a ne osvrt stručnjaka, ali tako nekako razmišlja prosječan Hrvat. I nije mu za zamjerit s obzirom na lopovluk u našoj državi.
-
Ma na zagrebačkoj ekonomiji sve vrvi od uvezenih stručnjaka iz susjedne federacije. Vidi se i po tome da smo kopirali mnoge modele njihove uspješne ekonomije.