A je li prošao datum stjecanja prava
Je, neda mi se provjeravati, taj dan je sa cca 219 pala na 210...
A je li prošao datum stjecanja prava
Je, neda mi se provjeravati, taj dan je sa cca 219 pala na 210...
Ja ne znam koji je sa mnom vrag.
ERNT mi je najveća pozicija u portfelju i jako me veseli što pada jer mi daje mogućnost još jeftinije kupovine. S obzirom da mi je prosječna 218 EUR.
Nešto nije u redu sa glavom kad me pad veseli.
Ja imam isti problem, ja volim kad cijelo tržište pada jer mi je jeftiniji dokup iako sam stalno pun dionica. Jednostavno kad znaš da nešto vrijedi i da je kvalitetno, plus što imaš redovnu dividendu od toga, a dok god je poslovanje uredno nema razloga da brineš o tržišnoj cijeni ako je niska. Što više, uvijek hoću da dodatno padne. Pa ono s koronom je bilo zlatno doba, pa sve sam kupovao na brutalnom sniženju, daj bože da se takav događaj za burzu ponovi jednom godišnje.
Prije dividende sam po 220 dokupio ERNT. Ako ode još niže još ću ga dokupiti.
Display MoreDisplay MoreJa sam jučer gledao FI i da, narudžbe su im brutalno porasle a u korelaciji s time i sirovine u skladištu i to izgleda baš super. Samo mi se nije svidio velik dug
U svakom slučaju zanimljiva firma, izgleda ima potencijala.
To što su na progress tržištu im nikako ne ide u prilog
Progress tržište je multilateralna trgovinska platforma u Hrvatskoj i Sloveniji, kojom upravlja Zagrebačka burza d.d., namijenjena malim i srednjim poduzećima.
Suradnja Zagrebačke i Ljubljanske burze omogućiti će malim i srednjim poduzećima prikupljanje kapitala na hrvatskom i slovenskom tržištu.
Prilikom investiranja u vrijednosne papire kojima se trguje na Progress tržištu, ulagatelji trebaju uzeti u obzir sljedeće:
- Progress tržište predstavlja rastuće tržište malih i srednjih poduzeća kojim upravlja Burza.
- Osnovna značajka Progress tržišta su niži zahtjevi transparentnosti koji se postavljaju pred izdavatelje u odnosu na uređeno tržište i posljedično s tim povezan veći rizik ulaganja u vrijednosne papire kojima se trguje na Progress tržištu.
- Burza na način predviđen ovim Pravilima osigurava javnu dostupnost regulatornih informacija o izdavateljima, uključujući financijske izvještaje izdavatelja i informacije o vrijednosnim papirima kojima se trguje na Progress tržištu u cilju osiguranja fer i urednog trgovanja i određivanja cijena.
- Obvezu objave javnosti informacija propisanih ovim Pravilima dužan je ispunjavati izdavatelj na temelju čijeg je zahtjeva vrijednosni papir primljen u trgovinu na Progress tržištu ili, ako je primjenjivo, druga osoba za njegov račun.
- Odredbe ZTK, Uredbe (EU) br. 596/2014 i drugih mjerodavnih propisa te podzakonskih akata donesenih na osnovu tih propisa koje se odnose na sprečavanje i otkrivanje zlouporabe tržišta primjenjuju se na trgovanje na Progress tržištu.
Za ulagatelje:
Primanje financijskih instrumenata u trgovinu na Progress tržištu nije ekvivalent uvrštenja takvih financijskih instrumenata na uređeno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza d.d.
Ulagatelji trebaju biti svjesni rizika ulaganja u financijske instrumente koji su primljeni u trgovinu na Progress tržištu, a prije donošenja odluke o ulaganju trebaju provesti odgovarajuću analizu i prema potrebi savjetovati se s investicijskim savjetnikom.
Što se tiče duga, on je održiv. Iz GFI
IMOVINA 300 MIL
KAPITAL I REZERVE 123 MIL
UKUPAN DUG 178 MIL
Dug 178.000.000 kuna
Nemojte me krivo shvatiti, nisam htio trovat po dionici niti nešto drukat na neki pad. Imam KODT i KODT2 i obožavam ih, a tko ih ne voli. Naravno da onda škicam i ostale dionice Končara samo su po meni sve ostale dosta skuplje. KOTR2 je dosta interesantna samo što ne volim zadužene kompanije. Sve je divno i krasno kada posao ide, ali u slučaju nekih većih problema, a u zadnje 3 godine ih je bilo čak 3 (korona, opskrbni lanci i neodstaci sirovina, potom rat), puno je ugodnije biti dioničar nisko zadužene firme. Visok dug je nešto što u određenim okolnostima može potpuno uništiti kompaniju/dioničare. Radije biram dionice s višim P/E i manjim dugom, nego s manjim P/E i višim dugom. Sada govorim generalno, nije mi namjera diskreditirati KOTR2.
Što se tiče podataka koje ste naveli, zaboravili ste EBITDA. Ona mi je nekako najprimjerenija kada se uspoređuje s dugom jer se iz nje može vraćati dug.
EBITDA: 16,7 mil kn
Ukupne obveze: 178 mil kn
Na kraju krajeva, naša piskaranja ne bi trebala utjecati na nečije odluke o kupnji ili prodaji, ali mogu možda nekome obratiti pažnju da detaljnije pregleda FI.
Ja sam tog Kotra imao tamo u davna vremena poprilično. Izašao tamo 2015-16 s nekim sitnim profitom te par dividendi. Nije se puno pomakao od tada.
Od tada do danas Sp500 se skoro utrostručio, a kvalitetnije su nam tvrtke napravile barem x5.
To je sve točno iz povijesnih podataka, ali pogledajte knjigu narudžbi za ovu godinu i s tim u vezi kratkoročnu imovinu (sirovine) koje su u porastu, očekujem veliki rast prihoda i dobiti u narednim godinama, a povijesno zadnjih 10 godina bila je stagnacija, a dionice kupujemo radi budućih očekivanja a ne povijesti
Ja sam jučer gledao FI i da, narudžbe su im brutalno porasle a u korelaciji s time i sirovine u skladištu i to izgleda baš super. Samo mi se nije svidio velik dug
U svakom slučaju zanimljiva firma, izgleda ima potencijala.
To što su na progress tržištu im nikako ne ide u prilog
Progress tržište je multilateralna trgovinska platforma u Hrvatskoj i Sloveniji, kojom upravlja Zagrebačka burza d.d., namijenjena malim i srednjim poduzećima.
Suradnja Zagrebačke i Ljubljanske burze omogućiti će malim i srednjim poduzećima prikupljanje kapitala na hrvatskom i slovenskom tržištu.
Prilikom investiranja u vrijednosne papire kojima se trguje na Progress tržištu, ulagatelji trebaju uzeti u obzir sljedeće:
Primanje financijskih instrumenata u trgovinu na Progress tržištu nije ekvivalent uvrštenja takvih financijskih instrumenata na uređeno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza d.d.
Ulagatelji trebaju biti svjesni rizika ulaganja u financijske instrumente koji su primljeni u trgovinu na Progress tržištu, a prije donošenja odluke o ulaganju trebaju provesti odgovarajuću analizu i prema potrebi savjetovati se s investicijskim savjetnikom.
Još od javne ponude imam paket dionica, žena hoće prodati trebaju joj novci. Ne znam da li je sad dobar trenutak i cijena za to.
Imam osjećaj da ste se registrirali samo da postavite ovo pitanje i da inače ne pratite uopće tržište pa ću vam ovako laički probati odgovoriti na ovo što vas zanima, ako griješim nemojte se ljutiti
Zarada i cijena su se stabilizirali već godinama na otprilike ovim razinama (ako izuzmemo neke generalne padove tržišta npr zbog korone).
I sam sam vlasnik ove dionice i mislim da cijena neće nigdje dok god je zarada ovakva kakva je, a velike kompanije poput HT-a su trome, i nema tu velikih skokova u dobiti tako da realno, teško mi je očekivati da će joj vrijednost nešta značajno porasti ili pasti. Za to bi trebao nekakav jači okidač ili dugoročno znatno drukčiji rezultati poslovanja. Realno ako imate paket od 69 dionica, nije to neka lova ni u vrijednosti dionice a ni pri isplati dividende, nećete se tu potencijalno obogatiti. Ak je žena napala da proda, bit će te mirniji ako prodate.
S druge strane investitor u meni kaže NE, nema prodaje, dokupite još, svima nam treba nekakav dodatni izvor zarade jer, da oprostite, tanko ćemo kakati od penzije.
Malo sam na kraju bio sarkastičan, ali nemojte me krivo shvatiti, stvarno sam probao objektivno i iskreno napisati svoje viđenje onoga što vas zanima.
Očekivani porast kamatnih stopa na štednju
"Rast će i kamatne stope na štednju"
"Imate pokušaj da preko povećanja kamatne stope ipak smanjite taj pritisak na investicije, na tržištu nekretnina učinite određeni predah. Procjena je da će u eurozoni inflacija biti tvrdokorna i ostati na razini od 5 posto", dodao je. Objašnjava da ako je kamatna stopa četiri posto, onda je u najmanju ruku u ravnoteži s inflacijom.
Podsjetio je kako kamatna stopa raste svugdje u svijetu, pa tako i eurozoni, ali vjeruje da je eurozona u cjelini u dobrom položaju. "Rast će i kamatne stope na štednju u jednom iznosu, može se očekivati da će rasti do tri ili četiri postotna boda", iznio je svoje predviđanje.
Ovisi gdje će rasti, hrvatske banke su dobro kapitalizirane. Love imaju i previše. Koga će poticati na dodatnu štednju i zašto? Nisam siguran da će kod nas kamatne stope ići na neku značajnu razinu...
Znači ovo kako ja tumačim situaciju je isproavno? Zaba bi prema tome mogla na konto depozita kod ECB-a uduplati neku normalnu godišnju dobit...
Novac koje ZABA ima u centralnim bankama na 31.3 pomnoži sa 3%, te podijeli sa 4. To ti je kamatni prihod za 2Q. Bdw od 1.7 je najavljen rast kamata na stambene kredite.
Jasno. Meni je ovo sad otkriće jer je Zaba inače znala imati oko 1,5 mlrd kn dobiti tijekom godina kada je kamatna stopa ECBa bila oko nule. Ako pretpostavimo da će opet zaraditi 1,5 mlrd kn od tog da kažem redovnog poslovanja, ove godine bi zarada zbog kamata ECB-a mogla biti poduplana.
Povećanje kamate na kredite kako kažete od 1.7. će biti još dodatni bonus...
Display MoreDisplay MoreZanimljiva situacija za banke. ECB je digla kamatnu stopu na 3,5%. Što bi značilo da ZABA na sav depozit koji drži u ECB-u dobiva masnu kamatu. Je li moguće znati kolika je to suma novca koju zaba drži u ECB? U godišnjem FI za 2022. stoji sljedeće:
Izvješće je u kunama. Znači 47 milijardi kn je u središnjim bankama. Koliko od toga je u ECBu?
Ako je dio u HNBu, dali HNB također ima sličnu ili nešto veću kamatnu stopu na depozite?
ja stvarno nisam stručan u ovom području, ali hipotetski da je 47 mlrd kn položeno u ECB po kamatnoj stopi od 3,5%, ispada da bi zaba samo na tome ove godine zaradila 1,65 mlrd kn pod uvijetima da i dalje imaju taj iznos i da je ove cijele godine prosječna kamatna stopa 3,5%?
Usporedbe radi, kada je solidna godina za Zabu, 1,5 mlrd kn im bude ukupna zarada dok su kamate bile oko nule.
Vrlo vrlo zanimljivo. Jel ima netko tko nije početnik kao ja da ovo malo protumači.
Nema HNB, odnosno to je sada dio ECB, sav novac je sada u ECB-u i vodi se po njihovim kamatama.
Znači ovo kako ja tumačim situaciju je isproavno? Zaba bi prema tome mogla na konto depozita kod ECB-a uduplati neku normalnu godišnju dobit...
Zanimljiva situacija za banke. ECB je digla kamatnu stopu na 3,5%. Što bi značilo da ZABA na sav depozit koji drži u ECB-u dobiva masnu kamatu. Je li moguće znati kolika je to suma novca koju zaba drži u ECB? U godišnjem FI za 2022. stoji sljedeće:
Izvješće je u kunama. Znači 47 milijardi kn je u središnjim bankama. Koliko od toga je u ECBu?
Ako je dio u HNBu, dali HNB također ima sličnu ili nešto veću kamatnu stopu na depozite?
ja stvarno nisam stručan u ovom području, ali hipotetski da je 47 mlrd kn položeno u ECB po kamatnoj stopi od 3,5%, ispada da bi zaba samo na tome ove godine zaradila 1,65 mlrd kn pod uvijetima da i dalje imaju taj iznos i da je ove cijele godine prosječna kamatna stopa 3,5%?
Usporedbe radi, kada je solidna godina za Zabu, 1,5 mlrd kn im bude ukupna zarada dok su kamate bile oko nule.
Vrlo vrlo zanimljivo. Jel ima netko tko nije početnik kao ja da ovo malo protumači.
To je to.
Poštovane kolege - Na bilo kojoj burzi svijeta postoji pravilo " Na burzi nema logike ni razumnog riješenja , samo sreća i donekle pamet može pomoći ".
I veliki Isaac Newton je podlegao euforiji na londoskoj burzi i u to vrijeme izgubio veliko bogatsvto. Njegove čuvene riječi iz davne 1720 god. glase :
" U svakom momentu u detalje mogu izračunati kretanje svakog nebeskog tijela , ali ne i pomahnitalost ljudi "
Prije obavijesti da je Uni preuzeo Allianzov dio zaba se tržila u rasponu od 8 do 9 eura. Tromjesečni prosjek u tome trenutku je vjerojatno bio cca 8,5 eura. Zaba tada još uvijek drži kapital od 2 neisplaćene dividende zbog zabrane HNB-a.
U ovom trenutku tromjesečni prosjek je oko 11 eura ako ne i preko 11. Prava na ove dvije dividende su stečena sredinom 4. mjeseca. 0,74 + 0,95 eura dividende puta 3,8% od ukupno 320 000 000 dionica koliko Uni ne posjeduje je 1,69 eur x 12 200 000 je cirka 20 mil eur. Uz to, tih 3,8% dionica koje bi morali platiti kod istiskivanja ili delista je sada skuplje za nekih 30 mil eur. Znači ukupno cca 50 mil eura je razlika da nas istisnu sada spram onog trenutka kada su kupili allianzov dio. E sad, 50 mil eura stvarno nije malo novca iako to zaba zaradi za 1 kvartal. Logika bi bila da su htjeli to odraditi, u trenutku kada su kupili allianzov dio, to bi ih izašlo puno jeftinije nego sada. Ali slažem se s kolegom, logika i burza često ne idu ruku pod ruku.
Prosjeke sam lupao od oka ali trebali bi biti donekle precizni.
Ja sam se prvi uplašio istiskivanja ili delista kada je allianz prodao svoj dio Uni-ju koji je s tom kupnjom premašio 95% vlasništva. Trenutak za delist ili istiskivanje je bio idealan. Tada još nije bila najavljena dividenda s tim da dvije godine prije toga zaba nije isplatila dividendu što je značilo da se hrpa para nagomilala na zabinom računu. S druge strane cijena na burzi je bila ubijena. To dvoje u kombinaciji je izgledalo kao idealan trenutak za delist ili istiskivanje, međutim oni to tada nisu iskoristili. Ne vidim logiku da onda to sada naprave kada bi im to bilo puno puno skuplje.
Ovo su bila pitanja na skupštini; je li itko čio odgovore?
Pitanja dioničara:
Na skupštini dioničari su postavili pitanja o padu premije osiguranja i utjecaju na rezultat
CO, o otpisu za nabavu softvera u CO-u i planira li CO isplatu dividende, te o vlasništvu
u Savi Re i prihodima Adrisa od dividendi. Na kraju, postavili su i pitanje na što se
odnosi transakcija među društvima unutar Grupe. Poslovodstvo tvrtke iscrpno je
odgovorilo na postavljena pitanja.
Netko je krajem prošlog tjedna u nekoliko navrata podebljavao kotu 12,0 Eura gdje je bilo 50 000 komada na prodaju sa dodatnih 300 000. Stavi ih pa ih ukloni i tako nekoliko puta. Meni odma pao na pamet Franjo Luković
Kad će ponovno raditi split? Zaboravio sam kako je to u statutu određeno?
Ovdje bi problem nelikvidnosti barem malo mogao biti riješen da naprave stock split 1/10. U suprotnom ćemo završiti poput Medike. Nemoš ući u mediku, nemoš ni izaći kad ti zatreba cash...
majko mila šta je ovo
U nekim slučajevima nije ni blizu normalne stvari. Dionica Podravke je prije dividende jedva bila oko 102 €. A sada nekoliko dana nakon dana za dividendu 108 €. Pa si razmislite.
Ista stvar je i s KODT, tako da nije pravilo iako je dobro vrijeme bilo kod nas tako prije ali govori nesto i o potraznji, definitivno se trenutno ne moze racunat da ce past i kupit se jeftnije pod sigurno
Miješate sad kruške i jabuke. Uplićete u priču nekoliko trgovinskih dana sa pripadajućim dnevnim okolnostima koje su svakakve. Ako govorimo o zadnjem danu s pravom stjecanja dividende i prvom idućem, cijena će uvijek pasti otprilike za iznos dividende, naravno ukoliko je dionica normalno likvidna. To se ponekad zna vidjeti u cent kad se burza i dionica stabiliziraju na nekoj razini. naravno, uz to sve dolazi i 100 drugih faktora, netko hoće izaći s velikom količinom, veliki pad/rast indexa, trend na burzi, neka bitna burzovna, ekonomska ili politička vijest itd itd. Naravno da sve to nepredvidivo utječe na cijenu svakoga dana, pa tako i tih dana oko ex-div day-a.
Imam pitanje. Jeli pad cijene dionice za iznos dividende nakon ex-dividenda dana normalna stvar i na drugim likvidnijim burzama?
Ne znam ali inače logika nalaže da da jer bi u suprotnom svi htjeli kupiti dionicu da ostvare pravo na dividendu i odma nakon ex-div day-a bi ju prodavali za iste novce i tako pokupili "besplatnu" dividendu.
Ne sviđa mi se ovaj pad na velikim volumenima, sve raste, ERNT pada. Nešto mi je tu sumnjivo.
Federal Reserve policymakers left the central bank’s benchmark interest rate unchanged despite inflation that has run above its target for over two years, saying the pause would allow it to gauge the effects of earlier hikes on the economy.
Gotovo je...
Lako za amere, europa će to malo teže riješiti. Oni imaju Pavela, mi Legarde -.-'
njah, ne bi dao tri centa za ovu "analizu", al trebalo bi se odbiti ili od jedne od linija fibonačija ili kanala, daklem cca 447, pesimističnije gledano - cca 400-420
kao što rekoh, super mi je analiza
![]()
Haha, ja sam pomno pratio šta će se desit i uspio sam dokupit 10 komada na 470. Mogo sam i više ali sam bio oprezan, i eto vraga, odjednom skoči na preko 500. A što je najjače i dalje je jeftin!