Pa o tome i pričamo. Kad si proizvođač. Krivo računaš.
Posts by komot
-
-
O plaćaš sve kaj potrošiš, mrežarinu i ostale naknade. Samo ti umanje za višak po ovoj glupoj formuli.
Zasto bi poklonio? Pa zato Plavi jer ako si HEPu vise isporucio godisnje nego preuzeo automatski nisi u sustavu samoopskrbe nego te vode kao proizvođaca.
Onda se ne radi netiranje na mjesecnoj razini nego ti placas svu potrosenu struju hepu, oni tebi plate sto si im predao po 0,8 *cijena elektricne energije. Što ispada nepovoljnije buduci da ti njima platis u VT cca 1,20kn jer placas energiju, prijenos, distribuciju, pausale… a oni tebi samo elektricnu energiju koja ispada 0,45kn .. kad si u samoopskrbi onda je to na mjesecnoj
-
Ma nije tak. Evo vam citat.
- Ako kućanstvo u mjesecu više električne energije isporuči u mrežu nego što preuzme tada se računa:
- 0,9 x prosječna cijena koju kupac plaća opskrbljivaču x omjer preuzete i predane energije u mrežu
Pušing totalni. Sigurno je tak.
- Ako kućanstvo u mjesecu više električne energije isporuči u mrežu nego što preuzme tada se računa:
-
I nisam napisao da je cijena lipa nego da može biti lipa ili manje.
Sve ovisi o omjerima u formuli.
-
Formula je grozota. Prošao sam to s eonom.
Evo tu je sve objašnjeno.
Obračun energije solarne elektrane i zašto je 'opasno' postati proizvođačZelena energetska zadruga, koja je partner projekta Osunčajmo Hrvatsku i energetski obnovimo – zajedno!, pokrenula je niz predavanja na temu ugradnje…www.zgradonacelnik.hrA nisam promasio, meni je 1:1 u mjesecnom netiranju + 21kn naknada za mjerno mjesto i naknada za opskrbu. I visak predanog 1kWh je 0,45kn koji se prebije sa drugim mjesecima kad se vise potrosi.
Od kud ti formula da dobijes 1 lipu? To jos nikog nisam cuo a znam ih dosta sa solarima…
Pa to su paušali što ste napisali da plaćate.
-
Zasto bi poklonio? Pa zato Plavi jer ako si HEPu vise isporucio godisnje nego preuzeo automatski nisi u sustavu samoopskrbe nego te vode kao proizvođaca.
Onda se ne radi netiranje na mjesecnoj razini nego ti placas svu potrosenu struju hepu, oni tebi plate sto si im predao po 0,8 *cijena elektricne energije. Što ispada nepovoljnije buduci da ti njima platis u VT cca 1,20kn jer placas energiju, prijenos, distribuciju, pausale… a oni tebi samo elektricnu energiju koja ispada 0,45kn .. kad si u samoopskrbi onda je to na mjesecnoj razini 1:1
Kolega, nažalost promašili ste jako formulu. Kamo sreće da vam plate 0,45. Mogu vam platiti i lipu kwh. Čak i manje. A i u samoopskrbi, nije baš 1 na 1. Ima nekih paušala koji se plaćaju.
-
Ništa, čekamo onda još malo da sve pređe na blockchain.
-
926000 noćenja u studenom , rast od 36,7% naspram prošle godine.
Samo je pitanje, s ovim cijenama energenata, koliko je u tom istom studenom ostalo od tih noćenja.
-
Ništa ja vas ne razumijem, ni što pitate ni koja je poanta izjave da banka ustvari kupuje, a ne posuđuje, a bogme ni zdravo za gotovo tvrdnja da kad sve prođe na blockchain da će onda biti bliže istini moja tvrdnja. A i zašto bih pitao zašto novac ne poskupljuje kad poskupljuje? Pitajte mađare i poljake. Jel ima neko kome je jasnije da mi pojasni?
-
Banka ne daje svoje novce, oni samo svoju maržu obračunaju na tuđe novce.
Totalno netočno!
Banka je "kupila" tvoje novce i "prodaje" ih dalje.
Kad budeš tražio "svoje" novce, nećeš dobiti one koje si joj dao, već ćeš dobiti one koje će banka u tom trenutku kupiti od npr. mene.
Ti trenutno nemaš taj novac koji si "dao" banci. Imaš potraživanje. Itd...
P.S. jednom kad bude sve na blockchainu, tvoja tvrdnja će biti puno bliže istini...
A možda ih je posudila uz kamatu. Mada to nije ni bitno, bitno je odgovoriti kolegi forumašu kako se banci uopće isplati uz ovakvu inflaciju posuđivati novce uz kamatu znatnu nižu od stope inflacije.
-
Ja se baš spremam u švicu za novu godinu, sreća da dacia još nije stigla. Sve si razmišljam, ako i stigne, da ju ne preuzmem prije 2023. Nek bude prva registracija
-
2 od 6 nije uplatilo 50 kn po kw. Super, palac gore i za investitore. Kod nas je situacija ovakva: Investira 10 milijuna evra, a gdi sam tu ja. Imal tu mene. Ko će davat mito ako sve ide glatko. Plus, i naši investitori nisu naučeni da sve naprave po pravilima jer je predugo bilo drugačije. I nije ni normalno da kwh bude 4 kn. I s 50 lipa je zarada brutalna za tako velike projekte. To bi bilo super za naše mirovinske fondove, da otkupe od developera projekt pred realizacijom i imaju stabilan prinos od cca 10 posto.
-
Pa napisao sam da je to krvav posao i da masno zarađuju ovi koji trenutno prodaju struju po 4 kn i da im se u godinu dana vrati ulaganje. Ne kužim o čemu raspravljamo, evo moji citata.
Da se vratimo na solare. Čini se da brutalno zarađuju ovi koji trenutno prodaju na tržištu po 4 kn kwh. To je povrat skoro u jednoj godini na ulaganje. Nije maminjo blesav kaj po hercegovini elektrane gradi.
To je 1 godina povrata, a ne 3. Ako ja dobro računam. Naravno, krvav je posao doći do kraja s realizacijom i ne zna se koje će cijene biti u budućnosti.
Eto to ja napišem, a onda mi vi napišete da je komplicirano riješit papire i da je cijena nabrijana. I plus još netočno navodite da nije dozvoljeno postavljanje mimo krovova.
-
*komot, ima tu još dosta skrivenih regula i uvjeta i troškova ali prije svega, gdje ćeš montirati mgw elektranu pošto još ne dozvoljavaju instalaciju na zemljište nego samo na krovove a za mgw treba o-ho krova a tu treba uračunati i trafo koji je tvoj trošak...također, ovo ludilo od 4kn kwh ne može dugo trajati, možda još koji mjesec a što onda, a hep i hrote baš i nisu nešto dinamični što se dozvola i priljučaka tiće...ja sam eto samo preknjiženje svoga brojila sa bivšeg zakupca natrag na sebe čekao puna 4 mj.
*etoimene, pa naravno ali kako smo došli u tu situaciju da je otkupna cijena kwh oie čak u duplo skuplja od hwh struje iz (ne)učinkovitog generatora
Kako ne dozvoljavaju na zemljište? Pa kako je hep izgradio na visu čini mi se? Ingra je dobila dozvolu na 3 hektara u Ivanić-Gradu.
-
A vjerovatno ovo poskupljenje ne samo struje nego svega je sa razlogom, reseta gospodarstva pa da se krene opet naprijed
Racunaj da ti recimo solari, 10 kW, naprave cca 14-15.000 kWh struje po sadasnjoj kucnoj cijeni ako sve uspijes odmah potrositi da ne netiras i prebijas sa drugim mjesecima to bi ti bilo cca 17-18k kn ustede, a po cijena struje od 4 kn i do 30k kn,, cca 1/3 investicije
Zaista je fascinantno da sve firme koje imaju pogone i krovove se rukama i nogama ne izbore za postavljanje solara na kroz i smanje dnevnu potrosnju struje koliko god bila njena cijena, prebace dio grijanja na klime, dizalice topline koliko mogu, povrati su brutalni u svakom slucaju
Ne štima mi računica. Ako 10 kw elektrana napravi 15 000 kwh na moru, onda je to ako se pomnoži s 4 kn 60 000 kn. Megawatna elektrana košta cca 4 milijuna kuna. I ona bi po istoj analogiji trebala proizvest 6 milijuna kuna. Ako odbijemo poreze, zemljište i održavanje neka ugrubo ostane 4 milijuna. To je 1 godina povrata, a ne 3. Ako ja dobro računam. Naravno, krvav je posao doći do kraja s realizacijom i ne zna se koje će cijene biti u budućnosti.
-
Da se vratimo na solare. Čini se da brutalno zarađuju ovi koji trenutno prodaju na tržištu po 4 kn kwh. To je povrat skoro u jednoj godini na ulaganje. Nije maminjo blesav kaj po hercegovini elektrane gradi.
Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora masovno izlaze iz sustava poticajaProizvodnja zelene energije investitorima nije bila financijski isplativa. No ipak se upuštaju u takve projekte, čija realizacija traje desetljećima, jer im se…www.tportal.hrEvo link jedan.
-
Pričat će o bitcoinu kao i mi o atlantidi. Potrošeni ugljen i co2 ispušten u atmosferu će samo malo ubrzat ilegalne migracije iz afrike i južne amerike prema sjeveru. Ne može se reć da je jug krivac za to.
-
Ne razumijem poantu. Biti će o tom po tom. Za kategoriju kućanstvo, vjerujem da će država prisilit hep da bude prihvatljiv s cijenom. Njima to nije prevelik problem, s obzirom da većina proizvodnje dolazi iz hidroelekrana i nuklearke krško. Te investicije su davno amortizirane.
-
Solarne elektrane i Solarna energija - solarno netSolarne elektrane i solarna energija. Prvi specijalizirani Portal o solarnoj energiji i Solarnim elektranama.solarno.net
Evo upravo sam našao jednu dobru stranicu gdje je puno toga objašnjeno.
-
Trenutno i ja više naginjem spanu. Što se tiče transformatora imam inside iz kpt-a da imaju posla preko glave i da kupci ne pitaju za cijenu.
Neobična konstatacija. KODT "ima posla preko glave i kupci ne pitaju za cijenu", ali naginjem Spanu.
Pa i Span ima posla preko glave, a njega nemam u portfelju.