1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Roki

Posts by Roki

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Roki
    • February 5, 2024 at 2:25 PM
    Quote from Pecarosh

Pa ako su prošle godine imali 248M € dobiti, onda 130% povećanje dobiti je 570M €, ne?

Mene to isto sve skupa malo buni. Po mojoj procjeni koju sam baš jutros radio zaba (grupa) će ove godine imati zaradu oko 460-480 mil eur. tj negdje oko 1,46 eur po dionici a to je osjetno manje od 130% povećanja spram 2022. Možda gledaju sveobuhvatnu dobit? Nije mi se dalo toliko istraživati, jednostavno ću se strpjeti još malo i dočekat objavu o dividendi, a u svakom slučaju očekujem da je izdašna, debelo iznad 10% od mog ulaza čak i nakon poreza...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Roki
    • February 1, 2024 at 3:47 PM
    Quote from Lynx
    Quote from mikromakrto

Ako S&P500 već cijelog desetljeće ovisi o 7 dionica, ne znam zašto Crobex ne bi mogao ovisiti o 3.

I pri tome te tri dionice su iz sasvim različitih sektora tako da ipak govorimo o nekoj diverzifikaciji čak i vrha indeksa prije nego idemo gledati dalje što još ima, bez obzira na mali broj dionica. Sektorska raznolikost našeg top 30 % je i veća nego američki top 30 %.

I to (više) nisu kao u pola Europe i posebice manjim državama zapravo tek neka banka, osiguranje, telekom, naftaš, nego malo kvalitetnije kompanije iz boljih i manje cikličkih sektora

U zadnje vrijeme to su KOEI/KODT, PODR, RIVP. Dakle ne bilo koja tri slučajna sektora nego ona tri koja stvarno oslikavaju hrvatsku ekonomiju, kroz njen najbolji dio, međunarodno kompetitivni potencijal, izvoz (turizam, hrana, elektro-industrija).

A nije da nemamo ni ovog tipičnog europskog banka/telekom, ali umjereno, što nije loše iz aspekta neke dodatne diverzifikacije, dalje dakle kroz HT, ZABA/HPB…

I nije da se turizam i hrana svelo na po jednu kompaniju, dosta visoku u indeksu su i ATGR, ADRS, PLAG..

A i ostatak indeksa nije za baciti. Imamo mi ERNT, SPAN… što značajno doprinosi raznolikosti u indeksu, kroz nezanemarive težine.

CROBEX nije velik indeks, ali kvalitativno ima danas rekao bih najbolji sastav u svojoj povijesti, jedan od najboljih u Europi pa i općenito u kategoriji država slične veličine kao Hrvatska.

Display More

Potpisujem, a danas smo na ATH u vremenu nakon agrokora...

Nije loše, uopće nije loše...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Roki
    • January 29, 2024 at 11:52 AM
    Quote from LeoNT

https://inter.capital/blog-en/crobex…ent-p-e-levels/

"Span, on the other hand, should see improvements in profitability as the investments they made, combined with continued sales growth will materialize positively."

kao procjenjuju rast zarada od 53-54% u 2024.

Images

• image.webp
      • 16.16 kB
      • 739 × 474
  • ADRS (Adris grupa d.d.)

• Roki
    • January 24, 2024 at 10:23 AM
    Quote from mikromakrto

To bi trebala biti ocjena uključivanja ESG procedura u upravljanje firmom?

Sad sam našao članak, ljudi napišu da Adris i Atlantska niti nemaju podatke o ESGu u izvješćima, ali oni daju ocjenu za to? Koliko god mi te ESG procedure bile blesave i uzaludne, još je luđe dati ocjenu nekome o ESGu tko to niti ne mjeri niti implementira ili barem ne izvještava o tome.

Mogli su im ocjenjivati i odnos zaposlenika prema životinjama na taj način...

Ne znam zašto kolega inicijalno nije stavio link. Evo ja ću:

Ovo je top 10 hrvatskih kompanija s najboljom Bloomberg ESG ocjenom
    ESG ocjene postaju sve važniji faktor u suvremenom poslovnom svijetu, ključan za procjenu održivih investicija.
    hr.bloombergadria.com

Pitanje je i kako se to mijeri. Npr Podravka ima najveću ocjenu za upravljanje??? Pa kog oni j€bu?

istina je da adris grupa uopće nema prikazane rezultate osim za upravljanje, ali to mi je i najbitnije od ovoga, a bome su ispali slabi. Zanimljivo da je i Span ima dosta slab rezultat...

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Roki
    • January 19, 2024 at 2:51 PM

A što ovaj potez znači za adris i za dioničare adrisa? Na prvu kontam samo lova do krova, ali ima tu još nešto...

• Razotkrivamo portfelje

• Roki
    • January 12, 2024 at 1:36 PM
    Quote from Hrx84

Od domaćeg samo 7slo i nešto Adrs-p, ostalo sve vanka, ali više obveznice i preferedi, nego equity. Igram bunker, jer ne znam što bi u ovakvom vremenu.

otkud samo adrs od svih dionica. ne kažem da ne valja, i mene mami da dokupim, ali kdo nas je genralno omražena dionica...

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Roki
    • January 10, 2024 at 12:49 PM

Nisam siguran da će eventualni prekid rata imati velik utjecaj na cijenu i uspješnost ADPL-a kao što je onda početak rata imao drastičan utjecaj na pad cijene i uspješnosti (prihodan, zarade).

Prvo zato što rat predugo traje i više ništa nije isto kao prije. Da je hipotetski rat stao naglo tipa za par tjedana, vjerojatno bi skok bio puno bliži padu nego što će to biti u budućnosti.

Drugo, zato što ADPL sada promatramo samo u aspektu EU, a Ruski dio jednostavno zanemarujemo jer je po prihodima i zaradi nebitan.

Treće, jednom kad i stane rat, upitno je koliko će taj ruski dio prihodovati. Vrlo lako moguće da nikad ne bude ni blizu onih iznosa kojih su prije imali (ne u postotku već baš u iznosu novca uračunavajući i inflaciju).

Zbog sveg navedenog čisto sumnjam da će biti nekog naglog i velikog skoka u cijeni kada stane rat. Više se uzdam u "neruski" dio poslovanja i pratim kako to stoji i to je to. Nekako se nadam da će 2024. ili 2025. dogurati blizu onih godina kada je bilo normalno da godišnja dobit bude 10ak mil eura. Tada bi se i cijena vratila na oko 25 eura.

• Roki
    • January 9, 2024 at 9:37 AM

Crobex na 2600, neloše...

• Roki
    • January 4, 2024 at 9:00 AM

Koliko ja pamtim zadnji kvartal im većinom bude daleko najlošiji, tako da ja bih bio nešto oprezniji od kolega iznad. E sad, ipak stoji i to da je zbog ECB-ove kamatne stope ove godine sve drukčije tako da će i rezultati u Q4 biti neusporedivo bolji spram Q4 od prošlih godina, ali ipak bih očekivao osjetno slabiji Q4 od Q3. Nadam se da griješim :) ...imam dionice zabe...

Edit:
    Što se tiče cijene, ako na ovu cijenu isplate 1 euro dividende, meni je to super, nakon poreza skoro 6%. Top.

• Roki
    • December 22, 2023 at 10:12 AM
    Quote from Junius
    Quote from deny_09

Radovi su se otegli prilikom rušenje, tako da je rok pomaknut s kraja godine na proljeće 2024.

BIt će to sve :thumbup:, samo neka rade...:)

Otegli?? Što nisu imali za platiti još jedan bager i jedan damper???

Građevinski radovi i projekti često kasne. Uzroka u lancu kašnjenja može biti mnogo. Više različitih proizvođača koji štopaju jedni druge zbog kašnjenja materijala, opreme, nedostatka ljudi. Prije toga često zna biti kašnjenja zbog dozvola, papirologije i države općenito.

Govorim iz svog iskustva sa građevinskim projektima gdje se u velikoj većini slučajeva projekti oduže iz navedenih razloga.

• Ideje za razvoj zagrebačke burze - ZSE

• Roki
    • December 21, 2023 at 2:00 PM
    Quote from jasko

Započeo projekt automatiziranog vrednovanja tvrtki koji bi trebao zaživjeti do kraja 2024.

Umjetna inteligencija već se naveliko koristi u brojnim industrijama, a uskoro stiže i na Zagrebačku burzu. U srijedu je potpisan ugovor za početak rada na naprednom rješenju za automatizirano vrednovanje tvrtki temeljenog na strojnom učenju: ‘Artificial Intelligence Research Project’ koji bi mogao pomoći većem povratku malih ulagača na burzu.

Analitičko praćenje

Izostanak analitičkog praćenja ulagateljima otežava donošenje investicijskih odluka, a dostupnost takvih analiza je i doprinos transparentnosti tržišta.

U dvije faze
    Upravo izostanak analitičkog praćenja ulagateljima otežava donošenje investicijskih odluka, a dostupnost takvih analiza ujedno znači i doprinos transparentnosti tržišta. U prvoj fazi razvoja rješenje će omogućiti pripremu automatiziranih izvješća o procjeni vrijednosti dionica za uvrštena društva, dok plan za drugu fazu uključuje povezivanje s AI tehnologijom. AI stiže na Zagrebačku burzu, hoće li biti mamac za povratak malih ulagača? - Poslovni dnevnik

Jel ima netko iskustva s ovime, kako to vani funkcionira? Ovako na papiru izgleda lijepo...

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Roki
    • December 8, 2023 at 1:13 PM
    Quote from abc1

Iako to nije samo za ERU našega, što to točno znači kada netko potpiše neki ugovor? Nije bitno koliki je iznos ugovora, bitno je koliko je u tome zarada, a to mi nemožemo znati, pa niti oni koji su ga sklopili.

Možete se probati voditi prosječnom maržom od cjelokupnog poslovanja. Iz mog iskustva firme se drže tako nekih cifri, konkretno kod mene u firmi gdje radim je to 12-ak %. To se uvijek probava ugraditi u cijenu svakog ugovora. E sad, ne mora značiti da je to obrazac ponašanja svih firmi, također postoje i neki strateški projekti koji su bitni zbog ulaska na neko tržište ili s nekim u kooperaciju gdje se onda ide s nižom maržom, samo da se otvore nova tržišta i nove prilike tako da je teško i generalizirati. Ali okvirno bih rekao da pucaju na svoju standardnu maržu...

• Roki
    • November 30, 2023 at 8:11 AM
    Quote from MihoMato

Gđa. Marica Pokrajac kupi u dva dana 3728 dionica Adrs2. Vidi se koje gazda , ne cijenka se ,već kupi ono što je na ponudi za prodaju.

Bravo Marice , je li to neki pozitivni signal ili samo neka podrška nama malim dioničarima -- da budemo strpljivi.

Cijena je smiješna na adrs2, da imam love udaro bih, ne bi stajao. Nije čudo što dokupljuje, odličan potez.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Roki
    • November 29, 2023 at 8:08 AM
    Quote from Philidor

Ima li tko knjigu dioničara od doslovno bilo kojeg datuma nakon IPO-a? Moram za stariju blisku osobu napraviti registraciju dionica kupljenih u IPO, a pogubila je praktički sve papire iz tog razdoblja osim ponude koja je glasila na viši iznos od maksimalnog paketa.

Ako nabavite knjigu dioničara od bilo kojeg datuma nakon IPO-a, molim Vas da ju i meni proslijedite. Hvala.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Roki
    • November 27, 2023 at 2:34 PM

Gledam neki dan na TVu, u Dubrovniku 90% više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine! Sigurno dobre vijesti za Valamar i Maistru. Imam obje pa sam "duplo" sretan :D :D

• Roki
    • November 27, 2023 at 9:58 AM

Bok,

Hoće li trezorski zapisi biti vidljivi na brokerskom računu? Očekivao sam da će biti vidljivi danas no za sada nema ništa (koristim Agram Brokere)?

• SPAN (SPAN d.d.)

• Roki
    • November 21, 2023 at 10:11 AM
    Quote from LeoNT

Preporuka za Span: Buy

https://www.linkedin.com/posts/milan-ho…=member_android

Kaze analiza: A golden opportunity.

neobično mi je u analizi što daju ovako nisku isplatu dividende kad znamo da je politika društva da isplate 20-50% dobiti u dividendu:

• Roki
    • November 17, 2023 at 3:05 PM

Al se netko iskipava danas, bježi glavom bez obzira...

• Roki
    • November 17, 2023 at 1:58 PM
    Quote from plavi05

Ali Adris je i sastavljen o mnoštvo kapi od hotela u Rovinju, Zagrebu, Dubrovniku, kampova u Vrsaru, uzgoju ribe, osiguranje CROS, Sava, Triglava, financiranju države, obveznice, trezorski zapisi, budući hotel Marjani koliko tu kapi ima i sada Poliklinike,. Kada se svi ovi poslovi poklope to će biti prasak profitabilnosti

hmm, sad tražim u godišnjem konsolidiranom FI-ju adrisa gdje se vidi udio save ili triglava. Uopće to ne mogu naći :/

Navodno je adris vlasnik nekih 20% Save, da nije ovo preko Interkapitala?

Za triglav čak ni top 10 ne mogu naći noviji od 2018. god?

A evo struktura adris grupe na njihovoj službenoj stranici:

Evo čak i ovo iz godišnjeg FI-ja:

Ja sam sad ovdje bubeto svašta nešta u neznanju, ali probao sam to malo istražiti i nisam ništa konkretno našao. Može li me netko prosvijetliti?

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Roki
    • November 17, 2023 at 10:21 AM
    Quote from barbosa 2.0

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ra/2513280.aspx

Novi Twingo proizvodit će se u slovenskom Novom Mestu, gdje se sklapaju i današnji modeli Twinga.

Ampere, nova podružnica Renaulta, predstavit će sedam modela do 2031. godine: električne Mégane, Scenic, R5 i R4, Twingo te dva dodatna modela.

Revoz okuplja razne dobavljače među kojima je vrlo važan i AD Plastik. Pogotovo je značajna suradnja bila na projektu Edison zahvaljujući kojem se Revoz 2014. istaknuo kao ključni dio partnerstva Alijanse Renault-Nissan i njemačkog Daimlera. Twingo III i Smart ForFour proizvode se isključivo u Novom Mestu, a pridružio im se i električni Smart ForFour, čime je Revoz stupio u novo razdoblje razvoja električne mobilnosti. Od sredine 2017. godine u Revozu se proizvodi dio programa modela Clio četvrte generacije.

Prema riječima Marinka Došena, predsjednika Uprave AD Plastika, u prošloj je godini udio Revoza u ukupnim prihodima AD Plastika iznosio je 20 posto. „Našu suradnju i dalje želimo temeljiti prije svega na povjerenju i kvaliteti i tako razvijati i unaprjeđivati naše partnerstvo. Suradnja Revoza i AD Plastika prolazila je različite faze. Nekad smo za modele Renault 4 i Renault 5 isporučivali obloge vrata i dijelove instrument table, a danas Twingo koji izlazi iz ove tvornice ima 212 dijelova koje proizvodi AD Plastik. Veliki iskorak u našoj suradnji bio je projekt Edison, točnije proizvodnja Twinga i Smarta što je bio jedan od razloga izgradnje potpuno nove i robotizirane linije bojenja u Zagrebu. AD Plastik zajedno s Renaultom sudjeluje i u razvoju samih proizvoda i alata, a pred nama je realizacija novog projekta Clio BJA. Siguran sam kako je to samo jedan u nizu naših budućih uspješnih projekata. U 2017. godini preko devet milijuna komada proizvedenih u našim tvornicama dostavljeno je u Revoz.“, istaknuo je Marinko Došen.

Display More

zvuči odlično

1. Privacy Policy
  2. Kontakt