Imaju oni igrača to je sigurno,dokap prolazi u prvom krugu i to sa cijenom 59-60e
Skoro nemoguće, jer bi to značilo da bar oni dioničari koji drže 50% dionica trebaju upisati max. broj u prvom krugu. Drugi krug je već druga priča.
Imaju oni igrača to je sigurno,dokap prolazi u prvom krugu i to sa cijenom 59-60e
Skoro nemoguće, jer bi to značilo da bar oni dioničari koji drže 50% dionica trebaju upisati max. broj u prvom krugu. Drugi krug je već druga priča.
Ja ne znam koji je sa mnom vrag.
ERNT mi je najveća pozicija u portfelju i jako me veseli što pada jer mi daje mogućnost još jeftinije kupovine. S obzirom da mi je prosječna 218 EUR.
Nešto nije u redu sa glavom kad me pad veseli.
Da niste zbrojili ARNT i ERNT, nije vam to ista dionica?
I ja sam uzeo ATPl.
Ali samo jednu dionicu. Da vidim kod SKDD tko kupuje ovo gov*o.
Bogami, dobro ste ju platili, vi ste valjda jedini tko je kupio dionicu po 74 eura.
Koliko sam shvatio. Dokapitalizacija je dobra. Uprava zna što radi. Cijena nakon ex dividend daya i dokapitalizacije neće pasti nego će rasti.
Na novi broj dionica da se isplati cijela prošlogodišnja dobit, dividenda po dionici na ovu cijenu dionice bi bila oko 2%. Trenutne vozarine ne odgovaraju bulkerima. Iz Kine nema povećane potražnje. Brdo novih brodova na tržištu te ih još novih stiže jer su ih svi naručivali kad su vozarine bile na vrhu... Ali dionica će rasti. Situacija je dobra. Genijalno. Ova ZSE je genijalna.
A šta ste očekivali od ulagača Doktora poput vas ili Sheki-ja (to vam je inače od Shakespeare) poput mene . Nadam se da kod vas nije ginekologija predmet interesa.
Da, bilo bi dobro znati što će s tim novcem. Nadam se da neće izist janjet'nu za te pare. Dubroovčani su to, lukavštine nikad nije falilo, tako da ne vjerujem u janjet'nu. Samo se nadam da ih ne smeta onaj broj malih na skupštini što su se ujedinili.
Kolega Sheki
Bit cu subjektivan a s obzirom u kakvom okruzenju zivimo i svakakvih dokapa i "crnih limuzina" nagledali ovo moze biti za upravu elegantan i zakonski provediv nacin da se postotak malih dionicara smanji te se na taj nacin smanji njihova koncetracija u postotku pri donosenju i provođenju odeđenih odluka uprave.
Ovo je iskljucivo moje subjektivno misljenje i nije nagovor na kupnju ili prodaju dionice.
Slažem se s vama. Tko se jednom opeče puše i na hladno, a tko se opeče više puta, a toga je bilo u povijesti ove naše zse dobro da je živ. Već sam napisao negdje da sam se toliko puta ovdje opekao da valjda nemam mjesta na tijelu na kojem nema ožiljka . No to ne znači da ne postoji mogućnost za drukčije i bilo je svijetlih primjera koji su mi omogućili da sam još uvijek tu sa puno većim kapitalom od početnog (višestruko većim). Dakle, htio sam samo reći da bi ovo mogla biti (al ne mora da znači
) prilika za udruživanje i za veliki uspjeh, da ova "netransparetna uprava" i sačuva firmu i da se o njoj priča unucima. To nije neka ekskluziva, takvu su priliku imali mnogi pa ju nisu iskoristili, već su bili samo list na vjetru i o njima nakon par godina nitko ništa neće znati niti će o njima govoriti. Dubrovačka republika pitanje je sad? Al da bi se to moglo ne može biti samo za sebe već sebe kao postojeće sudionike jer su se postojeći (čitaj mali) pokazali kao oni kojima je jednako stalo do firme. Osobno bi volio i nakon svih ovih opeklina biti dugoročni u firmi s dobrim poslovanjem i s ovako visokim dividendnim prinosom, a ne da cijena skoči 3 puta i da se firma proda. To vjerojatno ne žele ni gospari. Isto, samo moje osobno mišljenje.
A ono, tipicna hrvatska mucka.
Ali barem je stavljen cjenovni raspon pa nema bojazni oko jakog razvodnjenja.
Mada naravno to nema veze ni s bookom ni s navom pa je zato poprilicno kiselo.
Nista, idemo vidjeti sto ce s novcem pa onda donositi neke jace sudove.
Slažem se s ovom vašom zadnjom rečenicom. Manu je naveo namjeru vezano uz Jadroplov, zašto to ne bi bilo moguće? Ili pak neka druga ozbiljnija investicija. Ovo bi stvarno mogla biti jedna lijepa priča u ovom Hr ambijentu u kojem smo se dosta mućki nagledali i osjetili na svojoj koži. I to ne samo za sve sudionike nego i za zajedničko djelovanje, međusobno povjerenje i za primjer ostalima.
Ovo je ono što su zakonski dužni objaviti:
https://www.atlant.hr/pdf/Izvje%C5%A…20prvenstva.pdf
Ima li snage i volje za sazivanje Izvanredne i pedaliranje Uprave?
Ja sam zvao i pitao. Bit će objavljeno u prospektu koja je namjera.
Za sada je objavljeno na stranici u odnosima s investitorima ono što su bili zakonski dužni objaviti.
[…]Meni jedino to ima smisla.
Kako se tamo neki mali bezobraznici mogu ujediniti i pokušati uzeti dio zlatne koke. Kakve lopine
Vidjet ćemo, što bi rekao onaj u filmu "može da bude, al ne mora da znači" . Pokazali su se i mali kao dobri sudionici...
Naslaguje se ask danima, indeksni kupuje polako, cijena se evidentno kočila...
Nek klepne nakon ex div. daya pa ćemo kupit više od 1 na dvije postojeće i za manje od 53,50 (daj bože). Bit će zanimljivo vidjet cijenu 06.07.
Možda ipak idu na Jadroplov s obzirom da ovi oklijevaju s dokapom. Ciljani iznos bi odgovarao tome.
Da, bilo bi dobro znati što će s tim novcem. Nadam se da neće izist janjet'nu za te pare. Dubroovčani su to, lukavštine nikad nije falilo, tako da ne vjerujem u janjet'nu. Samo se nadam da ih ne smeta onaj broj malih na skupštini što su se ujedinili.
Dogovoreno s fondovima?
Strpljen, spašen, a u ovakvim slučajevima čučanje na čučavcu bidu pomaže
Samo što nije. 3.7.'23. Slijedeći ponedjeljak.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Mogao bi se neki postotak toga investirati nazad u SPAN.
Izgleda kao da se pazi na cijenu.
Bez uvrede, ponovo pažljivo pročitajte moj post. Prvo, smatram (iz moje ograničene perspektive) da fond čija je uputa da nije namijenjen ulagačima koji misle ulagati na rok kraći od pet godina ne bi trebao kupovati i prodavati kao što je to radio (paziti na gornju granicu da, al ja tu ne vidim tu namjeru). Drugo, prinos fonda je 25,48% u pet godina, tako sam i napisao, a ne 25% na SPAN-u.
Meni je namjera napomenuti da što se tiče Spana da su istrgovali puno bolje od većine i da su si ili tek hoće, pribavili prilično novca na dionicama Spana za sebe i svoju deželu dok su hrvatski ulagači uglavnom trgovali bitno lošije. Evo usporedba broja dionica u prvih 10 na tri različita datuma.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Što znači općenita formulacija "hrvatski ulagači"'? Fondovi, nalik ovom slovenskom? Ovi koje ste naveli u top10? Oni koji su trgovali tako što su kupovali i prodavali ono što su kupovali ili oni koji su prodavali ono što su dobili?
Pokušat ću biti kratak da ne širimo temu.
Krenemo od nekog pitanja koje je bilo "Da li mislite da se MM muči s održavanjem ask-a? i završimo ovdje. Vaš odgovor je bio da Slovenac kupuje kad cijena pada i DALJE prodaje (opet imamo nejasan termin). Na to sam odgovorio da Slovenac nije MM i da koliko sam ja pratio Janezi i penezi nisu išli baš skupa (jer smatram da su mogli bolje) jer su prodavali, pa kupovali skuplje (npr. po cca 48 su prodavali i kupovali ali nisu više došli do količine koju su imali ranije tako da su opet prodavali i kupovali po 58...)
LeoNT se ubacio i dao super konkretnu i korisnu informaciju i što je još važnije povezanu s onim o čemu govorimo. To je info da plešu po gornjoj granici limita. I to ima smisla, ali koga vraga se jedan fond - koji usput budi rečeno preporučuje ulaganje na rok ne manji od 5 godina - ponaša kako se ponaša (da ne objašnjavam, rekao sam da se uzme određeni period i pogledaju se sve transakcije i kako je kupovao i prodavao pa će biti jasno).
Dakle, krenuli smo od jednog pitanja, nečeg što je mene osobno zanimalo zbog nekog razloga, kojeg nisam htio navoditi upravo da bi se izbjegle razne konotacije (drukanje, navlačenje na neko svoje mišljenje itd.).
I za kraj da se osvrnem na vašu temu , odnosno na ovo što ste naveli kao vašu namjeru u zadnjem postu. To da su Slovenci istrgovali puno bolje od većine to ne znam jer ne znam što mislite po većinom, ali su po mom mišljenju neki hrvatski ulagači sramotno istrgovali SPAN i to ne ovi koji su u TOP10, nego oni koji su mogli i trebali biti, ali ih nema. SPAN je po mom mišljenju bio i još uvijek je takav zicer da nisu smjeli propustiti imati određenu vrijednost SPAN-a u svom portfelju za svoje ulagače. Opet, sadašnji 4. i 5. su sigurno više zaradili od Slovenaca na SPAN-u; da ja sad navučem na svoj mlin pa da uzmemo referentnu točku od 60 000 komada koliko su Slovenci imali u jednom trenutku. Naravno da tako ne možemo gledati jer postoji puno drugih faktora.
Kada se udaljimo od prvobitnog pitanja onda ispada da se rađa konflikt i antagonizam, a komunikacija poprima tu atmosferu. Pa da ne doprinosim tome..., svako dobro i idemo dalje s nekim drugim temama vezano uz SPAN. Mene bi osobno zanimalo i ono što sam napisao prije, da li netko zna tko je kupio dionice od Saše.
mora da ste pomiješali nešto! span je na zse niti dvije godine, a korona se pojavila početkom 2020-te! nešto tu ne štima!
Da, hvala na ispravku! Nije se radilo o početku korona virusa već stanja u Ukrajini. Prema podacima SKDD Slovenci su ušli u prvih 10, 29.4.'22. i to sa više 30.000 kom tako da ne samo da su kupovali po tadašnjih 30 € već vjerojatno i niže, pogotovo nakon 24.2. dok je cijena bila nekih 24 €.
Sada imaju 32.500 kom pa im je prema sadašnjoj cijeni profit oko 100 % ili više. Pa da li onda tu ima mjesta za ikakvu priču o njihovom lošem trgovanju ili u objavi prije da im je profit 25%?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Bez uvrede, ponovo pažljivo pročitajte moj post. Prvo, smatram (iz moje ograničene perspektive) da fond čija je uputa da nije namijenjen ulagačima koji misle ulagati na rok kraći od pet godina ne bi trebao kupovati i prodavati kao što je to radio (paziti na gornju granicu da, al ja tu ne vidim tu namjeru). Drugo, prinos fonda je 25,48% u pet godina, tako sam i napisao, a ne 25% na SPAN-u.
Naravno da su zaradili (25% u pet godina), al za jednog ozbiljnog đenerala ovo prodavanje pa kupovanje po 48, pa opet prodavanje pa kupovanje po 58, rebalansiranje zbog kako je kolega naveo gornje granice ok, al da se za sitno ponovo jeftinije kupi je po mom mišljenju neozbiljno. Dobro ajd, to da naši mogu od nekog nešto naučit nije baš neki kriterij vrijednosti tog nekog.
Pogledajte tu prodaju, pa kupnju od 03.03. na ovamo pa će bit jasno o čemu govorim.
možda moraju tako, održavaju isti postotak u portfelju, na nekom likvidnom marketu to se ne bi primijetilo, ovdje se sve vidi...
AKo se tako održava isti postotak u portfelju ja se javljam da mi prodaju po 48 eura i ja im odmah vratim po 58 eura.
Koliko sam do sada pratio Janezi i penezi baš nisu išli skupa, prodavali su jeftino pa kupovali skuplje, možda griješim. Ali MM nisu oni, nego Interkapital.
Kupovali su Slovenci tamo negdje pojavom koronavirusa po 230 kuna, pa na više. Ne bi se složio da nisu profitirali. Profitirali su oni na Spanovim dionicama i te kako. Mogli bi se neki hrvatski fondovi i Vladine institucije od njih učiti kako trgovati dionicama.
Naravno da su zaradili (25% u pet godina), al za jednog ozbiljnog đenerala ovo prodavanje pa kupovanje po 48, pa opet prodavanje pa kupovanje po 58, rebalansiranje zbog kako je kolega naveo gornje granice ok, al da se za sitno ponovo jeftinije kupi je po mom mišljenju neozbiljno. Dobro ajd, to da naši mogu od nekog nešto naučit nije baš neki kriterij vrijednosti tog nekog.
Pogledajte tu prodaju, pa kupnju od 03.03. na ovamo pa će bit jasno o čemu govorim.
TOP 10 drži preko 90 % dionica. Blažeka i Pečar dokupljuju...
TOP 50, 94%. Ako vam to nešto znači i ja nešto kupujem, nije baš TOP 10, al je TOP 25 . Kupovao i davno i nedavno, nisam prodavao ni davno ni nedavno. Pečar slabo kupuje, indeksni kupio više od njega.
Sva ova kupnja od par stotinjak komada su potencijalni rasipači
Ja svoje davno kupio.
I prodao ili samo kupio?
Jel se vama čini da se MM muči s održavanjem ask-a?
Bez MM, ask je šupalj.
Čini se kao da je jedan možda veći prodavač, ali osim toga do 64, ništa posebno.U slučaju dobrog FI, mogli bi opet fino gore.
Meni se čini da je to Đeneral iz jugoistočne evrope, koji zapravo nije prodavač, zato pitam. Jel zna netko tko je kupio 10 000 kom. od Saše? Jel smije to MM kupiti?