1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. jo5

Posts by jo5

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• jo5
    • May 21, 2026 at 8:13 PM
    Quote from Nitko
    Quote from renchi

Ok, a kako Adris isplaćuje dividendu ? Zasto ne bi KOEI mogao ?

ne znam jeste li mislili namene i moj post. On je odgovor na post gdje se tvrdi da vlasnik (koei) može odlučiti da cijelu dobit isplati sebi ?! i pritom negira ostale dioničare. Odnosno ako je mislio napisati cijelu istinu trebo je reč da se može isplatiti cijela dobit društva KODT ali da u tom slučaju treba namiriti i manjinske dioničare jer se radi o isplati dividende

Mislim da to uopce nije bilo potrebno napominjati, ali za svaki slučaj sam.stavio u zagrade

• jo5
    • May 21, 2026 at 7:59 PM
    Quote from Nitko

Objasnite kako vlasnici mogu donijeti takvu odluku to što pričate je krivično djelo i gospodarski kriminal

Vlasnici preko glavne skupštine.. isti oni koji su donijeli odluku o dividendi 95 eura za ovu godinu..tu odluku sigurno nisu donijeli mali dioničari kodt-a,nego veliki dioničari tj.vlasnici koei (koji su dijelom.i direktno vlasnici kodt) koji preko skupstine,nadzornog odbora i uprave kontroliraju kodt..i zato nije slučajno da se dobit kodt pripisuje koei u konsolidiranim izvještajima bez obzira jeli dividenda isplaćena ili ne..nekonsolidirani izvjestaj iskazuje samo prihod od isplaćenih dividendi..kod koncar energetskih transformatora je situacija drukčija jer koei ima ispod 49 posto,tu glavna skupština energ.transf mora donijeti odluku o isplati dobiti koei da bi se ista knjižila kao prihod koei u konsolidiranim izvjestajima

• jo5
    • May 21, 2026 at 6:53 PM
    Quote from Nitko

Upravo tako. Ali koliko sam ja shvatio Fantoma želio je reči da Končar ne može isplatiti dividendu dok ne izvuku dobit iz transformatorske kasice i tu je u pravu. Nisam išao u detalje ali vjerujem da je 80 posto dobiti transformatorske

Pa vjerovatno je 80 posto kad se spoji kodt i koncar energetski trasformatori..ali koji vi vidite problem u tome što kodt proizvodi,a koei ne,a u smislu vriejdnosti kompanije?eliminirali smo poreze , ovaj dio što je Fantom mislio..zasto mislite da je koei kao matica u podređenom položaju u odnosu na kodt ako gledamo.vrijesnost same kompanije?koei (vlasnici ) sutra mogu donijeti odluku (preko skupstine) u da cilu dobit kodt (dio od 52 posto il koliko vec ima u vlasništvu) isplati sebi..

• jo5
    • May 21, 2026 at 12:50 PM
    Quote from jo5
    Quote from Martin

Mislim da bi s poreznog aspekta to bilo neisplativo, dakle duplo plaćanje poreza na dividendu od 12%, prvo na isplatu od KODT (primjerice) pa onda kada KOEI to isto isplaćuje. Ili možda postoji način da to ne ide tako. A gdje je još porez na dobit koji ide prije poreza na dividendu, baš previše.

Ne plaća se porez porez na kapitalnu dobit kad kodt isplati dividendu koei

A ni porez na dobit

• jo5
    • May 21, 2026 at 12:34 PM
    Quote from Martin
    Quote from Hawk Tuach

na što se referencirate da točno piše ?

u Statutu stoji da KOEI zaprimljenu dividendu tvrtki/JVa u vlasništvu ne smije isplatiti prema svojim dioničarima, isto kao dividendu ? To bi bila vrlo neobična odredba.

Mislim da bi s poreznog aspekta to bilo neisplativo, dakle duplo plaćanje poreza na dividendu od 12%, prvo na isplatu od KODT (primjerice) pa onda kada KOEI to isto isplaćuje. Ili možda postoji način da to ne ide tako. A gdje je još porez na dobit koji ide prije poreza na dividendu, baš previše.

Ne plaća se porez porez na kapitalnu dobit kad kodt isplati dividendu koei

• jo5
    • May 20, 2026 at 8:52 AM
    Quote from marinac

Ja samo priželjkujem i čekam da se multiple koje trenutno ima KOEI prenesu na KODT. Drugo više ni ne treba :)

Nažalost, nema tu multiple..koei nije podcjenjen jos u odnosu na kodt,sad su tu negdi..u prethodnim.komemtarima od.jucer (ne vasim) se vidi nerazumijevanje fin.izvjestaja,konsolidacije itd

• jo5
    • May 17, 2026 at 8:57 AM

Jedno pitanje za Hawk posto vidim da redovno kupuje knjigu dioničara.Jeli se može nešto pametno zaključiti ako se knjiga redovno prati?pretpostavljam da to pratite iz nekog razloga..

• jo5
    • May 16, 2026 at 6:04 PM
    Quote from Nitko

Bilo bi dobro da Hawk odgovori na ovo pitanje moguče je da ta analiza i postoji ali je namijenjena samo institucionalnim klijentima Ali ono što je vidljivo iz aviona jest da kupnja ne posustaje i ne pita za cijenu. Što se valja iza brda znaju samo upučeni jer takav interes za KOEI je vrlo zanimljiv kad se zna da valjda polovicu dobiti KOEI nosi končar distributivni transformatori. Dodaje se tu još i 50 posto dobiti KPT nekih 40 milijuna i na kraju ispadne da je KOEI zapravo samo brand.

Pa nebi se baš složio da je koei samo brand i da se nešto posebno valja iza brda što ima veliki utjecaj na cijenu dionice..koei je većinski vlasnik kodt i odlučuje o svemu vezano za kodt (od biranja uprave,isplate dobiti,investicija,svega..).ako rezultate prvog kvartala koei i kodt projiciramo na cijelu 2026.godinu ( dobit prvog kvartala puta 4) dobijemo da je koei podcijenjeni od kodt po jucerasnjim cijenama( p/e 12,78 i 11,6).uzevši u obzir da je koei ( uglavnom preko ovisnih društava ili društava u kojima ima sudjelujuci interes )već pokrenuo veliki investicijski ciklus smatram da je bolja opcija od kodt..hvala hawk tuach na ovoj informaciji,ali i prethodnim komentarima iz kojih se moglo nešto novo naučit

• jo5
    • May 16, 2026 at 11:39 AM
    Quote from Hawk Tuach

Današnji povećan promet je moguće povezan sa novom (inicijalnom) analizom KOEI od strane ODDO BHF (imaju partnerski odnos za dionički research sa RBI - Austrijski Raiffeisen) i sa target cijenom od 1,250 €! Ne znam ima li još koja strana analiza za KOEI osim domaćih Erste i Interkapital, pozitivna vijest...

Quote from Hawk Tuach

Današnji povećan promet je moguće povezan sa novom (inicijalnom) analizom KOEI od strane ODDO BHF (imaju partnerski odnos za dionički research sa RBI - Austrijski Raiffeisen) i sa target cijenom od 1,250 €! Ne znam ima li još koja strana analiza za KOEI osim domaćih Erste i Interkapital, pozitivna vijest...

Jeli postoji negdje ta analiza na internetu ,guglao sam,ali nikako pronaci..hvala

• jo5
    • April 29, 2026 at 11:46 AM
    Quote from umalo

A što reći , neto dobit 11,7% backlog 35,4 vrijednost ugovorenih 1,8 milijardi ,povećanje izvoza 13,9

I to bez podatkovnog centra /ma šta će nam , samo će se momci izmorit od posla pa neće uspit odradit knjigu narudžbi😂😂/

Quote from umalo

A što reći , neto dobit 11,7% backlog 35,4 vrijednost ugovorenih 1,8 milijardi ,povećanje izvoza 13,9

I to bez podatkovnog centra /ma šta će nam , samo će se momci izmorit od posla pa neće uspit odradit knjigu narudžbi😂😂/

Nije lose:)

• jo5
    • April 27, 2026 at 4:22 PM
    Quote from mesetar

Pa 10% rasta prihoda nije nimalo privlačan rezultat.

Dobro je to..nije za očekivati veliki rast sljedećih par godina (kapaciteti su im na maksimumu),ali i ovako je odlično.. ja sam se malo pribojavao pada marzi tako da bi ovo odmah potpisao prije par dana..pozitivno me iznenadio i rast novougovorenih poslova tako da nema straha za ovu dionicu .

• jo5
    • April 22, 2026 at 9:57 AM

Kakva su očekivanja za 1.kvartal,izvješće je sljedeći tjedan..ja bi rekao da će se kretati plus minus 5 % u odnosu 2025 što se dobiti tiče

• jo5
    • March 12, 2026 at 5:08 PM

Dobra pitanja, ali ne znam odgovore na nijedno..načelno,mislim da ne može biti dobro u nijednoj varijanti ako se rat nastavi..meni je također nepoznanica što znači (i dali uopće ima utjecaja) plan eu da se ide u smjeru malih nuklearnih reaktora..ipak ,dojam je da će rat stati u razumnom roku.

• jo5
    • March 6, 2026 at 12:54 PM
    Quote from Hawk Tuach
    Quote from umalo

.....a ako i ostale dionice u njihovom potfelju jednolično rastu , dali i tada moraju prodavati ....

dokle god vrijednost KOEI u njihovom ukupnom portfelju prelazi 5% ukupne vrijednosti - moraju.

Imaju rok za uskladu 3 mjeseca od momenta kad probiju limit. Limit se resetira kad padnu ispod 5% pa rok starta ispočetka, gleda se prosječna cijena dana, a ne zadnja.

No računajte da su ovaj 'problem' imali i na cijeni ispod 500 €.

Kako mirovincima raste imovina: mjesečnim uplatama kroz 2.stup i kroz rast ostale imovine koju imaju (primarno obveznice)... kako sad već upravljaju iznosima u milijardama efekt mjesečnih uplata je mislim ograničen ali nisam provjeravao detaljnije.

Display More

Sve lijepo receno,uz jedan dodatak ..ako cijena dođe na 1200 tada će i Az morati prodavati..Ali to će biti slatke brige

• jo5
    • March 6, 2026 at 10:19 AM
    Quote from umalo
    Quote from jo5

Taman su ispod praga

.......dali bi to značilo da je sljedeće iskrcavanje oko 1200, .......korekcija ako griješim

Zašto bi bilo na 1200 tek?

• jo5
    • March 5, 2026 at 6:09 PM
    Quote from umalo

......znali tko kako stoje fondovi , dali i koliko imaju još prodavati?

Taman su ispod praga

• jo5
    • February 27, 2026 at 9:22 PM

Ja sam ocekiva malo bolji izvjestaj.bit će bitan prvi kvartal 2026,sad bi potpisa da se ponovi isti rezultat kao i 1/2025,iako mislim.da je realnije da će doc do pada dobiti u prvom kvartalu 2025.

• jo5
    • February 24, 2026 at 9:53 PM

Solidni rezultati kodt. Za koei sutra očekujem dobit koja pripada vlasnicima između 150 - 155 mil što daje P/E cca 14..sve u svemu,izgleda dobro

• jo5
    • January 27, 2026 at 10:07 AM
    Quote from mooji

Nova analiza InterCapitala za KOEI :

Target price 960 Eura

Ima tu potencijala i za više, samo da se nastavi firma razvijati kao dosad

• jo5
    • December 8, 2025 at 3:40 PM
    Quote from value_zg
    Quote from JoSko111

Ide sve po planu. Nemoj biti nestrpljiv.

Nema problema, pričekat ću ja. Samo pitam kako si napisao :)

Može se zaboraviti da cijena padne ispod 600,mislim da je to gotova priča

1. Privacy Policy
  2. Kontakt