Krivo si me shvatio, treba bolje čitat. Može elektrana biti kako ti kažeš, ali poticaje za panele ne daju za više od 50 posto priključne snage. To je novo, prošle godine nije bilo tako.
Posts by komot
-
-
Vrijedi pokušati. Možda netko zna, ako uspijem poslat papire i ne dobijem poticaj, mogu li se sa tim istim papirima prijavit na sljedeći natječaj?
Mislim da može ako se nešto ne promijeni iduće godine. Bitno je da dokumentacija od hepa vrijedi 2 godine, sve ostalo se brže rješava. Ima nekih razlika ove godine od prošle, npr. ove godine nije trebalo izvješće od energetskog certifikatora već samo certifikat, drugačiji je sistem podnošenja zahtjeva bio, nije se moglo dobit poticaje za više od 50 posto snage panela od priključne snage objekta i još par sitnica tako da ne možemo bit sigurni da će sve biti isto i iduće godine. Ali ponavljam, bitno je da od hepa papiri vrijede 2 godine.
Tako će bit, inverter će biti za 10 kW, a paneli za 4,8 i na poticaj se ide s projektom od 10kw.
Jedino je nezgodno što kod traženja poticaja treba poslikat situaciju i tu ovaj referent može skužit da nije po projektu, tu bi trebalo malo s fotoshopom se poigrat.
I za dobit poticaj za 10 kw panela treba imat priključnu snagu objekta 20 kw, odnosno 19,3 kw. Iako je samo brojilo limitator, što je super jer ne treba po fazama dijelit snagu već je bitan zbroj, ne razumijem zašto hep ods određuje priključne snage kao da se radi o kombinaciji klasičnih limitatora. U brojilo se može ukucat bilo koja snaga budući da je digitalno, rade još po starom sustavu očito.
-
Vrijedi pokušati. Možda netko zna, ako uspijem poslat papire i ne dobijem poticaj, mogu li se sa tim istim papirima prijavit na sljedeći natječaj?
Mislim da može ako se nešto ne promijeni iduće godine. Bitno je da dokumentacija od hepa vrijedi 2 godine, sve ostalo se brže rješava. Ima nekih razlika ove godine od prošle, npr. ove godine nije trebalo izvješće od energetskog certifikatora već samo certifikat, drugačiji je sistem podnošenja zahtjeva bio, nije se moglo dobit poticaje za više od 50 posto snage panela od priključne snage objekta i još par sitnica tako da ne možemo bit sigurni da će sve biti isto i iduće godine. Ali ponavljam, bitno je da od hepa papiri vrijede 2 godine.
Tako će bit, inverter će biti za 10 kW, a paneli za 4,8 i na poticaj se ide s projektom od 10kw.
Jedino je nezgodno što kod traženja poticaja treba poslikat situaciju i tu ovaj referent može skužit da nije po projektu, tu bi trebalo malo s fotoshopom se poigrat.
-
Trenutno i ja više naginjem spanu. Što se tiče transformatora imam inside iz kpt-a da imaju posla preko glave i da kupci ne pitaju za cijenu.
-
Jedino ako stavi inverter od recimo 10 kw i recimo 5 kwp panela na jedan string, a kad mu se pokaže da treba još, doda na drugi string još panela. Za to ga neće niko ništa pitat jer inverter određuje nazivnu snagu elektrane. Može imat projekt sa svim panelima, a stavi samo pola i inverter po projektu. Nije u nikakvom prekršaju zbog toga. Kad treba, doda još panela i ne treba nikakve papire dodatne zbog toga jer ne mijenja maksimalnu snagu iz projekta.
-
Niste mi baš pomogli. 😄 Srećom imam još vremena razmislit dok ne sjedne lova.
-
Trebala bi mi sjest neka lovica uskoro, budući da volim okrugle brojke, ispalo bi za 100 dionica spana ili 10 kodt. Ne znam ni sam što je bolja kupnja, ima ko kakav savjet?
-
Super je na moru situacija u odnosu na kontinent, ja sam u 11. mjesecu do danas 200 kwh proizveo, isto 10 kwp elektrana. Tmurno vrijeme smanji proizvodnju na 10 posto. Inaće ove godine država daje poticaje samo na 50 posto snage panela od priključne snage objekta.
-
Malo kasnite sa skupljanjem papira, bit ćete među zadnjima koji su predali papire, nisam siguran da će biti novaca za sve.
-
To se isto dešavalo u Poljskoj, kad su se plaće u Poljskoj upristojile, dio Poljaka se vratio iz Engleske. Skupe su najamnine i nekretnine vani, to odnese većinu primanja tako da ne ostane puno više nego u Hrvatskoj za stavit na stranu. A nije ni sve u novcu.
-
Po trenutačnim cijenama struje, bez državnih poticaja to nije neka prevelika isplativost. Naravno, i ponude izvođača dosta variraju tako da bez poticaja pričamo o 15 godina povrata za gornji dio cijene što nema smisla ako statički računamo. Mene je uz poticaje, zajedno s brojilom i dodatnim sitnicama ispalo 60 000 kn 10 kwp. Mogao sam i jeftinije proći. Ušteda na struji će biti oko 9000 kn godišnje plus još dodatna ušteda to što ću kasnije potrošit subvencioniranih 2500 kwh. Ajmo reći, s poticajima bi bilo u mom slučaju oko 6 godina rok povrata. Sad su ukinuli pdv na dc stranu tako da je sada vjerojatno nešto jeftinije. Ako ima netko friške ponude, slobodno neka stavi, doprinijet će forumu.
-
Baterije su skupe, imaju rok trajanja, gubi se dodatno na konverziji i što je nabitnije, država ne daje poticaje za njih. Ne vidim financijsku isplativost kod ugradnje za kućanstva. Bateriju glumi mreža na mjesečnoj bazi. A baterije koje bi mogle energiju proizvedenu ljeti sačuvat za cijelu zimu bi jako puno koštale i zauzimale mjesta. Nestanci struje su rijetki i samo zbog toga nije isplativo ulagat u baterije.
-
Koliko je trebalo da vas EON pusti tj prebaci? Naime u realizaciji smo elektrane, a sad smo na Eon-u, a htjeli bi ipak preći na HEP.
Pa negdje, polovicom rujna sam potpisao s hepi-jem, pa su me listopadu prebacili u hep elektru da bi od 01.11. bio u hepi-ju. Inaće, danas sam nazvao Hep elektru i sve mi je gospođa ljubazno objasnila i ispričala se, trebam samo poslikati račun i poslati na mail pa će popraviti. Za razliku od eona koji je kriminalan, privatna firma, Hepi mi se čini 10 kopalja bolji od eona što se tiče korisničkog iskustva, web stranica je puno bolja, operateri se jave puno brže, brže odgovaraju na mail, a imaju i nekave bodove koje možeš zamijenit za kune i jeftinija im je fiksna naknada za opskrbljivača. Eon se ponaša kao teleoperateri, sve ti u reklami obečaju, a poslije te guze i ne možeš ih se riješit na jednostavan način i da te ništa ne košta. Totalno su neozbiljni. Pitao sam ih kako će mi refundirat sredstva s obzirom da više nismo u ugovornom odnosu, ništa nisu odgovorili još. Obračunali su mi i mrežarinu koju nisu smjeli, živo ne zanima jesu li prosjedili te novce Hep ods-u ili su ih zadržali. Poslao sam mail direktoru hep ods-a, čisto sumnjam da će mi htjeti odgovoriti.
onaj koji zapali prvi trafo do tebe. ako imaš svoje baterije onda si totalno neovisan tj. zavisan samo o vremenu i potrošnji. ako si samo inverzibilan na sistemu hep-a kad ode prva hidrocentrala otišao si i ti.
Kolega Verdi, uz dužno poštovanje, puno pišete, ali više štetite nego koristite forumu svojim postovima.
-
"čak je Petrokemija našla ozbiljnog kupca, kao i đuro đaković a možda i uljanik."
Vi kao ulagač u dionice od ovih firmi niste mogli dobiti ništa, osim izgubiti ogromnu
količinu novca na poništenju 100 u 1 ili (pred)stečajevima tih firmi, pa sada
računajte koliko se novca izgubilo na gornjim firmama, pa milijarde na Agrokoru,
pa na primjeru Dalekovoda gdje su to odgrali preko noći sa sumnjivim firmama
iz Malte, pa od posrednika krojačice Babe Rade koja je preko noći postala bogata
i ljudi više NEMAJU povjerenja u hrvatsko tržište kapitala. To je glavni razlog ovog
stanja, a ne europski novac, Schengen i članstvo u EU.
Pa to i govorim da je prošlost bila crna, siromašna, besperpektivna i lopovska. I to je trajalo 30 godina. I zato ljudi nemaju povjerenja u tržište kapitala, a isto tako ni političare, institucije, medije, poduzetnike. A bilo je tako i u Irskoj pa više nije. Ne kažem da ćemo postat Irska, ali ćemo se pomaknut prema sredini u idućih 10 godina. A na burzi će uvijek neko gubit, neko dobivat. Nečiji gubitak ili dobitak na burzi nije pokazatelj stanja ekonomije.
-
Bit će kriza u cijeloj Europi, samo će ovaj put Hrvatska biti manje pogođena od prosjeka i dodatno će konvergirati prema sredini. I to će se desiti bez obzira na vaše mantranje da će svi iselitl i da nam slijedi propast. U neku ruku razumijem tu malodušnost jer nas je dosadašnje iskustvo bacilo u takvo stanje. Ali ovdje na investicijskom forumu bi ipak trebali pisat malo ekonomski educiraniji, a ne na razini prosječnig čitača 24 sata. Imamo povijesno nisku nezaposlenost, zaposlenost najvišu od kad je suvremene Hrvatske čak i uz ogromno iseljavanje, napokon smo skroz integrirani u europu i ne gleda nas se kao crknu ovcu već smo im postali simpatični, daju nam novce za što god tražimo, grade nam pruge, ulažu u luke, lng, plinovode, mostove, u jednosmjensku nastavu i zelene projekte, njihova gerijatrija planira starost na našoj obali, napokon su počele i greenfield investicije u proizvodnju, nearshoring još nije ni krenuo, zadužujemo se povoljnije od češke i italije, javni dug pada, ulazimo u šengen i eurozonu, dolaze mlade generacije s novim idejama, nove brzorastuće firme se otvaraju a stari mastodonti u valjda ispropadali, čak je Petrokemija našla ozbiljnog kupca, kao i đuro đaković a možda i uljanik. Poljoprivredna proizvodnja nije nikad bila veća, vidimo da i Ukrajinac ulaže velike novce u baniju. Turizam obara rekorde, građevina nema dosta radne snage koliko posla ima. Događa se i nezamislivo da radnici iz javnih poduzeća odlaze u privatne firme. Čak nam je crobex pao puno manje od razvijenih tržišta. Situacija je potpuno drugačija od situacije iz 2008. Samo, rast dionica pokreće optimizam i povjerenje investitora, a ne realna situacija. To što optimizma u prosječnog čovjeka nema isto nije za čuditi, samo ne treba slušati kuknjavu takvih već gledati realno.
-
Evo javljam da još auto nije spreman jer čekaju da dio stigne iz Slovenije. Kao da iz Kine putuje.
-
Evo nove situacije, s obzirom da sam iz EON -a prešao u HEPI, nadao sam se da će biti normalnija situacija. Međutim nešto se u procesu odužilo pa su me privremeno prebacili u zajamčenog opskrbljivača HEP Elektru koja mi je ispostavila račun za 10. mjesec kao na nisam nijedan kWh predao u mrežu, a predao sam 709. Sad opet jovo nanovo zivkanja, natezanja i dokazivanja. Što reći? Kakvu posluku porat?
-
Hvala kolega, evo vraćam istom mjerom.
super, sada se volimo javno i možemo malo škicnuti jedan drugome u novčanik
Pa moj porfelj je dostupan javno na pripadajućoj temi, ne mijenja se mnogo ni često s obzirom da ne volim hranit brokere ni državu.
-
Hvala kolega, evo vraćam istom mjerom.
-
na Viru za sada nerealiziranih 104,28%
Nevjerojatno mi je da je neko kompletan novac u viro uložio.