https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…tvrtke-15001412
Ovdje ne cvatu ruže. Nadam se da će iduća sezona biti uspješnija od ove jer ljudi očito sve manje vjeruju u lockdown i maske. Držim fige!
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…tvrtke-15001412
Ovdje ne cvatu ruže. Nadam se da će iduća sezona biti uspješnija od ove jer ljudi očito sve manje vjeruju u lockdown i maske. Držim fige!
A ja bi dodao da od franka vjerojatno i kod ostalih banaka neće biti ništa, ne baš ništa ali ništa značajno. Čak sam pročitao negdje u izvješću zabe da su smanjili rezervacije za sudske sporove. Nije da im je zatrebalo pa da su morali krpat negdje drugdje, puni su ko brod...
Hoce li biti vanredne divke jer volim divku vise nego ladnu pivu?
Hahahahah. Koliko znam banke smiju isplatiti dividendu tek 1.4.2021. Nisam vidio da se u međuvremenu išta promijenilo. Vjerujem da će zaba brže bolje isplatiti dividendu zbog banke majke koja je sjećam se bila dosta pogođena korona krizom, mada moram priznati ne znam kakvo je sada stanje. A zaba je ionako isplaćivala dividendu čini mi se u 5. mj tako da bi tako moglo biti i na godinu. O iznosu se ne bih usudio špekulirati mada se nadam da će biti nekih 4 kn, a nekakav minimum u crnom scenariju mi je ona brojka od 2,62 kn iz 2017. godine skroz prihvatljiva. Sve bi to bile lijepe brojke na ovu trenutnu cijenu. Vidjet ćemo, daleko je to još...
Display MoreŽigman na HRT4
Optimist sigurno kao i uvijek, isto kao i guverner Vujčić, možda prati samo
mirovinske fondove i strane burze.
Jučer je bio Ministar financija Marić u Otvorenom i nije bio baš nešto
optimističan za gospodarstvo, jer ne zna koliko će ovo sve skupa
još potrajati, te vlada velika neizvjesnost oko proračuna za 2021.
Rupa koliko hoćeš za krpati, od Zdravstva, Croatia Airlines-a, HŽ-a...sindikati traže
božićnice i veće plaće...a za raspolagat s lovom koje nema dovoljno u ovakvim uvjetima
nesigurnosti trebaš biti mađioničar...Deficit raste u nebo i bit će uskor na 95% BDP-a, ako
ovako nastavimo, a od od reformi u zadnje 4 godine nisu napravili ni R i svi bi htjeli dio
tog kolača od državnog novca.
Obnova Zagreba od potresa tek slijedi i ne znam odakle će skupiti novac za to, možda EU
uskoči iz Fonda solidarnosti. Ipak smo mi Florida Europe, kako neki tepaju, pa trebamo
obnoviti glavni grad da bude siguran za turiste, ako ponovno kao Švabe krenu dolaziti u
ogromnom broju.
Nadao sam se nekakvim reformama jer su govn@ došla ne do grla, nego preko usta do nosa ali naša politička elita jednostavno ne želi napraviti ništa jer će izgubiti svoje glasače, svoje Culeje i Žalce koji sitno šibicare i namještaju radna mjesta ovčicama za 4000 kn. Tako da su silne strukturne reforme ostale mrtvo slovo na papiru a nama s plaća se odbija za uhljebare pognute glave, ruka ruku mije. Naš narod je takav, lakše mu je utjerat u dupe nego u glavu. Daj samo da zaposlim sina preko veze za portira, to je dobra firma, redovna plaća, radi u uredu, svaki mjesec kapne 4000 kn i njemu dovoljno. Dok smo takvi, a takvi smo zauvijek jer vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, nema nam naprijed. Vidimo se na misi i na izborima, zna se, HDZ!
Naša burza je odraz gospodarstva, ništa više. Gdje smo danas u odnosu na stanje prije 5, 10, 15 ili 20 godina?
Osobno, mislim da se nismo puno pomaknuli pa tako i Crobex pleše.
Isti problemi su danas kao i prije 20 godina, isti ljudi ih pokušavaju riješiti na isti način.
Einsteinova definicija gluposti ovdje dolazi do izražaja.
Ovo treba uokvirit za sve ove što kukaju kakva nam je burza! Ovo je razlog zašto je takva kakva jest, ak ti se ne sviđa odi van pa trejdaj, tko te drži ovdje!
Što očekujete od izvješća? Ajde da vidimo malo prognoze!
P.S. valjda neću opet dobit ban...
ovo se mora odraziti i ovdje
Nemojmo dizati euforiju nego ostanimo tiho i lagano nadokupljujmo još dok je no brainer cijena mada sad kad izađu rezultati za Q3 ode cijena gore
Koliko medika uzima tržišnog udjela u hr?
Eo link za sve koji žale za starim izgledom stranice ZSE...
Netko je jednom čini mi se na ovom foru rekao da ADPL ima politiku, ako se ne varam, da 1/3 dobiti isplati u dividendu a ostatak tj 2/3 ostavi za zadržanu dobit. Jel ima netko neke konkretne podatke, spoznaje ili službene stavove o tome?
Kolega je očito bio u pravu.
Display MoreGermany Sep. 2020 Germany: Sales of Passenger cars in September rise 8.4% to 265.2 thousand
UK Sep. 2020 UK: Sales of Passenger cars in September decline 4.4% to 328 thousand
France Sep. 2020 France: Sales of Passenger cars in September decline 3.0% to 168.3 thousand
Spain Sep. 2020 Spain: Sales of Passenger cars in September decline 13.5% to 70.7 thousand
Italy Sep. 2020 Italy: Sales of Passenger cars in September rise 9.5% to 156.1 thousand
Znači najveća tržišta zajedno daju neki mali plus od 10000 vozila više, manja tržišta će dati otprilike toliko vozila manje i kada se sve zbroj i oduzme u rujnu u Europi će biti oko nule u odnosu na rujan prošle godine.
Kakva je godina mislim da je to čisto dobro.
Ako je ovo stvarno usporedba ovogodišnjeg rujna s prošlogodišnjim onda je ovo odlično. Jel može izvor ili bar citat gdje se navodi da je to stvarno usporedba rujna 2019. s rujnom 2020. Zvuči predobro da bi bilo istinito...
Koga god od inženjera strojarstva znam da je radio u TEPu, više ne radi tamo, i naslušao sam se njihovih priča (koje mogu biti više ili manje objektivne), plaća je prvi i jedini problem. Ja vam kažem da iz njihovog aspekta to je loša firma zbog mizerne plaće, dok je zbog stečenog znanja odlična! Ali zato im ljudi čim pokupe neko znanje mahom odlaze pa onda uzimaju nove, i tako. Sad vi meni možete pisati neke svoje pretpostavke i zaključke koje vama generalno imaju smisla, i to je sve ok i dijelom drži vodu, ali ja vama hoću dočarati ono što sam čuo od ljudi iz prve ruke.
Na kraju krajeva, visina plaće u tepu za inženjere uopće nema nikakve veze s temom, ali sam se morao referirati na nešto što je izneseno u komentaru, a ja znam da to nije tako.
Ma onda YOLO i ulazi još više
Moj je komentar bio ipak malo ironičan i pristran, jer istina, netko tko ima unutra npr milju eura sigurno ne spava mirno ako mu je trenutna cijena npr 20% manja od prosječnog ulaza...
Ali generalno gledano, ADPL je po meni ipak jedna od najperspektivnijih firmi na našoj burzi, imaju dobar biznis, dosta ulažu a isplaćuju jako primamljivu dividendu...
Da, inženjeri imaju 5000 kn plaću, odlično...
Radi se o inzenjerima koji su pristali na takve uvjete... Poslodavac nema niti jedan razlog zasto bi im podigao place ako oni pristaju na ovakve niske... Zakon ponude i potraznje 1 na 1, ne znam sta tu nije jasno...
Znači referirao sam se na dio o TEPu gdje ste rekli da je to super firma, ali nam se pogledi očito razlikuju. Da, za sve ostale firme iz iste branše na istom području (Slav brod i okolica) bi mogli reći da vrijedi sličan zakon ponude i potražnje, ali ipak postoji osjetna razlika u plaćama, npr u specijalnima je to 7500 dok je u tepu 5000 kn. Znam neke vrlo dobre inženjere koji su morali otići jer nisu mogli dobit povećanje plaće. E ja vam sad govorim samo o tom aspektu plaće, u ostale detalje o Tepu ne govorim. Moja poanta je da očito nije samo zakon ponude i potražnje jer ima još dosta sličnih firmi na istom području ali s većim plaćama...
Display MoreDD Tep, DD Kotlovi, DD Montaza, DD Specijalna Vozila, DD Strojna obrada i ostali DD imaju itekako veze jedni s drugima jer su svi oni
- nastali iz istog korijena i SOUR-a
- i danas svi posluju na istoj adresi i u istom krugu
- imaju zajedničku sluzbu odrzavanja
- rade često zajedno na istim projektima
- članovi uprave se često rotiraju
- upošljavaju uglavnom svi zavarivače, tokare, inzenjere koji se isto rotiraju
-
Razlika trenutno je
- u vlasništvu i tko postavlja uprave i nadzor
pa upravo iz tog razloga imamo npr. Tep koji godinama svojim vlasnicima isplaćuje dobit, plaća svojim radnicima uredno plaće i doprinose, regrese, poklone radnicima za Bozić i njihovoj djeci do 14-te godine, izvozi svoje proizvode diljem svijeta i dobiva nekoliko godina zaredom drzavne nagrade za uspješnost!
Kako to?
Kako to?
Ministre drzavne imovine !
Da, inženjeri imaju 5000 kn plaću, odlično...
Display MoreKad god pomislis da se apsorbiralo istresanje pojavi se novi pritisak na ask to vec traje neko vrijeme.
Sta se tice ovih prognoza tesko je ista prognozirat u ova vremena definitivno ocekivani pad potrosnje djeluje na preuzimanje rizika s tim i placanje necega po nekim valuacijama koje su bile prije.
Sta se tice adpl recimo trenutno tecaj Eur RUb je slabiji 15% ovi kvartal to ce sigurno utjecat negativno na rezultat i brine me dosta losa prodaja Dacije u 8 mjesec, 7 je bio dobar, dacija dosta utjece na dobit grupe, a u 8 mjesec pad je sa 57 tis na 39 tis,, 2018 je bila oko 52 tisuce, clio je dobar
Nadam se da ovih dana prodaje PBZ skrbnički i da je on prodao blok po 128kn...ako je, ostalo mu je manje od 18k komada...
Slažem se da je jako teško predvidjet neto dobit u ovim vremenima, jer kod ADPL veliki utjecaj na neto dobit ima neto financijski rezultat (koji nije baš obećavajući zbog rublje) i pridruženo rumunjsko društvo (gdje isto ne očekujem čuda)...zato sam i uzeo NPM od 3,15% iako je zadnje tri godine bila preko 6%...
Međutim EBITDA marža je u posljednjih 5 godina više-manje konstantna (unutar 3 p.p.) i kreće se od 11,2% (2015.) do 12,6% (2019.). Iako u prvoj polovini godine iznosi 13,75% nek na kraju godine bude 11,2% što znači da će EBITDA biti oko 130 mil kn...
Sa stanjem bilance na q2 bi imali:
Net debt/EBITDA 2,45
EV/EBITDA 6,6
P/S 0,47
P/BV 0,64
Obzirom da je izračun konzervativan (uzeta je najniža EBITDA marža u posljednjih 5 godina), nije loše...samo da se riješimo prodavača...
Prodavači su super, drže cijenu niskom, samo nek prodaju i spuštaju cijenu. Proljetos sam dio kupio po ispod 100 kn, gdje ćeš bolje. Pa valjda nam je svima u interesu da je ADPLu što niža cijena a dobit na kraju godine što veća!!
Display MorePRAVOMOĆNA PRESUDA U GOSPIĆU ZA CHF KREDIT VEĆ NAKON 15 MJESECI OD PODIZANJA TUŽBE!
ZAGREBAČKA BANKA MORA ZAJEDNO SA ZATEZNIM KAMATAMA PLATITI DARIJU DOMAZETU IZ VUKOVARA OKO 150.000 KUNA ZA CHF KREDIT PODIGNUT U IZNOSU OD 225.000 KUNA!
Zagreb, 22. rujna 2020.
Obavještavamo javnost o pravomoćnoj presudi za nekonvertirani CHF kredit, koja je karakteristična zbog brzog zaključenja cijelog postupka. Tužba je podnesena na Općinskom sudu u Vukovaru 6. lipnja 2019., sudac Branko Fabec donio je prvostupanjsku presudu 5. lipnja 2020. te je sutkinja Milka Vraneš na Županijskom sudu u Karlovcu, Stalna služba u Gospiću, potvrdila pravomoćnost presude 15. rujna 2020.
U roku od 15 mjeseci završen je kompletan sudski postupak. Zastupnica tužitelja Darija Domazeta iz Vukovara bila je poznata vukovarska odvjetnica Martina Alagić, koje je dobila već čitavi niz presuda i za konvertirane, i za nekonvertirane CHF kredite. Dokaz je to da pravosuđe može biti brzo i učinkovito te da nema niti jednog razloga da se odugovlači s postupcima u kojima je ništetnost ugovornih odredaba o valuti CHF i promjenjivoj kamatnoj stopi već utvrđena prije nekoliko godina kolektivnom presudom, zbog čega u takvim postupcima nije potrebno provesti niti jedan dokazni postupak osim financijskog vještačenja.
Dario Domazet dobit će od Zagrebačke banke zajedno sa zateznim kamatama oko 150.000 kuna (74.000 kuna jest iznos preplaćenih anuiteta), dok će Zaba morati platiti još i 16.000 kuna sudskih troškova. Napominjemo da nema nikakve sumnje da će Zaba taj novac platiti, jer ukoliko odbije plaćanje, bit će ovršena jednako onako kako i ona ovršuje svoje dužnike.
Ukratko je presudom potvrđeno sve ono što je već utvrđeno kolektivnom presudom u slučaju franak, a to je da su ništetne i valutna klauzula CHF i odredba o promjenjivoj kamatnoj stopi, pa je financijskim vještačenjem utvrđena razlika između naplaćenih anuiteta i onih anuiteta koji su trebali biti naplaćeni po početnom otplatnom planu.
Procjenjujemo da još uvijek nije tužilo ukupno 90.000 potrošača iz CHF kredita koji imaju pravo na tužbe, od kojega broja se ukupno 60.000 potencijalnih tužbi odnosi na potrošače koji nisu konvertirali kredite, za čije tužbene zahtjeve u vezi s isplatom nema baš nikakvih dilema.
Ponavljamo još jednom, svi potrošači koji su ugovorili CHF kredite u osam osuđenih banaka imaju pravo na tužbe, a ako nisu konvertirali svoje kredite na temelju zakona, onda su njihove tužbe potpuno nedvojbene i možemo tvrditi da će dobiti sve preplaćene iznose anuiteta. Vrlo jednostavno je zaključiti i to koliko novca je moguće dobiti u tužbi, to su uglavnom iznosi koji se zajedno sa zateznim kamatama kreću oko polovice iznosa plasiranog kredita u kunama, pa tako ako je netko podigao 100.000 kuna, banka mu zajedno sa zateznim kamatama duguje oko 50.000 kuna, a ponekad je to čak i više, posebice kada se radi o kreditima iz 2007. godine, kao što vidimo iz ovdje prikazanog konkretnog primjera.
Pozivamo sve potrošače koji su ugovarali CHF kredite, ali i pravne osobe koje su ugovarale kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 2013. godine, u bilo kojoj valuti, da se jave radi potrebnih informacija o tužbama na mail adresu:
Ako ovo masovno krene banke će nadrapati samo tako...Jel možda netko upućeniji stavljao na papir broj mogućih tužbi x udjel Zabe x prosječan iznos kredita/2.
Piše u članku ''to su uglavnom iznosi koji se zajedno sa zateznim kamatama kreću oko polovice iznosa plasiranog kredita u kunama''.
ako je suditi po boji isto SDP, pojavu osudi, druga spasi (da se riješi dionica) pemziće ionako ne treba navikavati na veliku potrošnju, što skromnije to zdravije, kupus, kelj, blitva, špinat, cvjetača i te stvari
A sto ce, njima svaki mjesec sjeda lova na racun. Moraju kupiti. A kako mislim ne smiju kupovati stecajuse tipa Viro, poput mene, moraju kupovati dionice zdravih firmi.
Cekaj, nisam upoznat s tim detaljima ali u globalu stalno im sjeda lova na racun ali stalno moraju i isplacivati, zar ne?? Sad kakav je omjer, nemam pojma.
Uvijek me uplaše ovakve transakcije...